Meerdere malen in rekening brengen

Author:
Sandra2005
Posted:
di, 01/13/2015 - 16:16
In juni 2014 ben ik overgestapt naar een andere tandarts, omdat ik daar behandeld kon worden met lachgas. Met haar heb ik afgesproken dat alle vullingen vernieuwd zouden worden (in totaal 7) en dat er een kroon zou worden geplaatst. Er zijn op dat moment (eerste zitting) foto's gemaakt. Hierop volgend ben ik in 2014 drie maal bij de tandarts geweest. De eerste keer voor 4 vullingen, de tweede keer voor 2 vullingen en de derde keer voor 1 vulling en de voorbereiding voor een kroon. Deze kroon is in januari 2015 geplaatst.
Bij ieder consult is code C28 (uitgebreid onderzoek t.b.v. opstellen en vastleggen behandelplan) in rekening gebracht. Datzelfde geldt voor code B10 (introductie lachgassedatie) en code H90 (voorbereiding praktijkruimte t.b.v. chirurgische verrichtingen onderdeel B). Voor de behandelingen is overigens geen steriele ruimte gecreëerd, of andere maatregelen vergelijkbaar met een operatiekamer.
Al met al gaat het om meerdere malen in rekening brengen van C28, B10 en H90 (waarover ik sowieso al mijn twijfels heb). Het gaat dus om een bedrag van bijna € 750.
Mijn vraag: klopt dat? Is dat terecht?
Holmes

De C28 is een keer wel te billijken. Hij zal naar aanleiding van het eerste bezoek een behandelplan hebben opgesteld en met u hebben besproken. Ik neem niet aan dat hij iedere keer weer een nieuw behandelplan heeft opgesteld.
De code B10 mag maar eenmalig in rekening worden gebracht. Dit staat heel duidelijk in de tariefbeschikking:
Bedoeld voor de eerste zitting, waarin uitleg wordt gegeven over toepassing de van lachgassedatie. Alleen eenmalig in rekening te brengen bij de eerste zitting.
De code H90 mag ook niet in rekening worden gebracht. Hiervan geeft de tariefbeschikking duidelijk aan dat deze alleen in rekening gebracht mag worden bij chirurgische ingrepen uit onderdeel B. Dan gaat het om moeizame exctracties. Uit uw verhaal blijkt niet dat er sprake is van extracties, laat staan moeizame.
Er van uitgaand dat hij een behandelplan heeft opgesteld en met u heeft besproken en u uitleg heeft gegeven over de toepassing van lachgas lijkt mij dat 1 keer de C28 en 1 keer de B10 in rekening gebracht mogen worden.
wo, 01/14/2015 - 08:54 Permalink
Sandra2005

Hartelijk dank voor deze uitleg. Ik heb nog een vraag. De halfjaarlijkse controles worden niet uitgevoerd door een tandarts (met BIG registratie) maar door iemand met een zorgverlenerscode 000218. Waar staat die code voor, en is het terecht dat iemand met die code de controles uitvoert?
di, 01/20/2015 - 10:06 Permalink
vV

helaas is dat geen voorbehouden handeling. Wel is het zo dat patiënt daar toestemming voor moet geven. Er moet dus actief aangegeven worden dat die persoon de controle doet, en patiënt moet daar ook akkoord mee gaan. Men mag als patiënt niet akkoord gaat geen behandeling weigeren, dan moet de tandarts het echt gewoon zelf doen.
De beroepsvereniging is al lang bezig bezwaar te maken tegen deze gang van zaken, dat diagnostiek dus blijkbaar door iedereen gedaan mag worden.

die code is een zorgverlenerscode, zegt overigens niets over kwalificaties. Wel is het zo dat de persoon die het ipv de tandarts doet gekwalificeerd moet zijn, en dat moet ook duidelijk zijn op website, in praktijk of mondeling aangegeven.
di, 01/20/2015 - 11:52 Permalink