M59 en M31

Author:
minique
Posted:
di, 10/26/2004 - 08:41
Mijn man is pas bij de mh geweest en kreeg als rekening: M59 (gebitsreiniging uitgebreid) plus M31 (plaquescore). Nou heb ik o.a. in deze topic ( http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=3751 ) dat M31 is het vaststellen en noteren van de hoeveelheid plaque aan de hand van kleuring en dat dit is bedoeld om de patiënt te laten zien waar de plaque precies zit. Nou dat laatste is sowieso niet gebeurd (want dan zou hij wel een spiegel in de hand gedrukt hebben gekregen) en ik neem aan dat de kleuring met zo'n tabletje o.i.d. gaat, dus dat je dat ook niet zomaar kan missen. Deze verrichting lijkt dus niet te hebben plaatsgevonden en zou dan dus onterecht in rekening worden gebracht. Hij heeft gebeld met de praktijk en daar werd aan de balie gemeld dat M59 standaard met M31 gaat. Ik kan het fout zien hoor, maar als het standaard wordt opgevoerd, dan moet het ook standaard uitgevoerd worden en dat lijkt dus niet het geval te zijn.

Vandaar een paar vragen:

1. hoe wordt M31 uitgevoerd (pilletje/kleurstof) en kan je het als patiënt 'missen'?

2. klopt het dat M31 alleen wordt gedaan om de patiënt te laten zien waar de plaque zit? M.a.w.: als de patiënt niets getoond is, is de verrichting zinloos geweest (als die überhaupt al heeft plaatsgevonden)?

3. er zullen toch richtlijnen zijn hoeveel tijd wordt er gerekend voor M59 (gebitsreiniging uitgebreid) en voor M31 en hoeveel tijd is dat dan?

Bedankt alvast!

:smt006 Monique
Moon

Bij mij werd de kleurvloeistof, met een soort wattenstaafje (of iets in die richting) aangebracht. Daar proef je weinig van, maar je voelt wel dat ze erlangs gaan. (voelt alsof ze met hun vinger langs je tanden gaan)

Misschien herkent je man dit gevoel???
di, 10/26/2004 - 17:13 Permalink
minique

Bedankt hoor, Moon!
Het antwoord is: nee. Sterker nog: hij heeft precies gezien wat ze gedaan heeft, is nl. helemaal niet bang en kijkt dus altijd vrolijk naar de instrumenten die ze pakt. Hij heeft alleen haakjes gezien...
Het is overigens niet de 1e keer dat hij naar de mh gaat voor een uitgebreide gebitsreiniging (wel voor het eerst bij een ander), maar deze code is nog nooit eerder opgevoerd...

:smt006 Monique
di, 10/26/2004 - 17:41 Permalink
Lieneke

Je hebt helemaal gelijk!

Maarrrrr....ik zelf heb vaak patienten waarbij ik dien tandsteen te verwijderen. Maar dan kijk ik in de mond en dan denk ik...wacht even. Ik ga hier geen tandsteen verwijderen want dat heeft totaal geen zin. Eerst de patient vertellen wat er in zijn mond gaande is en hem laten zien hoe hij dit zelf kan oplossen. Met zo'n verhaal en het voordoen van tandenstokeren en poetsen kan ik een kwartier tot half uur kwijt zijn. En officieel mag je hier niks voor rekenen. Ik ben geen voorstander van het kleuren: de patient vindt het vaak kinderachtig en moet met een rode mond weer naar buiten. Geen stijl. Soms maak ik dan een bloedingsindex: dit geeft aan welke gebieden ontstoken zijn en dus niet schoon zijn geweest. Zijn geweest ja...want een patient zorgt er wel voor dat hij voor het bezoek aan de mh zijn hele mond vreselijk geboend heeft. En ik wil juist weten welke plekken er normaal niet worden schoongemaakt. Soms laat ik ook de bloedingsindex afwezig omdat ik van te voren al wel weet dat het overal niet goed schoon is geweest. De roodheid en de mate van zwelling zijn voor mij al genoeg dit te weten.

Afijn, zo ben je dus een halfuur bezig met een patient waarvoor je niks mag rekenen. Nou dan declareer ik dus ook M31. Nee de patient heeft geen rood geschilderde mond maar is wel een boel wijzer.

