Meningsverschil over kronen

Author:
ditjjo
Posted:
wo, 07/28/2004 - 20:59
Onlangs na veel wikken en wegen besloten om voor mijn 4 voortanden boven kronen aan te schaffen.

Inmiddels heb ik de 4 kronen gekregen maar ben ik niet tevreden. Allereerst ben ik niet tevreden over de kleur. Dit heb ik aangegeven bij het inzetten van kronen maar antwoord van de tandarts was dat kleurverschil altijd aanwezig is. Zeker in vergelijking met hoektanden omdat deze sneller verkleuren. Nadat ik diverse mensen gesproken heb hoor ik constant dat zij zelf de kleur bepaald hebben of er in ieder geval over meebeslist hebben. Deze mogelijkheid kende ik niet en mijn tandarts heeft het hier ook niet over gehad.

Daarnaast was ik in de veronderstelling dat als ik voor 4 kronen naar de tandarts ga ik ook 4 losse kronen zou krijgen. Niets is minder waar. Weliswaar past het geheel over al mijn tanden en zit het goed, het geheel is aan de achterkant één stuk metaal. Aan de voorkant zijn het allemaal keurig rechte tanden die er vreemd uit zien en voelen in mijn eigen gebit.
Verklaring van de tandarts: een geheel van 4 tanden geeft meer stevigheid. Daarnaast was het niet mogelijk om wat meer variatie in de vorm van de tanden te krijgen omdat mijn eigen tanden voor een deel afgesleten waren. Een goede reconstructie was daarom niet mogelijk.

Vragen: Wat kan ik nog doen aan de kleurbepaling? Mijn tandarts maakt gebruik van een ttl in Duitsland dus kleur bepalen met de technieker is niet mogelijk (zoals eerder op dit forum gelezen).

Kan een tandarts zonder dit te overleggen met mij één geheel aan tanden in mijn mond plakken in plaats van 4 losse kronen?

Kan ik alsnog eisen dat er 4 losse kronen worden gemaakt die aan mijn eigen voorkeuren voorwat betreft kleur en vorm voldoen?


Alvasr bedankt voor uw antwoord,

Ditjjo
[/b]
dj

Hoi,

Naar altijd als zulk soort dingen niet naar tevredenheid gaan, het zijn flinke ingrepen.. Al te veel weet ik er niet van maar ik probeer er wat van te zeggen.

1 Kronen aan elkaar vast zijn vormen voor zover ik begrepen heb inderdaad een steviger geheel.

2 Tandartsen hebben verschillende manieren om met een tandtechnicus te werken, zoals u inmiddels hebt gemerkt. Waarschijnlijk kunnen de meeste samenwerkingsverbanden als "kwalitatief voldoende" worden aangemerkt. Meer overleg kost tijd en is dus duurder. Ik denk niet dat het niet wijzen op de mogelijkheid tot overleg tussen technieker en patient als onzorgvuldig zou kunnen worden aangemerkt. Toch lijkt het mij wel wenselijk. Het zou goed kunnen dat het dan neer zou zijn gekomen op of een verwijzing naar een andere tandarts voor deze behandeling, of het overstappen naar een andere tandarts. De eigen tandarts dwingen tot samenwerking met een andere technieker kan niet.

3 Wat er nu nog aan de kleur kan gebeuren en hoe dat dan zou gaan weet ik niet. Ik dacht dat dezelfde kronen op zich opnieuw zouden kunnen worden "gebakken" in een andere kleur. In een zeldzaam geval zou er denk ik na het bakken door wat slijpen een wat andere kleur verkregen kunnen worden (als er "wat aanslagkleur is "opgeverfd"). De eerste is dan: zitten ze al definitief vastgelijmd (gecementeerd)? Als dat nog niet het geval is maakt dat eea mischien makkelijker, zou ik me kunnen voorstellen. Tsja, misschien is het mogelijk om met dezelfde kronen naar een technieker in de buurt te gaan. Op zich zitten die overal. Ik ben ervan overtuigd dat dat toch het beste is: zelf naar de technieker.

3 Dat er niet op is gewezen dat de tandarts van plan was ze uit een stuk te gaan maken is zeker niet het schoolvoorbeeld van goede informatie. Een voldoende informatie van de patient door de tandarts is wel een wettelijke vereiste. Dat tandartsen onder enorme tijdsdruk staan is een "verzachtende omstandigheid." Veel behandelaars in het algemeen eigenlijk helemaal niet zo geneigd om al te veel aan informatievoorziening te doen. Dat is altijd kwalijk. Probleem is wel een beetje: niet iedere patient wil al die dingen weten.
Mijn persoonlijke mening is dat er eigenlijk wel op eigenlijk wel gewezen zou moeten worden, afwegende dat het met een enkele zin kan en dat het toch een prijzige behandeling is.

4 Dat het niet mogelijk is om variatie in die kronen te kijgen snap ik niet helemaal. Natuurlijk is het als de eigen tanden b.v. ver zijn afgesleten niet meer mogelijk middels met maken van een wasmodel de oorspronkelijke vorm en variatie na te bootsen. Het is dan dus in ieder geval wat moeilijker geworden. Toch kan ik me moeilijk voorstellen dat dat technisch onmogelijk zou zijn.

5 Kronen voelen vaak in ieder geval wat vreemd, zeker aan voortanden. Meestal zijn ze aan de achterkant dikker ook weer ivm stevigheid.

6 Je kunt haast geen behandelaars tot behandeling dwingen, in dit geval gewoon helemaal niet. Je kunt hooguit achteraf aantonen (met behulp van een andere deskundige behandelaar) dat iets had moeten gebeuren. Je kunt er wel op aandringen en/of naar een andere behandelaar overstappen. Het is dan volstrekt redelijk en ook heel verstandig om eigen voorkeuren aan te geven, maar afdwingen kun je dus niets. Meewerken aan dwingen die je niet bevallen daar kan ook de patient niet toe gedwongen worden.
Nog een punt: als het echt niet goed verantwoord is om vier losse kronen te nemen mag een tandarts ze eigenlijk ook niet plaatsen. Als het problematisch is moet hij/zij daar ook duielijk op wijzen.

7 Tsja dan de rekening: wie bepaald wat nu? Dat kan ik niet zo een twee drie zeggen, ik weet onvoldoende wat te doen gebuikelijk is. Ik denk dat dezelfde kronen wel eens volgens de standdaardprijs toch een tweede keer gebakken worden, zeker als de kleur echt niet goed is. Hoe dat zit met loshalen en opnieuw cementeren: ..??
Uw sterkste argument zou wel een dat van de vier kronen aan een stuk kunnen zijn. Als dat anders had gekund heeft het misschien zin om aan tegeven dat daar financiele gevlogen aan zitten. Als het echt niet anders had gekund is het nog steeds niet goed dat dit niet is overlegd maar ik denk dat je zou kunnen zeggen dat daardoor dan geen schade is ontstaan.

Lees vooral eens goed rond op het forum, daar staan nog mer tips over hoe dit soort gesprekken met e tandartrs te voeren: dat is belangrijk want dat soort dingen is moeilijk..

Doeg,
vr, 07/30/2004 - 15:10 Permalink