kroon breekt Af

Author:
Vlinder282.@
Posted:
ma, 01/13/2014 - 18:35
GOEDENDAG,

IK HEB EEN PROBLEEM 2 JAAR GELEDEN HEB IK EEN KROON LATEN PLAATSEN MAAR HIER IS EEN STUK VAN AFGEBROKEN MAAR IK HEB SINDS EÉN WEEK EEN ANDERE TANDARTS WAAR IK NIET VERDER OP IN WIL GAAN MAAR NU ZIT IK DUS MET EEN PROBLEEM.
HET LAB GEEFT GARANTIE OP DE KROON MAAR MIJN OUDE TANDARTS ZIET AF VAN DE BEHANDELING IK BEN ZONDER ONENIGHEID OF RUZIE WEGGEGAAN.
MAAR IK GA WEER GEEN 4 A 500 EURO UITGEVEN VOOR DEZELFDE TAND.
EN OOK HEEFT MIJN NIEUWE TANDARTS EEN ANDER LAB ANDERS ZOU IK HET ZO KUNNEN OPLOSSEN.

MAAR MIJN VRAAG IS DUS...KAN IK MIJN OUDE TANDARTS AANSPRAKELIJK STELLEN VOOR DE REPARATIE OF NIEUWE KROON..?

Ik begrijp dat er natuurlijk kosten aan zitten dat het procentsgewijs zal gaan wat de betaling betreft maar ik vind dat als een tandarts een kroon plaatst en na 2 jaar gaat hij stuk ( niet eens op iets hardst gebeten gewoon stukje in mijn mond toen ik wakker werd) dat hij een zekere verantwoordelijkheid heeft ook al ben je net één week naar andere tandarts gegaan.

Hoe sta je als patient in je recht?
Kan ik de rekening naar de oude tandarts sturen?

Heeft iemand een goede tip wat in dit geval de rechten en de plichten van (oud) patient
En tandarts zijn

Ik zie jullie reactie tegemoet

Graag uw advies
vV

stukje in de mond bij wakker worden kan wijzen op knarsen in de slaap.
Naast dat ik dan niet zomaar klakkeloos een nieuwe kroon zou plaatsen is het garantieverhaal niet zo 100% zeker. (bij materiaalfout of zo gaat ie eerder kapot, en ik begrijp dat de kroon op zich nog goed zit, maar dat er porselein is afgebroken.)
Lastig verhaal om zo van achter ene PC te beantwoorden.
ma, 01/13/2014 - 19:04 Permalink
Vlinder282.@

Idd porselein is afgebroken hoewel ik nog nooit gehoord heb dat ik knars kan ik niet 100% zeggen dat het dat niet is.
Maar ik mag wel verwachten dat een kroon langer mee ggaat dan 2 jaar en mocht men een porselein setje kopen en de tand oplappen vind ik niet zo fijn idee ik moet immers nog 9 kronen maar ik heb er weinig vertrouwen meer in op deze manier.
Ik denk dat ik de kiezen en tanden maar behoud die de endodontoloog zo mooi heeft gemaakt van vulmateriaal het plan was daarna van lieverlee kronen 2 per jaar maar als er zo snel stukken af gaan ...ik neem mijn gebit heel serieus en heb er behoorlijk wat geld voor over maar na 2 jaar al kapotte kroon vind ik veel te snel en ik vind dat mijn oude tandarts samen met het lab moeten beoordelen hoe ze dit op gaan lossen maar mijn oude tandarts gooit de handdoek in de ring...ik niet hoor ikga mijn advocaat mailen moet die maar uitmaken wie er gelijk heeft want ik weet het niet....wat ik vind is hier niet van belang wat de wet zegt is van belang niet meer en niet minder.
Als ik verlies betaal ik gewoon maar als de tandarts aansprakelijk is zal hij het moeten doen.

Maar bedankt voor uw reactie en nog meer reacties zijn welkom
ma, 01/13/2014 - 20:33 Permalink
vV

ik denk toch dat wanneer er sprake is van knarsen je niet zomaar meer kronen moet gaan plaatsen want die zullen dan niet lang mee gaan. Gewone kronen zijn niet bestand tegen knarsen. Daar moet toch rekening mee gehouden worden. En wanneer het de oorzaak van breken is is de tandarts er alleen voor aanspreekbaar wanneer dat op moment van plaatsen kronen bekend was/al aan de orde was met duidelijke verschijnselen.
Dat de tandarts de handdoek in de ring gooit kan te maken hebben met de overstap. (je wilt er verder niet op ingaan maar blijkbaar is het niet een gewone wisseling van tandarts geweest?). Dat je gelijk met advokaten gaat schermen geeft mij eigenlijk ook te denken.
Dat het lab meedenkt is mooi, maar dat is maar de helft van de kosten. Blijkbaar ben je daar al tevreden mee, ik neme tenminste aan dat de nieuwe tandarts niet voor niks werkt.
di, 01/14/2014 - 08:10 Permalink
Delana

oei, dit wist ik niet. Ik heb in periodes ook geknarst en daarvoor was een mooi plaatje gemaakt. Nadat ik mijn kroon kreeg pastte het alleen niet meer en toen heb ik geen nieuwe besteld, omdat het nogal duur was. Ik wist niet dat mijn kroon er kapot van kan gaan. Toch maar eens navragen dan ...
di, 01/14/2014 - 09:18 Permalink
Vlinder282.@

