45 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 5
moeilijkheden van een tandartsassistente
pelis125
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 01/31/2014 - 12:06
door pelis125 vr, 01/31/2014 - 12:20
#1

Gelukkig zijn er duizenden tandartspraktijken in Nederland waar het prettig werken is. Kijk voor actuele vacatures op Mondzorgbaan.nl

Gemene eisen aan tandartsassistente

Hallo, ik heet Pelis. En ik wil eigenlijk wat tips aan jullie vragen over het volgende onderwerp.
Ik volg de opleiding tot tandartsassistente. En ik denk dat ik er enorm spijt van heb. Ik had gisteren een sollicitatiegesprek in een Tandartspraktijk. En de eisen van de tandarts waren het volgende: ze vroeg of ik niet te vaak ziek werd, deze vraag heeft ze twee keer herhaald. of ik ' s ochtends niet chagerijnig binnenkom, ik bedoel ik ben ook een mens ik kan niet 24 uur lachen. Of ik er feeling voor heb, en of ik gehoorzaam ben, dit was echt een van de ergste vragen, sorry hoor maar ik ben geen hond. :smt018

Zijn jullie het met me eens, of ben ik gek. Ik bedoel ik heb dankzij deze opleiding een hekel aan die tandartsen gekregen. Tijdens de behandelingen moet je alleen maar telkens schoonmaken, hij/ maakt het vies en de assistente mag het schoonmaken.Dit heeft een tandarts zelf gezegd bij me vorige sollicitatie in een ander praktijk. Hij zei zelf wat doet een assistente nou, de hele tijd alleen maar een beetje schoonmaken.

Maar op school moet ik wel heel erg veel vakken volgen, ik krijg zelfs anatomie les maar in de praktijk is het gewoon schoonmaakwerk en dat moet je dan ook nog gaan doen met tandartsen die je niet eens respecteren. :smt013

En dan krijg je de hele tijd alleen maar gemopper. Ik heb geen werkervaring en ik kan ook geen ander bijbaan vinden dan als tandartsassistente te werken. Ik vraag me echt af wat de tandartsassistente aan hun werk nou leuk vinden??, misschien dat ik wat motivatie kan krijgen.

Toen ik op de open dag van de opleiding was, had ik me dit echt niet voorgesteld. Het leek gewoon heel erg leuk, alleen hoe kan ik nou weten dat die tandartsen zo achterlijk doen.

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
Overgaauw
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 03/19/2013 - 15:04
door Overgaauw vr, 01/31/2014 - 17:18

Ik zou niet te veel varen op deze meningen die je in korte tijd achter elkaar gekregen hebt.

Ik heb, net als bijna alle studenten tandheelkunde, veel gewerkt bij een groot aantal praktijken. Zie daar al een groot voordeel: de tandartsen bij wie jij in de toekomst gaat werken weten vrijwel allemaal hoe het is om assistent te zijn. Nu is de ene chef natuurlijk de andere niet, maar wat jij gehoord hebt lijkt me wel erg kort door de bocht.

Schoonmaken is natuurlijk deel van het werk, maar zeker niet de hoofdmoot. Er wordt tandartsen nu geleerd met vier handen te werken, je wordt dus actief betrokken bij de behandeling. Je hebt daarnaast veel verantwoordelijkheden als het gaat om indeling van spullen, roostering e.d., je beheert in feite de hele logistiek.

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
afbeelding van Romy32
Romy32
Offline
Laatst gezien: 7 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 12/14/2006 - 14:39
door Romy32 vr, 01/31/2014 - 19:44

Ik werk nu bijna vijf jaar als tandartsassistente. In een groepspraktijk, dus met verschillende tandartsen. En ja, ik heb mijn favoriet, en met de één is het leuker werken dan met de ander.

Ik denk dat het in geen enkele baan gewenst is, dat je chagrijnig binnenkomt. Tenzij je in je eentje op een kantoor zit, dan heeft niemand er last van. Dat wil niet zeggen dat je 24 uur moet lachen, maar tussen chagrijnig zijn en altijd lachen zit nog heel veel meer.

De vraag of je gehoorzaam bent is misschien wat onhandig uitgedrukt, maar in de praktijk komt het er toch op neer dat je doet wat de tandarts van je vraagt. Het ligt er natuurlijk wel aan op welke manier het je wordt gevraagd. De tandartsen met wie ik werk doen dat altijd op een vriendelijke manier, maar soms gaat het er onder tijdsdruk of tijdens een lastige behandeling best weleens wat minder aardig aan toe. Daar moet je tegen kunnen, en je moet zulke dingen zeker niet persoonlijk opvatten.

Het belangrijkste is gewoon, dat je het léuk vindt om de tandarts te helpen. Als je dat uitstraalt, wordt dat echt gewaardeerd. En ja, daar hoort ook 'schoonmaken' bij. Hygiëne is een zeer belangrijk onderdeel in een tandartspraktijk, en een heel belangrijke taak van de assistente.

Maar er komt natuurlijk véél meer bij kijken. Met een tandarts die zijn of haar assistente alleen maar ziet als schoonmaakster, zou ik zelf niet willen werken. Gelukkig denken de tandartsen die ik ken daar heel anders over. Zoals Overgaauw al zegt; het werk is heel afwisselend. En als je een tandarts vindt waarmee het klikt, kun je echt een superleuke baan hebben!

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 4 dagen 3 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke za, 02/01/2014 - 09:42

Er zijn inderdaad heel wat praktijken die zeker niet het maximale uit hun assistenten halen. Maar er zijn gelukkig ook praktijken die dat wel doen. Er zijn er ook die erin doorslaan en de assistenten bevelen om meer te doen dan ze kunnen. Het is vooral aan jezelf om goed aan te geven wat je wel en niet kunt en aan te geven wat je ambities zijn. Zo te horen ben jij toe aan veel meer verantwoordelijkheden en is het dan misschien een idee om straks door te gaan naar de opleiding mondhygiëne. Of je gaat werken en leren en word je preventieassistent.

