Onzeker bij behandeling en de rekening die komen gaat...

Author:
tandartsalg
Posted:
di, 09/30/2008 - 04:59
Mijn gebit is goed onderhouden. Leeftijd 37. Geen verstandkiezen meer. Geen problemen, geen pijn, geen tandsteen, keurig schoon en glanzend. Alles volgens het boekje laten we maar zeggen. Al jaren is er een donker plekje te zien op een röntgen foto. Al jaren met dezelfde tandarts. De dag breekt aan dat hij voorstelt bij drie achter bovenkiezen te willen renoveren. Bij de achterste de amalgaam en bij de een na laatste kies het donkere plekje uit te boren en bij de valse kies schijnt een gaatje te zitten en wilt daarvan de witte vulling vervangen. Overigens nogmaals, nergens last of pijn van maar bij het halfjaarlijkse controle ter sprake gekomen door tandarts. Afspraak gemaakt en de amalgaam is vervangen voor een witte. Ik vind de kies er dieper uitzien dan eerst en in vergelijking met de andere kiezen. Te weinig witte vulling denk ik maar goed. Het is in orde volgens de tandarts.

De een na laatste kies met dat donkere plekje wordt gelijk met die andere gedaan omdat het er naast ligt. De nog in goede staat verkerende witte vulling wordt weg geboord en de tandarts zegt: Dat donkere plekje op de foto is nog een restje amalgaam van vroeger, je vorige tandarts is niet zorgvuldig genoeg geweest bij het verwijderen ervan en heeft er de witte overheen gedaan. Mijn tandarts vervolgt de behandeling en boort dat restantje weg. Vervolgens gaat er iets niet goed en wordt er geloof ik chloor?? Gebruikt om het bloeden te stoppen. De tandarts zegt na de behandeling dat ie met de boor erdoorheen ging alsof het modder was. Afijn het restje amalgaam is verwijderd, er is MTA? gebruikt en er zit weer een nieuwe witte vulling.

Wanneer ik thuis ben en de verdoving is uitgewerkt krijg ik behoorlijke zenuwpijn (tranen in de ogen) dat helemaal doortrekt naar mijn slaap. Hij zei nog dat het wel een paar dagen gevoelig kon zijn, dus ik bel na een paar dagen met de kenmerken. Koud/ warm/ kauwen/ doortrekken naar mijn slaap. En ik kon meteen komen. Daar verteld hij mij dat hij een kanaalbehandeling moet doen. Ik twijfel maar ben geen expert en vertrouw op hem. Nota bene: Opnieuw röntgen foto’s gemaakt en geen donkere plekjes meer te zien bij die kies. Dus ook niet wat op een ontsteking kan duiden. Enkel die bekende kruis in elke kies waar men de zenuw kan zien zat bij deze kies heel dicht bij de vulling. Kon ook niet anders want dat restje amalgaam was verwijderd en dat lag al diep.

Kanaalbehandeling begint en boort drie kanalen. Waarom niet meteen de vierde is mij onduidelijk. De kanalen zien er mooi recht uit zonder complicaties, zonder pus, zonder gedoe. Bij de drie kanalen komt de zenuw er in kleine stukje uit. Dat waren de kanalen het dichtst bij die vervangen amalgaam restje. Hij stopt er een medicamentje in wat er een week in moet blijven. Kies kriebelt en jeukt een week lang van binnen samen met de eerder genoemde kenmerken. De vierde dag met dat medicamentje in gaat ook mijn lymfeklier onder mijn kaak werken en pijn doen. Vooral bij koud/ warm.

De week is om en ik zit weer in de stoel. De tijdelijke vulling gaat eruit, boort een vierde kanaal en de vijltjes, spoelingen en foto’s worden gedaan en nog steeds geen donkere plek te bekennen wat op een ontsteking kan duiden. Geen pus, geen problemen en kies wordt gevuld met vloeibare rubber die met een aansteker verwarmd wordt en voelt in mijn kies erg heet aan. Kies gaat dicht en er is, zie ik later thuis nog minder kies over. Ik bedoel dat een kies vier hoeken heeft en de twee aan de kant van de tong zijn gelijk gemaakt. Een gladde rand als het ware. Kies is kerngezond (nooit gaatje of vulling) op dat vlak. Waarom die hoeken eraf zijn gevijld met een zeer grove boor is mij onduidelijk. Al mijn tanden staan recht en hebben hun natuurlijke hoeken. Deze kies heeft nu een gladde rand wat aanvoelt alsof er geen kies meer is. Afijn ik blij dat ik weer thuis was en verdoving uitgewerkt begint weer de behoorlijke zenuwpijn. Pijnstiller genomen, pijn meteen weg maar niet kunnen kauwen en evengoed koud/warm vermijden. Warm is nu een groter probleem dan koud. Zelfs bij lauwe koffie slaat de pijn door naar mijn slaap, oor, onderkaak, lymfeklier onder mijn kaak een gedeelte van mijn keel en tot achter in mijn nek. Dit is nu al vijf dagen en het lijkt een heel klein beetje te verbeteren.

Inmiddels heb ik mij bij een ander tandarts aangemeld maar wacht tot het nieuwe jaar voor een afspraak i.v.m de kosten die gemaakt zijn en niet vergoed worden omdat ze boven het maximale van dit jaar komen.

De vraag voor mijn geruststelling is, is dit goed gegaan? Mijn gevoel zegt dat hij ergens een foutje heeft gemaakt en daardoor de kanaalbehandeling moest doen? Ik heb een goede verstandhouding met hem. De beste tandarts kan fouten maken. Ik heb nog niets verteld van de nieuwe aanmelding bij een andere tandarts. Aangezien ik pas over een halfjaar (nu september, dus in maart 2009) weer terug mag bellen voor de definitieve witte vulling kan ik dat net zo goed in januari 2009 laten doen bij de nieuwe tandarts en zeggen dat ik simpelweg verhuisd ben en daardoor een nieuwe tandarts in een andere gemeente heb genomen. Baal ervan.

Vriendelijke groet.
Newtan

Zoals je het vertelt, is het behoorlijk mis gegaan, omdat je er geen last van had en nu wel.

De andere kant van de zaak is, dat je soms jarenlang nergens last van kan hebben en plots iets blijkt te zijn ontstaan. Wat dus onder een oude vulling door kan zijn gekomen. Op de foto zie je dat als een donker plekje: minder kalk dan de omgeving laat meer röntgenstraling door.

Maar het geeft geen pas om eerst te vertellen dat de oude tandarts niet zorgvuldig is geweest en vijf minuten later het 'oeps'-gevoel te geven. Niet zorgvuldig, me neus: gewoon voorzichtig geweest die oude tandarts. Maar dat is maar een gedachte die misschien onzorgvuldig is :roll: En ik weet hoe ík zorgvuldiger en ervarener ben geworden :smt012 :smt088

Het enige wat je mist hier is de excuses voor de gang van zaken. Als je twijfel zaait, is het handig om die weg te nemen. In ieder geval door je werk zodanig te doen dat iemand niet dieper in de problemen raakt. En zo wel: van tevoren of op z'n minst achteraf je even te verontschuldigen voor het oprakelen van zoveel overlast.

Of je elders beter af bent, is de vraag. Maar pols bij het kennismaken met een nieuwe tandarts even wat hij hiervan vindt en of hij niet in dezelfde valkuil trapt. Door de collega de grond in te boren.

In ieder geval mag je aannemen dat de pijn hierna wel weg zal trekken. Duurt doorgaans rond de negen dagen. Overigens is warmtepijn ná twee weken een teken dat de wortelvulling niet goed gemaakt is, of er elders een andere dode zenuw in de buurt zit.
di, 09/30/2008 - 23:52 Permalink
tandartsalg

Heel hartelijk bedankt voor uw antwoord. Dat wat u omschrijft voelde ik al aankomen. Graag ga ik wat specifieker daar op in.

Inmiddels heb ik al heel wat uren en dagen een kanaalbehandeling e.d bestudeerd dus kan ik nu denk ik wel zeggen dat ik weet waar over gepraat wordt.

Uw schrijft dat het op de foto zichtbaar is wanneer de dentine aan het veranderen is zacht worden door bacterie.

Op de foto was inderdaad al jaren datzelfde plekje zichtbaar. Vraag 1: Als de dentine aan het verzachten is dan neem ik aan dat het donkere plekje op de foto elk jaar bij foto's nemen alsmaar groter wordt toch?

Vraag 2: Wanneer bloed je kies? Ik bedoel, als de dentine hard en gezond is toch? Wanneer de dentine zacht is en de tandarts zegt dat ie met de boor alsof door modder heen is gegaan, bloed je kies dan ook? Namelijk, het was modder en de kies bloed, na met de boor erdoor heen te zijn gaan.

Vervolgens stel dat er geen modder is en alles gezond en dat de zenuw is geraakt en MTA is geplaatst en composiet er weer op. Waarom dan een kanaalbehandeling voorstellen als alles ok is. Ik bedoel de zenuw is geraakt en is gevoelig waarschijnlijk tot aan mijn slaap. Volgens de tandarts duidt die abnormale aanhoudende pijn van gemiddeld een kwartier na kauwen of koud of warm op mogelijk afsterven van de kies.

Andere vraag, als je ziet dat het aangetast is waarom doet men het dan dicht en zegt de tandarts, je kan nog last hebben bij warme dranken als je eigenlijk een kanaalbehandeling moet voorstellen aan de patiënt.

Het andere vreemde aan de zaak is dat ik inmiddels weet dat elke tandarts weet dat bijna altijd een boven achterkies vier kanalen heeft. Corrigeer mij als ik mij vergis. Waarom dan eerst drie kanalen boren en insluiten met Calciumhydroxide per element. Een week in laten werken. Vervolgens op de tweede zitting de vierde kanaal boren en alles dichtgooien met dat gutta-percha. Is dat vierde kanaal dan niet belangrijk om ook met Calciumhydroxide te behandelen een weekje?

Volgorde:

Vrijdag 12 september ga ik voor vervanging van Amalgaam laatste bovenkies en dat restantje in de een na laatste boven achterkies en kennelijk nog de valse kies die erop volgt. Dus, 3 boven achterkiezen op een rij. Verstandskiezen zitten er niet. Pijn begint en blijft na uitwerking verdoving (kauwen/ koud/ warm)

Woensdag 17 september zit ik in de stoel voor de eerste zitting kanaalbehandeling. Op deze dag is de pijn ietsje pietsje begonnen te minderen maar tandarts stelt de kanaalbehandeling voor i.v.m mogelijk later te vormen abces en het dan niet te kunnen verdoven. Tandarts zegt het is als stilte voor de storm. Verraderlijk.

Donderdag 25 september is de tweede zitting kanaalbehandeling geweest. Calciumhydroxide eruit en vierde kanaal geboord en alles dichtgemaakt. De kies vertoond nu een donker lengte streepje aan de kant van de tong maar geloof dat, dat van de gutta-percha is die erin zit?

Vandaag donderdag, 2 oktober een week later kan ik al ietsje van wit brood kauwen, geen bruin ivm de granen en nog steeds een helse pijn bij koud en warm. Overigens is de pijn nu na een half uur verdwenen. Kan dan ook alleen dranken op lichaamstemperatuur drinken. Vandaag bijna niets gegeten en gedronken en zolang ook geen enkele pijn gevoeld, ook niet van de lymfeklieren.

