Mogelijkheden anders dan kronen

Author:
Roellio
Posted:
ma, 05/17/2004 - 11:36
Enige jaren geleden ben ik met de fiets gevallen. Hierbij hebben 1 voortand en de tand daar direct naast zit een dermate grote klap gehad dat ze zijn 'afgestorven?', hier heb ik een wortelkanaalbehandeling voor gehad en aangezien de tanden verder prima in orde zijn zitten ze er nog steeds in.

Toen het gebeurde was ik 16 jaar oud, toen wilde de tandarts mij niet behandelen met een kroon o.i.d. omdat ik volgens zijn zeggen 'te jong' was. Nu is het inmiddels 5 jaar later (ik ben nu 21) en is vooral de voortand ondanks 2 keer bleken duidelijk een stuk donkerder van kleur geworden.

De tandarts zegt nu dat ik voor het mooie een kroon moet waar ik het op zich wel mee eens ben want een donkere tand is gewoon niet mooi, maar wat ik eigenlijk wil weten is of er naast een kroon ook nog andere mogelijkheden zijn aangezien mijn tandarts van geen andere opties wil weten en halstarrig vasthoud aan een kroon.

Tevens vroeg ik mij af of ik mijn tandarts niet (eventueel deels) aansprakelijk kan stellen voor de te maken kosten. Ik ben namelijk tot 18 jaar volledig verzekerd voor kronen e.d. ten gevolge van een ongeluk. De tandarts wilde mij jaren niet behandelen en heeft het net zo lang uitgesteld totdat ik de grens ruimschoots gepasseerd was. Nu kan ik dus zelf opdraaien voor het grootste deel van de kosten.

Met vriendelijke groet,
Roel
de digitale tandarts

Wat dat laatste betreft geef ik je weinig kans. Het maken van een kroon op 16-jarige leeftijd vanwege een verkleurde (dode) tand is niet de behandeloptie waar men gelijkt aan denkt.
In deze gevallen zal men eerder met behulp van intern bleken en witte vulling proberen de situatie te verbeteren.

Helaas is blijkbaar na vijf jaar de situatie zo dat je vind dat de voortand cosmetisch verfraait zal moeten worden. Een van de alternatieven zou dan een kroon kunnen zijn, indien noodzakelijk met een wortelstift, zie ook: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=212&forum=8

Een ander alternatief is een facing van porselein of witte vulling, maar doordat het element verkleurd is zal het lastiger zijn om de onderliggende verkleuring te 'blokkeren' in de relatief dunne en doorzichtige facing.

Ik kan niet zeggen wat in jouw situatie de juiste oplossing is, deze kan o.a. varieren van niets doen, opnieuw bleken en/of facing tot een kroon.

Een second-opinion zou dan de mogelijke oplossing kunen zijn.

Succes.
ma, 05/17/2004 - 12:24 Permalink
admiraal

een tandarts dient zich op basis van de wet als "goed hulpverlener"te gedragen. Het aanbrengen van een kroon is tegenwoordig niet de eerste keus, zeker niet gezien de jeugdige leeftijd.Bleken en composiet is de aangewezen weg. Wel behoort de tandarts te informeren over de alternatieven, vervolgens is het JOUW keus.Dus aansprakelijk stellen acht ik niet opportuun.Kan in deze worden gezien als een onterechte motie van wantrouwen.Zonder vertrouwen is einde van de relatie in zicht.
De keus behoort tandheelkundig van aard te zijn en niet beinvloed te worden door de verzekeringspolis.
do, 05/20/2004 - 23:57 Permalink