Ontsteking

Author:
Thomas1980
Posted:
wo, 10/26/2005 - 12:31
Hai,

Ik heb waarschijnlijk een abces aan een kies in de onderkaak. Er komt ook witte pus uit enzo. De tandarts heeft dit gezien en heeft een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling gemaakt voor 2 maanden later! Eerder was niet mogelijk. Volgens mijn tandarts kon dat wel. Is dit echt zo?

Daarnaast is dit al mijn derde wortelkanaalbehandeling. Elke keer nadat de tandarts een gaatje had gevuld ging dat na een maand ofzo onsteken. Is volgens de tandarts niks aan te doen maar ik heb straks wel mooi drie dooie kiezen in mijn mond!
Ik maak me zorgen over of dit allemaal wel klopt. Ergens anders kan ik ook niet met mijn vraag terecht.

Vast bedankt.
Geke

Dat is inderdaad niet zo prettig een abces in je mond. De enige manier om er wat aan te doen is een wkb of een extractie. En ik kan me voorstellen dat je er snel vanaf wilt. Probeer anders of je bij een noodtandarts terecht kunt of probeer bij je tandart te regelen dat hij een wortelkanaalbehandeling start, zodat hij later over 2 maanden afgemaakt kan worden. Ik kan me voorstellen dat je je twijfels hebt bij de manier van handelen, doordat je steeds een wortelkanaalbehandeling hebt na het vullen. Dat is voor ons moeilijk te beoordelen, het risico is er wel altijd na het vullen en wij kunnen ook niet zien hoe diep de gaatjes waren. Als ze erg dicht bij de zenuw zaten kan het zijn dat de tandarts ze eerst gevuld heeft en nog wat carieus weefsel heeft ingesloten, zodat niet meteen een wkb nodig was. Soms werkt dat, maar soms ook niet. Dan blijkt achteraf dat er toch een wkb nodig was, omdat het gaatje toch te diep zat.

Ik hoop dat er nog iets te regelen valt en dat de oorzaak van het abces snel behandeld kan worden. Je moet ook opletten of je koorts krijgt, want dan kan de ontsteking zich uit gaan breiden en moet je meteen contact opnemen met je tandarts. Sterkte ermee!!!

:smt006 Geke
wo, 10/26/2005 - 12:47 Permalink
Thomas1980

Heel erg bedankt voor je antwoord.

Ik baal er ontzettend van dat dit nu al mijn derde wortelkanaalbehandeling is. En in alle gevallen is het gekomen door het boren van een gaatje. Ik heb ook niet het gevoel dat ik hier niets aan kon doen.
Omdat ik zelf geen tandarts ben kan ik niet oordelen of dit allemaal echt nodig was. Bij wie kan ik in godsnaam terecht om hier duidelijkheid over te verschaffen. Of zit ik hier verwikkeld in een soort van samenzwering van tandartsen?

Deze tandarts heeft bij mijn tweede wortelkanaalbehandeling de kies opengelaten (geen noodvulling) zodat ik er op kon zuigen (???) om de troep uit te krijgen. Pas 3 weken daarna had ik weer een afspraak om het te vullen. In de tussentijd heb ik een kaakontsteking opgelopen omdat de kies gewoon open was. De tandarts in nachtdienst (waar ik terecht moest omdat ik verging van de pijn) zei tegen mij dat het niet normaal was dat na het verwijderen van de zenuwen de kies wordt opengelaten. Er zou dan een hele grote kans op een kaakontsteking bestaan volgens deze tandarts. Mijn eigen tandarts heeft niet zoveel uitgedaan op dit verhaal.

Wat is hier aan de hand???
wo, 10/26/2005 - 13:00 Permalink
Geke

Dat is een moeilijk probleem, wij doen het op de universiteit ook nooit, maar ik heb wel vaker gehoord dat tandartsen dat soms doen. Misschien weet iemand anders op het forum daar nog iets meer over te vertellen.

