Kijk uit als je ziekenfondsverzekerd bent!

Author:
angsthaasje1970
Posted:
ma, 05/02/2005 - 14:27
O.a. bij Zilveren Kruis Achmea, wordt op dit moment ontzettend pittig gecontroleerd of je tandarts wel een overeenkomst heeft met hen. Zo niet, kun jij dus fluiten naar je centen, en zoals mij nu is overkomen... fluiten naar je tandarts, omdat die geen antwoord wil geven op de vraag of ze wel of geen overeenkomst hebben en je behandelen als een paria.

De 'burger' is dus de dupe van een gevecht tussen zorgverzekeraar en tandarts, want er is nergens na te lezen welke tandartsen wel en welke niet aangesloten zijn.

Vergeet dit dus NIET te vragen voor je behandelt wordt, anders zit je dalijk met een strop!
prondel

Ik ben bang dat je je een beetje laat stangen door Zilveren Kruis Achmea.
Je hebt in nederland ook nog zoiets als vrije artsen keuze, en als je gewoon een nota indient van een tandarts die ingeschreven staat inhet BIG register, praktijk voert in nederland en een praktijkcode heeft (en dat heeft iedereen die bij een ziekenfonds kan declareren/praktijk heeft).....
Dan is het een legale nota.

ZKA wil gewoon graag een contract, maar als je heel ver van het hoofdkantoor woont dan is er per maand maar een heel kleine kans op het aangaan van een contract. Dus als je de enige bent in zijn/haar praktijk is er misschien wel geen basis contract, ECHTER, ZKA moet dat gewoon aan de tandarts mee sturen bij het bekend worden van de eerste declaratie. En daar.............gaat het bij de verzekeraars wel eens vaker mis. En dan leggen ze het probleem bij jou. En is dat terecht?

Lijkmenie. Want hebben ze tevoren gevraagd wie uw tandarts is? En zo ja, de consequentie uitgelegd van het niet hebben van een contract met hun van die tandarts. Nee, denk ik.

Dus zit er zo'n papierverwerkende regelneef/nicht en die denkt, ja me hoela, dat ga ik niet uitzoeken, retour afzender. Dat is zoals het waarschijnlijk is gegaan. En dan maken ze en passant de tandarts nog uit voor een malafide type door te melden dat ze niet met die tandarts in zee zijngegaan.

Gewoon keihard opnieuw indienen, briefje erbij dat je zelf die tandarts mag kiezen in dit vrije land en dat ze de tandart maar een contract, wat ie eigenlijk stilzwijgend heeft, mogen sturen van ZKA.

Meestal heeft een tandarts een aantal contracten van diverse grote ziekenfondsen, de kleine of sporadisch in zijn/haar praktijk voorkomende ziekenfondsen doen dan niet ingewikkeld en volgen de trend van de grotere club.

Achmea zit te dus gewoon te zieken, keert daardoor later uit en als je dat maar vaak genoeg doet houden ze een aardig rente voordeel over aan dat niet uitkeren, verzieken ze de relatie met je tandarts tijdelijk en rijden ze zonder een traantje weg te pinken om 5 uur weer naar huis.

Volgend jaar maar weer naar een ander zou ik zeggen.


NB, ik ga er vanuit dat je gewoon bij een normale tandarts zit en niet bij een Syrische neptandarts die in een achterkamer van een koffiebar in Den Haag zijn werk doet. En dat de behandelingen geen vooraf aanvraag nodig hadden, want anders vind ik in elk geval dat de tandarts je een begroting moest meegeven zodat je vooraf de kosten tegen de declaratielamp kon houden.

Peter
Die ook geen contract had met ZKA tot ik de papieren met 1 handtekening op mocht sturen.




