kosten mondhygieniste

Author:
catrien
Posted:
vr, 02/06/2004 - 23:42
ik heb 15 jaar geleden een behandeling gehad om mijn tandvlees te redden. Is allemaal goed gegaan, maar het blijft kwetsbaar. Ik poets heel goed, gebruik alles wat denkbaar is aan stokjes, ragers etc. Ondanks dat ontstaat snel tandsteen en het risico op opnieuw ontstekingen van het tandvlees. Een behandeling bij de mondhygieniste helpt, eens per 4 maanden, maar mijn ziektekostenverzekering vergoedt dat niet, omdat ze redeneneren dat ik na twee keer 'nazorg' goed moet kunnen poetsen, cq. het probleem verholpen is. De m; hyg. is in loondienst bij de tandarts. Behalve dit is mijn gebit in orde, al in geen jaren geen enkel defect, ik ben optimaal verzekerd, maar betaal alles wat er gebeurt zelf. Heeft er iemand suggesties?
Lieneke

Misschien zou je in een hoger pakket kunnen?

Ik vind het raar dat je na 15 jaar nog steeds om de 4 maanden moet komen. Normaal dan kom je de eerste tijd om de drie maanden en dan komt er steeds meer tijd tussen te zitten. Als het tandvlees blijft bloeden en verdiept blijft dan zou de mondhygieniste eens aan een kweek of iets dergelijks moeten gaan denken, om te kijken of er een bepaalde agressieve bacterie aanwezig is.
Ik maak wel eens mee dat ik patienten krijg voor de nazorg die er perfect uitzien, maar waarbij de mondhygieniste steeds zegt dat er na 3 maanden de patient weer moet terug komen. Dat is natuurlijk onzin. Vraag haar maar eens hoe diep de pockets zijn en hoeveel het bloedt. Als de pockets minder dan 5 mm zijn en het bloedingspercentage ligt tussen de 0 en 15, dan vind ik het persoonlijk echt onzin om zo vaak terug te moeten komen.
Je zou ook eens kunnen proberen om er een 5 maanden tussen te laten en dan te kijken of het dan slechter of even slecht/goed is als de vorige keer. En als dat goed gaat, kan je proberen om er 6 mnd ertussen te laten zitten. Enzevoort.
Het kan ook zijn dat jouw mondhygiene toch niet zo goed is als dat je zelf denkt. Vraag ook daarna.

Succes!
za, 02/07/2004 - 11:29 Permalink
Lieneke

Oja, dat de verzekeraar zegt dat na 2 keer nazorg het probleem opgelost is, is niet waar!!! Zeker in het eerste jaar moet de patient vaak terugkomen en kan er daarna misschien afgebouwd worden.
za, 02/07/2004 - 11:31 Permalink
catrien

nog even een toevoeging: het gaat met mijn tandvlees wel goed, als ik mijn normale gebitsonderhoud ietsje minder goed onderhoud, dreigen er snel weer te diepe pockets te ontstaan. Dat dwingt me dus wel tot grondig poetsen etc. Wat de m'hyg. doet is tandsteen verwijderen, met laserstralen en daarna handmatig. Soms doet ze ook de jaarlijkse of halfjaarlijkse controle. Die wordt dan wel vergoed.
za, 02/07/2004 - 23:31 Permalink
dj

Hoi,

Hoe het met pocketbehandelingen zit weet ik niet maar veel verzekeraars met wat tndheelkundige dekking vergoeden dacht ik 1x per jaar tandsteen verwijderen, geheel of gedeeltelijk. Uitgebreid tandsteen verwijderen is dacht ik 42 euro.

Doeg,
zo, 02/08/2004 - 09:43 Permalink
Lieneke

Ja dat klopt maar dat zijn M-codes (M50, 55 en 59). Maar voor de nazorg gelden er andere codes: T-codes (t52,54 en 56), die kosten meer maar worden over het algemeen beter vergoed (en ook niet maar 1 keer per jaar).

Mag ik vragen in welke praktijk je zit? Desnoods schrijf ff een prive bericht...
zo, 02/08/2004 - 11:37 Permalink