Niet juist uitgevoerde wortelkanaal behandeling

Author:
janny222
Posted:
do, 03/03/2005 - 15:23
Ik heb een vraagje, ik ben afgelopen zondag bij de spoed tandarts geweest, er is toen een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd.
De pijnklachten die overigens diezelfde avond weer begonnen hielden aan tot donderdag.
Vandaag dus, had ik een afspraak bij mijn eigen tandarts, die vertelde mij doodleuk dat het helemaal overnieuw moest, de kies was namelijk nog lang niet dood.
De wortels waren niet diep genoeg schoongemaakt door de spoedtandarts.
Op een rontgenfoto kon hij zien, dat mijn wortels 22mm waren, en de onderste paar mm waren nog erg onrustig & zeer pijnlijk.
Voor dit consult bij de spoedtandarts werd wel 134,80 gerekend! Kan ik dit gedeeltelijk terugvorderen omdat het niet juist is uitgevoerd??
de digitale tandarts

Hou er wel rekening mee dat een spoedtandarts nooit de gehele wortelkanaalbehandeling uitvoert! De kanalen worden dan geopend en schoongemaakt en (tijdelijk) afgesloten, waarna de eigen tandarts de kanaalbehandeling af zal maken.

Het is moeilijk om te zeggen of de spoedtandarts voldoende de kanalen heeft schoongemaakt, het gebeurt helaas wel vaker dat iemand pijn houdt na een start van een kanaalbehandeling.
do, 03/03/2005 - 15:53 Permalink
janny222

Ik begrijp heel goed dat het in 2 delen gebeurt, feit is dat het niet goed gedaan is. Natuurlijk kan het zo zijn dat er nog een stukje weefsel is achtergebleven.
Maar als je geen controle foto maakt en dus niet weet of je diep genoeg zit, en als je dit vervolgens ook niet zit dan worden de klachten uiteraard alleen maar erger toch?

Duidelijk is wel dat je vaak nog wat napijn hebt, dat heeft die mw ook verteld. Maar extreme zenuwpijn is volgens mij ( en mijn eigen tandarts) dus echt niet goed.
De bedoeling zou inderdaad zijn dat hij het af zou maken, nu kon hij echt helemaal overnieuw beginnen. in alle 3 de kanalen zat nog flink veel troep!
Ik heb 45 min misschien wel langer bij de tandarts gelegen!

Ik ben vol begrip dat iets niet helemaal goed gaat, maar wel declareren terwijl je het niet juist uitvoerd is mi niet correct.
do, 03/03/2005 - 17:02 Permalink
vV

Helaas is niet alles vooraf voorspelbaar, en in dit soot zaken is het vervelend, maar niet per-se verwijtbaar. Je mag echt wel aannemen dat de tandarts in de spoeddienst zijn/haar best gedaan heeft. Achteraf concluderen dat het niet goed gegaan is is wel erg gemakkelijk. Als je daadwerkelijk bij je eigen tandarts ook nog eens 45 min. in de stoel hebt gelegen, betekent dit dat het geen standaard eenvoudig klusje was.....
Dit soort zaken kan spijtig genoeg nu eenmaal gebeuren.
Een tandarts heeft ook geen resultaatsverplichting, het lichaam reageert nu eenmaal niet altijd zoals gwenest/verwacht, en kan ook nog wel eens anders in elkaar zitten dan gemiddeld..

Ik ben ook benieuwd of je eigen tandarts bereid is om e.e.a. zwart op wit te bekrachtigen! een uitspraak doen ten nadele van een andere tandarts (die er wel voor gezorgd heeft dat je eigen tandarts vrij kon zijn...) is gemakkelijk, totdat... het zwart op wit hard gemaakt moet worden. Als hij dat doet heeft hij wel ruzie met zijn waarnemer namelijk. Overigens, als de pijnklachten zondagavond weer begonnen zijn, waarom zo laat naar de eigen tandarts?? Met dit soort klachten kunnen mijn patienten direct maandag terecht. En wat ook belangrijk is in dit verhaal, hoe lang bestonden de pijnklachten al voordat op zondag de tandarts bezocht werd, en was de zenuw nog gedeeltelijk of geheel in leven , of al afgestorven. Allemaal zaken die van invloed kunnen zijn op het resultaat van de behandeling van zondag door de spoedtandarts...
Het is allemaal niet zo zwart-wit als door u (of door uw eigen tandarts) gesteld wordt....
vr, 03/04/2005 - 11:44 Permalink
Erik van Goch

Weet niet hoe ik een nieuw onderwerp aanmaak dus lift even mee op deze.

