M59 voor 10 minuten krabben

Author:
Baldert
Posted:
di, 12/15/2009 - 12:02
Graag uw mening over hetvolgende:

Een half jaar geleden, is mijn gebit grondig schoongemaakt omdat ik lange tijd niet was geweest. Mijn tanden waren wel schoon, alleen moest ik iets meer aandacht besteden aan de onderkant van mijn ondertanden. Ik had 1 klein gaatje dat ter plekke is gevuld door de tandarts. Kosten net onder de 200 euro. Duur, maar de tandarts is kost nou eenmaal veel geld en tanden zijn belangrijk.

Een paar weken terug ben ik weer op controle geweest bij de preventie-assistente (dat is blijkbaar wat anders dan een mondhygieniste?). Er is wat tandsteen verwijderd tussen mijn tanden, want ik floste te weinig. De polijstmachine was kapot, dus er kon helaas niet gepolijst worden. Het gevolg was dat ik met 10 minuten weer buiten stond met een tube-tje rode paradontax voor gevoelig tandvlees.

Afijn, deze week kwam de rekening: 19,50 voor preventieve controle. Ik rekende op 30-35 euro dus vond het netjes dat ze blijkbaar minder in rekening brachten omdat de polijstmachine kapot was. MAAR:
Er was nog een tweede nota met 46,30 voor uitgebreide gebidsreiniging!! :o

Kan dit zomaar? De beschrijving van M59: "verwijderen van plaque en/of tandsteen dat in zodanige hoeveelheid lokaal of gegeneraliseerd aanwezig is dat hiervoor een aanmerkelijk langere behandeltijd noodzakelijk is dan bij gemiddelde gebitsreiniging". Dan lijkt 10 minuten me toch niet meer dan noodzakelijk dan bij gemiddelde gebitsreiniging? En wat is dan die preventieve controle?

Ik ben niet van plan deze rekening zomaar te betalen! Is dat terrecht? En zo ja, welke stappen moet ik ondernemen?
vV

zou kunnen dat e rnaar de vorige keer is gekeken en dat emn dacht toen was het ook M59. Wat zegt de tandarts die verantwoordelijk is voor de assistente ervan? 10 min inclusief controle zeg ik tst beperkt, als het alleen bij de ondertanden was. En een preventieassistente mag geen controle uitvoeren want is daar niet voor opgeleid. Overigens kunt u in de toekomst verlangen alleen door de tandarts zelf behandeld te worden, u heeft zich immers bij hem ingeschreven, niet bij de assistente.
di, 12/15/2009 - 12:27 Permalink
Baldert

De preventieve is dus onterecht in rekening gebracht, goed om te weten.
Ik zal ook zeker aankaarten dat ik het niet eens ben met de M59. Wat zijn mijn rechten wat betreft dit laatste punt?

Het scheelt sowieso al 19,50!
Bedankt voor de antwoorden, ik ga op zoek naar een andere tandarts.
di, 12/15/2009 - 16:52 Permalink
Baldert

Mee eens, ware het niet dat ik in het verleden vaker mijn bedenkingen heb gehad bij het handelen van deze tandarts. Bovendien heb ik van anderen (waaronder ook een mondhygieniste) gehoord dat deze tandarts bekend staat als een op geld belust persoon.
Na deze onterechte/te hoge facturatie krijgt hij dus niet meer het voordeel van de twijfel. Helaas.
di, 12/15/2009 - 17:11 Permalink
Baldert

Inmiddels bijna 2 maanden verder.

Ik had de nota's gemeld als "behandeling niet verricht" bij FaMed (die de betalingen afhandelt). Dit zou doorgestuurd worden naar de tandarts die dan een nieuwe nota zou sturen. Ik heb geen nieuwe nota's ontvangen maar ik heb inmiddels wel herinneringsnota's gekregen! Inclusief de dreiging van 41 euro incassokosten per rekening indien ik deze niet binnen 30 dagen betaal.

Wat nu?
vr, 02/05/2010 - 17:48 Permalink
Spiegeltje

Ik denk dat u het beste kunt betalen en een andere tandarts zoeken. Als u het laat voorkomen bij de rechter gaat u waarschijnlijk geen gelijk krijgen want het is uw woord tegen dat van de tandarts. Voor M59 staat ook niet een bepaalde tijd maar wat er is gedaan en de rechter gaat in dat geval niet wikken en wegen of het wel of niet kan. Ook wat betreft de preventieve controle gaat u het - denk ik - niet redden.

Maar het blijft mijns inziens wel een incorrecte en veel te hoge rekening.
vr, 02/05/2010 - 22:19 Permalink
Baldert

bedankt voor je antwoord spiegeltje.