Nou weet u ik heb nog nooit gehoord van iemand dat ik knars en het kan ook bijna niet want mijn onderste tanden komen tegen het tandvlees op de scheiding van tand en tandvlees van mijn bovenste tanden als ik mijn tanden onnatuurlijk voor mij op elkaar zet krijg ik kramp in mijn kaken zover moet ik mijn kin naar voren doen dus bijna onmogelijk om te knarsen lijkt mij tenminste op de plek waar er een flink stuk vanaf is:oops: en de overstap is om mijn dochter te beschermen omdat ze er werkt en genegeerd en geïntimideerd word om erger te voorkomen ben ik weggegaan ik vond dit het verstandigste om te doen.
Mijn dochter zit overspannen thuis en inmiddels bevallen maar binnenkort moet ze weer aan de slag haar bloeddruk blijft gevaarlijk hoog door de stress op haar werk maar..dit is niet het enige wat hij doet mij weigeren om te helpen met deze kroon ook heeft hij gezorgd dat mijn nieuwe tandarts opeens geen patiënten meer aannam na ik al ingeschreven was ze hadden contact gehad en ik had niet gezegd bij wie ik vandaan kwam.

Mijn verzekering dekt alle problemen op wat voor gebied dan ook en idd volgens mijn advocaat er is een plicht vanuit mijn oude tandarts om het op te lossen.
Ik vind het handig als je altijd een advocaat in kunt schakelen tegenwoordig.

Maar ik wil wel zeggen dat mijn oude tandarts een heel vakbekwaam persoon is en heel goed is in zijn vak maar ik sta in mijn recht en ik ga weer geen 500 euro betalen voor dezelfde hoektand er is ook iets van menselijkheid daarom ben ik overgestapt ik hou niet van ruzie . :smt014

Maar zint me iets niet en het valt met praten niet op te lossen dan zal ik niet schromen om een advocaat in te schakelen.

Wel vind ik het jammer dat je hier geen foto kunt plaatsen b.v van mijn afgebroken kroon
di, 01/14/2014 - 21:31 Permalink
vV

woooww.. de stress druipt ervan af. sorry. wat knarsen betreft: 99 van de 100 mensen die het doen (ietwat gechargeerd getal maar wel significant veel) weten niet dat ze het doen, en het is niet altijd hoorbaar/merkbaar voor een partner. Tevens is de beschreven diepe beet juist een factor waar we vaker neiging tot knarsen zien.
Leuk dat de advocaat dat roept (ik denk jurist want rechtsbijstandsverzekeringen werken alleen met dure advocaten wanneer het echt niet anders kan) maar hij zal toch even de jurisprudentie in moeten duiken, want het is wel een erg zwart wit conclusie waar vele uitzonderingen op mogelijk zijn.
Daarnaast zal een rechtbank, als het al zover zou komen, dit terugverwijzen naar de klachtencommissie of medische tuchtraad wanneer dat traject niet eerst doorlopen is.
ik hou niet van ruzie . :smt014
dit staat redelijk haaks op gelijk erbij slepen van een advocaat... maar goed dat is mijn mening.
Aangezien het blijkbaar ook nog eens een hoektand betreft sterkt dat mij in mijn vermoeden, maar om het zeker te weten is aanvullend onderzoek nodig.
Daarnaast komen er allerlei secundaire zaken langs die worden geponeerd als primaire beweegredenen voor de tandartsen om te doen of juist niet te doen wat naar uw mening zou moeten. Wellicht is het wijs terug te gaan naar de hoofdzaken.
wo, 01/15/2014 - 08:12 Permalink
Grappa

De advocaat, inderdaad mogelijk een gewone jurist, kan wel wat roepen maar waarom toch nog niet eens proberen te praten of je argumenten in een brief te zetten. Je kunt altijd overwegen een klacht in te dienen bij de klachtencommissie van de tandarts. Men zal dan eerst proberen te bemiddelen, dat is de aantrekkelijkste oplossing in materiële zin. Mocht je er niet uit komen en de commissie een uitspraak doet in je voordeel moet je alsnog naar de rechter. Dus als je het echt zou willen is de gang naar de civiele rechter een kortere, deze zal je nietbterugsturen naar een klachtencommissie of tuchtcollege. Die gaan namelijk niet of materiële schade. Persoonlijk vind ik het allemaal erg buiten proporties zeker omdat allerlei factoren meespelen zoals al genoemd knarsen, misschien toch een ergens op gebeten en dergelijke.
wo, 01/15/2014 - 19:53 Permalink
Vlinder282.@

Ik wil alleen maar dat de tandarts redelijk is en even kijkt ik heb alsnog naar de praktijk gebeld en vermoedelijk komt er een overleg met het lab de tandarts mag best weten dat ik er werk van maak , ik begrijp best dat u als tandarts er anders tegen aan kijkt en dat is niet erg maar ik vind dat de tandarts niet altijd vrij uit mag gaan. De meeste patiënten laten het erbij zitten ik niet ik probeer want ik heb niets te verliezen en ik vind alsnog dat ik de tandarts en het lab met zijn drieën er uit moeten komen dat niet alleen ik weer het volle moet gaan betalen voor een kroon ik vind 2 jaar te kort om te vervangen de tandarts vergeet vaak dat tniet iedereen een goed inkomen heeft tenminste mijn oude tandarts denkt dat al vaak gemerkt aan zijn taalgebruik.

