Opvallend veel gaatjes na verwijderen tandsteen

Author:
BekkieBoo
Posted:
zo, 06/02/2013 - 01:08
Graag uw mening over het volgende.

Ik ben (na een tijdsbestek van 8 jaar) sinds een jaar weer onder controle bij een tandarts. In die 8 voorafgaande jaren heb ik nooit problemen met mijn gebit gehad. Bij de eerste controle had ik dan ook geen gaatjes, wel wat tandsteen. Een aantal weken later teruggekomen om het tandsteen te laten verwijderen en polijsten.Voor mijn gevoel ging het er allemaal erg ruw aan toe (was ook best pijnlijk :( ) Afijn, wederom geen gaatjes, er verscheen bij 1 tand wel een klein bruin randje vlak tegen het tandvlees aan, maar daar hoefde ik me geen zorgen over te maken. Dus nieuwe afspraak een jaar vooruit gepland. Na ongeveer een half jaar ontstonden er ook bij andere tanden bruine randjes + een constante pijn aan mijn voortanden. Nieuwe afspraak gemaakt een maand later. Blijk ik dus in die periode 6 gaatjes te hebben ontwikkeld, waarvan 1 flinke... Ik vond dat een vreemde zaak, dat heb ik ook direct aangegeven. Helemaal niet met de intentie om de schuld direct in haar schoenen te schuiven, ik wil gewoon graag weten wat de oorzaak is. Zij zag dat toch heel anders en gooide het op mijn "slechte gewoonten". Qua levensstijl is er niets veranderd het afgelopen jaar. Ik eet gezond (door mijn voedsel allergieën bereid ik alles zelf, dus geen chemische additieven etc.) en ik drink voornamelijk water en groene thee. Ik rook wel af en toe, maar dat doe ik al heel lang... Uiteindelijk ben ik zonder nieuwe afspraak naar huis gegaan. We zijn nu 2 maanden verder en ben nog steeds niet voor behandeling geweest. Ik ben ineens ook uitgeschreven, naar verluid omdat ik een afspraak zou hebben gemist. :o Andere tandartsen in de buurt hebben een patiëntenstop, daar ben ik dus ook mooi klaar mee... Maar goed, ik wil toch wel graag weten of gaatjes kunnen ontstaan door het (ruw) verwijderen van tandsteen of dat er toch wat anders achter kan steken. Mag een tandarts je zonder bericht of gegronde reden uit zijn bestand gooien? Wat zijn mijn rechten in deze?
vV

Nee dat mag niet, ook niet voor 1 gemiste afspraak ook al is het een lange.
Zie de wgbo, wet behandelovereenkomst.
Als ik het goed begrijp is de tandarts van mening dat er wel een vervolgafspraak was, en dat zou betekenen dat je midden in een behandeltraject zit, naar eigen mening tandarts. Die moet dan ook weten dat op zon moment er echt alleen op zwaarwegende gronden uitgeschreven kan worden, en dan alleen nog wanneer geregeld is dat vervolg van behandeling daar niet onder te lijden zal hebben, oftewel zal tandarts of patiënt wel een inschrijving of op zijn minst overname lopende behandeling om die af te ronden elders geregeld moeten hebben..

Nu denk ik dat je daar niet meer behandeld wilt worden want er zijn maar , helaas, 2 opties:
Of de problemen zijn bij eerste onderzoek niet her of erkend , of ze zijn er niet. Beiden niet goed...
Je kan in een wat ruimere straal kijken, je hoeft er als het goed is maar een paar keer per jaar langs toch?
zo, 06/02/2013 - 10:49 Permalink
BekkieBoo

Bedankt voor jullie snelle reactie!

Ik ga inderdaad maar op zoek naar een andere goede tandarts, dan maar wat verder van huis...

Ik snap dat het zo op een forum onmogelijk is om te bepalen wat er echt aan de hand is, maar ik was wel benieuwd of het mogelijk is dat er door het verwijderen van tandsteen juist gaatjes ontstaan. Ik heb het zelf namelijk nog nooit gehoord.

Naast een heleboel allergieën spelen er verder geen andere ziektes mee, ik voel me gewoon gezond. Ik gebruik wel medicatie,
Nasonex (neusspray) en Aerius (tabletten). Ik heb ook al zeker anderhalf jaar geen antibiotica meer gehad. Als kind kreeg ik hier inderdaad wel gebitsproblemen van.
zo, 06/02/2013 - 18:59 Permalink
stevenv

Dat verbaast mij niks, met dat scherpe priem schraapertje wordt het glazuur weggeschraapt waarna er natuurlijk een ruw/ onbeschermd oppervlak ontstaat waar aanslag en tandsteen zich op kunnen vormen. Tandartsen doen dit overigens bewust want een kind kan dit bedenken, maar ze floreren wel bij slechte gebitten en glazuur vernietigen.
Ik heb zelf overigens dezelfde ervaringen. Van een nagenoeg perfect gebit naar hardnekkige tandsteen op de plekken van het schrapen van mijn tandarts en geleidelijke ontwikkeling van gaatjes naderhand.
vr, 02/19/2016 - 17:13 Permalink
Lieneke

Gaatjes kunnen niet enkel ontstaan door tandsteen verwijderen, maar wat wel zou kunnen is dat er reeds beginnende / stabiele gaatjes waren. Door een overenthousiaste manier van tandsteen verwijderen kan de toplaag beschadigd raken van die beginnende/stabiele gaatjes en kan er door suikerconsumptie en plaque een progressie veroorzaakt worden van die gaatjes.
Wat ook kan is dat de gaatjes verborgen zaten onder het tandsteen of zelfs iets onder het tandvlees. Een goede controle doe namelijk je in een schone mond.
Verder kunnen gaatjes in de mond slecht zichtbaar zijn en zijn er foto's nodig. Zijn bij de constatering van die gaatjes foto's gemaakt en vorige keren niet?
En inderdaad kan het zijn dat er toch iets verandert is intussen. Misschien ben je iets gaan eten waarvan je niet in de gaten had dat het suiker bevat (kan ook van nature zijn)en/of zuur is. Of ben je meer door je mond gaan ademhalen door een verkoudheid. Of heb je een drogere mond gekregen door stress...etc etc...iets wat je met een klein tikje net over de balans heeft geholpen. Gaatjes ontwikkelen zich niet heel rap, dat duurt meestal toch wel een paar jaartjes.
zo, 02/21/2016 - 13:28 Permalink