Oude tandarts nalatig geweest?

Author:
Paulski
Posted:
ma, 06/15/2009 - 10:13
Enkele maanden terug had ik kiespijn en ging ik naar een andere tandarts omdat mijn eigen tandarts met vakantie was. Hij maakte een foto en zag behalve bij de kies in kwestie ook nog 3 andere gaatjes. Dit was voor mij reden genoeg om de behandeling voort te zetten bij een derde tandarts die er nog 1 of 2 gaten aan de andere kant van mijn gebit vond (na het maken van foto's).

Ik moet hierbij vermelden dat mijn oude tandarts in de 20 jaar dat ik bij hem in behandeling ben geen 'overzicht' foto's heeft gemaakt van mijn gebit.
Ook moet ik vermelden dat ik intussen geen kies meer heb zonder (amalgaam)vulling. (dus ik zorg ook niet altijd even goed voor mijn gebit ;) ). Wel ging ik netjes 2 keer per jaar naar de tandarts.

Nu ben ik iig 3 wortelkanaalbehandelingen verder en er moeten nog 2 gaatjes gevuld worden (hopelijk zonder wortelkanaal). Mijn verzekering dekt het allemaal niet meer. Hoeveel kans heb ik bij het in gebreke stellen van mijn oude tandarts?

(Als resultaat heb ik uiteindelijk wel een mond zonder amalgaam, als ook alle andere vullingen vervangen zijn, dat vind ik dan weer wel heel fijn :) ) :smt001
Groningen

Dat hangt er helemaal vanaf hoe groot de gaatjes zijn die je andere tandarts niet gezien heeft, kan ook goed zijn dat de plekjes daar wel bekend zijn, maar dat behandeling (nog) niet nodig werg geacht, en de plekjes onder controle werden gehouden. Voordat je stappen overweegt, zou ik eerst ns wat navragen bij je vorige tandarts...
ma, 06/15/2009 - 17:01 Permalink
Paulski

Dat hangt er helemaal vanaf hoe groot de gaatjes zijn die je andere tandarts niet gezien heeft, kan ook goed zijn dat de plekjes daar wel bekend zijn, maar dat behandeling (nog) niet nodig werd geacht, en de plekjes onder controle werden gehouden. Voordat je stappen overweegt, zou ik eerst ns wat navragen bij je vorige tandarts...


De overstap is al een feit (ook wegens de patientonvriendelijkheid zo af en toe), maar de nieuwe tandarts schrok de staat van mijn gebit.

Zover ik weet had hij de gaatjes nog niet gezien. Meestal zei hij er dan wel iets over.

Overigens worden de twee overige gaatjes waarschijnlijk ook endo, het was 2 mm van de zenuw af... :(
ma, 06/15/2009 - 17:08 Permalink
Paulski

correctie 1 en 2 mm ;)

Maar dat was vanaf de foto en mijn geluk kennende kan kan ik beter op een endo rekenen. Ik weet niet wat er verder nog voor rottigheid onder de oude vulling vandaan komt. donderdag weet ik meer. :-?


Het waren 2 normale vullingen, gelukkig.. :wink:
ma, 06/22/2009 - 09:07 Permalink
Paulski

Inmiddels zijn alle gaatjes gevuld, Ik heb aan de nieuwe tandarts de foto's van de eerste controle gevraagd:
Links:
http://i292.photobucket.com/albums/mm8/Paulski25/bwlinks.jpg

Rechts:
http://i292.photobucket.com/albums/mm8/Paulski25/bwrechts.jpg

Mijn nieuwe tandarts zegt dat de gaatjes eerder ontdekt zouden zijn als de oude tandarts regelmatig foto's genomen had. Is dit ook de mening van jullie?
vr, 06/26/2009 - 16:05 Permalink
mecánico para …

ja en nee.
Als er om de plm 3 jaar foto's worden genomen zit je doorsnee wel safe. Echter een tussentijdse gedragsverandering kan soms leiden tot dit soort aparte caries explosies. Dus anders gaan eten/drinken, andere tussendoortjes, sapjes etc. Maar ook homeopathishe tandpasta's zonder fluoride en ook medicatie kan dramatiche problemen veroorzaken. Dus sec........het interval van foto's is bij een laag ingeschat risico plm. 3 jaar. Zonder aanleiding het interval verkorten is niet normaal, dus zouden er andere symptomen moeten zijn geweest. En achteraf..........met de foto's in de hand heb je vaak makkelijk praten.
Waren de vorige foto's echter van veel meer dan drie jaar, tja dan is het een beetje vaag wat er voor reden is. de enige die dat kan geven is de vorige tandarts
vr, 06/26/2009 - 17:44 Permalink
vV

kijkend naar die foto`s denk ik dan: die heel grote vullingen die erin zitten hebben ooit ook een reden gehad, wat nu als die reden niet onder controle is? veel van die grote diepe gaten geven in de toekomst aanleiding tot wortelkanaalbehandelingen , ook zonder nieuwe aantasting. En in is het probleem wat er is wel telkens nieuwe aantasting, niet achtergelaten oude aantasting/caries.
Dus imho: netjes: nee, tandarts 100% aansprakelijk voor wat hier aan de hand is: nee...(het enige probleem is dat er op diverse punten laat is ingegrepen, wellicht later dan zou moeten, maar divese wortelkanaalbehandelingen zouden toch wel aan de orde komen, ook bij tijdig ingrijpen, vanwege de aard van het probleem.)
za, 06/27/2009 - 09:32 Permalink
Groningen

Ik denk dat de tandarts zeker niet vrij-uit gaat... Door de vele restauraties bij TS, had de tandarts kunnen bedenken dat er een hoger (dan gemiddeld) caries-risico bestond. Er hadden dus in alle redelijkheid frequenter rontgenfoto's gemaakt moeten worden. Als dit nooit met TS besproken is, is de tandarts hier mijnsinziens nalatig geweest.
di, 06/30/2009 - 10:12 Permalink
vV

dat zeg ik, niet netjes. maar 100% aansprakelijk? nee, want er speelt meer dan dat. oftewel de waarheid ligt ergens tussenin. persoonlijk zou ik in een dergelijke situatie om de 2 jaar foto`s maken en ook nog eens af en toe solo`s voor de periapicale gebieden, of een collega om de hoek voor mij bij deze patient zijn OP even laten slingeren.
di, 06/30/2009 - 12:46 Permalink