Mijn tandarts spreekt geen Nederlands en nog meer problemen.

Author:
pewiam
Posted:
do, 07/17/2008 - 17:05
Ik heb 3 problemen met mijn tandarts(en)

- Ik ben al heel lang bij een tandartsenpraktijk in de Randstad. Bijna elke keer als ik daar kom is mijn tandarts "verdwenen" en krijg ik een nieuwe toegewezen. Nu voor de 7 de keer een tandarts binnen zo'n kleine 15 jaar. Ik wordt daar wat onrustig van...
Deze man blijkt echter in het geheel geen Nederlands te spreken !! en verstaat mijn Nederlands dus ook niet......
Ik kwam voor de halfjaarlijkse controlle, ging in de stoel liggen, en hij zag zonder enige controlle met een haakje oid. binnen 1 seconden dat ik een prima gebit had (dat zou voor het eerst zijn......) Wel zag hij een ander groot probleem: ik had grote problemen met mijn tandvlees en hij stelde voor (via zijn secretaresse welke wel Nederlands spreekt) een offerte te maken om dit tandvlees weer goed te krijgen. Ik weet niet anders dat een offerte altijd gratis is, (tenminste bij een aannemer, schilder enz. wel) dus ik stemde hiermee in. In zo'n 3 minuten werd er een naar later bleek, parodontaal onderzoek/parodontiumstatus T12, gedaan waarbij bij al mijn tanden en kiezen werden gemeten. De score zat tussen 2 en 5.
Volgens hem zag het er heel slecht uit, en was ik bij hem aan het juiste adres...... Ik kreeg een offerte mee (E 800,-) en moest zelf maar zien wat ik wilde. Na zo'n 6 minuten stond ik weer op straat.
Ondertussen heb ik een rekening ontvangen voor T12 van E 145,50. Er zijn geen foto's gemaakt en uit het door hem in het Engels vertelde behandelplan snapte ik niets........ Zoveel medische termen in het Engels had ik nog nooit gehoord.

- Doordat ik het nu echt zat was met deze praktijk ben ik naar een andere tandarts gegaan en ben aldaar nu dus (ook) patient.
Deze tandarts naar mijn tandvlees laten kijken, en deze zag absoluut niets bijzonders aan mijn tandvlees (ook nooit probleen mee gehad). Ook deed deze tandarts een gewone gebitscontrolle, waarbij bleek dat er enige gaatjes waren en wat vullingen aan vernieuwing toe waren voor de elementen 16, 24, 34, 35, 36, 38 ,45. Voor E 457,60 is dit werk dan ook uitgevoerd en ziet en voelt prima.

De grote vraag blijft dan ook:

-Welke tandarts heeft er nu gelijk wat betreft mijn tandvlees, de meningen lopen wel erg uiteen......
-Moet ik de rekening (offertekosten) van T12 nu betalen, ik ga hier verder niet mee door en ga vanzelfsprekend weg bij een tandarts welke mijn taal niet spreekt.
- Hoe kan het dat de ene tandarts 7 elementen behandeld, en de andere ook na aandringen in het Engels absoluut geen enkel gaatjes ziet.....

Tot nu toe heb ik geen enkele aktie ondernomen en wacht op advies, heb nog 27 dagen de tijd.

Gaarne jullie reaktie Vriendelijke groeten: Pewiam
Spiegeltje

Hier alvast een paar opmerkingen.

1. Omdat communicatie tussen tandarts en patient erg belangrijk is (een tijdje lezen op dit forum maakt meteen duidelijk waarom) is het een groot nadeel een tandarts te hebben die een taal spreekt die jij niet (goed) spreekt. Dit kan op zich al reden zijn om een andere tandarts te willen.

2. Kennelijk gaat het hier om een praktijk met een groot verloop van tandartsen. Het gaat vaak om pas afgestudeerde en/of buitenlandse tandartsen die ervaring willen opdoen of om andere reden een eigen praktijk nog niet zien zitten. De eigenaar van de praktijk zet dan een (paar) extra stoel(en) neer en verhoogt daarmee de praktijkomzet. Op zich hoeft niet niet slecht te zijn, maar je zit wel steeds met een andere tandarts omdat ze vaak na een paar jaar weg zijn. Bijvoorbeeld om met een paar collega's, nu ze het vak goed onder de knie hebben, een eigen praktijk of een solopraktijk te beginnen.

