Niet direct doorverwezen na wortelresten bij extractie

Author:
AndreGroen
Posted:
vr, 04/11/2014 - 12:42
Er zijn zojuist twee verstandskiezen getrokken. De bovenste ging prima maar de onderste brak af door een bestaand gaatje. De tandarts kreeg daarna de wortelresten er niet uit.

Ondanks mijn verzoek daartoe heeft de tandarts mij niet direct doorverwezen naar de "spoed" kaakchirurg in het ziekenhuis (op 5 minuten fietsen) omdat dit niet nodig zou zijn en het te druk zou zijn daar op dit moment. Hij gaat nu over een half jaar kijken hoe het met de wortelresten staat, maar zei wel dat ze er een keer uit moeten.

Ik ben benieuwd naar jullie mening over deze gang van zaken omdat ik er een aantal vragen bij heb.
* Ik vraag mij af waarom de tandarts niet direct doorverwezen heeft. Een aantal jaren geleden heb ik een zelfde soort situatie gehad bij een andere verstandskies. Toen ben ik direct met de verdoving nog van de tandarts naar de kaakchirurg gegaan welke in een paar minuten de rest er uit had gehaald, volgens mij zelfs zonder kosten te rekenen.
* Aansluitend op voorgaande, wat zijn eigenlijk de kosten voor verwijderen van wortelresten? Het lijkt onmogelijk om tarieven van de kaakchirurgie te vinden op internet. Ik ben namelijk een beetje bang dat ik nu mijn eigen risico van 360 euro helemaal kwijt ben in plaats van de 40 euro die de tandarts rekent voor het trekken van een kies.
* Is het überhaupt nodig om wortelresten te verwijderen als de wond netjes geheeld is?
* Het gat in de verstandskies was een half jaar geleden al ontdekt. Had de tandarts niet moeten voorstellen zo snel mogelijk deze te trekken i.v.m. het groter risico op afbreken bij langer wachten?
vV

het is lastig te beoordelen omdat niet bekend is hoe groot het (de) wortel fragment(en) is/zijn.

over het met spoed doorverwijzen:
het is fijn dat het ziekenhuis zo dichtbij is, en dat een vorige keer het zo vlot verholpen kon worden, maar dat is geen garantie dat het nu ook weer zou kunnen (resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst geldt ook hier)
Als de fragmenten niet groot zijn is een afwachtende houding een goede optie.
Dat er een gaatje/gat in zat betekent niet dat hij zonder dat of wanneer het nog kleiner was niet gebroken zou zijn.
Wat de overwegingen waren van de tandarts te wachten is mij niet bekend, hem wel, ik ben van mening dat een groot deel van deze vragen toch (eerst) daar gesteld moeten worden.
vr, 04/11/2014 - 15:03 Permalink