Zoals reeds vermeld verzorg ik mijn gebit heel goed. 2 tot 3 maal daags poetsen, flossen en stoken. Rook en drink niet en eet geen rare dingen. Ik zie vandaag (heb het nog steeds over 2 oktober) ook in de spiegel dat het tandvlees van het hele gebit een (zeer dunne sliertjes in het tandvlees) wit achtige kleur aanneemt en in mijn onderkaak aan de kant van de tong zelfs een 2 cm horizontale lijn ter dikte van een paperclip. Het is dus niet meer dat mooie rose tandvlees kleur. Geen flauw idee wat er allemaal aan de hand is.

Pijn zet ook op wanneer ik me druk maak om iets. En ook de lymfeklier voelt zo nu en dan wat pijnlijk, zelfs heel licht de rechter lymfeklier. Neem nu nog alleen voor het slapen een pijnstiller omdat slapen nog niet zonder pijnstiller kan.

Wat me zorgen baart is die lymfeklier en nu ook die rare witte kleur in mijn tandvlees omdat wanneer een lymfeklier pijnlijk aanvoelt er vaak een onsteking is?

Last but not least... De rekening is binnen EUR 333,30 voor alleen de kanaalbehandeling want de totale rekening bedraagt EUR 607,00 ook voor een tweevlaks-, nog een tweevlaks- en een drievlaksrestauratie, composiet. En nog eens een eenvlaksrestauratie voor diezelfde tweevlaksrestauratie kies nummer 26. Kennelijk is dat die tijdelijke eenvlaks composiet die er over een halfjaar weer uit moet voor de definitieve tweevlaks composiet in diezelfde kies nummer 26

In de eerste factuur van 12 september wordt onder ander deze vermeld:

[kies 26, tweevlaks V12]

[kies 25 tweevlaks V12]

[kies 27 drievlaks V13]

en drie maal V21 Etsen en onderlaag

en eenmaal E63 MTA (kies 26)

In de tweede en derde factuur wordt alleen kies nummer 26 vermeld.


Nu blijft bij mij nog een vraag, wat kan ik nu nog doen naast het betalen van de rekening en nooit meer terug te gaan. Uit eigen zak dien ik zeker EUR 300 te betalen. Is het wel de moeite waard om daar nog over te bellen met de tandarts? Ik bedoel als je al zover gaat dat wanneer je na mogelijk een fout te hebben begaan, niet bekend en het ook nog in rekening brengt, weinig kans dan dat iemand nog schuld zou bekennen als men hierover begint.

Om die reden zoek ik hard bewijs en dat bewijs moet zijn woorden tegenspreken met de wetenschappelijke feiten. Daar bedoel ik mee de foto's , het boren door modder, het bloeden, de foto's na kanaalbehandeling, de foto's afgelopen jaren enz. En dan daar de volgorde, logica en werkwijze in te vergelijken in de hoop dat ik iets hard kan maken omdat het anders een welles nietes situatie wordt en voor die centen heb ik al genoeg pijn gehad.

Iemand die hier een expert in is ben ik dan ook heel erg dankbaar en alle andere commentaar van anderen natuurlijk ook.

Tot slot nog een laatste reactie op uw berichtje. Of dat ik elders beter af ben doet me denken aan een autogarage waar je vaak getild wordt wat de essentie van de betekenis zal zijn. U specificeert betreft de napijn, twee weken en die negen dagen. Eerlijk denk ik er net zo over. Maar op het Internet lees ik sommige berichten die zeggen weken en maandenlang napijn.

Nogmaals mijn hartelijke dank voor uw tijd en inzet op het forum.

Aanvulling:

Na veel onderzoek kom ik tot de volgende meest waarschijnlijke conclusie:

Al jaren zit er een donker vlekje op de foto's. Vlekje wordt niet groter. Er bevindt zich geen wittige vlek om die zwarting heen. Kies wordt opengemaakt. Restje amalgaam komt tevoorschijn. Restje amalgaam zit bijna tegen de kruis aan van de pulpa. Tandarts boort restje weg, dentine is zeer dun aanwezig. Boor gaat er doorheen en bloed en raakt de zenuw in de pulpa. Tandarts doet er chloor op voor het stoppen van het bloeden, MTA, de onderlaag en sluit met composiet. In de hoop dat het herstelt. In de dagen erna is mijn omschrijving van pijn naar de slaap enz. een kwartier lang na koud/ warm of kauwen voor de tandarts een teken dat de zenuw onherstelbaar ontstoken is en wordt de kanaalbehandeling onvermijdelijk.

Nou kan de modder in het verhaal waar de boor doorheen is gegaan het enige de pulpa zijn omdat dentine al bijna niet meer aanwezig was. Maar als die modder zich in de pulpa zou bevinden dan zou dat toch al eerder te voelen zijn. Voor zover ik heb kunnen onderzoeken kan het rottingsproces ongemerkt in de dentine voortgaan. Maar zodra het de pulpa bereikt gaat het pijn gaat doen.

Of kan de zenuw ook ongemerkt sterven in de kies tot aan de wortel en dan pas pijn gegeven? Maar ja, dan zou het toch ook niet bloeden? En de kies wordt donker? En dat afsterven tot aan de wortel duurt toch geen maanden, jaren? Als je zenuw afsterft dan blijft de rest van de dentine toch niet intact, gezond? Als de zenuw afsterft dan is dat toch ook zichtbaar op de foto?

Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt en heb later op de middag een afspraak met de tandarts voor een gesprek over de gedane behandeling. Ik ben benieuwd wat voor verklaring hij zal geven wanneer ik hem voorzichtig met mijn gedane huiswerk confronteer.

Wordt vervolgd...
do, 10/02/2008 - 01:13 Permalink
Newtan

Heel hartelijk bedankt voor uw antwoord. Dat wat u omschrijft voelde ik al aankomen. Graag ga ik wat specifieker daar op in.

Inmiddels heb ik al heel wat uren en dagen een kanaalbehandeling e.d bestudeerd dus kan ik nu denk ik wel zeggen dat ik weet waar over gepraat wordt.

Uw schrijft dat het op de foto zichtbaar is wanneer de dentine aan het veranderen is zacht worden door bacterie.

Op de foto was inderdaad al jaren datzelfde plekje zichtbaar. Vraag 1: Als de dentine aan het verzachten is dan neem ik aan dat het donkere plekje op de foto elk jaar bij foto's nemen alsmaar groter wordt toch?

Vraag 2: Wanneer bloed je kies? Ik bedoel, als de dentine hard en gezond is toch? Wanneer de dentine zacht is en de tandarts zegt dat ie met de boor alsof door modder heen is gegaan, bloed je kies dan ook? Namelijk, het was modder en de kies bloed, na met de boor erdoor heen te zijn gaan.
Dat hard of zacht zijn van het dentine maakt niet uit. Als je een ontstoken, c.q. zieke zenuw raakt, dan bloedt het.

Vervolgens stel dat er geen modder is en alles gezond en dat de zenuw is geraakt en MTA is geplaatst en composiet er weer op. Waarom dan een kanaalbehandeling voorstellen als alles ok is. Ik bedoel de zenuw is geraakt en is gevoelig waarschijnlijk tot aan mijn slaap. Volgens de tandarts duidt die abnormale aanhoudende pijn van gemiddeld een kwartier na kauwen of koud of warm op mogelijk afsterven van de kies.
Dat werkt zo: als de zenuw ziek is, is hij dat zelden helemaal. Dus dan wordt er een stuk weggehaald, tot het niet meer bloedt. En dan gaat er MTA als verband over het restant heen. Een pulptomie heet dat. Dan is het even afwachten of dat restant onder dat verband zich goed houdt. Zo ja: ben je klaar :D Zo nee, dan mag er een zenuwbehandeling volgen :smt010 . En in dat laatste geval heb je ook veel last.

Andere vraag, als je ziet dat het aangetast is waarom doet men het dan dicht en zegt de tandarts, je kan nog last hebben bij warme dranken als je eigenlijk een kanaalbehandeling moet voorstellen aan de patiënt.

Het andere vreemde aan de zaak is dat ik inmiddels weet dat elke tandarts weet dat bijna altijd een boven achterkies vier kanalen heeft. Corrigeer mij als ik mij vergis. Waarom dan eerst drie kanalen boren en insluiten met Calciumhydroxide per element. Een week in laten werken. Vervolgens op de tweede zitting de vierde kanaal boren en alles dichtgooien met dat gutta-percha. Is dat vierde kanaal dan niet belangrijk om ook met Calciumhydroxide te behandelen een weekje?
Omdat het vinden van dat 4e kanaal soms behoorlijk veel tijd kost. En op zich kan dat kleine beetje niet zoveel meer kwaad dan de 20% zenuw die sowieso in de wortelpunten achterblijft.

Volgorde:

Vrijdag 12 september ga ik voor vervanging van Amalgaam laatste bovenkies en dat restantje in de een na laatste boven achterkies en kennelijk nog de valse kies die erop volgt. Dus, 3 boven achterkiezen op een rij. Verstandskiezen zitten er niet. Pijn begint en blijft na uitwerking verdoving (kauwen/ koud/ warm)

Woensdag 17 september zit ik in de stoel voor de eerste zitting kanaalbehandeling. Op deze dag is de pijn ietsje pietsje begonnen te minderen maar tandarts stelt de kanaalbehandeling voor i.v.m mogelijk later te vormen abces en het dan niet te kunnen verdoven. Tandarts zegt het is als stilte voor de storm. Verraderlijk.

Donderdag 25 september is de tweede zitting kanaalbehandeling geweest. Calciumhydroxide eruit en vierde kanaal geboord en alles dichtgemaakt. De kies vertoond nu een donker lengte streepje aan de kant van de tong maar geloof dat, dat van de gutta-percha is die erin zit?

Vandaag donderdag, 2 oktober een week later kan ik al ietsje van wit brood kauwen, geen bruin ivm de granen en nog steeds een helse pijn bij koud en warm. Overigens is de pijn nu na een half uur verdwenen. Kan dan ook alleen dranken op lichaamstemperatuur drinken. Vandaag bijna niets gegeten en gedronken en zolang ook geen enkele pijn gevoeld, ook niet van de lymfeklieren.

Zoals reeds vermeld verzorg ik mijn gebit heel goed. 2 tot 3 maal daags poetsen, flossen en stoken. Rook en drink niet en eet geen rare dingen. Ik zie vandaag (heb het nog steeds over 2 oktober) ook in de spiegel dat het tandvlees van het hele gebit een (zeer dunne sliertjes in het tandvlees) wit achtige kleur aanneemt en in mijn onderkaak aan de kant van de tong zelfs een 2 cm horizontale lijn ter dikte van een paperclip. Het is dus niet meer dat mooie rose tandvlees kleur. Geen flauw idee wat er allemaal aan de hand is.

Pijn zet ook op wanneer ik me druk maak om iets. En ook de lymfeklier voelt zo nu en dan wat pijnlijk, zelfs heel licht de rechter lymfeklier. Neem nu nog alleen voor het slapen een pijnstiller omdat slapen nog niet zonder pijnstiller kan.

Wat me zorgen baart is die lymfeklier en nu ook die rare witte kleur in mijn tandvlees omdat wanneer een lymfeklier pijnlijk aanvoelt er vaak een onsteking is?