Moderatoren/andere angstigen: dit is de enige toon die je moet aanslaan als je verzekeraar dit soort taal over je tandarts uitkraamt terwijl je weet dat ie gewoon in NL mag en kan werken. Ze perken je in zonder legitieme reden en houden de hand op de knip zonder te blozen. Later zijn ze dan uit coulance (coulance my ASS!), wel bereid te betalen........... tis verdorie je eigen premie die je dokt elke maand hoor.


Zo, die staat weer!

Angsthaas en ander paasdiertjes........succes
ma, 05/02/2005 - 15:58 Permalink
Moon

Ik heb vanwege mijn enkel uitgezocht hoe het zat met fysiotherapeuten. Daar mag je ook een vrije keuze voor maken, maar er staat wel een verschil in bedrag bij. Bij fysio's die gecontracteerd staan krijg ik € 24,- vergoed. Bij fysio's die niet onder contract staan krijg ik maar € 21,- vergoed.

Het lijkt me inderdaad sterk dat je helemaal niets vergoed krijgt. Misschien minder, maar je zal je rekening vergoed moeten krijgen, aangezien je premie betaald voor je verzekering!
Ik zou inderdaad de rekening opnieuw indienen zoals Prondel al zei, en in elk geval even bellen met iemand die je even precies kan vertellen hoe het allemaal in elkaar steekt!!!
ma, 05/02/2005 - 16:29 Permalink
vV

Helemaal mee eens!! inmiddels is ook al lang en breed bekend dat ziekenfondsen die zo handelen, dit doen in strijd met de wet. Dat een tandarts geen handtekening heeft gezet maakt niet uit, zolang de tandarts handelt in de geest van de aangeboden (als ze die moeite al genomen hebben bij ZKA) overeenkomst is dit juridisch voldoende. Dan kan dus gewoon gedeclareerd worden zowel door tandarts als patient.

Dus gewoon een lekker pittige brief schrijven mbt vrij teandartskeuze, dat zij nooit de moeite genomen hebben je erop te wijzen dat deze tandarts geen overeenkomst heeft (uit eerdere declaraties wisten zij toch waar je komt!) en dat deze handelswijze juridisch niet klopt, verwijs daarvoor ook maar naar de NMT. (wellicht is dit op hun site nog te vinden!).
ma, 05/02/2005 - 16:33 Permalink
vV

""Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het College Toezicht Zorgverzekeringen (CTZ) vindt dat er sprake is van een overeenkomst als een tandarts van een verre zorgverzekeraar een overeenkomst krijgt aangeboden en hier niet tegen protesteert maar wel rechtstreeks bij de zorgverzekeraar declareert. ""

Uit een NMT artikel over dit onderwerp.

ZKA handelt dus in strijd met een uitspraak van de toezichthouder!
Mits de tandarts niet tegen deze aangeboden overeenkomst geprotesteerd heeft uiteraard.
In dat laatste geval dient hij patienten van betreffend ziekenfonds te melden dat er geen basis voor indienen van declaraties is....

Dank u voor al deze belachelijke regelgeving...
leuk om te weten dat dit soort verzekeringen zo werken...
Let wel: zij krijgen met ingaan van de basisverzekering 2006 meer macht!!

Er is maar 1 manier om dat in te perken: indien u het niet eens bent met de wijze waarop uw verzekering u en/of uw hulpverlener behandelt ga bij de eerstvolgende mogelijkheid naar een andere verzekering!!

Zij moeten meer met elkaar gaan concurreren vindt de regering, maar dat werkt alleen wanneer zij door hun klanten ook worden afgestraft als het fout gaat! En dat is dus aan de patient!
ma, 05/02/2005 - 16:45 Permalink
prondel

So hee, pittige woorden hiero.
En that's the way it is, HOEAAA!! (RUN DMC heerst)

Peter, de aimabelheid zelve
hahahahahahaah, not!
ma, 05/02/2005 - 17:03 Permalink
joek

