Prijzen bekend maken en dan pas behandelen?

Author:
coralina
Posted:
za, 06/26/2010 - 11:24
Dag allemaal,

Even een korte vraag: zou het niet normaal zijn om eerst de prijs van de behandeling te weten en dan pas behandeld te worden?
Ik heb zelf geen tandarts verzekering en ben een maand geleden bij de tandarts geweest. Gisteren de rekening gekregen, paar honderd euro's. De tandarts had niks tegen mij gezegd over de prijzen, er staat geen prijslijst in de wachtkamer, ik kreeg alleen maar een rekening thuis waar ik duizelig van werd! :x

Naar mijn mening moet het eigenlijk zo gebeuren: controle, vertellen wat er gedaan moet worden + de prijs daarvan + behandeling.

Graag jullie mening hierover, alvast bedankt.
(en sorry voor de foutjes, Nederlands in niet mijn moedertaal...) :oops:
Spiegeltje

Naar mijn mening moet het eigenlijk zo gebeuren: controle, vertellen wat er gedaan moet worden + de prijs daarvan + behandeling.

Hoe het moet gebeuren staat in de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst omschreven, de tandarts heeft op dit punt dus een beperkte vrijheid. Dat is gedaan om de patiënten te beschermen. Even mompelen 'een paar gaatjes' en dan zomaar zonder verder iets te zeggen de boor pakken is uit de tijd (heb ik nog wel meegemaakt trouwens).

De tandarts de patiënt op duidelijke wijze, en desgevraagd schriftelijk in over het voorgenomen onderzoek en de voorgestelde behandeling.

In ieder geval omvat dit:
a. de aard en het doel van het onderzoek of de behandeling die hij noodzakelijk acht en van de uit te voeren verrichtingen;
b. de te verwachten gevolgen en risico's daarvan voor de gezondheid van de patiënt;
c. andere methoden van onderzoek of behandeling die in aanmerking komen;
d. de staat van en de vooruitzichten met betrekking tot diens gezondheid voor wat betreft het terrein van het onderzoek of de behandeling.

Beetje formeel taalgebruik maar zo staat het in de wet.

Ook de de kosten dienen op grond hiervan van te voren te worden gemeld, met name als het om een fors bedrag gaat van een paar 100 euro of meer. Dus ook kosten van alternatieven, dat kan van invloed zijn op de keuze voor de behandeling. Desgevraagd wordt een schriftelijke begroting gegeven. Aangeven van de kosten(schatting) zou dus eigenlijk vanzelf moeten gebeuren, maar je kunt er natuurlijk ook om vragen en de afspraak maken dat hier altijd vooraf inzicht in wordt gegeven.
za, 06/26/2010 - 12:23 Permalink