Last but not least... De rekening is binnen EUR 333,30 voor alleen de kanaalbehandeling want de totale rekening bedraagt EUR 607,00 ook voor een tweevlaks-, nog een tweevlaks- en een drievlaksrestauratie, composiet. En nog eens een eenvlaksrestauratie voor diezelfde tweevlaksrestauratie kies nummer 26. Kennelijk is dat die tijdelijke eenvlaks composiet die er over een halfjaar weer uit moet voor de definitieve tweevlaks composiet in diezelfde kies nummer 26

In de eerste factuur van 12 september wordt onder ander deze vermeld:

[kies 26, tweevlaks V12]

[kies 25 tweevlaks V12]

[kies 27 drievlaks V13]

en drie maal V21 Etsen en onderlaag

en eenmaal E63 MTA (kies 26)

In de tweede en derde factuur wordt alleen kies nummer 26 vermeld.


Nu blijft bij mij nog een vraag, wat kan ik nu nog doen naast het betalen van de rekening en nooit meer terug te gaan. Uit eigen zak dien ik zeker EUR 300 te betalen. Is het wel de moeite waard om daar nog over te bellen met de tandarts? Ik bedoel als je al zover gaat dat wanneer je na mogelijk een fout te hebben begaan, niet bekend en het ook nog in rekening brengt, weinig kans dan dat iemand nog schuld zou bekennen als men hierover begint.

Om die reden zoek ik hard bewijs en dat bewijs moet zijn woorden tegenspreken met de wetenschappelijke feiten. Daar bedoel ik mee de foto's , het boren door modder, het bloeden, de foto's na kanaalbehandeling, de foto's afgelopen jaren enz. En dan daar de volgorde, logica en werkwijze in te vergelijken in de hoop dat ik iets hard kan maken omdat het anders een welles nietes situatie wordt en voor die centen heb ik al genoeg pijn gehad.

Iemand die hier een expert in is ben ik dan ook heel erg dankbaar en alle andere commentaar van anderen natuurlijk ook.

Tot slot nog een laatste reactie op uw berichtje. Of dat ik elders beter af ben doet me denken aan een autogarage waar je vaak getild wordt wat de essentie van de betekenis zal zijn. U specificeert betreft de napijn, twee weken en die negen dagen. Eerlijk denk ik er net zo over. Maar op het Internet lees ik sommige berichten die zeggen weken en maandenlang napijn.

Nogmaals mijn hartelijke dank voor uw tijd en inzet op het forum.

Aanvulling:

Na veel onderzoek kom ik tot de volgende meest waarschijnlijke conclusie:

Al jaren zit er een donker vlekje op de foto's. Vlekje wordt niet groter. Er bevindt zich geen wittige vlek om die zwarting heen. Kies wordt opengemaakt. Restje amalgaam komt tevoorschijn. Restje amalgaam zit bijna tegen de kruis aan van de pulpa. Tandarts boort restje weg, dentine is zeer dun aanwezig. Boor gaat er doorheen en bloed en raakt de zenuw in de pulpa. Tandarts doet er chloor op voor het stoppen van het bloeden, MTA, de onderlaag en sluit met composiet. In de hoop dat het herstelt. In de dagen erna is mijn omschrijving van pijn naar de slaap enz. een kwartier lang na koud/ warm of kauwen voor de tandarts een teken dat de zenuw onherstelbaar ontstoken is en wordt de kanaalbehandeling onvermijdelijk.

Nou kan de modder in het verhaal waar de boor doorheen is gegaan het enige de pulpa zijn omdat dentine al bijna niet meer aanwezig was. Maar als die modder zich in de pulpa zou bevinden dan zou dat toch al eerder te voelen zijn. Voor zover ik heb kunnen onderzoeken kan het rottingsproces ongemerkt in de dentine voortgaan. Maar zodra het de pulpa bereikt gaat het pijn gaat doen.

Of kan de zenuw ook ongemerkt sterven in de kies tot aan de wortel en dan pas pijn gegeven? Maar ja, dan zou het toch ook niet bloeden? En de kies wordt donker? En dat afsterven tot aan de wortel duurt toch geen maanden, jaren? Als je zenuw afsterft dan blijft de rest van de dentine toch niet intact, gezond? Als de zenuw afsterft dan is dat toch ook zichtbaar op de foto?

Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt en heb later op de middag een afspraak met de tandarts voor een gesprek over de gedane behandeling. Ik ben benieuwd wat voor verklaring hij zal geven wanneer ik hem voorzichtig met mijn gedane huiswerk confronteer.

Wordt vervolgd...

Ik denk dat de gang van zaken technisch correct is gegaan, maar niet een schoonheidsprijs voor diplomatie verdient. Maar als u een diplomaat aan de boor hebt, wordt er vaak met de mantel der liefde rottigheid verborgen in plaats van aangepakt. Echt waar.

Dat bedoel ik met de opmerking: of je elders beter af bent, is de vraag. Want de hoeveelheid tandartsen die én goed is én diplomaat is niet zo groot. :smt009

Maar ze zijn er wel, dus ga door met zoeken.
do, 10/02/2008 - 17:39 Permalink
tandartsalg

O ja ik ben ervan overtuigd dat ie het goed heeft gedaan of althans zijn passie daar in ligt. Hij zou alleen beter kunnen inlichten zoals wat ie precies wil doen, de risico's de gevolgen, de kosten enz. Iets wat hij vroeger altijd deed vandaar al die jaren met hem. Ik heb nooit klachten gehad over hem. Maar dit is extreem.
Ik ben voor vernieuwing maar niet als het ten koste gaat van een gezond gebit en alles uitboort dat het vanzelfsprekend naar een kanaalbehandeling toe leidt en uiteindelijk een kroon. Los van al het geld in de wereld. Het is voor mij een zeer kostbaar bezit en dat nooit meer terugkomt.

Ben inmiddels op gesprek geweest. Echt een opluchting was het niet. Namelijk alle puzzel deeltjes die perfect passen willen niet passen. Het is als een kies die de nieuwe vulling niet accepteert.

Wat als wij jarenlang samen het over dezelfde kies 26 hebben en kies 26 vervolgens gaan aanpakken en op het moment dat je aan het boren bent even stopt en enthousiast zegt: Weet je wat nou al die jaren dat donkere plekje was op de foto? En je vervolgt je zin, een restje amalgaam van de vorige tandarts, die is onzorgvuldig geweest. En ik jouw woorden later citeer en jij antwoordt dat het restje amalgaam opeens op kies 27 betrekking had waar je al een amalgaam vulling aan het vervangen was voor composiet. En in eerste instantie niet meer wist dat de zin van de amalgaam restje is genoemd. Terwijl het als een gewonnen trofee klonk te ontdekken wat na al die jaren dat rare donkere plekje was in de dentine en niet veranderde van omvang en geen pijn gaf.

Vervolgens MTA gebruikt alleen op kies nummer 26 en het bij de andere vervangen diepe vulling op nummer 25 niet doet. Waar je mij overigens vandaag 7 dagen geleden na het vervangen van een witte vulling aanbied om daar op nummer 25 maar meteen een kanaalbehandeling op te doen omdat ie nog gevoelig is. Het is nog niet ontstoken op de foto maar voor dat het, het wel is. Had ook helemaal geen last van of bewust dat er een gaatje zat en ik ben benieuwd of dat op de nog te ontvangen foto’s te zien zal zijn.

Na deze ondergane kanaalbehandeling nummer 26 (Tevens de enige in mijn hele gebit) krijg ik een helse pijn die langer dan 15 minuten aanhoudt met koud/ warm en kauwen. Een teken dat een kanaalbehandeling onvermijdelijk is. Uiteindelijk doe je maar de kanaalbehandeling en ben ik tijdens de twee weken pijn in de boeken gedoken en weet inmiddels wat een endo inhoud e.a. belangrijke details.

Mijn conclusie met elk van de puzzel stukjes komt overeen en zet vraagtekens bij een kleine handeling van de behandeling namelijk het wegboren van het amalgaam restje en daarbij de zenuw raken.

Dat donkere plekje op de foto in 26 is een gaatje zegt tandarts.

Maar donkere plekjes zie je in het glazuur en, in de dentine zie je wit achtige vlekjes om dat donkere vlekje heen afhankelijk van hoe ver die rottingsproces gevorderd is.

Kies 26 vertoonde ook een breuk zegt tandarts. Kies vertoonde geen breuk. Misschien op de foto. Ik wacht ze nog af.

Het is een gaatje en dat donkere plekje in kies 26 is een weerspiegeling van de amalgaam restje in kies 27 antwoord tandarts nog een keer.

Als ik tandarts wist dat dit zo ver zou komen dan had ik al meteen een endo gestart. Met andere woorden als ik de vulling zo dicht bij de zenuw moet plaatsen, dan maar doorboren en de zenuw eruit trekken. Je bent dan toch verdoofd zegt de tandarts.

Maar eigenlijk bedoeld ie, ik als tandarts, de zenuw kietel met de boor dan gebruik ik geen MTA meer en kijk niet of het nog gered kan worden maar gewoon zenuw eruit trekken om dit soort gevallen zoals met mij te voorkomen.

Klinkt allemaal lachwekkend voor sommigen maar dit zijn citaten, letterlijk de woorden van een tandarts. Goed en wel waar jij en ik naar toe gaat met je verzekeringspasje.

Tandarts boort 26 stopt en vraagt om chloor om bloed te stoppen. Boor heeft pulpa geraakt. Tandarts zegt nee hoor en dan ja dat was dat ringetje om je kies en je tandvlees begon te bloeden.

Vandaar ook die langdurige helse pijn direct erna toen de verdoving uitgewerkt was en het een onherstelbare zenuw ontsteking met een endo tot gevolg had. Bovendien nog meteen voor het verlaten van de tandarts praktijk nog even 600mg Ibuprofene ingenomen. Toch nog een helse pijn bij de uitwerking van de verdoving. Bij aanraking van koud of warm of kauwen volgt gewoon een half uur afzien op de knieën op de grond met tranen in de ogen. En daarnaast nog de gewone pijn die een endo veroorzaakt.

Nee, dat komt door die composiet vulling en MTA die drukt soms op de zenuw niet vanwege de boor die de pulpa heeft geraakt zegt de tandarts.

En ga zo nog maar even door met onkennende vragen en indianenverhalen van de tandarts.

Voor mij is duidelijk dat ik na 14 jaar goed contact met een leuke aardige vent dit de laatste keer was dat ik op zijn stoel heb gezeten. Deze tandarts was zacht en is voor mijn gevoel gehard na al die jaren.

Ik vroeg voorzichtig om inzage in het dossier. De foto’s van al die jaren maar het schijnt dat er maar tot 2005 aanwezig zijn en enkel 2 stuks (integraal)

Verbaasd vraag ik dan en al die andere dan van gemiddeld drie per jaar? En die van voor de endo start en na de endo?

O ja, natuurlijk ik print ze wel even uit. Liever heb ik ze zoals dat in het scherm bij jullie staat. O ja, natuurlijk maar dan moet ik ze mailen. Prima. Maar het kan pas maandag 6 oktober naar je e-mail gezonden worden. Prima zeg ik weer maar denk tegelijkertijd waarom heeft iemand 4 dagen nodig om foto’s door te mailen terwijl we rustig en 1 uur en 20 minuten dit gesprek voeren met zijn drieën. De assistente, de tandarts en ik. Een andere patiënt wachtte geduldig 1 en 20 minuten in de wachtruimte.

Mensen veranderen helaas.

Voor mij is het verhaal af. Ik betaal de rekening en ik kom nooit meer terug. Wanneer ik de foto's heb zal ik het aanvullen met mijn bevindingen.