:smt006 Geke
wo, 10/26/2005 - 13:04 Permalink
dj

De DT heeft al eerder vermeld dat het openlaten een methode is die vroeger wel vaker werd gebruikt maar die in onbruik is geraakt.

Hoe weet je dat de wkb's uitgevoerd moesten worden "door het boren van een gaatje?
wo, 10/26/2005 - 14:30 Permalink
vV

misschien waren de kiezen ook voor het bioren van het gaatje al toe aan een wortelkanaalbehandeling. soms is dit niet of moeilijk vooraf al te bepalen. Ook is er niet altijd een reden foto`s te maken. behalve dat daar ook niet alles op te zien is (hangt van stadium van het probleem af) gaan we ivm de stralenbelasting ook niet te pas en te onpas foto`s maken.

Wellicht waren de vullingen inmiddels zo diep geworden dat dit het gevolg is. Ik heb zelf ook enkele patienten die standaard reageren met afsterven of ontsteken van de zenuw wanneer de vulling een bepaalde diepte bereikt heeft, dit ligt echter wel bij alle mensen anders.

helaas kom je daar ook pas na verloop van tijd achter, en dan nog start ik niet zomaar een wortelkanaalbehandeling op bij een dieper vulling, want er blijft de kans dat het dit keer wel goed gaat.

mbt het open laten: dit gebeurt wel eens , echter m.i. zou dit dan gepaard moeten gaan met een AB kuur om de ontsteking ook actief te bestrijden, en tevens zou erop gericht moeten worden de kies zo snel mogelijk wel af te sluiten, al dan niet met een noodrestauratie. soms is de pusafvloed en druk van de ontsteking gewoon zo groot dat direct weer afsluiten niet mogelijk is zonder patient met hernieuwde toename van de pijnklachten (meestal in de nacht..) te confronteren..De spoedtandarts is dan de pineut, terwijl het eigenlijk niet nodig is.
wo, 10/26/2005 - 16:05 Permalink
Thomas1980

Dus het is allemaal wel goed zo? Ik moet maar accepteren dat er 3 kiezen aan het rotten zijn in mijn mond nu?
Maar is bij een ontsteking een WKB echt nodig?
do, 10/27/2005 - 17:46 Permalink
minique

Ik denk dat het antwoord op deze vraag heel kort kan zijn: Ja. Met een wkb haalt men namelijk de bron van de ontsteking weg.

Je schrijft in 1 van je berichten dat het is gekomen door het boren van een gaatje. Mogelijk waren die gaatjes zo diep dat ze al dicht bij het wortelkanaal zaten en het daardoor is gaan ontsteken (zoals vV en Geke in feite ook al schreven). Als dat zo is, dan kan je tandarts daar in ieder geval niets aan doen en heb je in feite gewoon 'pech'.

:smt006 Monique
do, 10/27/2005 - 18:44 Permalink
Geke

Het enige alternatief is een extractie, als er geen wortelkanaalbehandeling gedaan wordt en ik denk dat dat ook niet echt is wat je wilt.

:smt006 Geke
do, 10/27/2005 - 19:29 Permalink
jarko

al was het mijn verhaal!!!!

ook de re van de tandarts!! gewoon pech!! hebben........
nou ik ben inmiddels paniekerig voor ontstekeningen5 wtkb
gehad in 1,5 jaar en denk dat er nog wel meer komen gezien mijn laatste seccond opinion bij een andere tandarts......
maar ja niet eerder piepen dan dat je pijn hebt he?

Mvr gr j kuijpers
di, 01/10/2006 - 18:21 Permalink
stip07

Hier nog iemand met een soortgelijk verhaal. Ook ik heb in 1,5 jaar tijd al 4 WKB gehad. En volgens de tandarts zitten er nog een paar aan te komen..... Jaren nooit ergens last van gehad; ik ga naar een andere tandarts en: pech hebben. De tandarts zegt, dat het al jaren sluimerde, maar dat alles nu ineens tot uitbarsting komt. Ik begrijp hier niets van; hoe kan dit zomaar ineens?
Hij heeft het ook steeds over kronen en het vervangen van alle amalgaamvullingen. Soms vraag ik me af of mijn gebit nou echt zo slecht is of dat de tandarts om geld verlegen zit......
di, 01/17/2006 - 18:24 Permalink
vV

nou even nuanceren... de meeste tandartsen hebben het druk zat, we hoeven echt niet op zoek te gaan naar werk.

