Nieuwe tandarts breekt stuk kies af

Author:
tessie
Posted:
wo, 06/20/2007 - 17:11
Ik ben vanmiddag voor de 2e keer naar mijn nieuwe tandarts geweest. Ze is nog jong en heeft daardoor dus nog niet zoveel ervaring.

Ze vond 1 van mijn vullingen niet helemaal goed zitten, dus stelde ze voor om deze te vervangen (waarom precies weet ik eigenlijk niet). Nou ja, als dat nodig is dan moet dat maar.

Nadat ze de vulling eruit geboort had (en daarbij trouwens ook een paar keer mijn tandvlees geraakt had) wou ze zo'n metalen dingetje om mijn kies doen. Ik weet niet hoe zo'n ding heet, maar je kan er daarna zo'n rubberen lapje omheen doen zodat die kies droog blijft.

Toen ze dat wou doen schoot ze met dat tangetje ineens heel erg uit, waardoor ze met het metaal hard mijn kies raakte. Toen zijn er 2 best wel grote stukken van mijn kies afgebroken.

Eerst leek ze zelf ook wel geschrokken maar daarna zei ze al snel iets van: nou, dat was anders ook wel gebeurt hoor, je kies is zo fragiel. En nog even later adviseerde ze me om toch beter een kroon te nemen binnen nu en een jaar. Terwijl ze dus in de eerste instantie alleen mijn vulling ging vervangen.

De hele behandeling duurde ook een uur, wat ook erg lang is volgens mij.
En toen ze het metalen dingetje er weer uit ging halen, schoot ze wéér uit. Maar nu vloog het gelukkig uit mijn mond op de grond, zonder een kies te raken.

Nu had ik al eerder een wortelkanaalbehandeling gehad aan die kies, dus begrijp ik wel dat die op zich wat zwakker was, maar ik vind dit toch wel heel vreemd en krijg zo het idee dat ze snel vooral de schuld maar niet op zich wil nemen.

Is dit normaal? En wat kan ik nu het beste doen?
vV

zo te lezen was het pure pech, niemand verwijtbaar. Ik neem aan dat het haar onervarenheid was/is dat ze mischien iets laat op de diagnose kroon kwam. Nu de basis goed leggen is dan een goed idee. We moeten allemaal een keer beginnen met leren toch?
wo, 06/20/2007 - 19:40 Permalink
Newtan

Nou, dat uitschieten gebeurt mij ook nog wel eens. En ik werk al erg lang. Je bent nooit te oud om te leren. Maar een schoonheidsprijs verdient het natuurlijk niet.

Volgende keer er een grapje over maken, dan weet ze dat ze met jou in ieder geval nóg voorzichtiger mag zijn. Maar dat je er begrip voor hebt.
wo, 06/20/2007 - 22:03 Permalink
tessie

Nou, ik vind het toch wel vreemd dat in de eerste instantie een vulling gewoon voldeed, en nadat er 2 stukken afgebroken zijn door haar ik ineens een kroon moet hebben

Ik begrijp best dat het kan gebeuren dat iemand uitschiet, maar ga dan niet gelijk roepen dat het anders ook wel was afgebroken. Geef je fout toe.

En ik heb er eerlijk gezegd ook geen begrip voor. Ik ben zelf altijd al bang geweest voor de tandarts, en het ging juist de laaste tijd (met name door mijn vorige tandarts) een stuk beter. Maar dit helpt echt niet. Ik ga ook niet meer naar deze tandarts terug. Ik denk dat ik maar weer naar mijn oude ga, ook al ben ik inmiddels naar een andere woonplaats verhuist.
do, 06/21/2007 - 13:10 Permalink
vV

en nadat er 2 stukken afgebroken zijn door haar ik ineens een kroon moet hebben


dat er 2 stukken afbreken door een tikje met een instrument, voor mijn part een tik ipv een tikje, zegt ons dat de kies behoorlijk verzwakt was, was bevestigd wordt door de mededeling dat de kies een wortelkanaalbehandeling heeft gehad.

Als er in eerste instantie niets was afgebroken, was dat later met eten zeer waarschijnlijk wel gebeurt. Alleen had u dan niet de tandarts de schuld kunnen geven, maar oorzaak en gevolg zijn hetzelfde...