Tot slot hoop ik dat als lezers dit lezen en mij kunnen corrigeren op zaken die ik hier vermeld dat alsjeblieft doen. Vooral die vragen die ik door het gehele onderwerp heb gesteld.

Mijn hartelijke dank aan iedereen.
do, 10/02/2008 - 22:19 Permalink
tandartsalg

Bedankt voor de reactie maar hoe zou je de kleur van een amalgaam vulling op een foto kunnen omschrijven? Ik omschrijf het als donker, maar grijzig antraciet kan ook. Die donkere plek bevond zich in de dentine met daarop de composiet. Een gaatje in de dentine dat onder het afgesloten glazuur aan het proces is begonnen stopt niet even 14 jaar? Of toch wel en heeft de tandarts gelijk en was het wel een gaatje? Kan een gaatje of proces dat in de dentine begonnen is daar langer dan 14 jaar zonder beweging blijven zitten? In het glazuur is dat bekend. Tanden goed poetsen en gaatje schoon houden. Zolang het niet in de dentine komt is er in principe niets aan de hand al blijft dat 200 jaar zo.
vr, 10/03/2008 - 13:20 Permalink
Newtan

Gaatjes onder een vulling kúnnen ook 5 jaar ongestoord blijven zitten. Zeker onder amalgaam of glasionomeer. Onder composiet zonder verdere onderlaag zou ik het niet 5 jaar laten zitten. Een wat grotere composietvulling lekt behoorlijk na 2-3 jaar. Onder wat kleinere (minder dan 3mm) composietvullingen blijft het in principe jaren afgesloten van suikerwater en dat soort narigheid.
vr, 10/03/2008 - 14:34 Permalink
tandartsalg

Bedankt voor de reactie. Als een donkere plek op de foto in de dentine een gaatje is, en amalgaam vulling wit, en composiet ook wit. Dan kan ik met jouw informatie waarschijnlijk niet anders concluderen dan dat het donkere plekje op de foto in de dentine (en niet aanwezig in het glazuur of bovenliggende composiet) een gaatje was en bij het boren, de boor in de zachte dentine (wat de tandarts als 'modder' benoemd) kwam en misschien doorschoot tot aan de pulpa? Of misschien niet doorschoot en de pulpa niet raakte maar de zenuw wel onmiddelijk onherstelbaar onstoken raakte door de MTA en composiet?

Iets anders heb ik op het Internet gelezen dat wanneer een gaatje in het glazuur zit dit donker wordt weergegeven op de foto maar het groter gat daaronder in de dentine wit kleurt (dus om het donkere plekje heen) vanwege het licht dat door het gaatje gaat in het glazuur. Aangezien hier geen sprake is van een opening in het glazuur en daarom ook geen licht bij komt veronderstel ik dat jouw uitleg daar op aansluit.

Zowieso wacht ik de foto's af die mij via email belooft zijn op maandag 6 oktober a.s. Dat zijn er 4 van het jaar 2007 en nog een aantal voor dit jaar. Het exacte aantal moet ik nog even nakijken.

Wanneer ik je verklaring over de kleuren op de foto lees dan brengt mij dat een beetje in verwarring. Als je het hele verhaal van mij leest en het verloop wat denkt je dan dat er meer waarschijnlijk is gebeurd? Los van die indianen verhalen tijdens dat persoonlijk gesprek.

Of kan het ook zo zijn dat inderdaad de vorige tandarts onzorgvuldig is geweest. Dat het donkere plekje wel een gaatje was en net daarboven een restje amalgaam. Het restje amalgaam waar de tandarts over vertelde tijdens het boren en vervolgens door de modder heen ging wat dus het laatste beetje aangetaste dentine was? Dan klopt de volgorde wel, maar het verhaal niet.

Als jarenlang een donkere plek bijna tegen de pulpa aan zit en er nooit last van is en dan, na uitwerking van de verdoving een kanaalbehandeling onvermijdelijk blijkt is dat verklaarbaar of dien ik dat toe te voegen onder het kopje de geheimen der natuur? Wat ik nooit zou willen is hem iets verwijten waar ie niets aan kon doen of geen fout aan heeft. Maar het hele verloop van deze zaak nodigt uit om argwaan te krijgen. En hoe graag ik dit wil vergeten de puzzel klopt van geen kant.

En nog tot op vandaag doet mijn lymfeklier pijn wanneer ik mij druk maak om iets.

Wordt vervolgd...
vr, 10/03/2008 - 17:28 Permalink
robinson

Wanneer je de foto's hebt kun je ze misschien hier op het forum zetten.
Er is "gewoon" geëxponeerd, afhankelijk van deze exponatie kun je of een directe overkapping maken of een endo starten.
Kies je voor de directe overkapping leg dat dan uit.
Het kan goed gaan en het kan slecht gaan, in het laatste geval start je alsnog de endo.
Uitleggen scheelt een hoop.
vr, 10/03/2008 - 19:27 Permalink
tandartsalg

Bedankt voor je reactie. Bedoel je dat de pulpa 'gewoon' is geëxponeerd. Dat kan ook maar dan heeft de boor het niet geraakt? De tandarts vertelde ook 'nee de boor heeft het niet geraakt, zover ik weet niet zichtbaar' zoiets vertelde hij. De juiste bewoording weet ik helaas niet meer van deze zin. Maar oke, overkapping is geprobeerd en daardoor is de zenuw onmiddelijk onherstelbaar onstoken?

Bedoel je trouwens met '1-gewoon' en met '2-geëxponeerd' dat de pulpa op 1-normale-wijze 2-bloot is komen te staan. Of bedoel je het exponeren van iets anders?
vr, 10/03/2008 - 20:18 Permalink
robinson

Lees in het eerste bericht van je iets over bloedingen??
MTA gebruik ik zelf oa. als materiaal voor directe pulpa-overkappingen( =exponatie = bloeding).

Indicatiegebied MTA:
Apexfixatie - doordat een blijvende apicale afsluiting wordt bereikt
Restauratie van het wortelkanaal na een perforatie t.g.v. endodontische behandeling
Restauratie van het wortelkanaal veroorzaakt door wortelresorptie
Retrograde vulling
Directe pulpaoverkapping na exponatie.


Bedoel je trouwens met '1-gewoon' en met '2-geëxponeerd' dat de pulpa op 1-normale-wijze 2-bloot is komen te staan. Of bedoel je het exponeren van iets anders?



Bedoel hier iatrogene schade.
Exponeren van de pulpale weefsels.
vr, 10/03/2008 - 20:38 Permalink
tandartsalg

Je schrijft iets wat voor mij van belang kan zijn. Wat je schrijft als ik het goed begrijp is dat MTA niet op de dentine wordt geplaatst maar enkel en alleen rechtstreeks op de blootgestelde pulpa? En blootgestelde pulpa kan in deze zaak alleen bloot komen te staan met een boor? Aangezien het donkere plekje niet tot in de pulpa reikte en ik er ook nooit last van had.

Typisch ook dat tijdens het gesprek de tandarts een correctie aanbracht op de factuur. Hij nam de originele acceptgiro's terug die ik mee had gebracht. Maar ik heb uit voorzorg kleuren kopieën gemaakt. Op de facturen is een teveel aan V11 en een V20 geschrapt en hij stelde een korting voor in de vorm van, de MTA ook van de factuur te schrappen. Vandaag de herziene factuur ontvangen maar de MTA staat er nog op.

Voor de duidelijkheid misschien goed om erbij te vertellen dat er geen discussie heeft plaatsgevonden tijdens dat gesprek. Het was meer dat ik ergens mee zit en het even persoonlijk wilde bespreken. Ik heb hem niets verweten of fout gerekend. Ik heb alleen heel voorzichtig en op een vriendelijke en nette manier vragen gesteld en naar hem geluisterd. Het wordt anders als die bewuste tandarts toevallig dit artikel in deze forum tegen zou komen.

Natuurlijk zijn er nog andere details zoals het matsen, het dossier meenemen, naar een ander gaan, de commissie, de handen schudden, het niet naaien, het niet zomaar boren, voorbeeld ander patiënt die terugbelt e.a. maar alles op zijn tijd.

Ik vind het best knap hoe snel de factuur weer op mijn mat ligt terwijl ik daar eergisteren om 16h.15 dat gesprek had. En dat terwijl de inzage in het dossier, de foto's die via de e-mail aan mij zullen worden verzonden wel 4 dagen op zich laten wachten.

Is er een adresje waar je de ondergane behandeling kan laten nakijken en zwart op wit op papier kan laten zetten? Een soort van een second opinion maar dan wat grondiger.

Hoe hoog schat je in procenten dat het te bewijzen valt voor een patiënt dat die endo door dat hongerige boortje is gekomen? Uiteraard plaats ik de foto's maar eerlijk gezegd zal ik verbaasd zijn als hij ze toezendt en nog meer of dat het compleet is. Namelijk vrijwel alles wat ie zegt is verdraaid of niet waar of komt zijn woord niet na, en bovendien verzwijgt de tandarts zeer belangrijke informatie voor patiënt. Dat blijkt nu al in drie zaken. Voor het voorstellen van het boren. Tijdens het gesprek en nu de factuur. Ik snap dat niet. Het is een fijne man om mee om te gaan en je kan er echt mee lachen. Maar hij bepaald wel of hij je kies verder verkleind of niet. Ik citeer tijdens dat gesprek: ‘wanneer de patiënt in de stoel ligt heb ik het voor het zeggen’

Bij het betalen van de rekening wat nu verlaagd is naar EUR 576,90 zal ik ‘onder protest’ bij vermelden.

Ik heb sterk het vermoeden dat wat ik heb ervaren niet mag en dat ik niet de enige ben.

Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
za, 10/04/2008 - 20:59 Permalink
robinson

Exponeren van de pulpa is een complicatie die kan gebeuren tijdens een behandeling.
Zo te lezen heeft je tandarts goed gehandeld.
Het enige waar ik vraagtekens bij zet is de communicatie richting patient,
lees zijn uitleg over de behandeling en het hoe en waarom.
Over rekeningen die wel of niet goed zijn kan ik niet oordelen.
Een second opinion kun je bij elke tandarts die tijd heeft laten doen.
za, 10/04/2008 - 21:42 Permalink
tandartsalg

