Kroon van plastisch materiaal en overig?!!

Author:
Lena2
Posted:
di, 09/07/2010 - 20:49
Beste mensen,

Ik ben speciaal hier lid geworden om mijn vraag te stellen.
Ik heb pas een zware behandeling achter de rug bij mijn tandarts.
Twee kiezen eruit laten trekken, een kies laten vullen etc.

Nu staat er op de factuur als code: V14 = Kroon van plastisch materiaal. Maar ik heb mijns inziens helemaal geen kroon gehad? Kan iemand mij misschien uitleggen wat dit betekend?

De overige codes die ik niet kan plaatsen:
A10 = Geleidings/ infiltratie anesthesie
V60 = Indirecte pulpa-overkapping
V21 = Etsen met etsbare onderlaag (??)

Ik lees het zeer graag van jullie terug! Heb veel code's niet eens opgenoemd, maar vind het echt een fikse rekening!

Alvast bedankt!

Groeten,
Lena.
Spiegeltje

V14: kroon van plastisch materiaal: Dat is geen echte kroon, maar een grote drie- of meervlaksvulling waarbij de tandarts de knobbels van de kies er op moet "boetseren". Dat is als er heel veel caries is of een flink stuk is afgebroken. Het is in feite een alternatief voor een kroon die buiten de mond wordt gemaakt.

A10: dat is gewoon verdoving

V60: dat is een soort kapje dat de tandarts aanlegt zodat ie niet helemaal tot de zenuw hoeft te boren. Dat diepe boren verhoogt de kans op een complkicatie. Niet al het aangetaste tandweefsel wort verwijderd, daarboven komt het kapje en daarboven de vulling maar evengoed wordt het caries proces gestopt. Dit gebeurt dus alleen bij diepe gaatjes.

V21: standaard bij elke vulling, hoort eigenlijk niet in combinatie met V60 te worden gedeclareerd. Soms is er wel aanleiding voor. Als het gedaan is mag het ook worden gedeclareerd. Als een tandarts deze combinatie bij alle vullingen standaard opvoert is dat niet juist.
di, 09/07/2010 - 21:25 Permalink