.
krijg zo het idee dat ze snel vooral de schuld maar niet op zich wil nemen.
misschien omdat er van echte schuld ook geen sprake is?? SCHULD is hier m.i. ook helemaal niet aan de orde....

En als de tandarts te laat komt met de indicatie kroon, en de kies geheel verloren gaat heeft zij het ook fout gedaan..

Jammer dat er bij u geen ruimte hiervoor is, en zij in uw ogen in ieder geval niets (meer) goed kan doen. Tandheelkunde is in veel gevallen helaas geen exacte wetenschap met garanties..Succes bij de vorige tandarts
do, 06/21/2007 - 13:20 Permalink
tessie

Ik ben geen tandarts, dus ik heb er natuurlijk ook weinig verstand van.
Maar ik nam eigenlijk aan dat wanneer je eerst de vulling eruit boort er dus een groot (midden-) stuk van de tand mist. Wanneer je er dan met een ijzeren ding een harde tik tegenaan geeft, lijkt mij het logisch dat dit afbreekt.
Net zoals een drink glas sneller breekt wanneer je er een tik tegen geeft dan een solide stuk glas, snap je wat ik bedoel?
Maar werkt dit met kiezen dan niet zo?
do, 06/21/2007 - 13:24 Permalink
Spiegeltje

Door de wortelbehandeling wordt de kies inderdaad verzwakt. En dan is de vulling er ook nog uitgeboord. Extra reden om daar niet te hard met instrumenten tegen aan te willen stoten, al of niet per ongeluk.

Of het een kwestie van tijd is of er toch wel stukken zouden zijn afgebroken bij het eten vraag ik me af (is volgens mij ook niet te beoordelen van het forum).

Hoewel het uitschieten ook de beste tandarts kan gebeuren, vind ik het niet gepast om je fout/onhandigheid niet toe te geven richting patient en in plaats daarvan 'de kies de schuld te geven'.

Verder kan het best zijn dat so wie so een kroon noodzakelijk was maar dat staat er volgens mij geheel los van. Behalve dan dat je nu niet kunt verwachten dat de tandarts de kosten daarvan voor eigen rekening neemt.

Als de kroon in het geheel niet noodzakelijk was - hetgeen echter te betwijfelen is gezien de voorgeschiedenis - zou de tandarts uit fatsoensoogpunt de kosten (deels) voor haar rekening moeten nemen.

Zo denk ik er over. Los van de eventuele formele aspecten van de zaak
do, 06/21/2007 - 14:03 Permalink
vV

Of het een kwestie van tijd is of er toch wel stukken zouden zijn afgebroken bij het eten vraag ik me af


dat mag U zich afvragen...IK zie ze dagelijks langs komen...

Hoewel het uitschieten ook de beste tandarts kan gebeuren, vind ik het niet gepast om je fout/onhandigheid niet toe te geven richting patient en in plaats daarvan 'de kies de schuld te geven'.


ahhh maar dat zijn 2 verschillende dingen.. Natuurlijk even sorry zeggen.. maar een sorry doet lijkt mij niets af aan de staat van de kies, die dus vanwege de voorgeschiedenis en de grote vulling een indicatie kroon heeft. Dat zij er vanwege haar onervarenheid (laten wij die info niet vergeten!) in eerste instantie die indicatie niet gezien of niet gezegd heeft doet aan de indicatie op zich niets af.. Een tandarts met meer ervaring had waarschijnlijk vooraf al gezegd dat de kies tzt een kroon nodig heeft, onder het motto : we kijken nu wat we nog kunnen, en dan hebben we in ieder geval al een goede basis voor een kroon als het niet houdt...



Los van de eventuele formele aspecten van de zaak
uw tekst en mening staat bol van formele zaken, dus dit vind ik een beetje een vreemde afsluiting...
do, 06/21/2007 - 16:58 Permalink
Spiegeltje

Of het een kwestie van tijd is of er toch wel stukken zouden zijn afgebroken bij het eten vraag ik me af


dat mag U zich afvragen...IK zie ze dagelijks langs komen...