Vandaag vrijdag 17 oktober.
Inmiddels ben ik nu meer dan een week goed ziek geweest. Mijn lymfeklier deed en doet nog enkele keren per dag pijn en het koud/warm gevoel blijft nog aanwezig, maar ietsje minder. Kauwgom kan ik niet kauwen en zo ook volkorenbrood niet. Ik ben naar een huisarts geweest die onmiddellijk antibiotica heeft voorgeschreven 2x 12 Augmentine 875/125mg
Ook heb ik de foto´s ontvangen en heb deze geplaatst inclusief de emails.
Omdat ik de afgelopen weken niet continu over een Internet verbinding beschik heb ik alles opgeschreven en nu pas toegevoegd aan dit forum.
Vervolg…
In deze zaak betreft het 4 personen te weten, de tandarts, stagiaire, de tandartsassistente en ik.
Omdat de rekening niet overeenkomt met de gemaakte afspraak tijdens het persoonlijk gesprek bel ik maandag 6 oktober voor bijna één vol uur naar de tandartspraktijk.
-Bij de halfjaarlijkse controle in september 2008, en bij de vuldag 12 september, en de eerste zitting heeft de stagiaire bijgestaan. De assistente komt pas in het verhaal naar voren op de 2de zitting en ook op het persoonlijk gesprek. Op deze 2de zitting en het persoonlijk gesprek is de stagiaire niet aanwezig. Bij het persoonlijk gesprek mocht ze naar huis gaan-
Het is omstreeks 08h.30 en de stagiaire neemt op en ik vraag om de assistente maar die komt pas om 09h.00 omdat ik de stagiaire toch al aan de lijn had vroeg ik gelijk ook maar het een en ander.
Zo kan ze bijna alle uitspraken van de tandarts niet meer voor de geest halen. Wel dat het regende en dat de tandarts twijfelde of ie nu wel of niet een kanaalbehandeling zou doen omdat het gaatje zo dicht bij de pulpa zat. Die opmerking verbaasde mij en ik ging daar op in omdat de tandarts de kanaalbehandeling pas in de mond heeft gehad nadat ik met die onherstelbare zenuwontsteking terug kwam op 17 september.
En waarom zal hij het over een endo hebben als ik geen last had en hij de pulpa niet geraakt had. Wat de tandarts na het vullen heeft gezegd was : ´Je kan misschien last krijgen van warme dranken en als het erger wordt moet je maar even terugkomen.´
Ik herhaalde de woorden die de stagiaire had uitgesproken en zij bevestigde met ´ja´. Vervolgens vroeg ik haar wanneer die uitspraak precies was gedaan, en in welke van mijn bezoeken. Zij antwoordde: ´De eerste´.
Ook dit herhaalde ik, en zij bevestigde met ´ja´
Ik vertelde van de bevindingen van mijn endo-mini studie en die beaamde zij (het verhaal van de dentine, pulpa, boor, MTA, e.d.) ´Maar ik ben ook geen tandarts´ zegt ze.
´En die bewuste dagen kan ik mij niet meer herinneren, ik zie zoveel patiënten op een dag, dat weet ik echt niet meer. ´
Ook niet dat de tandarts om chloor vroeg voor het stoppen van het bloeden. Ze zei wel: ´Vroeg hij niet om calciumhydroxide?´ Ik antwoordde: Nee, de calciumhydroxide is het ´medicamentje´ zoals jij dat noemde, wat hij in mijn kies heeft laten inwerken gedurende een week. Zij zei: ´Want soms gebruikt de tandarts tevens calciumhydroxide om de boel te ontsmetten, om er zeker van te zijn dat er geen bacterieën achterblijven´.
Ik geloof dat de stagiaire mij die vraag stelde om mij uit te testen. Zij zei daarop : ´Je kan snel leren´.
Wel was ze zo aardig om te zeggen dat in kies 26 glasionemeer (standaard) heeft gedaan met als doel over een half jaar een fiber (?) kanaalstift in te plaatsen voor het definitieve afsluiten met composiet. Op mijn vraag het waarom, antwoordde zij weer ´dan is de kies steviger in het geval dat hij afbreekt en ook voor een kroon in de toekomst.
Zij noemde iets over het gebruikte composiet het is type/handelsnaam ´Grandio´ welke in de andere twee kiezen is gedaan.
Zoals in in mijn eerdere postings heb ik geschreven dat er nog andere dingen waren waarop ik nog terug zou komen.
Tijdens het persoonlijk gesprek is zonder aanleiding meerdere malen verdedigend gesproken door de tandarts. Ik was daar om mijn verhaal te doen, omdat ik ergens mee zat, en nog steeds mee zit.
Volgens hem konden we elkaar gewoon de hand schudden en afscheid nemen als ik geen vertrouwen meer in hem had. Hij zei iets over ´klagen bij een commissie´of zo. En dan zou hij wel even laten zien ´wat hij gedaan had´
Zo van, ´knap werk´
Hij vertelde lachend dat hij blij zou zijn om mij kwijt te zijn, omdat die endo zo lang heeft geduurd en dat ik lastig ben en dat ik maar ergens anders moest gaan kijken of ze die endo´s net zo mooi maken als hij ze maakt.
Hij vertelde enthousiast, ´als die gedane endo in kies 26 niet goed is gegaan, ga ik met pensioen´
Hoe lang de tandarts werkelijk over die endo heeft gedaan, weet ik niet meer. Er waren geen complicaties en hij werkte in één stuk door. Hij zei: ´Normaal doe ik dit in circa 40 minuten´
Terwijl mijn voorzichtige, zeer vriendelijke zoete stem sprak (bijna een verhoor) kwam tijdens dat persoonlijk gesprek de rekening ter sprake. Hij zei tegen de assistente: ´De MTA mag ook van de rekening gehaald worden´ en vervolgt de zin naar mij met: ´Dan heb ik je wel genoeg gematst, toch? ´
Over het algemeen zover als ik heb meegemaakt geeft men een bepaalde percentage korting over een gehele rekening. Het is niet gebruikelijk om items van de rekening te schrappen.
Inmiddels is het 09h.00, en de assistente arriveert, en wordt de telefoon overgegeven. Ik vraag haar of dat ze weet dat de rekening weer niet klopt. Daar gaat ze vandaag achteraan verteld zij mij. Ook de rekening van 576,90 mag ik verscheuren.
Het is maandag 6 oktober en tevens de dag van de foto´s en ik vraag of ik de foto´s in de loop van de dag mag ontvangen. Ze zou haar best doen om ze te verzenden. Ik verhelder haar zin door te antwoorden: ´Vandaag ontvang ik dan de foto´s?´ Zij antwoordde nogmaals: ´Ik zal mijn best doen.´
Ik zei: ´Als u er niet aan toekomt, kan het ook morgen.´ Zei antwoordde dat zij het aan het einde van de dag zal doen in verband met gebruik van de PC en binnenkomende telefoontjes (ter informatie: dit betreft een tandartsenpraktijk in een dorp)
Weer meld ik vriendelijk dat het geen haast heb, maar dat ik graag duidelijkheid wil hebben, met andere woorden, wanneer mag ik de foto´s ontvangen?
Zij antwoordt dat ze zich onder druk gezet voelt. Ik meld nogmaals dat het geen prioriteit heeft maar, gewoon wanneer zij daar tijd voor heeft , maar wel een dag zegt.
Uiteindelijk gaf ik de moed op en kreeg geen duidelijkheid over het ´wanneer´.
Vervolgens rakel ik het verhaal van de endo op en we komen weer tot het punt waar ik vraag of dat je de MTA ook op de dentine kan aanbrengen. Zij zegt van wel, wanneer de tandarts dicht bij de pulpa komt, met als doel om het minder gevoelig te maken. De MTA is niet om rechtstreeks op de pulpa te plaatsen. Ik vroeg dat mooie woord, of dat het ´geëxponeerd´ was. Zij zei, nee en vervolgde met nog eens te zeggen dat 6 jaar studie niet te vergelijken is met mijn 2 weken Internet en info boekjes en dat ze begrijpt dat ik ermee zit maar dat ik teveel denk en de puzzel passend wil maken. Ze vertelde mij verder dat de zenuw al aangetast was of kon zijn maar dat ik daar niets van hoef te voelen. Bij mijn slotvraag voor het beëindigen van het telefoongesprek stelde ik twee keer dezelfde vraag: Kan het zijn dat een kies met een gaatje in het glazuur, daaronder de dentine-rottingsproces tot aan de pulpa en de pulpa ontstoken en dat men dan niets voelt? Zij bevestigt twee maal met ´ja´.
Ik vervolg met, als de kies gevuld wordt en direkt erna is de zenuw onherstelbaar ontstoken, kan dat ? Geen antwoord en weer het verhaal van de 6 jaar studie en het Internet en info boekjes.
Wanneer ik met de tong langs de drie kiezen ga voelt het ruw, gekarteld en als schuurpapier. De binnenzijde (aan de kant van de tong) van kies nummer 26 voelt glad alsof er geen kies zit. Als ik mijn tong tegen de vullingen houdt voelt het bovendien ook aan alsof je de tong tegen een zwakke 9 Volt blok batterij druk. De foto´s zijn ontvangen maar wanneer ik deze bekijk betreft het bijna allemaal foto´s die niet specifiek de kies nummer 26 vertonen. Ik bedoel daarmee dat ik een serie van minstens 5 foto´s mis waar kies nummer 26 gedetailleerd wordt weergegeven. In de serie foto´s is duidelijk te zien waar de kruis staat ten opzichte van het donkere plekje.
De enige foto die kies nummer 26 met donkere plek laat zien is foto nummer 9
Dit is ook de foto waarmee de tandarts mij overtuigde van het ´maar eens open maken die kies´ Aan de overige foto´s kun men zien dat kies 25 niets vertoond. Op deze kies wilde de tandarts een kanaalbehandeling uitvoeren tijdens het persoonlijk gesprek. Ik heb geweigerd ondanks aanhoudende pogingen mij te overtuigen.
Dit gebeurde voordat ik van wal stak met mijn verhaal. Over foto nummer 9 waar een ieder zal zeggen dat het een gaatje betreft kan ik mij iets herinneren dat ie iets zei over een nieuw programma en dat het nu heel duidelijk is en dan maar gelijk de andere twee kiezen ernaast ook doen.
In kies nummer 26 was een witte plek te zien van boven op de kies tot ongeveer 2/3 afstand in de richting van het uiteinde van de kruis in de kies (pulpa kruis)
Van de laatste 1/3 daar dan 2/3 van, wat het donkere plekje omvatte in dezelfde richting naar het uiteinde van de kruis in de kies.
De afstand tussen het donkere plekje en het kruis was dan ook minimaal en dat was al jaren zo te zien op de gemaakte foto´s
Om die reden schrijf ik in mijn verhaal dat de witte vulling wit achtig te zien is op de foto omdat precies daar ook de witte vulling zat, van boven op de kies tot diep in de dentine.
Als dit niet klopt wat ik hier schrijf rijst bij mij de vraag, kan een röntgen foto gemanipuleerd worden? En tegelijkertijd denk ik, is dit niet ver gezocht? Maar als de tandarts bijna alles ontkend en wat ie zegt onwaar en vervolgens de foto´s waar het om gaat geen inzage over geeft. Hoe is het dan gesteld met de integriteit van die praktijk.
Deze aanvulling heb ik in gedeeltes geschreven in de afgelopen dagen vanaf maandag 6 oktober. Misschien dat het niet helemaal in volgorde loopt zoals bijvoorbeeld de ontvangst van de foto´s en wat ik schrijf.

Betaling aan de tandarts
----------------------------------------------------

Details verzendlijst binnenland
Specificaties
Type opdracht Acceptgiro
bedrag 539,30
Ten laste van xx.xx.xx.xxx Privérekening
Rekening begunstigde xx.xx.xx.xxx
Naam begunstigde Facturerings bedrijf X
Plaats begunstigde XXXXXX
Betalingskenmerk xxxxxxxxxxxxxx
Omschrijving Betaling geschiedt onder PROTEST
Gewenste uitvoeringsdatum 10-10-2008



-------------------------------------------

Monday, October 06, 2008 10:12:41 AM
Hierbij de gevraagde foto's van uw gebit.

Met vriendelijke groet,
Ass. tandarts XXXX.
---------------------------------------------
Monday, October 06, 2008 10:04:35 PM

Lieve assistente van tandarts XXXX,

Heel hartelijk bedankt voor de foto´s

De foto´s heb ik bekeken maar nou juist de foto´s van dat zwarte plekje mis ik. De wat duidelijkere foto laat ik maar zeggen.