Het helemaal tot de rechter brengen lijkt me wat overdreven. We hebben het tenslotte over 'slechts' 65 euro. Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit pure afzetterij is waar ik blijkbaar niks aan kan doen. :smt011
Het melden bij FaMed heeft ook geen zin. De enige feedback die je daarvan krijgt is een bevestiging van je melding... Indien ik over 2 weken nog niks van FaMed heb gehoord zal ik ze maar eens bellen en vragen wat nou de bedoeling hiervan is.
Misschien meld ik het ook nog wel bij speciale zaken van mijn zorgverzekering :smt019. Zoals eerder gepost heb ik wel vaker mijn bedenkingen gehad bij de rekeningen van deze tandarts.

Sowieso ga ik een andere tandarts zoeken (was ik al mee bezig :) )!
za, 02/06/2010 - 11:14 Permalink
vV

idd wel betalen. en een formele klacht indienen als het u werkelijk zo hoog zit. U zou een melding kunnen doen bij de inspectie (IGZ) dat er blijkbaar een controle door een niet daarvoor gekwalificerd persoon is uitgevoerd, u had de tandarts niet gezien immers.
za, 02/06/2010 - 15:22 Permalink
Spiegeltje

U zou een melding kunnen doen bij de inspectie (IGZ) dat er blijkbaar een controle door een niet daarvoor gekwalificerd persoon is uitgevoerd, u had de tandarts niet gezien immers.
Ik denk dat de IGZ daar niets mee kan omdat een preventieve controle geen voorbehouden handeling is. Die mag m.i. iedereen doen, ook een een assistente of desnoods de schoonmaker als ie even niks te doen heeft. Onbekwaam=onbevoegd geldt dacht ik alleen voor voorbehouden handelingen. Waarbij de tandarts (en assistente!) uiteraard verantwoordelijk zijn als het mis gaat, bijvoorbeeld een gemiste diagnose van een ernstige ziekte. Overigens een slechte zaak dat dit zomaar kan maar dat is weer een andere discussie.

Alles overziende denk ik dat het geen haalbare kaart is om de rekening van tafel te krijgen wat zeker onbevredigend is want het deugt m.i. van geen kant.
za, 02/06/2010 - 17:46 Permalink
Spiegeltje

Alleen een tandarts of een mondzorgkundige mag een diagnose caries stellen
Dat is geen voorbehouden handeling, dus in beginsel mag iedereen die uitvoeren (Wet BIG). Pogingen van een tijd terug om diagnoses onder de lijst van voorbehouden handelingen te brengen hebben het niet gehaald. Een tijd geleden hadden we daar nog een discussie over
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=27&t=14272&p=79673…

Hoe dan ook (om weer on topic te komen) het is heel lastig/onmogelijk om een C11/C12/C13 van de rekening te krijgen 'als zijnde niet plaatsgevonden', puur en alleen omdat de tandarts zelf niet heeft gekeken.
za, 02/06/2010 - 19:10 Permalink
vV

dan mag praktijkhouder wel even aantonen dat betreffende assistente binnen het raamwerk wat IGZ (zie circulaire over taakdelegatie) daarvoor stelt daadwerkelijk bekwaam is. want een c11 en m59 in 10 minuten redt ik niet eens, laat staan een zeer waarschijnlijk veel minder ervaren persoon.

Daarnaast blijft er de vraag of de delegatie zelf op correcte wijze is uitgevoerd. Formeel dient dit door de tandarts in bijzijn van patient te gebeuren, en met toestemming patient. Patient moet ook op de hoogte zijn van de kwalificaties van naar wie gedelegeert wordt.

Veel patienten weten niet dat men mag verlangen dat werk door de tandarts zelf gedaan wordt....

Is overigens net een leuke discussie binnen de NMT over gaande.
zo, 02/07/2010 - 10:27 Permalink
vV

je hebt gelijk. blijft overeind dat de beroepsgroepen zelf en serieus werkend tandartsen ook het niet zien zitten, hjc`s door preventieassistentes en dergelijk.. Dus al hoeft er zuiver big-wettelijk gezien niet gedelegeerd te worden, hoeft een assistente er dus niet eens voor opgeleid te zijn!! (en daar zit hem nu net in die hele rammelende BIG wet de kneep..) mag een patient het wel weigeren, en zou een serieus tandarts er niet eens aan denken dit door een preventieassistente te laten doen!
p.s. heb zelf in het verleden ook met preventieassistentes gewerkt, ben daar om meerdere redenen vanaf gestapt, maar ik ging wanneer er een periodieke controle aan te pas kwam in de afspraak wel zelf kijken!

dus dat een tandarts dat aan lager personeel overlaat en zelf niet komt kijken zegt mij al genoeg eigenlijk...

Er zijn op het moment gelukkig stemmen aan het opgaan diagnostiek ook onder de voorbehouden behandelingen te laten vallen. hoop dat dat er ook doorkomt!
zo, 02/07/2010 - 14:14 Permalink