Microbiologisch onderzoek, is dat nu echt nodig?

Author:
vragenpersoon
Posted:
wo, 07/11/2012 - 22:19
Ik (man 34), ben onlangs van tandarts veranderd vanwege verhuizing.
Ik heb al lange tijd geen noemenswaardige problemen gehad, alleen een beetje tandsteen die door de tandarts zelf altijd werd verwijderd.

Nu bij de nieuwe mondhygiënist (na doorverwijzing nieuwe tandarts): Deze heeft 3- pockets geconstateerd op 3 plekken bij de kiezen en ziet op de röntgen-foto lichte afbraak van het been (zeer licht als ik het vergelijk met de foto's uit de brochure). Tussen de voortanden heb ik 4+ pockets. Dat laatste is waarschijnlijk gekomen door ruwe randjes van een op composiet gebaseerde reparatie wat drukt tegen het tandvlees. De reparatie was nodig na een spelletje Squash. De ruwe randjes zijn goed zichtbaar op de foto. Op die plek is het ook flink ontstoken; ik was mij niet bewust dat ook daar de tandenstoker langs moet (er zit al zoveel ruimte waar de tandenborstel gemakkelijk bij kan komen; slechte conclusie dus...).

Nu wil de mondhygiënist zijn hele trukendoos opendoen om dit te bestrijden. Ben ik ook helemaal met hem eens. Maar hij wil ook tegen EUR 260,- een bacterieel onderzoek laten uitvoeren. Dat laatste heb ik mijn twijfels over of dat nu wel direct nodig is. De voortanden zijn immers redelijk te verklaren. De overige plekken; is dat niet beter om die eerst te behandelen en dan pas een dergelijk onderzoek te doen als blijkt dat het terug komt?

Hoor graag jullie mening, wanneer is een dergelijk onderzoek gewenst?