rare kosten in rekening gebracht?

Author:
evertje
Posted:
di, 10/05/2010 - 22:09
Hoi,
mijn tandarts declareert op een manier die ik niet begrijp.
is het volgende normaal of te verklaren:

code M59 (uitgebreide gebitsreiniging) bij een gebitsreiniging, uitgevoerd door een MONDHYGIENISTE, die maar 5 minuten duurde?
M10 bij een fluoridebehandeling die in een keer wordt aangebracht?

verder ging ik er vorige week heen, omdat ik pijnin mijn voortand had. hij maakte een foto, en boorde wat van de achterkant van die tand af.
rekening: c12, x10, v40.

misschien is het normaal allemaal, maar dat zou ik dan graag weten, wat ik heb het idee dat hij dingen inrekening brengt die niet gedaan zijn. heeft iemand feedback aub?
evertje

even als toevoeging: moet hij bij een consult op aanvraag, omdat je ergens last van hebt, niet code c13 toepassen?
nu heb ik m'n 2e periodiek onderzoek zogenaamd al gehad.
maar er staat er ook nog een gepland voor het eind van het jaar.
ik weet ook niet of de verzekering twee keer c12 vergoedt.
wo, 10/06/2010 - 09:18 Permalink
vV

m59 voor 5 minuten, nee....
beetje slijpen aan tand is mi een c13 ja, zonder de v40. of alleen v40 en x10. voor een c12 moet wel meer gedaan worden dan een specifieke klacht onderzoeken en een eenvoudige correctie wellicht aan een te dikke vulling of zo doen.

Als u de visie van de praktijk gaat vragen komt waarschijnlijk de mededeling: maar u krijgt het toch vergoed (heb een vermoeden dat u onder de 22 bent?) maar dat doet natuurlijk niet ter zake...

Is nog even lekker aan het schrapen krijg ik het gevoel voordat de leeftijdsgrens weer naar 18 gaat voor de basisverz.

Persoonlijk zou ik een ander zoeken...
wo, 10/06/2010 - 12:39 Permalink
evertje

ha, ha, ik ben bijna 40.

verder: hartelijk dank, ik had al steeds een raar gevoel bij de rekeningen...
er wordt dan ECHT HEEL KORT een beetje tandsteen verwijderd, dat duurt hoogstens een paar minuten.
maar dat kost dan 45 euro wat ik echt veel vind. bleek dat hij standaard een bedrag in rekening brengt voor zeer uitgebreide reiniging. dit vind ik eigenlijk oplichting van de verzekering.

ook wordt het gedaan door een mondhygieniste die zich versprak en vertelde dat zij niet eens gediplomeerd is.

bij het bezoek van vorige week (pijn aan voortand) gebeurde er ook vrijwel niets en meteen weer een torenhoge rekening.
plus stond erbij preventief periodiek onderzoek maar dat is bij mijn weten niet gebeurd.
ik heb het gevoel dat deze tandarts de kosten moedwillig opdrijft.

ik denk inderdaad dat ik maar een ander ga zoeken!

hartelijk dank voor het advies.
do, 10/07/2010 - 00:11 Permalink
Spiegeltje

ook wordt het gedaan door een mondhygieniste die zich versprak en vertelde dat zij niet eens gediplomeerd is.

Niet-gediplomeerde mondhygienistes bestaan niet. Dit is een beschermde titel. Waarschijnlijk ben je behandeld door een (preventie)assistente. Deze kunnen trouwens ook een (eenvoudige) gebitsreiniging uitvoeren, het betekent dus niet dat de behandeling niet goed is uitgevoerd. Voor een assistente betaal je wel het volle tarief alsof de tandarts het zelf heeft gedaan.
do, 10/07/2010 - 14:13 Permalink
evertje

ja, volgens mij zei ze ook zoiets...dat ze eigenlijk assistent was.

wat ze ongeveer zei was dat ze daar geluk had, want ze was eigenlijk niet gediplomeerd voor wat ze deed, want ze was eigenlijk alleen (...)assistent. nou dat kwam op mij toch vreemd over want ze werd gepresenteerd als mondhygienist.
bovendien keek ze erbij alsof ze zich versproken had.

