patientengegevens

Author:
famvolkbras
Posted:
wo, 03/20/2013 - 15:16
Kan iemand mij vertellen of het klopt dat het patiëntendossier bij de tandarts alleen door de patiënt zelf in persoon opgehaald mag worden? Of mag dit ook per post of email toegezonden worden naar het huisadres van de patiënt?
alvast bedankt!
BJN

Wat MAG en KAN zijn verschillende dingen. Wat HANDIG is weer anders. Ophalen van de copie van de kaart -als die nog handgeschreven is- is het meest veilig, er gaat tegenwoordig (door onderbetaling van postbezorgers?) veel mis in de verzending. Orgineel opsturen is not-done.
Email van een copie in pdf is het handigst, we praten tenslotte over tandartsgegevens. Daar speelt gevoeligheid van informatie veel minder dan bij psychiatrische gegevens of andere medische inhoud. Maar dat weet je van je zelf.

Ik denk dat de basis ligt in logica. Als de patient het toestaat/vraagt mail ik alles. Veel handiger toch? Te vaak houden we vast aan wat juristen bedenken -voor die enkele casus met gevoelige gegevens-. We gaan daardoor steeds omzichtiger te werk en maken onnodig veel kosten.

Als het gaat om een paar vullingen en gebroken kies dan is daar geen privacy gevoelige info. Dus kun je gerust mailen. Anders haal je toch even zelf met een usb-stick de gegevens op?
wo, 03/20/2013 - 15:45 Permalink
famvolkbras

Heel erg bedankt voor je reactie! Er spelen helaas wat meningsverschillen tussen mij en mijn tandarts, en gevoelsmatig proberen ze bepaalde processen te traineren (voor het indienen van een klacht + aanvraag second opinion heb ik mijn dossier nodig) Nu stellen ze dat ik het wettelijk gezien alleen in persoon af mag halen op een gestelde dag + op een bepaalde tijd. Ik vindt dit nogal opvallend en het voelt een beetje als 'plagerij'... Wat zou jij doen?
wo, 03/20/2013 - 17:44 Permalink
Newtan

Je bent als patient eigenaar van je eigen dossier.
Juridisch gezien. Én daar is voor betaald.
Zet dat eea. in een ander licht?

En als je het gevoel hebt om geplaagd te worden, dan zou ik er snel klaar mee zijn.
Tandartsen zat.
wo, 03/20/2013 - 18:45 Permalink
vV

Elke patient heeft altijd recht op inzage in en een kopie van het dossier. De praktijk mag natuurlijk, in redelijkheid, wel bepaalde zaken vragen zoals bepaalde tijdstippen voor ophalen. Controleer dan wel gelijk of het compleet is dus ook afschriften van brieven van specialisten bv. Er in zitten en alle foto's.
Overigens staat het dossier zelf los van indienen van de klacht, die kan u ook zonder dossier indienen. Weigering het dossier in kopie te verstrekken vult de klacht dan alleen maar aan.
Ik zou het gewoon per aangetekend schrijven opvragen, en desnoods betalen voor kosten aangetekend opsturen naar u.kan en mag niet geweigerd worden.
wo, 03/20/2013 - 18:52 Permalink
BJN

Voor een tweede mening is het niet noodzakelijk de gegevens bijnde handbte hebben. Ik denk dat het zelfs vaak storend is in de vorming van een juist beeld van de huidige situatie. Een echte professional met ervaring kan heel goed een mening vormen op basis van beoordeling van de huidige situatie in de mond
wo, 03/20/2013 - 19:22 Permalink
mecánico para …

Een afschrift of kopie mag je krijgen, het origineel wordt alleen op verzoek van de eigenaar doorgestuurd. Dat is in verband met bewaarplicht ook wel verstandig te melden, want als de patient het kwijt raakt is de behandelaar aansprakelijk wegens onoplettendheid.
Tweede, of het nu om grote of kleine problemen in de kaart gaat, het is altijd vertrouwelijke informatie en medisch geheim. Dus er is geen verschil tussen een mod of een psychiatrisch verleden.... privé is privé
do, 03/21/2013 - 12:25 Permalink