Orthodontist wil alles of niets

Author:
BHovingh
Posted:
vr, 03/31/2006 - 10:30
Voor onze zoon (14) is een behandelplan opgesteld omdat hij een overbeet heeft. Eerst krijgt hij een beugel waarna een kaakoperatie zou moeten volgen. Nu vinden wij het op dit moment niet nodig om nu al te besluiten of deze operatie door zou moeten gaan, we willen eerst het resultaat v/d beugel afwachten.
De orthodontist neemt hier echter geen genoegen mee en zegt dat als wij nu geen beslissing nemen over de operatie dat wij dan maar moeten uitzien naar een andere orthodontist.
Mag hij dit zomaar eisen?
vV

als er ook een operatie nodig is, is er sprake van een behoorlijk grote afwijking. De behandeling en orthodontist en kaakchirurg moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Derhalve kan ik mij wel in de schoenen van de orthodontist verplaatsen als hij dit stelt omdat het geen zin heeft half werk te doen. Zonder het een heeft het ander geen zin, of zou de behandeling er anders uitzien omdat er andere eisen aan worden gesteld.

Dus eigenlijk vraagt u hem een behandeling in te zetten zonder dat hij weet hoe het verder gaat, oftewel hij weet niet welk behandelplan hij moet gaan inzetten.

Doet hij de behandeling uitgaande van wel een operatie, en de operatie wordt niet gedaan is het resultaat niet optimaal, andersom ook....

Ik denk dus dat het wijs is dat u vooraf de keuze bepaalt wel of geen operatie, maakt u het de orthodontist gemakkelijker mee, en voorkomt dat u achteraf geconfronteerd wordt met of een tegenvallend resultaat, of noodzakelijke herbehandeling.

Wellicht moet u e.e.a. nog eens goed met de orthodontist doorspreken, ik proef een slechte communicatie.

succes
vr, 03/31/2006 - 11:08 Permalink
BHovingh

Ik heb het misschien een beetje ongelukkig geformuleerd: de orthodontist wil het hele behandelplan incl. operatie. Een behandeling zonder operatie is (wat hem betreft) niet aan de orde.
Wij vinden het voldoende als de tanden rechtgezet worden.
vr, 03/31/2006 - 11:35 Permalink
vV

Ahh. Dan kan ik de orthodontist goed volgen. (maar dat is mijn persoonlijke mening).
Een hulpverlener / zorgverlener is niet verplicht een behandeling uit te voeren waar hij/zij niet achterstaat. Gaat het vervolgens niet goed (en die kans is zeer groot) is hij / namelijk wel aanspreekbaar voor wat er wel gebeurd is.

Bij een dermate grote afwijking waar een operatie noodzakelijk is, is de scheefstand van de tanden wel het minste probleem....

Overigens: het is mij in de praktijk gebleken dat zeer veel mensen waarbij een dergelijke afwijking makkelijker op het meest geschikte moment uitgevoerd had kunnen worden, maar waarbij dit om welke reden dan ook niet gebeurd is, dit later alsnog (willen) laten doen. Hier zijn meerdere redenen voor, de belangrijkste is onzekerheid door de grote overbeet, moeilijk aan kunnen gaan van relaties, o.a.
Het is uiteraard aan u of u dat uw kind aan wilt doen, ik denk persoonlijk dat op deze leeftijd hij een zeer grote stem zou moeten hebben, ook omdat bij een dergelijke aangeboren afwijking bij behandeling nu de kosten (grotendeels) vanwege de omvang van deze aangeboren afwijking voor rekening van de basisverzekering (onder bijzondere tandheelkunde) zullen vallen. Er is dus in ieder geval geen financieel argument het nu niet te doen.

succes met uw beslissing
vr, 03/31/2006 - 12:55 Permalink
BJN

Net zoals op volwassen leeftijd is er ook voor kinderen een compromisbehandeling zeker mogelijk. Ons team (orthodontisten, kaakchirurgen, tandarts, logopedist en fysiotherapeut) is zeer terughoudend met het opereren op deze leeftijd! Er is nog geen systematisch lange termijn onderzoek (>5-10 jaar) naar de stabiliteit. Alleen bij extreme overbeten (> 10mm) geven wij het als een reeele optie. Er zijn natuurlijk andere orthodontisten met andere ideeen.

Ik vindt ook dat de informatie moet worden gegeven over deze mogelijkheden. Als de patient en ouders dan op basis van die gegevens besluiten de operatie niet te laten doen dan is daar mijnsinziens niets mis mee. En beginnen we met een compromis, met tevens minder kans op complicaties EN veel minder kosten.
Mijn advies: zoek een tweede mening of een andere orthodontist die het wel aandurft u de speelruimte te geven.
vr, 03/31/2006 - 14:35 Permalink
BHovingh

Dan vraag ik mij af waarom onze zoon dan straks op 15-jarige leeftijd al een kaakoperatie krijgt. Is dit experimenteel misschien?

Overigens liet onze tandarts weten dat als het zijn kind was, hij een operatie zeker zou weigeren.
vr, 03/31/2006 - 18:46 Permalink
prondel

Volgens mij is dit het stuk miscommunictie

Er wordt echt niet geopereerd voor je zoon is uitgegroeid. Dat zou een vreemd instabiel reslutaat opleveren.

Navragen is echt zinvol!
vr, 03/31/2006 - 19:03 Permalink
BJN

Misschien gaat het niet over een osteotomie van de onderkaak (BSSO aka sagitale split osteotomie) maar over een 'distractie'. Dat kan bij 14-18 jaar al. Maar daar is volgens 'ons' ook een beperkte indicatie voor. Het is weliswaar uit het experimentele stadium, maar er zijn geen lange termijn resultaten bekend (die worden momenteel verzameld). En met een overbeet van 3-4-5-6-7-8 mm is het ook prima leven. Daarboven gaan we nadenken. Boven 10 mm is een ander verhaal. Maar m.i. speelt de beslissing van de ouders en 'kind' altijd de belangrijkste rol.
Zie: http://www.nmt.nl/nmt/website/nt.nsf/System/6A70AFA354BB15DDC1256B44003B1FAA
vr, 03/31/2006 - 20:11 Permalink
BHovingh

Het gaat hier om een osteotomie van de onderkaak, de diagnose is
7mm. klasse II occlusie,
sagittale overbeet van 13 mm
verticale overbeet van 80%
eversie en spacing in het bovenfront
convex profiel en smalle bovenkaak

Een neefje krijgt eenzelfde behandeling, ook op 15-jarige leeftijd.
We wonen in omgeving Apeldoorn
vr, 03/31/2006 - 20:34 Permalink