hoe dan ook: ik geloof best dat zo iemand ook goed getraind kan zijn om problemen in monden op te sporen, maar zeggen dat je mondhygienist bent als je het niet bent vind ik raar en niet correct.

bovendien zoals ik schreef: de controle duurt altijd erg kort (heb ook weinig problemen met gebit/tandsteen) maar er wordt 45 euro in rekening gebracht, voor een zeer uitgebreide reiniging dus.

die zin met dubbel genaaid hout snap ik niet maar dat is misschien een inside joke van tandartsen onderling?

ik vind dit trouwens wel een erg sympathieke site! en heel leuk dat tandartsen hier hun advies geven!
do, 10/07/2010 - 15:43 Permalink
Spiegeltje

als ze niet gediplomeerd is, ook niet als preventieassistente, kan je je afvragen of ze eigenlijk wel ja mag zeggen tegen naar haar gedelegeerd werk van deze aard...

Formeel wel. Onbekwaam = onbevoegd geldt toch alleen voor de voorbehouden handelingen? Totdat er iets misgaat, dan heeft zij (en de tandarts!) wel een probleem natuurlijk. Je blijft wel verantwoordelijk.

Ik denk dat een natuurlijke grens ligt bij tandsteen verwijderen onder het tandvlees, dat zou je beter aan een tandarts/mondhygienist over kunnen laten, net zoals natuurlijk parobehandelingen.
do, 10/07/2010 - 16:11 Permalink
vV

niet alles weg (kunnen) halen valt bij mij al onder misgaan (heb ik al eens een preventieassistente voor de laan uitgestuurd, nu ja, ging zelf weg omdat ze de bui zag hangen , helaas pas nadat het een aantal patienten gekost heeft, ben daarna ook gestopt met personeel behandelingen laten uitvoeren, doe alles gewoon weer zelf..)
do, 10/07/2010 - 16:31 Permalink
evertje

ik weet niet of ik het nu goed begrijp.

mag een preventieassistent tandartstarieven rekenen?

en een mondhygienist?

trouwens: ze brengen ook elk preventief onderzoek een fluorspul aan, gelig spul.
is dat eigenlijk elke keer nodig? is het goed of nuttig?

bij eerdere tandartsen kreeg ik dit nooit, en nu elke keer. :smt001
do, 10/07/2010 - 16:52 Permalink
vV

ja dat mag....
bij een MH in loondienst ook.

fluoride: of op indicatie (met uitleg) , of na overleg met patient (met uitleg) . maar zomaar zonder overleg laat staan uitleg lijkt mij niet. wat er nu gedaan is bent u accoord mee gegaan, maar zou dat in d etoekomst niet doen, ook niet elders. laat ze maar vertellen waarom het nodig zou zijn in uw geval, kunt u op basis daarvan beslissen of u het wilt of niet.
do, 10/07/2010 - 17:04 Permalink
robinson

niet alles weg (kunnen) halen valt bij mij al onder misgaan (heb ik al eens een preventieassistente voor de laan uitgestuurd, nu ja, ging zelf weg omdat ze de bui zag hangen , helaas pas nadat het een aantal patienten gekost heeft, ben daarna ook gestopt met personeel behandelingen laten uitvoeren, doe alles gewoon weer zelf..)



Heb een zeer kundige, ( echte en geregistreerde :smt003 ) mondhygiëniste in de praktijk.
Afkomstig van een paro-praktijk. De verhalen die ze weet te vertellen over preventie-assistentes.
Doen alsof ze MH's zijn.
Patienten die dan naar de parodontoloog gestuurd worden vragen zich dan pas af waar ze de afgelopen jaren voor betaald hebben??
"We zijn jaren bij de MH van onze tandarts onder behandeling geweest." :smt017
do, 10/07/2010 - 17:14 Permalink
dentalteddy bear

Dus ... back to the old time

tandarts= tandarts dentist = dentist
oral hygienist = oral hygienist mondhygieniste = mondhygieniste
dental assistent = dental assistent assistente = assistente

En wie tandartsje wil spelen of gedeeltelijk gaat lekker even 6 of 7 jaar naar de universiteit.