Ja, natuurlijk. Maar dat zegt niks, ik geloof ook zo wel dat er stukken kunnen afbreken van slechte kiezen.

De vraag is hier alleen: was de kies wel zo slecht dat er so wie so een kroon op moest of is dat juist door de tandarts veroorzaakt. Dat laatste is toch niet met zekerheid uit te sluiten, lijkt me? Erg waarschijnlijk is het allemaal misschien niet maar zolang ook van redelijk gezonde kiezen stukken af kunnen breken als gevolg van 'geweld' van buitenaf past enige voorzichtigheid. Je kunt volgens mij ook niet zeggen dat een kies met een wkb/vulling zodanig is verzwakt dat reeds hierom een kroon nodig, zeker niet meteen (ik heb ook 13 jaar rondgelopen zonder kroon op zo'n kies).

Ergo, de originele poster kán nog steeds terecht het gevoel hebben dat door de onhandigheid van de tandarts een kroon nodig is. Via dit forum kun je dat nooit uitsluiten.
do, 06/21/2007 - 20:20 Permalink
tessie

Ik ben het met Spiegeltje eens. Je weet toch niet of de kies anders ook afgebroken zou zijn. Het lijkt me in deze situatie logisch dat het stuk afgebroken was, dat zou volgens mij met elke kies gebeuren op deze manier. En ik had dus in de eerste instantie ook niet eens last van die kies of de vulling, het leek haar gewoon een goed idee om hem te vervangen. Vantevoren is er dus nooit over een kroon gesproken. Ze had trouwens vantevoren ook al foto's gemaakt.

Maar nu weet ik niet zo goed wat ik met deze situatie aanmoet. Heeft iemand nog tips/advies?
vr, 06/22/2007 - 11:27 Permalink
Spiegeltje

Dat is lastig omdat de tandarts zich op het standpunt heeft gesteld dat de kroon so wie so nodig is en bewijs maar eens het tegendeel!

Ik zou alles nog eens een keer rustig en in alle openheid doorspreken met de tandarts. Misschien kan hierdoor je gevoel van ongenoegen worden weggenomen en de lucht wordt geklaard. Mijn eerdere antwoord moet je ook niet zo interpreteren dat ik zeg dat de tandarts fout zat. Ik wil het alleen niet uitsluiten.

Als je weer met je tandarts op één lijn zit en het vertrouwen terug is kun je het traject in van het plaatsen van een kroon. Kennelijk heeft de tandarts er geen vertrouwen in dat de composietrestauratie voldoende duurzaam is. Ik zou dit advies maar opvolgen. En als je er niet met je tandarts uitkomt moet je helaas een nieuwe zoeken want een goed vertrouwen in je tandarts is wel noodzakelijk natuurlijk.

Op het forum vindt je met de zoekfunctie ook wel wat je moet doen als je een klachtenprocedure wilt opstarten. Het lijkt me alleen heel moeilijk om alles hard te maken. Ik zou er zelf niet aan beginnen.
vr, 06/22/2007 - 11:58 Permalink
tessie

Ok, dankjewel voor je advies. Ik denk er nog even goed over na.
Ik ga sowieso weer terug naar mijn oude tandarts (dan maar wat meer reistijd) want ik vind vertrouwen inderdaad heel belangrijk bij een tandarts.
vr, 06/22/2007 - 12:10 Permalink
fleetstone

Ze vond 1 van mijn vullingen niet helemaal goed zitten, dus stelde ze voor om deze te vervangen (waarom precies weet ik eigenlijk niet). Nou ja, als dat nodig is dan moet dat maar.
En ik had dus in de eerste instantie ook niet eens last van die kies of de vulling, het leek haar gewoon een goed idee om hem te vervangen.

Persoonlijke praktijkervaringen en koffiedik-kijkende vooruitzichten moeten in de discussie geen rol spelen.