Alleen foto nr. 9 laat dat plekje onduidelijk zien.

Over het jaar 2007 heeft tandarts Chin 4 foto´s genomen. In 2008 zijn er minstens 8 genomen en tot 2005 zijn er meer waaronder die integrale nr. 11

De foto´s die u mij toezendt daar kan ik niets op zien.

Graag vraag ik u vriendelijk mij de overige toe te zenden. Mijn interesse gaat uit naar de foto´s van kies nummer 26. Van deze kies zijn er meerdere dan enkel deze ene die u mij toezendt.

Alvast heel hartelijk bedankt.

In afwachting daarvan verblijf ik,
Met vriendelijke groet,
-------------------------------------------------
Tuesday, October 07, 2008 3:26:02 PM
Hier zijn de 5 resterende foto's, meer gemaakte foto's zijn er niet.

vr. groet,
Ass. tandarts XXXX
-------------------------------------
Friday, October 10, 2008 2:53:34 PM
Lieve assistente,

Heel hartelijk bedankt voor de resterende foto´s

Betreft de behandeling blijf ik mijn twijfels hebben daar ik bijna de hele week ziek ben geweest en nu even de kans heb om dat te melden. Ik ben naar een huisarts geweest en hij vertelde mij onmiddelijk met antibiotica te beginnen. Het gaat nu wat beter maar de koud/warm en gevoelige vullingen blijven. Soms oppervlak en vaak tussen de behandelde kiezen, daar neem ik Ibuprofene voor. Eerlijk heb ik dit nooit eerder meegemaakt en al helemaal niet als ik zonder last naar een tandarts ga en er vandaan kom met een helse pijn en weken lang daar last van heb.

Nogmaals vriendelijk bedankt voor de medewerking.

Met vriendelijke groet,
-------------------------------------------------------

Hierna volgt geen kontakt meer.
De foto´s door mij omschreven als 1a; 2a; 3a; 4a; 5a zijn ontvangen als: foto 1.jpg; bw 4-10-2001.jpg; bw 03-03-2005.jpg; 4-10-2001.jpg; 03-03-2005.jpg
De overige 11 foto´s zijn ontvangen met de nummering 1 t/m 11[attachment=0]3.jpg[/attachment]
Attach
vr, 10/17/2008 - 22:48 Permalink
tandartsalg

Exponeren van de pulpa is een complicatie die kan gebeuren tijdens een behandeling.
Zo te lezen heeft je tandarts goed gehandeld.
Het enige waar ik vraagtekens bij zet is de communicatie richting patient,
lees zijn uitleg over de behandeling en het hoe en waarom.
Over rekeningen die wel of niet goed zijn kan ik niet oordelen.
Een second opinion kun je bij elke tandarts die tijd heeft laten doen.

Geachte heer Robinson,
Bedankt voor je reactie. Ik lees dat je schrijft dat ie goed heeft gehandeld. Waar baseer je dat precies op want nog steeds heb ik last van drie kiezen waar ik geen pijn aan had toen ik naar de tandarts ging. Je geeft in je antwoord niet exact aan waar hij goed in heeft gehandeld. Met mijn zeer uitgebreid en gedetailleerd verhaal zou je misschien het een en ander kunnen aangeven. Ik kan drie kiezen gewoon niet gebruiken. Niet drinken, niet kauwen, niks. Zelfs als ik ze niet gebruik doet mijn lymfeklier pijn. Zelfs na een verlengde antibiotica kuur. Er is in de drie kiezen te diep geboord, slecht afgewerkt, onnodig gezond tanddeel weggeslepen en onnodig veel pijn, last en ziektedagen veroorzaakt. Een endo gedaan als gevolg van onnodig een restant amalgaan te verwijderen. De drie kiezen zijn onbruikbaar achtergelaten. En al het overige leed.
Ik kan niet anders dan tot een conclusie komen dat de tandarts opzettelijk te diep boort met als doel een endo te starten. Bij kies 26 wetende dat wanneer men het restje amalgaan verwijdert een endo onvermijdelijk is. Onwaarheden verteld, zijn handelingen tegenspreekt. Informatie ontkent, achterhoudt, verzwijgt en zijn kennis misbruikt om een leek te overtuigen van zijn bedoelingen.
Dit maakt naar mijn idee dat het in aanmerking komt voor een onafhankelijke beoordeling door een advocaat.
wo, 10/29/2008 - 19:01 Permalink
vV

Op een van de foto's lijkt toch duidelijk in de 26 een forse caviteit te zitten onder de bestaande vulling...
sterker nog, is zelfs op de OP luid en duidelijk waarneembaar, en al vanaf dat beeld is mijn conclusie: endo. Hij heeft geprobeerd met overkapping, en op zich juist gehandeld idd.

Dat er vooraf geen last was betekent niet dat er niets aan de hand was. Wat de 26 betreft: geen twijfel bij juistheid indicatie endo. Alleen had bij regelmatige reguliere controles dat gat nooit zo groot/diep mogen worden..Dat dat gat geen last gaf verbaast mij zeer.
do, 10/30/2008 - 08:20 Permalink
tandartsalg

Tja,wat moet ik er verder nog van zeggen.
Barbertje moet hangen naar uw mening.
Zou niet weten wat een advocaat nog voor u kan doen ?
Wat wilt u hiermee bereiken?
Dit brengt alleen maar ergernis voor u beiden met zich mee.
Bent u overigens nog met deze klacht bij de tandarts geweest?


Bedankt voor uw reactie. De tandarts hoeft niet te hangen maar verantwoordelijkheid nemen voor waar hij zich verkoopt. In mijn verhaal kunt u lezen dat ik al in gesprek ben geweest met de tandarts.
zo, 11/02/2008 - 01:13 Permalink
tandartsalg

Op een van de foto's lijkt toch duidelijk in de 26 een forse caviteit te zitten onder de bestaande vulling...
sterker nog, is zelfs op de OP luid en duidelijk waarneembaar, en al vanaf dat beeld is mijn conclusie: endo. Hij heeft geprobeerd met overkapping, en op zich juist gehandeld idd.

Dat er vooraf geen last was betekent niet dat er niets aan de hand was. Wat de 26 betreft: geen twijfel bij juistheid indicatie endo. Alleen had bij regelmatige reguliere controles dat gat nooit zo groot/diep mogen worden..Dat dat gat geen last gaf verbaast mij zeer.


Bedankt voor uw reactie. Ik heb het vermoeden dat mijn verhaal niet goed of niet volledig wordt gelezen. Controles en foto's genoeg. De 26 is al jaren het gesprek. De 26 bevatte een restant amalgaam. Dat gat is niet groter of dieper geworden. Dat is al jaren hetzelfde formaat. Alles heb ik reeds uitgebreid tot in de detail vermeld in mijn verhaal.
zo, 11/02/2008 - 01:28 Permalink
vV

In mijn verhaal kunt u lezen wat die forse caviteit was. Een restant amalgaam.
het is al eerder door Robinson gesteld: amalgaam is wit op en foto, een gat zwart. ik heb het over het zwarte gat, dus 100% zeker geen amalgaamrest!! Is gewoon een gat, dat mi wel eerder behandeld had kunnen/moeten worden. Want het is zo groot dat het mij verbaasd dat u daar nog geen klachten van had...Ik begrijp eigenlijk dat u de tandarts geen toestemming heeft gegeven het gat eerder te behandelen, of begrijp ik dat verkeerd?

uw conclusie dat uw tandarts expres te diep geboord heeft is in ieder geval naar mijn mening onterecht. Het gat is gewoon zo diep dat blijkbaar met schoonmaken geexponeerd is, eerst getracht met een directe overkapping met MTA, niet goed gegaan, alsnog endo .de overkapping had je over kunnen discussieren of dat een juiste indicatie was, maar dat hangt af van de grootte van exponatie, en of er veel caries zat., en daar waren wij niet bij, hebben het niet gezien. Ikzelf denk dat ie beter gelijk een endo had kunnen starten:
De tandarts zegt na de behandeling dat ie met de boor erdoorheen ging alsof het modder was.
maar dat is achteraf, en zijn idee eerst zo te proberen kan ik mij ook voorstellen omdat er geen pijnklachten waren bij begin van de behandeling.

[Opnieuw röntgen foto’s gemaakt en geen donkere plekjes meer te zien bij die kies. Dus ook niet wat op een ontsteking kan duiden./quote] een ontstoken zenuw zie je in dit stadium niet op een foto. Dat er geen ontsteking te zien was beteken niet dat ie niet ontstoken was dus.

overigens verschillen de foto`s nogal in contrast, ik zou ze toch in een tandartsprogramma willen zien om contrast gelijk te trekken en ook ermee te kunnen schuiven, dan pas kan je conclusie trekken dat het gat al jaren niet veranderde.

Over het algemeen zover als ik heb meegemaakt geeft men een bepaalde percentage korting over een gehele rekening. Het is niet gebruikelijk om items van de rekening te schrappen.
dat is uw visie, hangt maar net van de aard van de discussie af, en de kern van het probleem. Overigens: komt bij mij niet zo vaak voor dat ik een nota moet corrigeren, maar als dan schrap ik items, bv omdat zij er per abuis dubbel opstaan, of idd niet terecht (tenminste : naar mijn eigen gevoel niet terecht, want ik corrigeer nooit alleen maar omdat de patient dat graag wil, ik moet het wel met hem eens zijn gevoelsmatig, als ik de zaak vanuit zijn perspectief bekijk).

even nog over gaatjes/vullingen en beeld op de foto`s. Naar mijn idee 26 correct behandeld, 25 ook want gaatje onder de vulling (echt waar, zie ik op meerdere foto`s!) 27 geen zichtbaar beeld op de foto, maar die zijn ook niet 100% heilig, is combinatie foto en beeld in de mond en het kan best zijn dat daar een probleem zat wat op de foto niet zichtbaar was maar in de mond wel, dat komt veel vaker voor.

Daarnaast heb ik slecht nieuws voor u want als ik naar de foto`s kijk (zelfs met het matige contrast en zonder bewerkingsmogelijkheid ) stel ik: de 16 voorzijde en 15 achterzijde komen er ook aan of zijn misschien zelfs al aan de beurt....

Mijn conclusie inmiddels is dat u voor u zelf een visie heeft ontwikkeld hierover, waar u ondanks herhaalde info van diverse kanten (bv over die donkere vlek wat echt geen amalgaam is) niet vanaf kunt of wilt stappen.

Er is in dit hele verhaal (waar wij alleen eigenlijk uw zijde gelezen hebben, van hoor en wederhoor is nog geen sprake) 1 punt waar ik zelf over val: het gat 26 is te laat behandeld. Waarom dat is zal in een dicussie voor de klachtencommissie moeten en hopelijk ook kunnen blijken uit het dossier en aanvullende informatie. en o ja: de communicatie verdient geen schoonheidsprijs....Bedenk dat het een traject van minimaal een half jaar en waarschijnlijk langer is voordat er een uitspraak gedaan is. En zoals mij eens door een lid van de klachtencommissie verteld is: geluk en gelijk gaan niet altijd samen....
zo, 11/02/2008 - 09:32 Permalink
tandartsalg

Heel hartelijk bedankt voor de tijd die u hebt genomen om uitleg te geven. Ik kom er op terug met meer tijd waarschijnlijk morgen waarbij ik een stuk uit mijn verhaal naar voren zal brengen. Zelf denk ik zoveel geschreven te hebben dat het nu onduidelijk is geworden. En aan een stug standpunt blijf ik zeker niet vasthouden als blijkt dat ik het anders heb ontvangen. Er zijn nog een aantal vragen welke geen logica hebben. Alsook wat u schrijft maar daar nogmaals dankbaar voor ben.
ma, 11/03/2008 - 17:51 Permalink
vV

Zelf denk ik zoveel geschreven te hebben dat het nu onduidelijk is geworden


het helpt in ieder geval niet mee een gedegen antwoord te geven en dus daadwerkelijk te helpen.

