Kiezen te laag geworden na vullen.

Author:
ongelukje
Posted:
do, 01/02/2014 - 23:27
Beste,
Een paar maanden geleden zijn er links twee kiezen uitgeboord en gevuld, omdat er tussen de oude vullingen wat ruimte was ontstaan. Na een aantal dagen had ik nog sterk het idee dat mijn kiezen niet goed aansloten en dat ze lager waren dan voorheen.
Ik ben opnieuw langs de tandarts gegaan in de hoop dat dit verholpen kon worden, mijn kaak voelde ook erg vermoeid.
Het antwoord dat ik kreeg was dat hier niks aan te doen was en volgens haar sloten ze wel goed aan ondanks dat ik gewoon de open ruimte ertussen duidelijk kan zien.
Goed ik heb me er in de eerste instantie maar bij neergelegd en aangenomen dat het lamme gevoel in mijn kaak vanzelf zou verdwijnen. Nu een aantal maanden verder zie ik dat mijn voortanden (onder) heel snel aan het afslijten zijn en ze zelfs blauwig aan het verkleuren zijn aan de bovenkant.
Zou u me kunnen adviseren wat ik kan doen om verdere slijtage te voorkomen en hoe ik mij het best kan opstellen naar deze tandarts toe? Heeft de tandarts een fout gemaakt? had zij geen zin om haar fout te herstellen? Wat zijn mijn rechten in deze?

Alvast bedankt voor uw reactie,
vV

als ze een paar maanden geleden niet sloten doen ze dat nu wel. Kiezen zoeken altijd contact, een gegeven waar wij juist ook wel eens express gebruik van maken.
als er nu nog steeds een vermoeid gevoel is , is er dus een andere oorzaak. samen met beeld van slijtage denk ik dan aan knarsen wellicht samen met erosie, maar daar is uitgebreider onderzoek voor nodig, een voedingsanamnese etc.
Het komt op mij niet over dat er een fout is gemaakt , in ieder geval niet iets wat blijvende gevolgen heeft. Het komt op mij wel over dat er andere dingen aan de hand zijn waar wel iets aan gedaan moet worden.
vr, 01/03/2014 - 08:17 Permalink
Chris888

Ik heb wel die ervaring (punt 2 en 3).
1. 7 jaar kaakgewrichtsklachten rechts door te hoge vulling links. Dwz klachten verdwenen in paar dagen na nw en lagere vulling.
2. Jaren later: half jaar lang precies dezelfde klachten na juist een lage vulling (verlaging van kies) rechts. Klachten verdwenen niet.
3. tandarts heeft dit toen op willen lossen door verstandskies rechts uit occlusie te slijpen. Gevolg: extreme verergering klachten gedurende half jaar. Klachten verdwenen in paar weken nadat links wat is ingeslepen. Kies met lage vulling rechts staat weer in occlusie, maar verstandskies rechts na 8 jr nog steeds niet, jammergenoeg, want ik vond het fijner aanvoelen toen ie nog wel meedeed. Maar geen kaakklachten meer.

Ik heb dus het idee, op basis van n=1, dat kiezen niet altijd weer in occlusie groeien.
za, 01/04/2014 - 10:10 Permalink
vV

1 enkele te hoge kies werkt dat niet mee, en soms is er wel eens de uitzondering op de regel ja, dat is altijd en overal zo.
Inslijpen zie ik helaas vaak verkeerd gaan, te veel gericht op een lokaal contact . Zeker bij verstandskiezen zie je vaak dat die met bijten niet zozeer storen maar meer met zijdelingse (kauw-) bewegingen. Een lokaal te hoog contact kan een trigger zijn voor knarsen, wat soms door kan gaan ook al is de oorzaak weg.
Dus je moet er wel kritisch mee om blijven gaan en goed de ogen open houden, en ook naar de kontakten aan de andere kant kijken, ook al is rechts niet gewerkt , je kan dat wel beïnvloeden met werk links.
Maar we dwalen af van de oorspronkelijke vraag.
za, 01/04/2014 - 10:37 Permalink
ididit

Het is toch voor ons heel lastig te beoordelen of het wel of niet goed gedaan is. Soms slijpen ze een beetje bij, nog een keer met dat 'papiertje' ertussen en dan is het: het is echt goed zo. Wij moeten toch ook op de tandarts kunnen vertrouwen? Tuurlijk, als iets niet goed voelt dan moet je dat melden, doe ik ook altijd wel, maar soms went het ook, een gevulde kies voelt altijd even anders, of een kroon.
zo, 07/13/2014 - 20:51 Permalink