Maar op een juridisch e manier vind ik geen ruzie hoor ruzie is voor mij dat je iemand in de praktijk de tandarts of de tandarts jou voor alles wat lelijk is
Uit maakt en daar begin ik niet aan.
En overigens bij het NMT en TIP adviseerde ze me om een klacht in te dienen daarom heb ik eerst gebeld want ik kan me indenken dat je daar niet op zit te wachten als tandarts wie weet had hij een slecht humeur toen hij besliste me niet te helpen.
Nu afwachten of hij bijdraait anders eerst een klacht indienen bij het NMT maar nogmaals ik ben meer van het communiceren advocaat houd ik achter de hand.
Ik hoop echt op een goede oplossing waar we ons beide in kunnen vinden.

Vind u dit ook niet het beste tandarts?
do, 01/16/2014 - 20:51 Permalink
Ortholimburg

Het zou helpen als U hier en daar leestekens en hoofdletters zou gebruiken ,dat maakt uw verhaal wat beter leesbaar.
Afgezien daarvan is het m.i. Normaal dat een tandarts op dit forum met enige reserve tegen je verhaal aankijkt. We zien uiteindelijk enkel uw kant van de medaille, en we merken dagelijks in de praktijk dat patienten vaak een heel eigen inkleuring geven ,en vaak ook een selectief geheugen hebben . Ik beweer niet dat het in uw geval zo is, maar niettemin...
Als je toch denkt dat een klacht indienen beter is dan een bemiddelingsprocedure , moet je dit vooral doen maar vergeet niet dat de bewijslast bij U ligt. Dit betekent dat jij moet bewijzen dat de tandarts fout is,hij moet niet bewijzen dat hij geen fout heeft gemaakt. Geloof me vrij , dat is niet altijd eenvoudig!
za, 01/18/2014 - 23:54 Permalink
vV

Als er een klacht bij de NMT wordt ingediend begint men met een bemiddelingsprocedure, tenzij 1 of beide partijen daarvan afzien. De keus is er wel en maakt het hele verhaal aanzienlijk sneller.
Overigens is in een bemiddelingsproceduren nog geen sprake van bewijzen van de eigen visie. Anders is het ook geen bemiddeling. Bemiddeling betekent wel bereidheid water bij de wijn te doen ten gunste van snelheid en dus minder stress in de langere klachtenprocedure.
Die denk ik nog altijd sneller is dan een civiele procedure die zomaar enkele jaren kan duren incl beroep.
zo, 01/19/2014 - 09:26 Permalink
Vlinder282.@

Na overleg tussen lab en tandarts heb ik het voorstel niet geaccepteerd.
Het voor stel was dat ik 50% van de kroon betalen zou hier was ik helemaal mee eens.
Alleen moest ik ook 50% van de rekening betalen van de nieuwe tandarts die zou voor half geld moeten werken... Afdrukken maken noodkroon etc..... Dit heb ik geweigerd omdat ik vind dat de nieuwe tandarts 100% betaalt moet worden en dat dit betaald moet worden door oude tandarts.
Dus kroon komt op €525 dus €125 van techniek kosten voor mij is heel rieel.
Dus heb ik besloten om mijn tandarts gewoon alles te betalen zoals het hoort de €525 in totaal.
Ook heb ik klacht bij NMT ingediend en mijn advocaat aan het werk gezet.
Het is tegen mijn principes dat iemand die er niets mee te maken heeft voor half geld moet gaan werken en degene die niet meer wil helpen vrijuit gaat die niet aan zijn inspanningsplicht voldoet aan zijn (oud)patiënt.
Of ik er goed vanaf kom en het win kan me niet schelen mijn huidige tandarts hoeft er niet bij in te schieten wat geld betreft. En mijn oude tandarts mag best een keer het NMT en advocaat in zijn nek krijgen zodat hij inziet dat hij wat menselijker moet zijn en zijn trots opzij moet zetten soms.
Ik betaal iig voor mijn eigen kroon omdat mijn nieuwe tandarts hier niets mee te maken heeft en ik het voor hem af wil sluiten.

Maar goed ieder heeft zijn eigen mening en principes ,en dat mag.
Ik kan er niet mee leven als ik dit voorstel zou accepteren.
Daarom gaat het op deze manier.

Groetjes
do, 02/06/2014 - 23:52 Permalink