Kom met de vragen to the point graag dan, en probeer inderdaad wat korter van stof te zijn. mijn eigen reactie vond ik al te veel eigenlijk.

ben benieuwd wat er dan niet logisch is aan wat ik schrijf.
ma, 11/03/2008 - 19:25 Permalink
tandartsalg

Zelf denk ik zoveel geschreven te hebben dat het nu onduidelijk is geworden


het helpt in ieder geval niet mee een gedegen antwoord te geven en dus daadwerkelijk te helpen.

Kom met de vragen to the point graag dan, en probeer inderdaad wat korter van stof te zijn. mijn eigen reactie vond ik al te veel eigenlijk.

ben benieuwd wat er dan niet logisch is aan wat ik schrijf.


Heel erg bedankt dat u de moeite wil nemen en proberen te antwoorden op mijn vragen. Het was en is niet mijn bedoeling lang van stof te zijn maar ik zit er heel erg mee en wil graag alles duidelijk verteld hebben.

U schreef:
´Want het is zo groot dat het mij verbaast dat u daar nog geen klachten van had...´

Is het dan wel een gat is mijn vraag? 14 jaar hetzelfde donkere plekje zonder verandering en geen enkel moment last van? Heeft in mijn jeugd eerst amalgaam in gezeten, later composiet en nu het composiet opnieuw vervangen met een endo tot gevolg. Ik heb meerdere kiezen met restanten amalgaam waarover composiet is gedaan.

Tandarts zei letterlijk tijdens behandeling ´restant amalgaam´

En hoe we de foto´s ook beoordelen wat ik hier juist schrijf zijn feiten. De foto kan misschien verschillende betekenissen hebben. Dat bedoelde ik met geen logica.

Waarom restant amalgaam verwijderen wanneer het zo dicht op de pulpa ligt en een endo tot gevolg kan hebben?

Kanaalbehandeling begint en boort drie kanalen. Waarom niet meteen de vierde? De kanalen zien er mooi recht uit zonder complicaties, zonder pus, zonder gedoe. Bij de drie kanalen komt de zenuw er in kleine stukje uit. Dat waren de kanalen het dichtst bij dat vervangen amalgaam restje. Hij stopt er een medicamentje in wat er een week in moet blijven.
Waarom niet het vierde kanaal ook een week met dat medicamentje insluiten wanneer hij de vierde kanaal pas na een week aanboort?

Waarom verwijderd de tandarts met een zeer grove boor de twee gezonde hoeken van mijn kies? Voor de toekomstige kroon of stift?

Al jaren zit er een donker vlekje op de foto's. Vlekje wordt niet groter. Er bevindt zich geen wittige vlek om die zwarting heen. Kies wordt opengemaakt. Restje amalgaam komt tevoorschijn. Restje amalgaam zit bijna tegen het kruis aan van de pulpa. Tandarts boort restje weg, dentine is zeer dun aanwezig. Boor gaat er doorheen en bloed, en raakt de zenuw in de pulpa. Tandarts doet er chloor op voor het stoppen van het bloeden, MTA, de onderlaag en sluit met composiet. In de hoop dat het herstelt. In de dagen erna is mijn omschrijving van pijn naar de slaap (hoofd) enz. een kwartier lang na koud/ warm of kauwen voor de tandarts een teken dat de zenuw onherstelbaar ontstoken is en wordt de kanaalbehandeling onvermijdelijk.

Nou kan de modder in het verhaal waar de boor doorheen is gegaan het enige de pulpa zijn omdat dentine al bijna niet meer aanwezig was. Als die modder zich in de pulpa zou bevinden dan zou dat toch al in 14 jaar tijd te voelen zijn geweest. Voor zover ik heb kunnen onderzoeken kan het rottingsproces ongemerkt in de dentine voortgaan. Zodra het de pulpa bereikt gaat het pijn gaat doen.

Of kan de zenuw ook ongemerkt sterven in de kies tot aan de wortel en dan pas pijn geven? Dan zou het toch ook niet bloeden? En de kies wordt donker? En dat afsterven tot aan de wortel duurt toch geen maanden, 14 jaar? Als je zenuw afsterft dan blijft de rest van de dentine toch niet intact, gezond? Als de zenuw afsterft dan is dat toch ook zichtbaar op de foto?

Heel apart dat de foto de 15 en de 16 laat zien alsof ze niet goed zijn. Die tanden zijn kerngezond en het licht straalt er zowat doorheen. In januari laat ik het maar bij de nieuwe tandarts fotograferen. Misschien is het röntgenapparaat niet meer zo gedetailleerd als hij zou moeten zijn.

U schreef:
´Wat de 26 betreft: geen twijfel bij juistheid indicatie endo. Alleen had bij regelmatige reguliere controles dat gat nooit zo groot/diep mogen worden..Dat dat gat geen last gaf verbaast mij zeer´

Ik lees daaruit dat als het aan u had gelegen, u dus al 14 jaar geleden kies 26 aangepakt zou hebben. En nu ook 15 en 16

Maar ik heb 14 jaar lang geen last ervan en op de dag van composiet vervanging ook niet. Ook niet van 27 en 25. Nu ze behandeld zijn, zijn ze plots onbruikbaar. Hoe kan men dat verkopen? Ik ben niet naar de tandarts gegaan met klachten over mijn tanden, over gaatjes of wat dan ook. Tanden waren goed en zonder last. Gerenoveerd heeft hij, uit voorzorg. Net als de endo die hij op 25 wilde starten nadat hij deze gevuld had.

Waarom een endo als ik er geen last van heb? Uit voorzorg zei hij. Waarom trekt hij dan niet gewoon alle tanden eruit, gewoon uit voorzorg. En voordat hij ze eruit trekt nog even overal endo´s op doen en de kronen erop zetten.

Waarom heeft hij het nooit over de 15 en 16 gehad als het steeds zo duidelijk zichtbaar is op de foto zoals u schrijft? Ik heb gewoon controles gehad. Mijn gebit is in dien mate goed onderhouden dat ik van de tandarts maar een keer per jaar op controle hoefde te komen en dan werd ook foto´s genomen en de zaak bekeken.

Restant amalgaam is niet donker op de foto. Het zal wel. Maar dat zit er al 14 jaar of langer zonder probleem. Het verbaast u. Is dat een geldige reden voor een tandarts om maar een kies te veranderen naar een kunstkies die al 14 jaar of langer lekker zit en geen last geeft? Feit blijft dat de tandarts vertelde dat het een restant amalgaam was. En dat daar in het verleden inderdaad een amalgaam vulling heeft gezeten. Restanten die door de vorige tandarts hier en daar zijn achtergelaten of dat nu donker of wit op de foto is.

Verwacht men kwaliteit als men betaalt bij de garage? Of nemen we genoegen met een gerepareerde auto die reed toen hij de garage in ging en geduwd moet worden wanneer hij eruit komt? Mag men als patiënt ook kwaliteit verwachten waar betaald voor wordt?

Ik had geen pijn. Geen klachten. Na de behandeling mis ik twee hoeken van mijn gezonde kies. Er zit te weinig vulling op 27. Ik heb een sterk gevoel dat 27, 26 en 25 te diep geboord zijn. Ik heb nog nooit zulke extreem gevoelige kiezen gehad na het boren. Een bijna twee maanden durende ontsteking. Daarnaast heb ik pijn aan de kiezen. Heb ik klachten en moet ik nodig naar een tandarts maar, nu kan het niet en moet ik wachten omdat het tandartsbudget op is.

Wat is uw advies?
wo, 11/12/2008 - 03:25 Permalink
vV

*zucht* weer zo`n lap tekst, moet ik mij eerst doorheen worstelen. Wat mij wel opvalt met zaken die u stelt is dat u blijkbaar van ons hier niet wilt aannemen dat in de 26 echt een behoorlijk gat zat (bevestigd door uw tandarts met de term modder..), en geen amalgaamrest. En dat er met de 15 en 16 volgens u niets aan de hand is en niet wilt aannemen dat daar beginnende gaatjes zichtbaar zijn...

En met uw vragen eigenlijk in herhaling valt, de antwoorden zijn eigenlijk allemaal al gegeven.
wo, 11/12/2008 - 08:14 Permalink
tandartsalg

*zucht* weer zo`n lap tekst, moet ik mij eerst doorheen worstelen. Wat mij wel opvalt met zaken die u stelt is dat u blijkbaar van ons hier niet wilt aannemen dat in de 26 echt een behoorlijk gat zat (bevestigd door uw tandarts met de term modder..), en geen amalgaamrest. En dat er met de 15 en 16 volgens u niets aan de hand is en niet wilt aannemen dat daar beginnende gaatjes zichtbaar zijn...

En met uw vragen eigenlijk in herhaling valt, de antwoorden zijn eigenlijk allemaal al gegeven.


Het is jammer dat via dit medium de boodschap niet compleet is over te brengen en inderdaad vaak dingen herhaald worden omdat er niet goed wordt gelezen. De reden waarom ik het voor u heb herhaald. En u vindt dat van mij. Misschien bedoelen we hetzelfde en verwoorden we het anders of bedoelen we wat anders en weten het niet op een andere manier uit te leggen omdat we niet anders hebben dan een toetsenbord en een scherm. In ieder geval wil ik u nogmaals bedanken voor uw antwoorden en wil er wel graag bij vermelden dat op dit forum serieuze danwel ernstige ervaringen worden besproken. Een beetje meer voorzichtigheid is meer misschien op zijn plaats voor u (zoals u zich voordoet te zijn, als tandarts) Uw vorm van schrijven kan slachtoffers een extra vervelend gevoel geven. Mensen komen op dit forum terecht omdat ze op de een of andere manier ergens schade, pijn of leed hebben. U *zucht* vanwege het lapje tekst omdat, u er niet mee zit zoals ik ook andere teksten van u op dit forum heb kunnen lezen. Maar wist u dat andere lezers misschien wel geholpen zijn? En dat het niet om u draait of uw mede tandarts die om een slotje vraagt maar dat het om de mensen gaat die een plek hebben waar ze terecht kunnen, hun verhaal kunnen doen, gehoord worden en misschien door reacties wijzer worden, actie kunnen ondernemen en het een plaatsje kunnen geven? Dat is wat een goed forum als deze dan zeer waardevol maakt voor elkaar.
di, 11/18/2008 - 13:15 Permalink
Lieneke

Er wordt besproken of hier een slotje komt...volgens mij is er voldoende antwoord gegeven.

Het zou inderdaad prettig zijn als men wat minder lang van stof is. Of in elk geval wat minder lange zinnen zou gebruiken. Dit leest een stuk prettiger. Ikzelf ben ook minder geneigd om lange verhalen te lezen. Dit kost gewoon te veel tijd, aangezien wij allen dit in onze vrije tijd doen, naast een drukke baan.