Voor m59 en zo zijn er geen tijdslimieten. Dat is gewoon natte vingerwerk.
di, 10/26/2004 - 17:49 Permalink
minique

Dank je, Braces!
Je hebt gelijk als iemand idd veel langer binnen is, dat het dan terecht is dat er 'iets' extra gerekend wordt. Maar dan vraag ik mij meteen af: 20 minuten binnen zijn (want dat was het exact), alleen schoonmaken en geen poetsinstructie of iets in die richting, rechtvaardigt dat dan een factuur met M59 en M31????
Naar mijn idee is M31 op deze manier totaal onterecht in rekening gebracht!

:smt006 Monique
di, 10/26/2004 - 19:17 Permalink
dj

Ik denk:

Willens en wetens m31 in rekening terwijl dat niet is verricht is een economisch misdrijf, het als patient bij de verzekering declareren terwijl hij/zij dat weet ook! Dwz zowel de behandelaar als de patient kunnen hierdoor (theoretisch) een strafblad oplopen!
Het automatisch koppelen van m59 of een andere code met m31 maakt de risico's groter, een verzekeraar die dit aan kan tonen kan zeggen:
- we tellen alle keren op dat m59 en m31 samen zijn gedeclareerd die we kunnen vinden
- dit bedrag vorderen we terug van de behandelaar
- vermeerderd met rente (en rente op rente)
- het OM kan daarboven een boete eisen (die hoger wordt als het fraudebedrag oploopt)
- misschien ook wel het terugvorderen van evt proceskosten

In het door minique omschreven geval is er helemaal geen sprake van werk dat niet gedeclareerd kan worden als ik het goed lees, er is geen poetsinstruktie gegeven. 20 minuten werk voor uitgebreide gebitsreining daarvoor is het bedrag dat daarvoor staat niet onzinnig laag denk ik. Kan het er echt helemaal niet van dan is er geen reden om niet nog een afspraak te maken voor nog een gebitsreiniging, alleen dat wordt meestal niet vergoed natuurlijk.

Dat er voor poetsinstruktie (of beter misschien: preventieinstruktie) geen codes zijn is mi een zeer betreurenswaardige omstandigheid, ik begrijp dat dit voor de professie zeer ongelukkig is.
di, 10/26/2004 - 20:08 Permalink
vV

De kern is natuurlijk of het gedaan is of niet. Er bestaat geen standaard koppeling tussen beide genoemde codes.
De kern van de score is natuurlijk dat je een basis hebt voor je MH instructie, en tevens voor een volgende keer een vergelijking of er verbetering is opgetreden. Zo te horen is het hier gewoon als extra gedeclareerd, dus gewoon om de omzet op te krikken.
Dus gewoon de praktijkhouder zelf op aanspreken , hij/zij is de eindverantwoordelijke. Succes!
wo, 10/27/2004 - 08:17 Permalink
minique

Bedankt voor alle reacties! Ik ben weer een stuk wijzer :D We hebben voldoende argumenten om hiermee niet akkoord te gaan.
De betreffende mh heeft inmiddels (als het goed is) onze stelling voorgelegd gekregen en zij zal terugbellen. Mocht zij niet bellen c.q. bij haar standpunt blijven, zullen we met onze tandarts (het is 1 praktijk) contact opnemen.
Ook aan FA-Med is doorgegeven dat wij het niet eens zijn met deze rekening dus ook van die kant zullen ze de vraag tot correctie voorgelegd krijgen.
Ik hou jullie op de hoogte!

:smt006 Monique
wo, 10/27/2004 - 13:21 Permalink
minique

Ik had beloofd jullie op de hoogte te houden, dus bij deze: we zijn nooit teruggebeld door de betreffende mh (minpuntje, hoor: beloven dat er teruggebeld wordt maar dat niet nakomen!). Maar we kregen vandaag wel een gecorrigeerde rekening. M31 is komen te vervallen... Zo levert dit forum en 1 telefoontje toch weer 16 euro nog wat op...

Bedankt allemaal hoor!

:smt006 Monique
do, 11/18/2004 - 20:56 Permalink
Roxanne

Jammer dat ze niet terug belt zeg!

maar iig die 16 euro kan je weer in je zak steken :wink: met uitzicht op de feestdagen, hahaha!

Groetjes Roxanne
vr, 11/19/2004 - 17:47 Permalink
Moon

Ja kun je pepernotenolie voor kopen..


Whahahaha! Dj toch! Niet te veel sinterklaas journaal kijken ;)

Maar Minique.. fijn dat het toch 16 euro minder is :D
vr, 11/19/2004 - 18:10 Permalink
dj

Elk jaar weer schrik ik me rot, of het wel goed zal gaan met de sint, en volg de ontwikkelingen ademloos. Zal het allemaal wel goed komen :smt087 ??
vr, 11/19/2004 - 18:23 Permalink