Mag een nieuwe tandarts mij weigeren?

Author:
Stardust
Posted:
di, 11/01/2011 - 00:35
Het zit zo: Ik had een tandarts op Texel (toen ik daar nog woonde), die mij op een gegeven moment heeft doorgestuurd naar een meer gespecialiseerde tandarts, omdat ik zo bang was voor de tandarts dat hij me niet goed kon behandelen. Hij stuurde me door naar Alkmaar, maar ik belandde in Heerhugowaard (Alkmaar had een lange wachttijd en die raadde Heerhugowaard aan). Ik ben daar altijd naar alle tevredenheid geholpen, hij kon goed omgaan met mijn angst.

Nu woon ik al een tijd in Zaandam en het begint me steeds meer tegen te staan dat mijn tandarts zo ver weg zit (plus dat de vertrouwensband met mijn tandarts geschaadt is, kom ik zo op terug). Met het openbaar vervoer is het slecht bereikbaar (de tandarts zit op een industrieterrein) en het is een extra drempel (naast mijn angst) om iedere keer te gaan. Ik ga dan ook bijna nooit. :oops:

Nu was ik op zoek naar een nieuwe tandarts, en mijn vriend, die ook bang is voor de tandarts, heeft een hele fijne in Purmerend. Purmerend is voor mij prima te doen, ik ben daar minstens 4x in de week en heb ook plannen om erheen te verhuizen, hoewel dat nog niet zo wil vlotten. Maar goed, ik belde deze tandarts op, en ik werd geweigerd als nieuwe patiënt. Waarom? Omdat ik pijnklachten had op dat moment, en die eerst door mijn oude tandarts behandeld moesten worden. Naar mijn oude tandarts gaan is voor mij zo'n enorme stap, dat ik dat niet meer aandurf. Mijn tandarts heeft de laatste keer namelijk gezegd dat ik niet trouw genoeg was in mijn afspraken nakomen, en daar heeft hij gelijk in, maar ik durf simpelweg niet, en de afstand is daarin een extra drempel. Als ik niet beter mijn best zou doen, zou hij me gaan weigeren. Hartstikke terecht natuurlijk, maar ik ging er bijna huilend vandaan, en door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, ben ik mijn afspraak direct daarop volgend niet nagekomen (buiten mijn schuld om). Ik heb nooit een nieuwe afspraak gemaakt (heel stom, weet ik). Dit is nu een half jaar geleden en ik durf echt niet terug te gaan. Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt. Ik blijf nog liever de rest van mijn leven met kiespijn rondlopen.

Ik wil heel graag 'mijn leven beteren' en regelmatiger gaan, maar de vertrouwensband met mijn oude tandarts is zo dusdanig geschaadt dat ik naar een nieuwe tandarts wil, en dus ook vanwege de afstand, want als de tandarts zo slecht bereikbaar is, is het niet zo makkelijk om iedere keer motivatie op te brengen om te gaan. Ik ga ook nooit alleen, maar altijd met iemand die een auto heeft, maar dit is moeilijk om steeds opnieuw te regelen.

Mag een tandarts mij weigeren als nieuwe patiënt, enkel en alleen omdat ik pijnklachten heb? (Hij weet niets over wat zich bij mijn oude tandarts heeft afgespeeld, dus dat kan de reden niet zijn.) Overigens heb ik benadrukt bij die nieuwe tandarts dat ik best even kon wachten, en het geen 'spoed' was, ik liep tenslotte ook al een tijdje met pijnklachten omdat ik niet eerder durfde te bellen, en had er best begrip voor dat ze mij als nieuwe patiënt niet direct vooraan op de lijst wilde zetten zeg maar.

Ik ben benieuwd of jullie hier iets over weten.
vV

ja dat mag. Sterker nog hij hoeft niet eens een reden op te geven. Maar een pijnklacht vereist direct ingrijpen. En als zijn agenda dat op dat moment niet toelaat, zegt hij nee. doen er meer. Voor die pijnklacht naar de huidige tandarts. want formeel bent u daar nog steeds ingeschreven, dus is hij degeen die moet helpen. Al is het met u doorsturen naar een collega die u wel wil/kan helpen.
di, 11/01/2011 - 08:50 Permalink