3. T12 (parodontaal onderzoek + parodontiumstatus) mag niet zomaar meteen worden gedaan. Daarvoor moet eerst een DPSI-score zijn gemaakt en die moet 3+ of 4 zijn. We praten dan wel over een vrij ernstig tandvlees probleem. Vraag eens of deze score is gemaakt. Een DPSI-score kan misschien in een paar minuten worden gemaakt (onderdeel periodieke controle), maar een T12 niet. Je had er eigenlijk ook eerst toestemming voor moeten geven. Vraag die DPSI-score eens op. Ik zou de rekening nu nog niet betalen.

4. "Score" tussen 2 en 5 duidt waarschijnlijk op de diepte van de zogeheten pockets (niet: de DPSI-score). Pas bij pockets van meer dan 3 mm bestaat er aanleiding om te behandelen. Pockets van 2 of 3 mm zijn nog normaal. Dit zegt dus niet zo veel, behalve dat je minstens één pocket hebt die te diep is.

5. Welke tandarts gelijk heeft wat betreft de status van het tandvlees kan ik uiteraard niet beoordelen. Het is wel vreemd dat het oordeel van twee tandartsen zo ver uiteen ligt. Het lijkt erop dat je een bij een derde te rade moet. Of een mondhygieniste, dat kan ook. Heb je geen verwijzing voor nodig.

6. Wie er gelijk had qua gaatjes is natuurlijk niet meer na te gaan, nu ze, althans de tanden, al zijn behandeld. Het verschil in diagnose is wel frappant.

7. Wat staat er in de begroting voor het tandvleesprobleem?
do, 07/17/2008 - 17:50 Permalink
vV

4. "Score" tussen 2 en 5 duidt waarschijnlijk op de diepte van de zogeheten pockets (niet: de DPSI-score). Pas bij pockets van meer dan 3 mm bestaat er aanleiding om te behandelen. Pockets van 2 of 3 mm zijn nog normaal. Dit zegt dus niet zo veel, behalve dat je minstens één pocket hebt die te diep is.
dit is dus een DPSI score 3-, die geen T12 verklaart, zou een T11 moeten zijn. Maar ja we wisten al dat er geen DPSI score gedaan is (zal ie achteraf indien er een klacht komt uiteraard wel noteren, let maar op..., maar dan blijft ie met de T 12 zitten die hij niet kan verklaren.

Zou een nette brief schrijven, in het nederlands uiteraard, met je klachten: 1 is het niet acceptabel dat jij je in NL aan de taal van de tandarts moet aanpassen, dat is echt andersom!
2. deugt de wijze waarop eea gegaan is niet. Ik hoop dat de nieuwe tandarts foto`s heeft gemaakt, want zijn conclusie is een zeer grote factor in dit verhaal. En ik zou dus weigeren de rekening T12 te betalen want de DPSI is niet besproken, en de T12 )eigenlijk dus T11 hoort gewoon opgenomen in de begroting, en dan pas afspraken maken indien patient accoord. zooitje....
vr, 07/18/2008 - 08:20 Permalink
Spiegeltje

@ vV: Op grond waarvan is DPSI 3+ uitgesloten?

Ik zou dus ook niet zomaar akkoord gaan met een correctie van T12 naar T11 mocht de tandarts daar mee aankomen. Zoals vV ook schreef: dat is onderdeel van het parotraject en daar hoor je toestemming voor te hebben gegeven. Dat is ook logisch vanwege de vrij hoge kosten van dit traject. Bovendien wordt ook van de patient zelf nogal wat verwacht wat allemaal besproken moet worden en van invloed kan zijn dit traject wel of niet in te gaan.

Als de nieuwe tandarts geen foto's heeft gemaakt kan dat m.i. alsnog: immers, eenmaal opgetreden botafbraak herstelt zich niet meer, dus ook latere foto's kunnen gebruikt worden ter bewijs dat geen sprake was van (ernstige) parodontitis. Als er inderdaad niets is te zien op de foto's staat de tandarts m.i. zwak. Grote kans dat de rekening wordt ingetrokken.

