overdracht dossier

Author:
utvoske
Posted:
di, 05/10/2005 - 13:06
we willen van tandarts verwisselen omdat we gaan verhuizen naar Belgie. Nu hebben we de tandarts voorgesteld om het dossier zelf mee te nemen naar de tandarts in Belgie, maar dat weigerde hij. Hij wilde het alleen zelf opsturen en rekent daarvoor geld! omdat het om 3 dossiers gaat willen wij, ook uit principe dit niet betalen. Mag hij dit doen, Is hij niet verplciht om ons het dossier te overhandigen!?!?!!? We willen dit gewoon zelf meenemen.
dj

Je mag een kopie van je dossier opvragen, daar heb je recht op. De tandarts mag een redelijke vergoeding vragen voor het maken van kopieen. Stel dat je zelfs arbeidskosten meerekent, misschien 10 minuten ofzo voor de assistent, en de kopieerkosten, tja, 5 euro? 10 als het echt een heel pak papier is?
Kwaliteitskopieen van foto's is technisch denk ik wel mogelijk, je kunt op zich gewoon een contactafdruk maken, en dat is een veelvoud van normale kosten. Ik heb er echter nog nooit van gehoord dat het ook gebeurde, meestal wordt gewoon het origineel gebruikt. Digitaal ligt dat weer anders. Dan kun je hem gewoon een floppy of CD geven of anders je emailadres. Nou vooruit, nog een paar euro erbij. Afhankelijk van hoeveel het is, een redelijke vergoeding lijkt mij dus iets van een paar euro tot misschien 15 euro, daarboven zou ik het niet snel als redelijk zien.
De kopie kun je natuurlijk aan je nieuwe tandarts geven. Je kunt dus m.i. altijd zelf met een kopie van je dossier naar je nieuwe tandarts lopen.
Daarbij mag je je dossier laten vernietigen dacht ik. Er is ds praktisch gezien niet veel nut aan het weigeren van zelfs het originele dossier aan de patient, als deze dit zou willen.
Ik denk niet dat er dwingende regels zijn voor de zogenaamde overdracht van een dossier, het kan worden opgestuurd maar ook aan de patient meegegeven denk ik. Ik heb het allebei meegemaakt in ieder geval. Maar middels:
A
- kopie opvragen
- opdracht tot vernietiging geven
- naar nieuwe ta stappen
- dossier overhandigen
B
- naar nieuwe tandarts stappen
- die dat dossier laten opvragen of zelf je oude ta schriftelijk verzoeken het dossier op te sturen

kun je beiden afdwingen. Er zijn er dan die bij het laatste weer zeggen: dat doe ik niet, kom het maar halen maar ook dit is onredelijk als je bv verhuist bent, niemand hoeft X kilometer te rijden als het ook in een envelop kan.
di, 05/10/2005 - 13:40 Permalink
utvoske

dank voor de reactie. Er is dus eigenlijk voor de ta geen reden om overdracht te weigeren. Vergoeding voor (foto) kopieeen is redelijk, maar waarom zou hij origineel willen behouden als we gaan emigreren!?

In het geval van mijn vrouw gaat het zelfs om een dossier dat tot 3 jaar geleden door dezelfde ta is bijgehouden als naar wie we nu weer terugkeren.

gewoon flauw van hem, maar er bestaan geen dwingende regels begrijp ik.
di, 05/10/2005 - 14:20 Permalink
dj

Er is nog één artikel wat relevant zou kunnen zijn:

Artikel 455
1. De hulpverlener vernietigt de door hem bewaarde bescheiden, bedoeld in artikel 454, binnen drie maanden na een daartoe strekkend verzoek van de patiënt.
2. Lid 1 geldt niet voor zover het verzoek bescheiden betreft waarvan redelijkerwijs aannemelijk is dat de bewaring van aanmerkelijk belang is voor een ander dan de patiënt, alsmede voor zover het bepaalde bij of krachtens de wet zich tegen vernietiging verzet.


Er wordt een uitzondering gemaakt op de plicht te vernietigen. Voor welke gevallen is dat? Ik weet het niet helemaal maar ik denk ongeveer dit:
- belang voor anderen: stel, er is bij iemand builenpest geconstateerd. De patient wil het dossier vernietigd zien. Builenpest is zeer besmettelijk en gevaarlijk, en er zouden allerlei acties voor GGD's etc uit voortvloeien. Dit deel van het dossier mag dan (nog) niet worden vernietigd.
- "verzet tegen vernietiging bij of krachtens de wet": ik denk bv als een rechter het dossier heeft opgevraagd tbv van een strafrechtelijk onderzoek of dat soort dingen.

Maar dit zijn dingen die binnen de tandheelkunde niet vaak voor zullen komen denk ik.
di, 05/10/2005 - 14:48 Permalink
carabelli

Verzet bij of krachtens de wet wil alleen maar zeggen dat je het dossier niet mag vernietigen als er een wetsartikel is waarin staat, of waaruit volgt dat vernietiging niet is toegestaan. Dit soort teksten worden vaak toegepast om aan te geven dat een wet waarin iets wordt toegestaan niet prevaleert boven een gelijksoortige wet waarin dit niet wordt toegestaan.