Dat van die fysiotherapeuten, dat heb ik zelf ook meegemaakt.
Ik zat bij een fysiotherapeut, waarbij mijn verzekering geen contract had. Toen moest ik net doen alsof ik in een andere plaats bij hem onder behandeling zat, anders kreeg ik niets vergoed.
Schande, want het was en is een hele goede fysiotherapeut.
Dat is overigens ook een van de redenen dat ik weg ben gegaan bij deze ziektekostesnverzekering.
Misschien had ik toch meer moeten aandringen, als ik dit zo lees.
Groetjes,
Joke
di, 05/03/2005 - 09:33 Permalink
vV

Op langere termijn werkt het denk ik heel simpel.
Het verschil tussen het aanbod in tandheelkunde en fysiotherapie is dat er op het moment meer fysiotherapeuten zijn. De verzekeringen nemen nu vast een voorschot op hun uitgebreidere macht door verschil in tarieven / vergoedingen te gaan hanteren. In de toekomst zal dit gekoppeld worden aan "kwaliteit" oftewel de fysiotherapeut die in minder behandelingen resultaat boekt wordt voorgetrokken. Dit zegt natuurlijk niets over het effect van de behandeling op langere termijn, en ook niets over daadwerkelijke kwaliteit. Kwaliteit zal als argument gehanteerd gaan worden om de kosten te beheersen.

Let wel: men ropet dat de zorg onbetaalbaar wordt anders, maar dit klinkt vreemd uit de mond van zorgverzekeraars die miljoenen zoniet miljarden op de plank hebben liggen, en kunstmatig wachtlijsten in stand houden door ziekenhuizen en specialisten te budgeteren.

Ik voorspel nu reeds dat met de wijze waarop e.e.a. geregeld is de basisverzekering een fiasco wordt, met alleen maar verliezers. Deze zullen mn weer in de hoek van de chronisch zieken te vinden zijn.
De administratieve lasten in de zorg zullen verder stijgen (onder het mom van kwaliteitsbewaking en controleuitbreiding) terwijl het nu net andersom zou moeten zijn: minder geld naar de burocratische overhead.

Eigenlijk zou om met de zorgverzekeraars te gaan concurreren iedere tak in de zorg zijn eigen verzekering moeten oprichten, of de handen ineen slaan. Veel aandacht voor preventie, ipv achter de feiten aan te lopen, wat wij steeds vaker moeten doen als gevolg van alle bezuinigingen. Dat is een heilloze weg, de verslechtering van de kindergebitten is al zichtbaar aan de gang!!
Controle moet plaatsvinden echt op kwaliteit, en niet op basis van statistieken en de verzekering hoeft slechts kostendekkend te zijn, Nu zijn de aanvullende verzekeringen simpelweg een forse winstpost voor de verzekeringen in de zorg. En winst is het enige waarop voorlopig door hen gepeild zal worden. Dus verlaging van kosten/uitkeringen, toename van premielast.
di, 05/03/2005 - 10:36 Permalink
joek

Ik kan het helemaal met je vinden!
Wanneer ga je de politiek in?
Ik vrees dat mensen met jouw ideeen het niet gaan winnen. Helaas.
Joke
di, 05/03/2005 - 19:07 Permalink
vV

Ik ben geen politicus...Ik ben wars van compromissen alleen om elkaar tevreden te houden.

De geschiedenis leert dat uit politieke compromissen alleen maar wanstaltige onwerkbare regelgeving en kostenstijgingen voortkomen.

In dit soort situaties ben ik meer van de botte bijl, en er zouden heel wat overbetaalde ambtenaren het veld moeten ruimen voordat ik doelen kan bereiken.

Want vergeet niet dat het nog meer de hoge ambtenaren van de diverse ministeries zijn die beleid maken dan de politici zelf.

Politiek is niets voor mij, ik wil resultaten boeken.

Er zijn genoeg mensen die mijn visie steunen (of die mij aan mijn visie geholpen hebben ,ik heb echt niet alles van mijzelf), maar de meesten zitten op posities waar niets uit te richten valt.
wo, 05/04/2005 - 07:35 Permalink