Op basis van de forumberichten krijg ik de indruk dat nogal vaak, min of meer standaard lijkt het wel, T12 wordt gedeclareerd in het parotraject terwijl dit eigenlijk gaat om de meer ernstiger gevallen (DPSI 3+ en 4). Scheelt toch weer 12,50 euro met T11.
vr, 07/18/2008 - 09:56 Permalink
pewiam

Heel Hartelijk Dank voor jullie reakties tot nu toe. Omdat er wat vragen/opmerkingen waren gemaakt, hierbij mijn reaktie hierop:

-6. Wie er gelijk had qua gaatjes is natuurlijk niet meer na te gaan, nu ze, althans de tanden, al zijn behandeld. Het verschil in diagnose is wel frappant.

Weet zeker dat er twee vulling kapot waren, stukje af. En dat verstandskies slecht er uit zag (donkere plek welke pijn deed bij aanraken met haakje). Met deze behandeling is mijn nieuwe tandarts en assistente ruim 1 uur bezig geweest.

7. Wat staat er in de begroting voor het tandvleesprobleem?

Na afloop kreeg ik envellope in haden gedrukt, zonder verdere uitleg. Op de begroting staat:
T21 aantal 28 Euro 758,80
A10 aantal 4 Euro 50,00
Wel werd medegedeeld dat ik er hiermee nog lang niet ben........

Zijn er fotos gemaakt door de nieuwe tandarts ?

Ja, van gehele gebit, omdat ik nieuwe patient was. Volgens deze tandarts was er niets te zien, duidelijk werd gezegd, geen behandeling nodig voor tandvlees.
Heb de foto's ook zelf mogen zien, maar ja, ik ben maar een leek....

-----------------------------------------------------------
Nu heb ik een vraag: Wat is nu het verschil tussen een T12 en een DPSI-score. Tijdens de 3 minuten noemde de tandarts (in het Engels) allerlei nummers en getallen op, in ieder geval tussen 3 en 5 dus (misschien ook hoger, weet ik niet meer), de assistente vulde deze in op een tandenkaart in de computer. Meer is er absoluut niet gebeurd. Tandarts zei dat dit nodig was voor de begroting. Tenmiste dit maakte ik op uit zijn stortvloed aan Engels...
Toen kwam de begroting, en stond ik weer buiten. Tandenkaart met getallen niet meegekregen, zou het verstandig zijn deze op te vragen ?
Persoonlijk zie ik niets vreemds aan mijn tandvlees, bloed ook eigenlijk nooit oid.
Gaarne jullie reaktie, Groeten Pewiam
vr, 07/18/2008 - 11:32 Permalink
mecánico para …

Ik zou je zorgverzekeraar deze nota en de gang van zaken voorleggen. ALs je in 3 minuten een dergelijk probleem kan verzinnen (ik ga even uit van het gelijk van de tweede tandarts) dan vind ik dat een zeer kwalijke zaak. Ze maken misbruik van je onkunde op dat gebied en diagnsoticeren richting hun eigen portemonnaie. Als ik u was zou ik die nota wegens geleverde wanprestatie niet betalen. Ook zou ik de praktijk laten weten dat u als reden aanvoert dat er grote nalatigheid in diagnose en onderzoek voorafgaand aan de behandelplanning is gemaakt en dat u bij een second opinion een heel ander beeld geschetst heeft gekregen. Het woord klantenmisleiding mag u in mijn niet bescheiden optiek best gebruiken.

Als ze dan tegensputteren, dan kunt u zeggen: en al die controles ervoor is nooit gerept over DPSI enzo, dus als het nu wel zo is, dan heeft u als praktijkhouder gefaald in continuiteit in zorg en mijn gebit door wisselende tandartsen laten verwaarlozen om het nu ineens op te knappen.

oh wat zou ik een plezier in deze briefwisseling hebben. nb, zorgverzekeraar inschakelen om u evt. met de adviserend tandarts bij te staan is wel verstandig.

succes, of moet ik zeggen veel plezier?
:smt003
vr, 07/18/2008 - 11:52 Permalink
vV

@ vV: Op grond waarvan is DPSI 3+ uitgesloten?

niet uitgesloten maar ook niet waarschijnlijk.http://www.paropraktijkutrecht.nl/site.php?pagina=dpsiscore ik mis in de opmerkingen van TS de recessies. Niet uitgesloten dat die er zijn, maar ik betwijfel of die zo al geconstateerd wel gemeten zijn, mede gezien ook de beperkte pockets.