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
vV
Offline
Laatst gezien: 6 dagen 3 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV ma, 02/03/2014 - 08:29

schoonmaken is een substantieel deel en erg belangrijk deel van het werk.
De insteek "" de tandarts maakt het vies en ik/wij kunnen het vervolgens schoonmaken"" lijkt mij niet de juiste voor dit werk, dan mis je toch een belangrijk stukje inzicht, mn waarom het vies wordt of als vies beschouwd wordt.
Als het goed is tref je een werkgever die ervoor zal zorgen dat ook de vervelende klusjes rouleren tussen de personeelsleden.

Ik zelf heb bv geen schoonmaakbedrijf in dienst, dat werk doen de assistentes ook, dus ook huishoudelijke schoonmaak, toilet etc.
Maar alles gelijkelijk verdeeld, dus ook baliewerk en assisteren aan de stoel.

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
pelis125
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 01/31/2014 - 12:06
door pelis125 di, 02/04/2014 - 09:09

tandartsassistente

Het gaat hier niet alleen over het schoonmaakwerk. Wat ik heb gemerkt is dat tandartsen de assistentes niet respecteren. het schoonmaken van een toilet behoort niet tot de werkzaamheden van een tandartsassistente. ^
Waarom maakt u het zelf niet schoon dan, als ik vragen mag?^^

U weet toch waarom het instrumentarium vies wordt, waarom maakt u het dan zelf niet schoon?

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
vV
Offline
Laatst gezien: 6 dagen 3 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV di, 02/04/2014 - 10:23

als ik een arbeidsovereenkomst sluit met iemand waarin algemene schoonmaakwerkzaamheden ook tot de taken van de assistente horen, en de sollicitant zet daar een handtekening op hoort dat vanaf dat moment tot de werkzaamheden.
Waarom ik dat zelf niet schoonmaak? omdat ik als zelfstandige de vrijheid heb mensen daarvoor in dienst te nemen. En omdat ik de tijd beter besteed aan werkzaamheden die geld binnenbrengen, o.a. om salaris en pensioenpremie van de assistentes te kunnen betalen.

Het komt mij voor dat je meer een probleem hebt met hierarchie dan ergens anders mee als ik de laatste reactie zo lees.
Als je daar moeite mee hebt zal je in geen enkele baan kunnen functioneren, als werknemer. Komt mij op mij over dat je dan meer aan de andere kant van de tafel wilt zitten.

respect werk twee kanten op. Als werknemer dien je op zijn minst te respecteren dat de werkgever het takenpakket vaststelt. dat wordt ook besproken bij aangaan arbeidsovereenkomst, en kom je dus SAMEN overeen.
Bevalt het niet, teken je niet. Krijgt een ander de baan.

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
pelis125
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 01/31/2014 - 12:06
door pelis125 di, 02/04/2014 - 19:15

Ik weet een ding zeker en dat is dat ik niet aan de andere kant van de tafel wil gaan zitten, als ik dat zou willen dan had ik niet voor de opleiding tandartsassistente gekozen. Het is een best goede smoes om te zeggen dat u de tijd beter in werkzaamheden besteed die geld binnenbrengen. Na een behandeling als u alles op de computer hebt ingevoerd en dan zit te niksen dan kost dat niet heel erg veel tijd om de assistente even te helpen, want met teamwork kom je natuurlijk ver. het belangrijkste is elkaar te respecteren. Alleen in de tandheelkundige praktijken is het zo dat, dat maar van een kant wordt getoond.

Ik ken zat tandartsen in de praktijk die niet eens even de moeite nemen om naar de assistente luisteren. En die alleen maar de hele tijd zitten te( excuseer me) blèren..

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
pelis125
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 01/31/2014 - 12:06
door pelis125 di, 02/04/2014 - 19:19

Sorry hoor maar Als u de vrijheid heeft om mensen daarvoor in dienst te nemen dan kunt u toch ook een schoonmaakbedrijf in dienst nemen.

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
Newtan
Offline
Laatst gezien: 4 jaar 6 dagen geleden
Geregistreerd: 11/05/2006 - 11:00
door Newtan di, 02/04/2014 - 19:34

Ik heb mijn kinderen ook zo opgevoed, Pelis.
Het nadeel daarvan is niet gering: je bent niet echt makkelijk in te huren.
En het uiteindelijke resultaat is een leidinggevende functie, of een oprichten van een eigen bedrijf.
Maar eerst hebben ze nogal de nodige frustraties gehad. En nog meer voor de boeg.

Maar het hebben van een eigen bedrijf of zaak is ook erg frustrerend, geloof me, dus wat is het verschil?
En dan kun je ook aannemen wie je wilt, zelfs tandartsen.
En die mogen dan doen wat jij wilt Dirol

Re: moeilijkheden van een tandartsassistente
pelis125
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 1 maand geleden
Geregistreerd: 01/31/2014 - 12:06
door pelis125 di, 02/04/2014 - 19:58

Ik zal geen werkgever willen zijn, omdat ik naast mijn baan rust wil. Als ik thuis ben wil ik niet met mijn werk bezig zijn. ik wil alleen 8 uur per dag en vier/ vijf dagen per week gaan werken en daarnaast elke maand gewoon mijn salaris ontvangen.
Ik weet een ding echt zeker en dat is dat ik spijt heb dat ik voor deze opleiding heb gekozen...

Pagina 1 van 5