Herrinner me de opleiding nog euwen geleden: het eerste wat we mochten doen waren tandsteenbehandelingen. De eerste dag werd ervoor gevochten. De volgende weken ook nog, maar als je nadien in de gang riep wie wil tandsteen doen toen stoven alle studentjes alle richtingen uit om zich te verstoppen. Ééntonigheid gaat immers al snel vervelen, tenzij je een roeping hebt ...

Dit verhaal gaat ofwel eindigen in een tandheelkundige bom, ofwel betaal je,je binnen 15 jaar te pletter voor een tandsteenreiniging bij de tandarts en plaatst de preventieassistente prothesen en de mondhygieniste implantaten .... moet kunnen ? of science fiction?

bekwaam is bevoegd is al jaren uit zijn context getrokken. Uiteindelijk betekende dit eerst dat alhoewel je een diploma had geen dingen mocht doen waarvoor je niet voldoende bekwaam was , alhoewel je bevoegd bent.

spijtig binnenkort : preventie-assistente wordt F16 piloot na 5 cursusavonden : cursussom 23000 euro mag in vijf avonden betaald worden ....

Daarnaast gelijk loon naar gelik werk du geen lager tarief voor mondhygieniste of wie dan ook ..
do, 10/07/2010 - 21:48 Permalink
evertje

pas enkele uren later snapte ik die zin met dubbel genaaid!

fluoride: ik ben pas 1,5 jaar bij deze tandarts, maar ze deden er meteen elke keer fluoride op, gewoon standaard. toen ik vroeg waarvoor dat was zeiden ze dat het "goed" was voor de tanden.
nou das mooi natuurlijk! maar toch vroeg ik er niet om.
bij de volgende weiger ik het.
do, 10/07/2010 - 23:24 Permalink
dentalteddy bear

algemeen gaat fluoride per aplicatie een zeer kleine fractie van fosfaten vervangen door fluor en zo mnder oplosbaar Calciumfluoride vormen. Gezien dit zeer beperkt is, anders zou elke keer eerst een laag glazuur uit elkaar vallen, moet je er dus voor kiezen altijd of nooit.

En dat is een keuze die je zelf maakt en waarvan je eventueel later de gevolgen moet dragen ...
vr, 10/08/2010 - 09:26 Permalink
Lieneke

Mondhygienist is een beschermde titel. Niemand mag zich mondhygienist noemen zonder dit te zijn. Dat an sich is al strafbaar en mag je een dikke boete voor betalen.

Volgens de NVM zou iedereen naar de mondhygienist moeten. De NVM vindt dat de mondhygienist de centrale post binnen de tandheelkunde zou moeten zijn voor de tandheelkunde; de deurwachter. Het NMT heeft hier een andere mening over. (NVM = Nederlandse Vereniging voor Mondhygienisten, NMT is dat voor tandartsen). Het ligt dus per praktijk anders. Het is voor vrij gevestigde mh's lastig omdat ze (meestal) niet over rontgenapparatuur beschikken (mogen ze niet hebben, tenzij het van de tandarts is..) en mag enkel in opdracht van en onder direct toezicht van een tandarts foto's maken.

Persoonlijk zeg ik: slechter word je er niet van om eens naar de mondhygienist te gaan. Vaak kom ik problemen tegen die de tandarts niet zijn opgevallen. En vise versa!!! Dus ik ben voor een combi van beide...
vr, 10/08/2010 - 09:49 Permalink
evertje

antwoord een:
nou daar schrik ik wel van. er is me nooit iets over die fluorbehandeling uitgelegd en nu blijk ik eraan vast te zitten! en als ik er nu mee stop? heb het nu 3 jaar gehad 2 keer per jaar.

mondhygienist: geeft een mondhygienist ook tips over poetsen enzo?
maar iemand die de taken van een mondhygienist verricht doch er geen is, die is dus wel fout bezig?!
vr, 10/08/2010 - 18:24 Permalink