Het is wel heel makkelijk dit op het bordje van de nieuwe tandarts te gooien... maar wellicht heeft hij gewoon gelijk dat het er al aan zat te komen..en misschien heeft de vorige tandarts wel te laat ingegrepen? Dat er geen klachten zijn/waren beteknt niet dat er niets aan de hand is.
en het lichaam is nu eenmaal geen machine... en die vullingen zijn er ooit ook met een reden gelegd, namelijk gaatjes.. En )te) grote vullingen zijn wil je de kiezen behouden inderdaad een keer rijp om vervangen te worden (eventueel door kronen).

Maar wil je een onafhankelijk beeld van je gebit: laat een second opinion uitvoeren door een onafhankelijk tandarts. En dan gewoon uitgebreid onderzoek, stand van zaken, en een verwachting over noodzaak tot kronen. Dan kan je zelf je conclusie trekken over je vorige en huidige tandarts.
di, 01/17/2006 - 20:31 Permalink
remikiso

Is inderdaad ook een mogelijkheid om een second opinion aan te vragen maar hoe weten wij leken nu of de second opinion dan wel bij een goede tandarts gedaan gaat worden.
Zie in het telefoonboek een tandarts staan maar dat wil dus ook niet zeggen dat hij goed is.
Ik weet wel je moet niet alles over 1 kam heen scheren maar ik heb ook zulke ervaringen. Als de tandartsen het tegenwoordig zo druk hebben dan moeten ze een paar patienten minder aan nemen. Vol is vol.
vr, 01/20/2006 - 19:05 Permalink
remikiso

Dat zal ook wel los lopen. Des te minder patienten huidige tandartsen aan nemen des te meer mensen er ook weer opgeleid kunnen worden tot tandarts. Je gaat een beroep kiezen op basis van animo (lijkt mij).
Des te meer animo des te eerder ik dat beroep zou kiezen. Als de huidige tandartsen maar patienten aan blijven nemen ondanks het feit dat zij het zo druk hebben is er voor iemand die wel een opleiding zou willen doen maar geen patienten meer kan krijgen ook geen lol aan om uberhaupt een opleiding te gaan doen voor tandarts.
Maar het ging er ook om over een second opinion. Hoe weten wij leken nu dan wat wel of niet een goede tandarts zou moeten zijn.
za, 01/21/2006 - 19:47 Permalink
Geke

Je kunt het aan kennissen of vrienden vragen, vaak kunnen ze goed zeggen of ze het gevoel hebben dat ze een goede tandarts hebben die verstand van zaken heeft, daar hoef je vaak nog niet echt een professional voor te zijn. Er komen trouwens elk jaar wel wat opleidingsplaatsen bij, maar niet echt afhankelijk van de vraag naar tandartsen. Er is veel kostbare apparatuur nodig en om ervaring op te doen is er veel ruimte nodig. Op het moment is eigenlijk overal wel vraag naar tandartsen, behalve in Amsterdam is niet echt een tekort. Animo is er genoeg voor de opleiding, het is een lotingsstudie waarbij ongeveer de helft of iets minder misschien zelfs wordt ingeloot van de aangemelde studenten.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
za, 01/21/2006 - 21:53 Permalink
carabelli

Of je laat een second opinion uitvoeren in een van de universiteitsklinieken van de opleidingen tandheelkunde. Deze zitten in Amsterdam, Nijmegen en Groningen.
za, 01/21/2006 - 22:17 Permalink
Geke

Van ACTA (academisch centrum voor tandheelkunde Amsterdam) kun je ook nog terecht in Den Haag, Almere en Hoorn. Daar worden ook patienten behandeld onder begeleiding van specialisten en tandartsen.
za, 01/21/2006 - 22:18 Permalink