kiespijn, maar tandarts kan pas over 4 maanden helpen

Author:
Studentje
Posted:
vr, 06/04/2004 - 15:44
L.s.,

Er is een stukje van de zijkant mijn kies afgebroken, eraan gezet, en opnieuw afgebroken. Deze open plek veroorzaakt hevige pijnscheuten als er etensresten tussen mijn kiezen komen. Deze pijn neemt nog veel meer toe als ik dit weg probeer te flossen en het restje de verkeerde kant op schiet.
Dit had ik gisteravond en deze pijn heeft de hele nacht aangehouden, ik kon het stukje eten niet meer bereiken met flosdraad of tandenstokers. Ik denk dat het stukje eten inmiddels afgebroken is door mijn speeksel, want de hevige pijn is nu weg.
Vanmorgen heb ik dit uitgelegd aan mijn tandarts en deze kan in principe pas over 4 maanden een afspraak met mij maken. Nu moet ik maar terugbellen en vragen of ie al uitval heeft, zodat ik misschien eerder aan de beurt kan komen.
Ik vraag mij nu af:
- Wat ik moet als er bijvoorbeeld een stukje van een nootje of taai vlees tussen mijn kiezen komt dat niet verteerd wordt door mijn speeksel en de pijn houdt aan. Ik kan niet vier maanden paracetamol slikken.
- Waarom ik niet eerder in aanmerking kan komen voor een afspraak. Heeft de tandarts niet een bepaalde plicht om een patiënt met acute pijn of grote kans daarop met enige spoed te helpen?
- Waar ik terecht kan als ik er met deze tandarts niet snel uitkom. Ik heb echt geen zin om hier nog maanden mee rond te lopen. En maakt dit nog iets uit voor mijn (aanvullende) particuliere studentenverzekering?

Alvast bedankt voor uw reactie en/of tips.
dj

Hoi,

Een tandarts heeft inderdaad de verplichting patienten met acute pijn of andere acute klachten snel te helpen.

De wachtlijsten maken dit helaas toch wel moeilijk. Soms is er discussie over mogelijk of iets nou wel of niet een spoedgeval is, zeker naar aanleiding van een telefoongesprek. Hoe iemand verzekerd is hoort niet uit te maken, natuurlijk is het wel zo dat sommige verzekeringen minder vergoeden dan andere.

Ik zou zeggen:
1 Dring nogmaals aan op een snellere behandeling.
2 Leidt dit tot niets kun je overwegen een andere tandarts te zoeken die sneller plek heeft. Dit valt vaak niet mee.
3 Tsja, als de pijn in het weekend onverdraaglijk zou worden dan is de weekenddienst een mogelijkheid. Die doen alleen spoedgevallen en ik vermoed dat een zeer groot deel daarvan acute pijnklachten zijn. Vaak kennen weekenddiensten een toeslag, sommige verzekeringen vergoeden die niet.

Doeg,
vr, 06/04/2004 - 19:24 Permalink