Kroon te ver afgeslepen. Wie betaald de herstelkosten?

Author:
kroontje66
Posted:
di, 10/07/2008 - 09:36
Ik heb al jaren een kroon op 1 voortand. Om de zoveel tijd laat de lijm van de kroon los zodat ik hiervoor naar de tandarts moet. Volgens hem laat de lijm los door de inwerking van speeksel. Volgens mij ligt het al jaren aan het feit dat de kroon gewoon langer is dan mijn andere voortand (sowieso al geen fraai gezicht) en er daardoor meer kracht op komt bij het bijten. Na veel 555 en 666 heeft hij er vorige keer een fractie afgeslepen, maar niet gennoeg.
Deze keer was de kroon ook weer losgekomen en heb ik nogmaals mijn zienswijze kenbaar gemaakt en gevraagd nog een stukje af te slijpen zodat de kroon even lang is als mijn andere voortand. Nu heeft de tandarts er zoveel afgeslepen dat de kroon veel korter is met afgeronde hoeken. Geen gezicht! Ik kan nu ook niet meer met deze tand bijten. Alle krachten komen nu op mijn andere voortand en hoektand. ook zijn er hierdoor scherpe hoeken ontstaan. Ik heb hem hierover aangesproken. Volgens hem is de kroon lostrekken geen optie omdat dan de wortel meekomt en de stap naar een implantaat onvermijdbaar wordt. Gewoon wachten totdat de kroon weer los gaat zitten (zal heel lang gaan duren want de te korte kroon wordt nauwelijks nog belast/gebruikt bij het bijten) en dan de kroon door de tandtechnieker weer laten herstellen zegt hij. Ik ben bang voor schade aan mijn andere tanden en wie moet de herstelkosten van de kroon betalen? Ik vindt dat hij een fout heeft gemaakt.
vV

dit soort zaken moet dan in het licht van de leeftijd van de kroon gezien worden. Hoe oud is ie? Is toch wel een lastige discussie omdat hij en vaak losgekomen is (hoort niet) , en naar uw zeggen te lang was. Ik zou zeggen: ga eerst eens in goed overleg met uw tandarts, zonder gelijk een eisende insteek te hebben daarbij, leg uw bezwaren op tafel, en stel dat u het liefste ziet dat er een nieuwe, en nu goede kroon gemaakt word. Wellicht is er iets te spelen in de discussie met een verzekeringsvergoeding. Erafhalen kan onder de wortel te beschadigen, maar dan is de kroon wel kapot, en zal dus vervangen moeten worden. Een enkele kunstenaar kan met composiet de kroon (tijdelijk) fatsoeneren wellicht.
di, 10/07/2008 - 15:33 Permalink