Nieuwe tandarts, vreemde declaraties...

Author:
seeg
Posted:
di, 11/16/2010 - 16:49
Beste Mensen,

Sinds 5 maanden heb ik een nieuwe tandarts. Onlangs ontving ik de eerste rekening en zet vraagtekens bij een aantal zaken.
De eerste behandeling was bij de mondhygiëniste: ze heeft m'n gebit gereinigd dmv 'poederstraling' en mij verteld welke ragers ik moet gebruiken. Binnen 20 min. stond ik buiten. Op de rekening is dit een
T56.
Ik heb niet in een paro-traject gezeten (heb wel wat paroproblemen maar die zijn flink aan de beterende hand dankzij de schoonmaakbeurt en eigen regime gebitsonderhoud). Is een M59 hier niet meer op z'n plaats?

De volgende behandeling betrof de vervanging van een noodvulling in een kies. De noodvulling zat er nog niet zo lang in maar er was wel een stukje van afgebroken:
V13 drievlaksrestauratie
V21 etsen + onderlaag tbv composiet
V70 parapulpaire retentiestift
V50 droogleggen dmv cofferdam (zéker weten níet gebeurd!)
A10 geleidings- of infiltratie anesthesie
V60 indirecte pulpa overkapping ( in combinatie met V21??)
De vulling is niet gepolijst; valt dit niet onder de V21?

De volgende zitting betrof wederom vervanging van een beschadigde noodvulling in een kies:
V13
V21
V70
V70 (ik kan er maar één vinden)
V50 (zéker weten níet gedaan!)
A10
V60 (daar is ie weer!)en ondanks de vermeende behandeling heb ik hierna niet meer met deze kies kunnen eten, nu al bijna 3 maanden. De tandarts heeft gezegd dat als dat zo blijft er een wkb nodig is. Vóór deze behandeling had ik geen last.
Tevens herstel afgebroken kies (waar ik verder geen last van had):
V14 kroon van plastisch materiaal
V21
V70
V70 (ook hier kan ik er maar één vinden)
A10
V60 (nog maar eens een keer)
Gek genoeg dit keer geen sprake van een cofferdam...
Verder is er in deze zitting ook een klein gaatje aan de binnenkant van een hoektand gevuld in hetzelfde kwadrant als voorgaande kies:
V13 (kan ik helaas niet beoordelen)
V21
A10 (was al gedaan voor die kies; moet dit niet een A15 zijn?)
V60 (nóg een keer)

De volgende behandeling betrof vervanging van een intacte noodvulling in een kies:
V13
V21
V50 (zéker weten níet gedaan)
A10
V60 (?????)
Geen enkele vulling is gepolijst.
Uiteraard heb ik gebeld met de praktijk. De mondhygiëniste gaf toe dat ze voor een T56 wel 30 tot 40 min. bezig is en dat er in mijn geval "wellicht verkeerd gecodeerd is".
De tandarts reageerde verbolgen; de combinatie V21-V60 wordt in zijn praktijk standaard uitgevoerd. Hij vond het slecht te verteren dat ik het niet vertrouwde. Ik ging na behandeling toch lachend de deur uit?? En dan "begon ik nu over code zus en code zo, schroefje hier en stiftje daar".
Bij een volgend tel. contact heb ik gevraagd of de tandarts is aangesloten bij de NMT, kreeg direct de tandarts aan de lijn die mij zei aangesloten te zijn bij de ANT (itt de NMT mag je de kosten die zijn verbonden aan onderzoek naar misstanden zelf ophoesten). Ik heb hem toen geconfronteerd met de V50 die drie maal op de rekening staat en hem gevraagd wie nu eigenlijk wiens vertrouwen beschaamd heeft. Hij wilde mij hierover niets zeggen door de telefoon(ook na aandringen niet) en heeft gezegd dat ik langs mag komen zodat hij eea kan uitleggen.

M.i. is er helemaal niets uit te leggen; ik voel me flink belazerd en ben het vertrouwen in deze tandarts kwijt. Ik ga echter wel in op zijn uitnodiging maar niet voordat de klacht schriftelijk bij zowel de tandarts, famed én de zorgverzekeraar ligt!

Wat zou U doen? Gaarne reacties. DANK!
vV

de combinatie V21-V60 wordt in zijn praktijk standaard uitgevoerd
wegwezen daar....

En dan misschien nog niet eens vanwege deze uitspraak.. Dat hij V70 toepast bij composiet, daarom. dan weet je namelijk echt niet waar je mee bezig bent. ook bij zeer grote vullingen doe je dat niet , is een techniek uit het amalgaamtijdperk....Je brengt met zo`n stiftje juist spanning in je vulling, en dat wil je niet.

Naast het gewoon in rekening brengen van zaken die niet gedaan zijn natuurlijk, dat is een economisch delict, waarvoor je niets te zoeken hebt bij de ANT, wel bij de ECD (economische controle dienst.)

