Kiespijn, maar tandarts wil mij niet behandelen

Author:
Tommy
Posted:
wo, 02/04/2004 - 13:07
Hoi allemaal,

Ik zal eerst mijn situatie uitleggen. Ik sta ingeschreven bij mijn tandarts te Etten-Leur.
Mijn laatste bezoek bij de tandarts is 1,5 jaar geleden, waarbij de tandarts mij verwijst naar de kaakchirurg voor het verwijderen van mijn verstandskies. Ik heb dit advies niet gevolgd omdat ik daar helemaal geen last van heb. Vorige week ben ik weer naar de tandarts geweest omdat ik mijn vulling van mijn kies gebroken is(niet van mijn verstandskies) en daar heb ik nu vreselijk last van. De tandarts weigert mij te behandelen omdat ik destijds zijn advies niet gevolgd heb. Hij wil mij alleen behandelen als ik mijn verstandskies laat verwijderen.

Nu is mijn vraag: Mag hij mij weigeren te behandelen omdat ik zijn advies niet gevolgd heb? En wat kan ik nu doen?

Graag jullie mening hierover!
dj

Hoi,

Mijn mening hierover, waarbij ik oa gebruik maak van de WGBO tekst die op http://www.hulpgids.nl te vinden is.


Mag hij mij weigeren te behandelen omdat ik zijn advies niet gevolgd heb?

Alleen als door het niet opvolgen van dat advies zogenaamde "gewichtige redenen" zijn ontstaan om niet te behandelen. Maar dit is eigenlijk niet precies de situatie die jij omschrijft:


Hij wil mij alleen behandelen als ik mijn verstandskies laat verwijderen.

Hij zegt dus niet: "Ik kan je niet behandelen omdat je geen adviezen opvolgt" maar wel "Ik wil alleen behandelen als je dat ene advies opvolgt".

Hier is de vraag of er voor de tandarts sprake is van "medewerking die deze redelijkerwijs voor het uitvoeren van de overeenkomst behoeft." Met overeenkomst wordt behandeling bedoeld.
Dus: de tandarts heeft het alleen bij het rechte eind als zijn eis "redelijk" is. Dat is in dit geval te vertalen als: "is het voor het behandelen van die andere kies noodzakelijk dat er wat aan die verstandskies gebeurt." Als het kies nr 17, 27, 37 of 47 is waarbij de vulling eruit is gekomen dan is de kans dit dit indirect door de verstandskies komt iets groter dan bij andere kiezen.
Dit kan ik zeker niet beoordelen en misschien ook tandartsen niet zonder zelf gekeken te hebben. Ik kan wel zeggen dat dat me niet zo erg waarschijnlijk lijkt maarja, weten doe ik het niet.


En wat kan ik nu doen?

De wet: "De hulpverlener licht de patiënt op duidelijke wijze, en desgevraagd schriftelijk in over het voorgenomen onderzoek en de voorgestelde behandeling en over de ontwikkelingen omtrent het onderzoek, de behandeling en de gezondheidstoestand van de patiënt."

Je kunt dus informatie vragen.
- Waarom moet er de verstandskies eruit? Is dat puur preventief?
- Of is er een (konkreet) verband tussen behandeling van de verstandskies en die andere kies.
- Die informatie kun je op schrift eisen.
- Als je en en ander wilt kunnen bewijzen kun je het ook zelf het beste schriftelijk doen en een kopietje bewaren.
- Je kunt een andere tandarts om een second opinion vragen.

Als je wat meer informatie hebt van je eigen tandarts of via een second opinion (of theoretisch ook van de kaakchirurg maareh dat zou ik niet doen) dan kun wat beter verdere beslissingen nemen.

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-02-04 17:33 ]
wo, 02/04/2004 - 15:49 Permalink
natascha31

je bent baas over je eigen tanden en kiezen en hoeft dus niet altijd het advies van de TA op te volgen, alleen kan je dan soms zo'n "zie je nou wel" reactie krijgen. een reden om inderdaad iemand te weigeren (hoewel een TA volgens mij verplicht is om mensen met pijn te helpen, maar weet dit niet helemaal zeker!?) vind ik als je nooit op de halfjaarlijkse controle komt maar alleen als je pijn hebt. of je komt met enige regelmaat, of je komt niet en laat je uitschrijven zodat er een plekje vrijkomt voor iemand die nog geen TA heeft.
vr, 02/13/2004 - 22:24 Permalink
Ricky

Hallo Tommy,
Waarom ben je al 1,5 jaar niet naar de tandarts geweest? Da's vragen om moeilijkheden....Overigens is je tandarts wel verplicht je te helpen, al is het maar door het geven van noodhulp, maar als ik hem was zou ik ook een hartig woordje met je spreken.
Groeten, Rick :smile:
za, 02/14/2004 - 11:11 Permalink
dj

Hoi,

Ik zat net deze thread opnieuw te bekijken en ik zag dat ik niet goed gelezen had.


De tandarts weigert mij te behandelen omdat ik destijds zijn advies niet gevolgd heb. Hij wil mij alleen behandelen als ik mijn verstandskies laat verwijderen.


Hierdoor wordt een deel van mijn reaktie onjuist. Hier zal ik op terugkomen.

Doeg,
zo, 02/15/2004 - 02:52 Permalink
dj

Hmm je zou kunnen zeggen dat er een tegenstrijdigheid zit in de uitspraken door de tandarts zoals aangehaald maar misschien ben ik haren aan het kloven.
zo, 02/15/2004 - 19:16 Permalink