Een jaar geleden door mijn tandarts een duo wortelkanaal behandeling gekregen aan 2 naast elkaar gelegen kiezen, de een iets groter dan de ander. Op voorhand vertelde hij me dat hij eerst het voorwerk zou doen en beide kiezen zou afsluiten met een tijdelijke anticeptische vulling. Een week later zouden die vervangen worden door een definitieve vulling....

Na afloop van de eerste sessie liet hij me evenwel weten dat hij een andere route had gevolgd, de grote kies had hij toch maar direct afgemaakt met de definitieve vulling (en was dus helemaal klaar), voor de kleine kies moest ik een week later terugkomen om de tijdelijke vulling te vervangen voor de definitieve.

Bij de receptie hing een spiegel en viel me op dat de grote (reeds volledig afgewerkte) kies er erg grijs/donker uit zag. Volgens de receptioniste was dat het carbon waar ik op gebeten had en was dat met 1 keer poetsen weg.

Niet dus, zat echt in de kies dus een week later de tandarts er op aangesproken. Die reageerde buitengewoon vreemd met "dat had ik u toch gezegd, vorige week heb ik er een tijdelijke vulling in gedaan en die gaan we nu vervangen door een definitieve en die is natuurlijk gewoon wit". Een regelrechte leugen want die grote donkere kies had hij naar eigen zeggen de week ervoor al helemaal afgemaakt. Hij is ook alleen met de kleine kies bezig geweest en de grote donkere kies kreeg verder geen aandacht meer en bleek eenmaal thuis nog net zo donker.

Los dat het al niet leuk is als een tandarts glashard zit te liegen en niet uit komt voor zijn fouten vroeg ik mij af of die duidelijk niet volgens het boekje verlopen wortelkanaal (donkere kies en een tandarts die daar over liegt) mijn huidige gezondheidsklachten kan verklaren. Behandeling was jaar geleden. Sinds ongeveer een jaar merk ik dat mijn conditie achteruit loopt. Begon met niet meer kunnen pakken van een pittige heuvel met de fiets en iets sneller hijgen bij trappenlopen (en toegenomen verkoudheid met taaier slijm), sinds 1,5 maand (jaar na behandeling)gaat het ineens hard, ben ik ernstig benauwd en tot nauwelijks iets in staat. Zou dat kunnen komen door achtergebleven gifstoffen (vulling of verdoving) of infectie als gevolg van die wortelkanaal behandeling? Las elders dat een wortelkanaalbehandeling of verdovingsstof mogelijk ten grondslag lagen aan een bij iemand optredende chronische verkoudheid en bij een ander voor hartritmestornissen.

Wat zou de donkere kleur kunnen verklaren? De kies ernaast lijkt prima gelukt.
ma, 01/17/2022 - 14:21 Permalink
Tandarts_Richa…

De klachten die u aangeeft heb ik nog nooit bij een van mijn clienten gehoord. Een donkere kleur gaat niet altijd met een wortelkanaalbehandeling weg. Soms kan je dat oplossen met een aanvullende avitaal bleek behandeling. Er is niks vreemd dat niet in een menselijk lichaam kan gebeuren maar het lijkt mij verstandig dit bij uw huisarts te laten onderzoeken. Ook maak ik na een jaar altijd een controle foto. Dan is duidelijk of de behandeling goed is gegaan. Neem de digitale foto anders mee voor een second opinion bij een andere tandarts. Het is niet de bedoeling dat je bij een second opinion door die tandarts in de praktijk aangenomen wordt. Dat is not done.
ma, 01/17/2022 - 23:14 Permalink