Misschien dat ie met die mededeling inbindt...

Aangezien composiet gebruikt is meot het afgewerkt worden/op hoogte gebracht ed, dat is automatisch het polijsten, en dat zit in bij het tarief voor aanbrengen van de vulling.
di, 11/16/2010 - 17:01 Permalink
Stokertje

Vreemde zaak. Wat betreft de V-codes kan ik u niet voorlichten, mogelijk wel een tandarts op dit forum. Wat betreft de t56-code, dit staat voor een uitgebreid consult parodontale nazorg, wat inderdaad plaatsvindt ná parodontale behandeling. Wanneer u een goede parodontale conditie heeft, is een gebitsreiniging (m50/m55/m59, afhangend van de hoeveelheid tandsteen/aanslag/tandplak) op zijn plaats. Wanneer uw parodontale conditie minder is, maar u hier nog niet voor bent behandeld, zou de mondhygiënist of tandarts u hierover moeten voorlichten en de keuze aan u over moeten laten voordat behandeling plaatsvindt (althans, dat is mijn mening)
di, 11/16/2010 - 17:03 Permalink
mecánico para …

idem. praktijken als deze geven tandartsen de naam graaiers. wegwezen en aangeven dat je nota's als deze als niet verstuurd beschouwd en wel hierom (reden hierboven) . Niet uitgevoerde zaken, niet te combineren codes........eerst een nieuwe nota laten sturen en bij geen reactie anders dan een herinnering met zelfde bedrag.......toch even melden dat je dit via de ECD gaat aankaarten. altijd leuk.
nb: eerste brief met verzoek nieuwe nota aangetekend versturen, tweede ook. Bij weigerachtig gedrag aangeven dat je de gemaakte kosten in rekening gaat brengen na de eerste brief. tevens altijd leuk om even een reactie termijn van 14 dagen te geven. Eeen opmerking als: deze rekening is gelet op de geleverde diensten hoogst waarschijnlijk een vergissing en graag een nieuwe nota met de weluitgevoerde zaken, klinkt leuk maar is keihard. dus...........doen!
di, 11/16/2010 - 17:11 Permalink
seeg

Mocht een beslepen tand of kies te zwak zijn, dan kan extra verankering worden verkregen door in de tand kleine stiftjes te plaatsen (parapulpaire verstevigingsstift). Deze stiften worden naast de zenuw in de wortel geschroefd, waarna een plastische opbouw kan worden gemaakt van amalgaam, composiet of een glasionomeermateriaal.

Dit lees ik net op http://www.wittetanden.nl. Hoe zit het nu?? Als de V70 wél kan in combinatie met composiet kan ik hem hiermee natuurlijk niet om de oren slaan...
di, 11/16/2010 - 20:25 Permalink
vV

I stand corrected mbt de parapulpaire stift en composiet. Ben wel van mening dat met de moderne bondingsystemen ze niet (meer) nodig zijn, maar dat is een andere discussie.
Als ze erin zitten mogen ze uiteraard ook op de nota staan.
blijft nog genoeg over wat wel ter discussie staat helaas....
wo, 11/17/2010 - 10:07 Permalink
seeg

Wat kunt U mij vertellen over de kies waar ik nog steeds niet mee kan eten? Ook als ik er met een stoker of rager tussen ga krijg ik een zenuwscheut.

En over de verdoving in hetzelfde kwadrant? (Tussen de behandelde kies en hoektand zitten twee kiezen).

De kauwvlakken ven de kiezen zijn wel op hoogte gebracht maar aan de zijkanten is de vulling hoger dan de kies. Er zitten randjes aan waar mi weer bacteriën tussen kunnen gaan zitten. De kauwvlakken zijn echter ook niet glad.
wo, 11/17/2010 - 10:47 Permalink
seeg

Heb de tandarts verzocht een nieuwe nota te sturen met correcte facturering en heb een kopie van de brief verzonden naar Famed en de zorgverzekeraar. De tandarts heeft als volgt gereageerd:

"Volgens de brief bent u het niet eens met de codes V50 en V70. Dit totaalbedrag komt dan op euro 51,25.
Wij wachten uw schriftelijke bevestiging af om dit bedrag voor u te crediteren."

Echter heb ik in mijn brief geen codes genoemd, slechts gevraagd om een nieuwe nota. Hij laat iig zien dat hij weet waar hij fout zit. Ik ben nog niet tevreden met deze correctie; tijd om te dreigen met melding bij de ecd??
vr, 11/26/2010 - 14:47 Permalink
seeg

Omdat ik creditering van de V50 en V70 niet voldoende vond heeft de tandarts besloten de originele rekening te handhaven. Hij beweert dat de hele rekening in orde is en nodigt mij uit voor een gesprek waarin hij uitleg wil geven over de behandelingen met hun codes. Wat valt er uit te leggen aan een V50 die niet plaatsgevonden heeft om maar een voorbeeld te noemen..........
di, 12/14/2010 - 18:47 Permalink