Feiten:
- de vulling was, blijkens het verhaal, niet noodzakelijkerwijs aan vervanging toe. De vulling “zat alleen maar niet goed”. (Tja, je moet je wel aan het verhaal houden!) En dat is een nogal vage reden.
- de tandarts ging behoorlijk knullig te werk.
- of die, wel of niet reeds verzwakte, kies het ook bij normaal gebruik begeven zou hebben (dus: het gewoon kauwen van voedsel), mag je best betwijfelen (of klager moet de gewoonte hebben om het gebit als ‘notenkraker’ te gebruiken).

Conclusie: de tandarts mag dit best verweten worden.
Wees als patiënt alert en vraag volledige duidelijkheid waaróm een vulling vervangen zou moeten worden.
za, 06/23/2007 - 01:08 Permalink
Lieneke

Had de tandarts assistentie? Werkt de tandarts in loondienst?
Ik heb ook zo vaak dat ik tijdens de behandeling er een kroon afwip of een vulling eruit springt. Dat gebeurt gewoon, daar kan je erg weinig aan doen. Ik vind het zelfs heel netjes van de tandarts dat ze rubberdam heeft gebruikt. En echt...dat is zo'n prutswerk. Bij iedereen floept dat ding eraf. Tenzij je het elke dag een paar keer doet. Maar zoals je al zei, weinig ervaring. Laat haar gewoon ervaring opdoen en doe er niet moeilijk over. Vroeg of laat was het toch wel gedaan met die kiezen.
za, 06/23/2007 - 09:32 Permalink
tessie

Lieneke, ik vind dat jij er wel heel makkelijk over praat. Ik vind het persoonlijk niet niks dat er stukken van mijn kies afbreken, en al helemaal niet als dat door onhandigheid komt.
Ik ben van mening dat als je niet met een bepaald instrument om kan gaan, en er dus kans is dat je in dit geval het ding weg laat schieten, je het beter maar niet kan gebruiken. Dat ze er niet mee om kon gaan was wel duidelijk, aangezien het bij het eraf halen ook weer wegschoot.
En ze had geen assistente trouwens.
za, 06/23/2007 - 10:49 Permalink
mecánico para …


Feiten:
- de vulling was, blijkens het verhaal, niet noodzakelijkerwijs aan vervanging toe. De vulling “zat alleen maar niet goed”. (Tja, je moet je wel aan het verhaal houden!) En dat is een nogal vage reden.
- de tandarts ging behoorlijk knullig te werk.
- of die, wel of niet reeds verzwakte, kies het ook bij normaal gebruik begeven zou hebben (dus: het gewoon kauwen van voedsel), mag je best betwijfelen (of klager moet de gewoonte hebben om het gebit als ‘notenkraker’ te gebruiken).

Conclusie: de tandarts mag dit best verweten worden.
Wees als patiënt alert en vraag volledige duidelijkheid waaróm een vulling vervangen zou moeten worden.


Lekker bezig Fleetstone.
:x
Ik lees de hele draad en denk, ja, lullig, kan je inderdaad overkomen. Zal misschien bij een starter eerder vorokomen dan bij een meer ervaren iemand............maar verwijtend handelen? nee.
De vulling was niet okee: feit, er zit een wkb in: FEIT
Kennis van zaken levert dan op dat je twee zwakke wandjes overhoudt en dat die met een cofferdam, een matrixspanner of een tikje kunnen breken. Wie zal het zeggen en zat die breuk er al in. jahaa, Want waar ontstaan breuken bij grote vullingen? precies, langs de rand van het tandvlees. En waarom is ooit die wkb uitgevoerd? grote vulling. 1+1= mogelijk 2 en dan krijg je zoiets. Dat paranoia maken van patienten vind ik een misselijkmakende manier en heeft niets met realiteit te maken.


@Tessie, hoe vervelend het ook is. In het geval wat u net is overkomen zit een oud tandartsen wijsheidje: endo-opbouw-kroon. Wat zoveel betekende als: Als de kies verzwakt is door een wortelkanaal behandeling is de volgende stap het maken van een versteviging IN de wortel omdat de bovenzijde niet meer te vertrouwen is als houvast. en daarna wordt een kroon gemaakt.
Kort gezegd, het is vervelend maar het was wel een al redelijk definitief bepaald traject waar u in zat met die specifieke kies. En dat heeft niets met last of geen last te maken. Het zijn altijd de handen van de tandarts die aan die kies werken. En daardoor is het als het migaat zoals in uw geval, heel gemakkelijk om de behandelaar de schuld te geven. Is niet altijd eerlijk. Maar goed, het blijft dus vervelend, maar zover ik begrepen heb is het wel adequaat voor u opgelost nu.
za, 06/23/2007 - 15:12 Permalink
dj

