Nooit problemen maar nu ineens 10 gaatjes en kronen nodig

Author:
mahade83
Posted:
ma, 01/26/2015 - 10:32
Bij het 2e consult bij mijn nieuwe tandarts heb ik te horen gekregen dat ik ongeveer 10 gaatjes moet laten fixen, veel tandbederf heb, veel last van tandsteen en dergelijke, en ook nodig toe ben aan een kroon. Ik ben 30 jaar oud en heb ooit hooguit een gaatje gehad. De afgelopen 2 jaar ben ik wel geswitched van een elektrische borstel naar een handmatige.

Mijn oude tandarts (helaas te ver weg om even te consulteren) gaf aan dat ik 3 jaar geleden (laatste onderzoek aldaar) niks bijzonders had. Het standaard tandsteen en "je moet flossen" verhaal.

Mijn nieuwe tandarts heeft wel een microscoop gebruikt en foto's gemaakt van mijn gebit. Daar zag ik inderdaad de nodige donkere puntjes op, en ook de nodige verkleuringen. Maar als leek kan iedere verkleuring aangewezen worden als "tandbederf". Ik heb er geen verstand van.

Wat mij wel opviel is dat de tandarts vóór het maken van de foto's lekker zat te priemen in mijn mond met zo'n scherp haakje. Nu weet ik vooral niks van zijn beroep, maar mijn sceptische hoofd denkt dat die 10 "gaatjes" erg makkelijk zelf te maken zijn met juist gereedschap...

Dus: Voor ik 2 uur lang in een stoel ga liggen en voor 1400 Euro aan mijn mond laat slopen, wat is wijsheid? Mijn verzekering heb ik op het laatst mogelijke moment nog aangepast naar de duurste versie. Maar wellicht was dat voorbarig...

2nd Opinion opvragen ergens? Hoe weet ik welke tandarts wel of geen microscoop heeft? Maakt dat uit? Waar zit een erg goede tandarts in of nabij Amsterdam die op korte termijn tijd heeft? Wat moet ik doen?
vV

microscoop bij een mondonderzoek is onzin...
Wat van belang is is waar de gaatjes zitten, hoe groot/diep ze zijn, of er pockets zijn.
Ik zou de foto's en kopie dossier opvragen en een second opinion laten doen. Nu kan er in 3 jaar best wat gebeuren, maar met de foto's van de vorige tandarts, al zijn die iets ouder, moet er wel een inschatting over risico te maken zijn.
ma, 01/26/2015 - 12:21 Permalink
mahade83

Het was een "microscoop" waarmee ze foto's konden maken. Het was mijn eerste keer dat ze met zo'n apparaat mijn mond in gingen, dus ik stond er ook een beetje raar van te kijken Mijn tanden werden door dat apparaat wel groot weergegeven, en de tandarts wees op vele plekken waar tanden waren aangetast. Een aantal opvallend donkere puntjes waren de gaatjes. Op 1 kies waren er 3 vlakbij elkaar.

Details over deze "gaatjes" werden niet gedeeld, alleen dat ze nog niet volledig ontwikkeld waren tot gaatjes of zoiets... Maar wel geslepen en gevuld moeten worden.

Ik heb inmiddels de foto's opgevraagd, maar de foto's van vorige week zitten niet meer in mijn dossier. Ik kreeg alleen rontgenfoto's van zo'n 6 maanden geleden toegestuurd...

Dat ze zomaar dit soort beelden verwijderen of niet opslaan vond ik in ieder geval erg vreemd.

Ik ga in ieder geval elders een intakegesprek doen, maar liefst had ik dat mét de foto's van vorige week gedaan. Hoe dan ook, hopelijk kan bij een intake elders wel bekeken worden of het dringend nodig is 1000 Euro uit te geven.

Mijn tandarts wilt mij zelfs 4 keer per jaar bij de mondhygienist hebben. Die natuurlijk een collega van hem is. Kruisbestuiving is het eerste wat in me opkomt, maar ze hebben me ook bang genoeg gemaakt dat ik aan mezelf begin te twijfelen...
ma, 01/26/2015 - 16:47 Permalink