kosten mondhygien

Author:
janny de V
Posted:
di, 09/23/2003 - 00:01
Ik zou nu voor de 3e keer naar een nieuwe tandarts/paradontoloog. Ik schrik me telkens een hoedje van het tarief voor nazorg mondhygiene. Hij berekent mij code T56 voor een tarief van 93.80 Euro. Feitelijk lig ik 20 minuten in de stoel en word ik behandeld door een assistente die door hem is opgeleid maar die geen mondhygieniste is (in Belgie bestaat dit vak niet). Het voelt niet goed, zeker omdat ik weet dat ik eerst door mijn vriendin werd behandeld die wel mondhyginiste was en waarvoor ik ongeveer 70 euro betaald (code was ook iets lager) Het gaat om een nederlandse tandarts die zijn praktijk heeft in Belgie. Ik ga stoppen bij deze tandarts en heb een paradontoloog in Belgie gevonden die dit werk zelf doet voor ongeveer 40.00 omgerekend is me verteld. Wat zijn de werkzaamheden die horen bij code T56 en door wie worden ze dan uitgevoerd. Kan ik hier nog bezwaar tegen maken?
dj

Hoi,

Bezwaar maken kan zeker. Of u veel kans maakt weet ik niet.

Basisregel met rekeningen is dat ze betaald moeten worden. Maar een echt onredelijk hoge rekening hoeft niet te worden betaald, als de patient wel tijdig aangeeft waarom. Dan moet er echter heel wat aan de hand zijn met een rekening.

T56 staat voor "uitgebreid consult
parodontale nazorg mondhygienist". Het schijnt overigens dat het voor tandartsen verplicht is met deze codes te werken. Ik ben van mening dat de toelichting er eigenlijk ook bij hoort. Ze zijn hier te vinden:

http://www.nmt.nl/nmt/Website/nmt.nsf/vlWebsite2/41E7BCFF9C0456F6C1256A…

en de tarieven hier
http://www.nmt.nl/nmt/Website/nmt.nsf/vlWebsite2/41E7BCFF9C0456F6C1256A…

Waar te vinden is dat E 93.80 juist is.

De vraag rest dus: is er inderdaad T56 uitgevoerd? Dat kan ik niet zeggen.
Wat is er precies gebeurd in die twintig minuten?
Waaruit zou een T56 minimaal moeten bestaan?

Doeg,
di, 09/23/2003 - 11:03 Permalink
de digitale tandarts

Aan het tariefsysteem is geen tijdsfactor gebonden, sterker nog de overheid heeft zich altijd sterk verzet tegen bijv. een uurtarief (behalve binnen de awbz-tandheelkunde)

Een standaard consult parodontale nazorg omvat volgens de algemene bepalingen:

- beoordelen van de parodontale situatie
- controleren van de mondhygiene
- verwijderen van aanwezige plak en tandsteen
- zonodig rootplaning
- polijsten van de gebitselementen
- geven van instructie mondhygiene en voorlichting over mondhygiene

Een uitgebreid consult parodontale nazorg omvat:
In principe dezelfde items als genoemd bij een standaardconsult met dien verstande dat door omstandigheden - zoals hoge vatbaarheid voor parodontale ontstekingen, een niet geheel optimale mondhygiene of een systeemziekte met relatie tot parodontale aandoeningen - op meerdere items van de voorlichting en of klinisch handelen een zwaardere nadruk moet worden gelegd.

Met andere woorden, wanneer veel schoonmaakwerk en bijsturing van de mondhygiene noodzakelijk is, kan o.a. een uitgebreid consult gerekend worden. Dit geldt tevens in het geval van een hoge vatbaarheid hiervoor en/of bij ziekten die de situatie doen verslechteren.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-09-23 11:32 ]
di, 09/23/2003 - 11:28 Permalink
janny de V

Wat ik erbij moest vertellen dat ik inmiddels al 16 jaar paradontis heb en dat ik zelfs bij de universiteit behandelingen heb moeten ondergaan. Deze controle en periodieke reiningen ter preventie door een assistente kan naar mijn idee toch niet geteld worden onder de noemer van uitgebreid? Dus een tandarts kan dus zelf bepalen onder welke code hij deze vind vallen een andere tandarts gebruikt ook weer een andere is nu mijn ervaring. De criteria zijn dus niet voldoende omkadert. In nederland betaalde ik 70 euro, in Belgie die Euro 93 en een ander Belgische tandarts rekent euro 40. Voor exact het zelfde werk. Verder nog te bedenken dat ik 7 kiezen kwijt ben dus die hoeven ook niet te worden schoongemaakt
di, 09/23/2003 - 17:06 Permalink