En dan nog even over de reden voor het vervangen van die vulling .. "zat niet goed". Kijk met vullingen is het zo, normaal gesproken sluiten ze na verloop van tijd niet meer aan bij de randen. Dan moet je ze vervangen (ja of het element trekken ofzo). Dus het is niet zo dat je hoeft te raden naar het reden voor die vervanging, je verwacht namelijk dat een vulling niet meer goed zit aan de randen na verloop van tijd.
za, 06/23/2007 - 15:43 Permalink
Spiegeltje

Even los van de "schuldvraag" ...(daarover is al genoeg gezegd).

Mijn ervaring met 8 tandartsen in zo'n 40 jaar is dat er een vrij groot verschil bestaat in de 'motorische vaardigheden' van tandartsen.

Je hebt er bij die kunnen snel én goed werken, maar ik heb ook een (ervaren) tandarts-parodontoloog gehad die een dag per week als algemeen practicus werkte. Die was uitgesproken onhandig, sloeg zelfs een keer apparatuur in een soort spastische beweging uit de houder. Heb het idee dat het kwam omdat ze er een voor haar vaardigheden veel te hoog werktempo op nahield. Ook kwalitatief hield het werk niet over, te merken aan (subtiele) opmerkingen van de volgende tandarts.

Nu zit ik bij een tandarts met maar zo´n twee jaar praktijkervaring die alles buitengewoon rustig en precies doet, tegelijkertijd heel zelfverzekerd is en volgens mij niet eens zoveel langzamer.

Het gaat niet alleen om "de tandarts moet het ook leren" en "heeft nog niet zoveel ervaring" dus wat wil je, maar om de hele instelling van rustig en voorzichtig werken, passend bij je (motorische) vaardigheden op dat moment. Is deels aanleg en zal zich deels ontwikkelen naarmate ervaring toeneemt. En dan pas mag je het tempo opvoeren, en niet eerder.

Als een tandarts daar een potje van maakt is dat net zo goed een vorm van onvoldoende functioneren. . Er is een grens aan de mate van "onhandigheid" die je je als tandarts kan permiteren, zelfs als het eindresultaat kwalitatief goed is. Overschrijden daarvan is dus verwijtbaar. Al kun je er nog over discussieren of daaar al met tot twee keer toe *flink* uitschieten sprake van is.
za, 06/23/2007 - 16:08 Permalink
Lieneke

Lieneke, ik vind dat jij er wel heel makkelijk over praat. Ik vind het persoonlijk niet niks dat er stukken van mijn kies afbreken, en al helemaal niet als dat door onhandigheid komt.
Ik ben van mening dat als je niet met een bepaald instrument om kan gaan, en er dus kans is dat je in dit geval het ding weg laat schieten, je het beter maar niet kan gebruiken. Dat ze er niet mee om kon gaan was wel duidelijk, aangezien het bij het eraf halen ook weer wegschoot.
En ze had geen assistente trouwens.


Het is gewoon hartstikke vervelend dat het is gebeurd. Waarschijnlijk baalt ze er zelf ook als een stekker van. Als ze zonder assistentie werkt, heeft ze weinig keuze dan dit instrument te gebruiken. Als ze in loondienst werkt, dan vind ik het heel sneu voor haar. Want werken zonder assistente is echt een crime. Ze heeft er vast niet voor gekozen om zo te werken.
za, 06/23/2007 - 19:10 Permalink
vV

Ze heeft er vast niet voor gekozen om zo te werken.
kunnen meerdere goede redneen voor zijn, is misschien tijdelijk door bv ziekte, geen goede nog kunnen vinden etc. of gewoon praktijk in opbouw, en al kosten genoeg. Doet denk ik ook net ter zake, dan had het nog steeds kunnen gebeuren.
za, 06/23/2007 - 21:03 Permalink