Orthopantomogram

Author:
Tarique
Posted:
ma, 01/02/2012 - 15:24
Hallo,

3 weken terug ben ik na 1,5 jaar eens bij de tandarts geweest. Waarom het zo lang heeft geduurd is omdat ik altijd wel wat negatiefs mee gemaakt heb met de tandartsen die ik ooit heb gehad. Meestal had ik het gevoel dat ze niet echt veel van hun vak afwisten en dat heb ik ook meerdere malen gevoeld. Maargoed, het werd tijd voor een nieuwe tandarts bezoek, maar helaas heb ik hier ook spijt van.
Tandarts zelf was erg vriendelijk, misschien wel te vriendelijk denk ik achteraf. Ik ben al 2 jaar verzekerd met een extra tandverzekering van Anderzorg, en betaal dus extra 17 euro per maand boven de basisverzekering dus ik dacht een normale controle kan geen kwaad (i.e. hoef niks extra's te betalen). Nou heb ik vorige week een rekening van 62 euro gekregen van Anderzorg, en jawel, het ging over mijn tandartsenbezoek. Ik heb contact opgenomen met Anderzorg en gevraagd waarom ik nou precies moest betalen? Ze hebben me verteld dat er ene Orthopantomogram gemaakt is en dat deze niet onder de tandverzekering valt. Ik vind dit zo raar. Ga ik eens naar de tandarts en moet ik alsnog een vette rekening betalen terwijl er niks bijzonders aan de hand was volgens de tandarts. Mijn tanden zagen er prima uit vond hij, en hij had ze nog even extra gepoetst (dat is wel betaald door de verzekering) maar er is dus ongevraagd een Orthopantomogram ervan gemaakt, terwijl het mij verteld was dat er even een 'foto' gemaakt wordt. Wat mij een doodnormale controle lijkt. Nou mooi niet dus... Waarom doen tandartsen zo mysterieus daarover? Is het nou zo moeilijk om even erbij te vertellen dat dit een speciale foto is en dat je daar waarschijnlijk bij moet betalen? Ik vind dit echt oneerlijk.
Ik vroeg me dan ook af of ik deze kosten terug kan vragen bij de tandarts, aangezien hij er doodleuk overheen gepraat heeft en mij hierover niet geïnformeerd heeft. Ik hoef echt niet zo'n ultra moderne 3d foto van mijn tanden hoor, ik ging het ook niet boven mijn bed hangen als ik hem zelfs kreeg. Een normale foto dat wel vergoed zou worden is niet gemaakt en om het nog erger te maken, is het mij niet eens verteld dat dit Orthopantomogram zo duur was en niet in een normale tandverzekering zit.
Kan iemand mij aub vertellen of ik met succes mijn geld terug kan vragen bij de tandarts, en zoja, hoe?

Alvast hartelijk dank.
Newtan

Wat had je afgesproken met de tandarts: alleen doen wat de verzekeraar vergoed?
Want als je daar van tevoren niet duidelijk over bent, of een boekje meeneemt van de vergoedingen, dan doet de collega gewoon zijn best voor je. Medisch. Het is geen boekhouder.

Een andere zaak is jouw eis aan de tandarts om alles van jouw verzekering af te weten.
Ga nou na, er zijn er maar een stuk of, laten we zeggen 25? Allemaal met 3 of meer mogelijke versies, qua dekking tussen simpel tot uitgebreid.
En allemaal weer een ander percentage. Je komt makkelijk op 80 varianten uit. Voor 140 verschillende verrichtingen.
Ach, dat is toch best uit het hoofd te leren? Elk half jaar wordt dat weer eens aangepast aan de markt.
Nee hoor, je hebt helemaal gelijk, dat hád hij moeten weten. Zit vast in de opleiding tegenwoordig.

Even alle gekheid op een stokje: zo valt er toch altijd wel ergens wat op aan te merken?
En zo doet iedereen het altijd fout.
Lekker bezig?
ma, 01/02/2012 - 17:39 Permalink
mecánico para …

Je zou je eens moeten afvragen waarom die foto gemaakt is. Je geeft aan veel sores te hebben gehad, misschien is dat ook te zien. Daarmee heb je met 1 foto een waanzinnige berg informatie over de nieuwe patient. dus goed bezig! Overigens kunnen verzekeraars voor 17 ballen per maand je die foto wel ontzeggen, maar waarom ga je daar niet zeuren dat het een noodzakelijke foto was............ denk ik dan. ik leer NOOIT de polisvoorwaarden van verzekeringen uit mijn hoofd.
ma, 01/02/2012 - 19:51 Permalink
Ortholimburg

Hallo,

Ik hoef echt niet zo'n ultra moderne 3d foto van mijn tanden hoor, ik ging het ook niet boven mijn bed hangen als ik hem zelfs kreeg. Alvast hartelijk dank.


Wél even de puntjes op de i zetten, een orthopantomogram Is een normale klassieke radiografie, een overzichtsfoto, die erg veel info oplevert, zeker bij een nieuwe patient waarvan de historiek zo goed als niet gekend is . Bestaat al meer dan 40 jaar. Een 3 D foto is een cone beam CT, iets heel anders dan een orthopantomogram, en hierover gaat het in dit geval dus duidelijk niet.
di, 01/03/2012 - 15:11 Permalink