Medische fout?

Author:
Sabine13
Posted:
zo, 11/09/2014 - 18:56
Sinds een aantal dagen had ik last van een kies aan de onderkaak. Ik maakte een afspraak bij mijn tandarts en toen ik daar kwam (was een poosje geleden) bleek dat de vaste tandarts die ik altijd had er niet meer werkte. Er waren 2 Spaanse tandartsen voor in de plaats gekomen die hier ervaringen kwamen opdoen.
Deze tandarts heeft een foto van de kaak gemaakt en er bleek een fikse ontsteking in de wortel van de kies te zitten. Zij heeft de 'druk' van de kies afgehaald en dezelfde middag moest ik terug komen voor een wortelkanaalbehandeling. Zij kon de eerste twee kanalen vinden, maar het derde kanaal niet. Ik moet erbij vermelden dat het er allemaal erg ruig aan toe ging. Mijn moeder was meegegaan ivm vervoer en zij schrok van hoe de deze tandarts te werk ging. De tandarts heeft na lang proberen de kies voorlopig afgesloten en ik moest over twee weken terug komen om het derde kanaal te gaan vinden.
De volgende dag werd de pijn alleen maar erger en kwam er een soort 'ei' onderaan mijn kaak. Ik kon dezelfde middag nog komen en kwam bij dezelfde tandarts. Ik vertelde haar over de toegenomen pijn en het ei. De tandarts besloot de kies opnieuw te openen en de twee kanalen te spoelen. Er kwam een andere tandarts bij en hij had binnen 10 minuten het derde kanaal gevonden en schoon gemaakt. De kies is weer opnieuw voorlopig gesloten en de afspraak over twee weken bleef staan om de diepere kanalen schoon te maken.
De pijn bleef aanwezig en de volgende nacht was het voor mij onhoudbaar. Het was inmiddels weekend en ik heb de weekendtandarts gebeld (een andere dan mijn eigen tandarts).
Ik kon meteen komen. De zwelling onderaan mijn kaak was fors geworden. Deze tandarts schrok erg van de foto die hij had genomen, er was een hele zware ontsteking te zien. De tandarts heeft de kies opnieuw opengemaakt en gespoeld. Hij heeft een snee onderaan de kaak (waar dus een abces zat) gemaakt. De tandarts heeft een antibiotica kuur voorgeschreven.
De pijn werd steeds erger en aan het eind van dezelfde dag ben ik weer terug gegaan naar de weekendtandarts. De pijnstilling was op dat moment al maximaal. Hij zag op dat moment geen andere optie dan de kies te trekken. Toen de kies eruit was heeft hij deze onderzocht en kwam hij tot de conclusie dat bij de eerste wortelkanaalbehandeling bij het zoeken naar het derde kanaal meerdere malen de kies geperforeerd is.

Nu vraag ik mij af, is de tandarts die de eerste behandeling heeft uitgevoerd aansprakelijk voor het moeten trekken van de kies? Ofwel, is hier sprake van een medische fout?
Het gaat nogal in de kosten lopen. Ik heb wel een tandartsverzekering, maar deze is maar tot 400 euro. Nu zal er toch ook prothese moeten komen voor de getrokken kies.
Ik heb er heel erg veel moeite mee dat ik een kies mis, dit doordat ik nog maar 20 ben.
vV

dit zijn complexe problemen.
Hamvraag is of de kies te behouden zou zijn geweest wanneer er niet geperforeerd zou zijn. Als het dan niet mogelijk was geweest een wortelkanaalbehandeling te doen was je net zo ver geweest. Wel een lastige discussie om hard te maken dat dat de enige reden van verlies is of zou zijn geweest.
Niet iets om vanachter de pc te kunnen beantwoorden .
ma, 11/10/2014 - 12:46 Permalink
Sabine13

Bedankt voor jullie reacties!
Het is ondertussen opgelost. Ik heb de 'hoofd' tandarts een mail gestuurd. Hij belde mij gisteren om te zeggen dat de praktijk alle kosten vergoed, ook die bij de weekendtandarts gemaakt zijn.
do, 11/13/2014 - 14:56 Permalink