Indien wel recessies bij deze pocketdiepte kan wel, maar zie je vaker bij een reeds behandelde parodontitis (ik tenminste wel).
ma, 07/21/2008 - 18:56 Permalink
pewiam

Een nette brief met het hele verhaal en het verzoek tot het omzetten van het bedrag van de T12 in een rekening voor een gewoon periodiek onderzoek is de deur uit.
Wordt vervolgd ! Groeten Pewiam


De tandarts, welke eigenaar is van de groepspraktijk, heeft mij uitgenodigd voor een gesprek. Kan mij haast niet voorstellen dat hij een (eigen) collega gaat afvallen.
Ben benieuwd wat hij gaat zeggen, of zou die ook weer een T12 willen doen...........

Ga voor de zekerheid maar even mijn patientgegevens opvragen bij mijn nieuwe tandarts. Weet iemand of het verkrijgen van die gegevens (bv foto's en of bevindingen op papier) ook geld kost ? ?

Pewiam
vr, 07/25/2008 - 21:08 Permalink
Spiegeltje

Ga voor de zekerheid maar even mijn patientgegevens opvragen bij mijn nieuwe tandarts. Weet iemand of het verkrijgen van die gegevens (bv foto's en of bevindingen op papier) ook geld kost ? ?


De tandarts mag daar redelijke kosten voor in rekening brengen (kostprijs). Vaak kost het niks, vooral als er een digitaal patientendossier is, of je moet voor een CD-ROM of zo betalen. Dat hangt allemaal van de tandarts af. Foto's zijn tegenwoordig vaak digitaal dus een kopietje is geen probleem, kreeg ze ook altijd gratis (om als vergroting boven mijn bed te hangen :D ). Echte kopieen van analoge opnamen zijn natuurlijk wel duurder. In het algemeen valt het te overzien.
vr, 07/25/2008 - 21:52 Permalink
pewiam

Op 21 augustus naar het gesprek met eigenaar praktijk geweest voor het gesprek. Gesprek stond om 13.00 uur gepland, om 13.35 uur had de tandarts tijd voor mij. Het bleek dat hij zich niet had voorbereid voor het gesprek, dacht dat ik voor controle kwam.....

Mijn problemen uitgelegd, waarbij hij opkeek dat ik elders een second opinion had laten doen. Dat had gewoon in zijn praktijk moeten gebeuren. Hierop keek de tandarts naar mijn tandvleesprobleem, en wat bleek, slechts tussen twee elementen 35/36 was van enig tandvleesprobleem sprake (5 mm). Hij moest toegeven dat al het tandvlees verder gezond was !!!!!
Over het feit dat mijn behandelend tandarts een probleem zag bij 28 elementen, wilde hij niet graag praten........
Ook het feit dat ik geen periodieke controle had gekregen deed hij wat vaag, mede omdat ik aangaf dat er wel degelijk problemen waren bij 2 vullingen en de verstandskies.
Toen hij vernam dat ik dit ondertussen door mijn nieuwe tandarts (die van de second opinion) had laten herstellen, werd hij erg ontstemd. Hij zou via zijn advocaat wel eens deze tandarts gaan aanpakken, omdat deze dit nooit had mogen doen, immers ik was zijn patient. Toen ik uitlegde dat ik zelf was overgestapt, was het gesprek snel ten einde.......
Wel bleef hij erbij dat hij mijn nieuwe tandarts zou aanpakken !
Verder geen woord van excuus aan mij, voor alle misleiding en wanpresteren van de tandarts uit zijn praktijk.

Ondertussen heb ik al weer een aanmaning mogen ontvangen voor de dus ten onrechte uitgevoerde T12 (E 145,50) terwijl de assistente zou zorgen dat deze rekening tot het gesprek op 21/8 zou worden vastgehouden.

Dus maar weer een brief naar de praktijk, dat ik zeker niet zal betalen.

Groeten Pewiam (wordt vervolgd)
ma, 08/25/2008 - 12:24 Permalink
vV

nieuwe tandarts zit fout, had na een second opinion u niet mogen inschrijven laat staan behandelen. Echter de uitspraak van de vorige tandarts dat die second opinion bij hem in de praktijk had moeten gebeuren slaat helemaal nergens op...

Wij adviseren hier niet voor niets herhaaldelijk een second opinion (ver) buiten de regio van oude en eventueel nieuwe tandarts te laten doen...
ma, 08/25/2008 - 12:52 Permalink