Kroon achterste kies??

Author:
RobZ
Posted:
vr, 04/11/2008 - 09:48
Ik ben 52 en sinds kort bij een nieuwe tandarts. De eerste behandeling was een wortelkanaalbehandeling achterste kies. Zeer pijnlijk. Tijdens de 2e sessie, na het verdoven, zei de tandarts: wellicht moeten we hem wel weghalen want er is niet veel houvast meer. Vond ik toch een beetje vreemd en heb ik ook gezegd. Behandeling toch maar afgemaakt en is nu keurig gevuld.
Paar maandjes verder adviseert zij mijn beide onderste achterste kiezen te vervangen door kronen. Ze ziet wat ribbeltjes en de vullingen zien er niet zo goed meer uit. Moeilijk natuurlijk om anderen hun mening hierover te vragen als je niet even kunt kijken, maar toch. Ik voel me er niet lekker bij want ik betwijfel of het echt nodig is. Ik heb ook gehoord dat je je achterste kiezen best kunt missen en ze maken geen onderdeel uit van mijn smile :)
Wie kan mij advies geven? Liefst wel met professionele achtergrond. Waarvoor dank.
vV

er is zelden maar 1 oplossing voor een probleem. In uw geval dus meerdere, niets doen valt er ook onder. eea hangt erg af van mate waarin d kiezen gevuld zijn. Een erg grote vulling waar ook nog eens een wortelkanaalbehandeling gedaan is is in de toekomst aan de beurt voor een kroon, en naart mijn mening vertel je dat op het moment van de wortelkanaalbehandeling, en bespreek je dan de opties met de patient. Mij komt voor dat uw tandarts niet met u bespeekt maar zelf de keuzes maakt.
Bij elke nieuwe patient bespreek ik de gebitstoestand, en geef ook aan welke grote zaken er in de toekomst aan zitten te komen, zodat iemand zicht heeft op wat er aan komt qua kosten (globaal). en dus kan beslissen wat hij/zij ermee wil. Wachten tot niet anders kan, of structureel en planmatig de probleempunten oplossen etc. Bij twijfel, en die heeft u nu: laat een second opinion doen, buiten het werkgebied van de eigen tandarts, voor een onafhankelijke mening over de staat neit alleen van die 2 kiezen maar ook de rest. Kost een tandarts globaal een half uur om op te nemen en te bespreken (in grote lijnen ).
vr, 04/11/2008 - 14:36 Permalink