Scheelt weer een rechtszaak bij de al overspannen rechtbanken in dit land
di, 05/10/2005 - 18:28 Permalink
utvoske

een ding begrijp ik niet.

waarom zou je eerst een kopie opvragen en daarvoor betalen en vervolgens het origineel laten vernietigen. Kun je dan niet gewoon om het origineel vragen!?!?!?

Bovendien gaat het in het geval van mijn vrouw om het dossier dat tot 3 jaar geleden door dezelfde tandarts is bijgehouden als de ta naar wie we nu terug gaan. (Mijn vrouw ik 3 jaar geleden bij mij in NL komen wonen, nu gaan we verhuizen naar B) Deze Belgische tandarts gaf ons overigens gewoon h et dossier mee 3 jaar geleden en hebben we netjes ingeleverd bij de NL tandasrts die het nu weigert weer terug te geven.
wo, 05/11/2005 - 08:31 Permalink
vV

er is ook geen enkele reden overdracht van het dossier te weigeren. Soms wordt als argument gebruikt dat er nog rekeningen open staan, maar dat mag niet als reden dienen.

Helaas ben ik bang dat u wat hardere actie moet nemen... oftewel dreigen met een klacht als hij het niet overdraagt.

Ik vind zijn houding onbegrijpelijk eerlijk gezegd. Als er een klacht ingediend zou worden over behandelingen zou hij het dossier ook moeten overhandigen. Daarnaast heeft u gewoon recht op inzage, en op afschriften (eventueel tegen vergoeding van gemaakte kosten, maar dat doe ikzelf nooit, meer werk dan dat het oplevert. Een printje uit de computer is zo gemaakt, en vervolgens vanuit het papieren archief de rest opzoeken (hebben we assistentes voor..) )
wo, 05/11/2005 - 10:48 Permalink
utvoske

nogmaals bedankt we gaan er werk van maken. We wilden via deze weg nog wat ruggespraak voordat we hem opnieuw gingen benaderen
wo, 05/11/2005 - 10:55 Permalink
Basset

Elke tandarts is nu verplicht het dossier 15 jaar te bewaren. Hij dient ook tegen kostenvergoeding een kopie te overhandigen. RX foto's kunnen gedupliceerd worden maar dat is duur.

Bij de vraag het dossier te vernietigen mag men niet vergeten dat je dan ook afstand doet van alle juridische rechten, want je neemt je tandarts zijn bewijsvoering af. Voor deze bewijsvoering dient hij trouwens het orginele dossier te bewaren. Dit kan eventueel gebruikt worden indien gegevens betwist worden naar notuleringsdatum wat met een kopie niet kan. Uiteraard gaat het om een papieren dossier.

Of je nu in het binneland blijft of niet maakt hier geen verschil
wo, 05/18/2005 - 22:21 Permalink
dj

Nou, het verzoek tot vernietiging van het dossier over te gaan heeft denk ik inderdaad gevolgen voor bv aansprakelijkheidsprocedures, dat lijkt me duidelijk. Maar het is denk ik niet zo dat je met het verzoek tot vernietiging afstand doet "van alle rechten". Dat kan niet in een rechtstaat, je houdt altijd rechten.

Een patient-klager heeft, als uit een dossier nalatigheid en daarmee samenhangende aansprakelijkheid duidelijk zou worden, het zichzelf moeilijk gemaakt. Toch is een dossier niet het enige wat in een procedure bewijskracht/overtuigingskracht zou kunnen hebben. Voorbeeld: als een patient goed bekend is met foto's, statussen, modellen, OPG's etc, korte tijd door een nieuwe tandarts behandeld wordt, maar dan gelijk weer naar een andere tandarts stapt denk ik dat in gevallen de toestand van het gebit dermate veel duidelijkheid zou kunnen geven dat het dossier niet meer relevant is.

Met het als patient laten vernietigen van het dossier doe je praktisch gezien denk ik afstand van de rechten die voortvloeien uit de beschikbaarheid van het dossier voorzover hetgeen in het dossier zou moeten zijn opgenomen niet op een andere manier blijkt. Dat laatste is misschien zeldzaam, maar het lijkt me mogelijk. Je kunt je ook afvragen of, als medisch onzorgvuldig zou zijn gehandeld, dit in het dossier zou zijn opgenomen.
do, 05/19/2005 - 01:13 Permalink
Basset

Niet in het geval dat je eist dat bewijsstukken worden vernietigd. Aan die vraag moet wettelijk voldaan worden. Als dit niet zo was zou geen enkele arts voldoen aan de verplichting tot vernietigen op eis van patient. Lees de wetgeving er op na
zo, 05/22/2005 - 16:24 Permalink