Graag wil ik daarbij nog aan toevoegen dat je een intonatie niet kan lezen en daarom gemakkelijk iets verkeerd kan interpreteren.
di, 11/18/2008 - 13:27 Permalink
vV

Laat ik het zo zeggen: ik heb verteld wat er volgens mij te vertellen is, niet in vaktaal maar in lekentaal, in ieder geval zo geformuleerd dat u het zou moeten kunnen begrijpen gezien uw eigen (vak) taalgebruik.

Meer kan ik er neit van maken. Wat ik erg jammer vind, en dat is de kern van uw probleem denk ik, dat u niet af wilt stappen van bepaalde meningen die u zelf heeft Zoals de 26, was echt gewoon een gat op de foto en diep ook, en geen amalgaamrest. Als u dan blijft volhouden dat het wel amalgaam was, maakt u het ons erg moeilijk u nog iets uit te leggen, en uzelf om het te begrijpen. En dat is jammer, vooral voor uzelf.

En ja hier worden inderdaad ernstige zaken besproken, deels ook ernstiger gemaakt dan zij zijn, deels ook niet. Maar wanneer ik al een keer vraag korter van stof te zijn, en er komt weer een veel te lang verhaal, met dan ook voornamelijk herhalingen, dan volgt er een zucht, die ook gekomen zou zijn wanneer u mij recht in de ogen kon kijken... Kan er niets anders van maken, ben ook maar een mens. Dat de implicatie ervan helaas niet goed overkomt, is wel jammer..
di, 11/18/2008 - 13:39 Permalink
tandartsalg

Laat ik het zo zeggen: ik heb verteld wat er volgens mij te vertellen is, niet in vaktaal maar in lekentaal, in ieder geval zo geformuleerd dat u het zou moeten kunnen begrijpen gezien uw eigen (vak) taalgebruik.

Meer kan ik er neit van maken. Wat ik erg jammer vind, en dat is de kern van uw probleem denk ik, dat u niet af wilt stappen van bepaalde meningen die u zelf heeft Zoals de 26, was echt gewoon een gat op de foto en diep ook, en geen amalgaamrest. Als u dan blijft volhouden dat het wel amalgaam was, maakt u het ons erg moeilijk u nog iets uit te leggen, en uzelf om het te begrijpen. En dat is jammer, vooral voor uzelf.

En ja hier worden inderdaad ernstige zaken besproken, deels ook ernstiger gemaakt dan zij zijn, deels ook niet. Maar wanneer ik al een keer vraag korter van stof te zijn, en er komt weer een veel te lang verhaal, met dan ook voornamelijk herhalingen, dan volgt er een zucht, die ook gekomen zou zijn wanneer u mij recht in de ogen kon kijken... Kan er niets anders van maken, ben ook maar een mens. Dat de implicatie ervan helaas niet goed overkomt, is wel jammer..


Dank u wel. Ik probeer het nog een keer en heel kort van stof en één duidelijk punt.

U schrijft:

"dat u niet af wilt stappen van bepaalde meningen die u zelf heeft Zoals de 26, was echt gewoon een gat op de foto en diep ook, en geen amalgaamrest. Als u dan blijft volhouden dat het wel amalgaam was"


Ik antwoord:

Mijn tandarts zei LETTERLIJK dat het een restje amalgaam was die mijn vorige tandarts heeft achtergelaten en dat hij onzorgvuldig was geweest.

Het gegeven en feit is ook dat er in het verleden een amalgaamvulling heeft gezeten en ook andere restjes amalgaam in mijn gebit zijn te vinden waar composiet over is geplaatst door die zogenaamde onzorgvuldige tandarts.

Ik probeer te vertellen dat het enkel niet rijmt met wat u schrijft waar u overigens gelijk in kan hebben en dat ik eigenlijk niet weet wat ik daar op moet antwoorden. Nog eens geprobeerd uit te leggen in de hoop dat het andere informatie naar voren brengt.
di, 11/18/2008 - 14:11 Permalink
tandartsalg

Dank je wel. Precies, daar gaat het nou om.

Feiten zijn (dus niet wat ik in mijn hoofd haal):

# 14 jaar of langer donkere plek op foto
# Vorige tandarts heeft hier en daar restanten amalgaam in mijn gebit achtergelaten en composiet overheen geplaatst.
# Donkere plek op de foto gaf geen problemen en niet veranderd.
# Tandarts ontdekt zelf dat het een restant amalgaam was en besluit na een korte onderbreking het maar weg te boren.
# Tandarts ontkent een aantal dagen later elk woord dat ie gezegd heeft tijdens die behandeling en verklaard ´ik zeg wel vaker wat maar weet het niet meer´ (lees mijn hele verhaal voor de details)
# Tandarts wilde mij overtuigen van een kanaalbehandeling op de 25 terwijl dat niet nodig is.
# De 27 heeft te weinig composiet gekregen ten opzichte van hoe het er eerst uitzag.
# Bij de 26 zijn twee GEZONDE hoeken afgevlakt met een grove boor en voelt nu onprettig in de mond.
# De behandeling heeft mij een fikse ontsteking gegeven waarbij ondanks een twee weken durende antibiotica kuur ik daar bijna twee maanden mee gelopen heb.
# De 27; 26 en 25 zijn tot op heden nog onbruikbaar. Ik kauw nog steeds alleen rechts. Een warme kop koffie of een glas melk uit de koelkast (6 C.) kan ik nog steeds niet drinken.
# Er zijn twee produkten (in de vorm van code nummers) in rekening gebracht die nooit zijn uitgevoerd. Als leek, zonder mijn mini-cursus had ik het geld niet kunnen terugvragen.

Dit zijn even snel uit mijn hoofd de zaken waarbij het om feiten gaat.

Wanneer we daar de foto´s tegenover leggen is het de vraag of een specialist (de tandarts) verstandig en correct heeft gehandeld.

Mijn gevoel zegt als leek dat er niet correct is gehandeld en ook niet verstandig. Je hoeft niet te vernieuwen wat nog goed en gezond is. Wanneer men jaren lang geen klachten heeft en een foto al jaren het tegenovergestelde laat zien is het geen reden om maar alles open te boren wat een foto laat zien. Dat zou het voor sommigen te makkelijk maken om te rommelen met een foto en dat als behandel argument te gebruiken.

Graag had ik ook de mening van anderen willen lezen hoe die dit zien. Om die reden moest ik denk ik wel uitgebreid schrijven zodat het goed duidelijk is en ook deze samenvatting ergens uit te herleiden is.
wo, 11/19/2008 - 17:42 Permalink
tandartsalg

Eigenlijk snap ik niet wat je nu nog wilt horen en/of weten. Alles is toch wel gezegd? Ons overtuigen van die amalgaamrest gaat toch niet lukken, daarmee loopt de discussie dus uit op niks.
Verder succes bij een nieuwe tandarts.


Ons? Bedankt voor uw reaktie maar ik denk dat ik hier op een forum ben mensen voor mensen? Ik geloof niet dat ik op dit forum ben waar een ´ons´ clubje heerst. Daarom spreekt u alstublieft uit uzelf. Alles is misschien niet gezegd. U bent niet iedereen. Bedankt voor het succes wensen bij de nieuwe tandarts die ik inmiddels heb gevonden. Het is een grote praktijk en niet eentje waar alleen de tandarts de dienst uitmaakt over een klein tokotje.
wo, 11/19/2008 - 18:14 Permalink
tandartsalg

Er wordt besproken of hier een slotje komt...volgens mij is er voldoende antwoord gegeven.

Het zou inderdaad prettig zijn als men wat minder lang van stof is. Of in elk geval wat minder lange zinnen zou gebruiken. Dit leest een stuk prettiger. Ikzelf ben ook minder geneigd om lange verhalen te lezen. Dit kost gewoon te veel tijd, aangezien wij allen dit in onze vrije tijd doen, naast een drukke baan.

Graag wil ik daarbij nog aan toevoegen dat je een intonatie niet kan lezen en daarom gemakkelijk iets verkeerd kan interpreteren.


Dank je wel voor je reactie. Je schrijft dat je minder geneigd bent om lange verhalen te lezen. Het kost je veel tijd en je hebt een drukke baan en je schrijft ook in 'ons' vorm en eigenlijk daarom moet iemand anders maar kort van stof en of minder lange zinnen gebruiken. Misschien dat je kunt overwegen bij jezelf ten rade te gaan of je niet te veel hooi op de vork neemt. Ik plaats een topic omdat ik een vervelende ervaring heb meegemaakt en de gevolgen nog steeds doormaak. Ik geef daar zelfs soms mijn nachtrust voor op. U heeft geen probleem en u doet dat in uw vrije tijd.

U heeft geen tijd en daarom moet de ander maar kort, bondig en hapklaar serveren. Misschien wist u niet dat het allemaal vrijblijvend is.

Misschien makkelijk om even iets helder te maken voordat het doel naar de achtergrond verdwijnt en discussies de overhand nemen.

Het zijn niet de herhalingen of het lang van stof zijn die de forums verstoppen maar berichten die niets van waarde aan de topic toevoegen.

In mijn lang van stof staan vele vragen. Daarentegen worden er maar weinig beantwoordt. Mijn plaatsing is niet bedoeld voor mensen die geen tijd hebben vanwege hun drukke banen en het ze veel tijd kost om zich te verdiepen in een ervaring van een ander. Wij allen hebben tegenwoordig bijna voortdurend een tekort aan tijd vanwege een drukke baan dus ook de mensen die de moeite nemen om dit te plaatsen.

De mensen die moeite hebben met lange verhalen zijn niet geroepen om te lezen laat staan te reageren. Het verhaal dat een lezer niet geneigd is om een lang verhaal te lezen is niet het probleem van een ander. Het verhaal van 'ons' als dat clubje nou niets van waarde toe te voegen heeft aan dit topic en zich zou weerhouden van reacties zou dat al een stuk schelen in het onnodig lang maken van dit onderwerp.

Het plaatsen van een reactie zonder eerst het verhaal te lezen lijkt me niet verstandig omdat dat juist herhalingen oproept. Sommigen die enkel een paar zinnen plaatsen om niet ter zake zijnde het onderwerp hun verveling te uiten maakt dat voor enkelen die hier wel bij gebaat niet prettiger.

Evengoed bedankt voor u en het clubje 'ons' mening.
vr, 11/21/2008 - 18:05 Permalink
tandartsalg

Ik denk dat er wel meer mensen zo over denken, dan is het al snel 'ons'. Maar wat je wil: Ik denk dat het slim is om deze discussie te stoppen omdat er geen oplossing lijkt te komen.


Voor sommigen is een forum een uitlaatklep en inderdaad het is niet verkeerd de niets toevoegende reacties te stoppen en het bij het onderwerp te houden. Misschien tot iemand verder iets nuttigs kan toevoegen.
vr, 11/21/2008 - 18:16 Permalink
tandartsalg

Ik denk dat er wel meer mensen zo over denken, dan is het al snel 'ons'. Maar wat je wil: Ik denk dat het slim is om deze discussie te stoppen omdat er geen oplossing lijkt te komen.


+1

Zand erover, stop er uit, slot er op.


Ik zou het heel erg waarderen wanneer u hiermee ophoudt. Dit is niet leuk en daar is het forum niet voor bedoeld. Als u geen of niet meer interesse heeft in mijn topic kijkt u dan alstublieft verder. Misschien dat u anderen kan helpen. Voor zover u dat op mijn topic heeft gedaan wil ik u vriendelijk bedanken.
vr, 11/21/2008 - 18:29 Permalink