Rekening mondhygienist

Author:
ralph
Posted:
do, 04/20/2006 - 13:28
Hallo,
Bij mij is paradontitis vastgesteld en het traject voor het schoonmaken van het gebit is ongeveer halverwege. Nu kreeg ik de rekeningen voor de behandelingen tot dusverre en heb daar een aantal vraagtekens bij. Als het zo doorgaat komen de kosten een stuk hoger uit dan begroot. Ik heb natuurlijk contact gezocht met de instelling, maar mijn vragen zijn nog niet voldoende beantwoord.

Er is een kweekje gemaakt, maar op de factuur staat alleen T00, kosten 63.60. Ik vond dit aan de hoge kant. Na vragen hierover zegt hij dat dit laboratorium kosten zijn, en dat de kosten voor het nemen van het kweekje (T93) eigenlijk nog in rekening gebracht moest worden. Klopt het inderdaad dat de laboratorium kosten zo hoog kunnen zijn? Is het normaal dat de laboratoriumkosten als T00 worden gefactureerd?

Voor het schoonmaken wordt telkens een T22 in rekening gebracht per gebitselement. Echter enkele elementen zijn dubbel berekend en er zijn elementen in rekening gebracht die ik niet heb. Uit navraag bleek dat hij per behandeling van 1:30 uur standaard 9 maal een T22 in rekening brengt. Is dit een normale gang van zaken?

Bedankt voor de informatie.

Ralph.
Lieneke

Over de techniekkosten: ja die zijn normaal en de code T00 kan hiervoor gebruikt worden.

Over de T22: Die mag alleen berekend worden over elementen met een pocket van of meer dan 4 mm. Er zijn meerdere tandartsen/mondhygienisten die dit toch anders declareren, maar dit mag eigenlijk niet.
do, 04/20/2006 - 18:45 Permalink
vV

inderdaad per element met pocket >4mm. Is simpel te controleren aan de hand van de gemaakte pocketstatus. En elementen op de nota zetten die er niet zijn. Nou ja je kan wel raden denk ik naar mijn mening daarover.
vr, 04/21/2006 - 11:11 Permalink
dj

Vergis je niet in de kosten van laboratoriumonderzoek. Dik 60 euro voor een kweek is nou niet iets waarvan ik achteroverval, het lijkt me een reëel bedrag.

Hierover:
1 standaard één element per 10 minuten in rekening brengen
2 daar dan lukraak een aantal elementen voor nemen

dit is m.i. mede een gevolg van het CTG tarievensysteem. Er zijn vaste tarieven, bestede tijd speelt over het algemeen officieel geen rol (enkele uitzonderingen daargelaten). Het is dan voor een tandarts verleidelijk om mechanismes zoals in punt 1 te gebruiken, omdat voor hem/haar de bestede tijd natuurlijk wel een rol speelt. Het is dus wel enigszins begrijpelijk, maar niet zoals het hoort.

Risico's die aan deze handelswijze kleven zijn dat de patiënt die, zoals jij, geconfronteerd wordt met een rekening voor behandeling van elementen die helemaal niet bestaan het vertrouwen in de behandeling/behandelaar/tandheelkunde/medici verliest, er onenigheid ontstaat, de patiënt niet terugkomt etc etc. Alleen daarom al is het m.i. niet professioneel/zorgvuldig en ook niet bar collegiaal. Daarbij, je zou je kunnen voorstellen dat de patiënt informatie van de rekening gebruikt bij het informeren van een vervangende behandelaar of nieuwe behandelaar. Stel dat er pocketmetingen na drie maanden op het programma staan en dat de patiënt zelf de nieuwe behandelaar informeert over welke elementen het betreft, en dat dit dan de verkeerde elementen zijn. Hierdoor zou zelfs een behandelfout en schade kunnen ontstaan, alhoewel de kans hierop niet groot is.

Ik denk dat er weinig reden is om aan te nemen dat je wordt opgelicht of uitgebuit oid Ralph.. Wel is, uitgaande van jouw verhaal, wat de tandarts doet bij punten 1 en 2 m.i. niet juist.

Ik persoonlijk zou geen rekeningen gaan betalen van elementen die ik niet meer had, dat is me te ruig. Met het betalen van behandeling van 9 elementen als er 8 behandeld zijn zou ik ook enige moeite hebben, alhoewel ik me realiseer dat het omgekeerde ongetwijfelt ook voorkomt. De reden hiervoor is dat je dan toch via de rekening onjuiste informatie over je behandeling krijgt.
ma, 04/24/2006 - 22:43 Permalink
ralph

Hartelijk dank voor de reacties. Intussen heb ik meer rekeningen ontvangen voor elementen die niet behandeld zijn en het is nu wel overduidelijk dat er iets mis is. De behandeling is halverwege maar het totaal aan facturen is nu al boven de begroting uitgekomen. Ik ga nu alleen dat betalen wat volgens mij gedaan is. Het betreft hier overigens ACTA. Zijn er meer problemen bekend met deze instelling?
di, 04/25/2006 - 08:51 Permalink
vV

ik zou niet "zomaar" (een deel) niet betalen! Ga even in overleg, maak de bezwaren kenbaar, en vraag inzage in de status (voorzover je dat nog niet gehad hebt) en eventueel een kopie ervan. Zeker een instelling als ACTA (ook behandeld door studenten?? dan speelt de tijdfactor geen rol!) moet zich conformeren aan de regelgeving! (iedereen natuurlijk, maar je begrijpt wel wat ik bedoel..)
di, 04/25/2006 - 09:15 Permalink