kies half weggeboord

Author:
jaja
Posted:
di, 04/11/2006 - 19:30
Mijn tandarts (althans zijn plaatsvervangster) heeft, omdat zij vond dat mijn vulling te hoog lag, mijn kies behoorlijk verminkt. Ik was teruggegaan omdat ik pijn bleef houden na het boren van een gaatje. Ze weigerde te geloven dat het een ontsteking was, wat het wel was (ik heb daarna 3 wortelkanaalbehandelingen gehad om dat goed te krijgen), en stond erop wat vulling weg te boren. Ze zou 'alleen een beetje vulling weghalen', maar toen ik thuiskwam, ontdekte ik dat de halve kies was weggeboord. Het normaal gebobbelde oppervlak van de kies was nu, van de zijkant gezien (dwarsdoorsnee), net een skatebaan, aan de voor- en vooral achterkant uitlopend in een scherpe 'rotspunt'. Mijn tandarts zou dit wel herstellen als de definitieve vulling (na de laatste wortelkanaalbehandeling) erin ging. Maar toen het zover was bleek het niet te herstellen. Van mijn kies zijn niet meer dan 2 scherpe rotspuntjes aan voor en achterkant over. Sommig eten blijft er hierdoor vrij lang inhangen en ik snij mijn tong aan de scherpe punten. Ben ook bang dat m'n kies verzwakt is door dit onnodige uithollen.
Ik zou van een (ervarings-)deskundige graag willen weten of dit nog op de één of andere manier hersteld kan worden, bijv. door een kroon, en zo ja, of ik kan eisen dat de tandarts dit doet (kosteloos, gezien het zijn fout is, zo nee, of de ziektekostenverzekeraar dat dan vergoed).
Ik hoop dat iemand mij van advies kan dienen. Bedankt alvast.
dj

Naar hoor.. Naar aanleiding van je verhaal zijn wel een aantal vragen mogelijk denk ik zo. Heel kort eerst de antwoorden:

- herstel door een kroon, niet vanaf het forum te zeggen maar daar is wel kans op. Wacht niet telang dan.
- eisen dat je tandarts het doet kan niet, in ieder geval, correcter is dat je wel kunt eisen maar niet dwingen, al heb je 10x gelijk. Je kunt achteraf laten vaststellen dat het had moeten gebeuren etc. etc. maar daar heb je dan niet heel veel meer aan.
- kosteloos, n.a.v. wat jij schrijft lijkt mij de kans daarop gering, het kan zijn dat de tandarts uit eigen beweging meer of minder dingen kosteloos doet
- de ziektekostenverzekeraar, dat is afhankelijk van de gewone algemene voorwaarden van je polis. Staat los van je andere vragen.

Was het nu "hem" of "haar"?
di, 04/11/2006 - 20:52 Permalink
alscho28

wat mij vaak verbaast op dit forum is dat als er een tandarts is die de boel verknalt (gelukkig zijn er heel veel goede), toch de herstelschade die uiteindelijk aangericht is betaald dient te worden door de gene die het overkomen is. en dan ook in een dergelijke positie is gezet dat het 'slachtoffer' vaak wel moet en dus onnodig veel kosten maakt wat misschien best te voorkomen is geweest. en er wordt vaak aangegeven dat er een inspanning is geweest.

ik bedoel. ik werk zelf als softwareconsulent en adviseer en ondersteun in boekhoudsoftware / boekhoudingen. Mocht ik met mijn goedbedoelde inspanning een boekhouding naar zn grootje helpen, durf ik er geen factuur meer achteraan te sturen van betaal maar ff. de inspanning is geleverd...de klant zal niet betalen.

maar ik zal het vast verkeerd zien!!!
di, 04/11/2006 - 21:24 Permalink
minique

Wanneer verknalt een tandarts het? In tegenstelling tot software is het gebit iets levends en dat kan anders reageren dan je als tandarts verwacht. Betekent dat dan dat de tandarts ondanks goed bedoelde inspanning maar geen factuur moet sturen?
Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat er geen tandartsen bestaan die het echt verknallen in de zin van het maken van fouten.

Maar goed, laten we niet offtopic gaan (hoewel het er zijdelings wel mee te maken heeft), maar ons concentreren op de vraag van Jaja.

:smt006 Monique
wo, 04/12/2006 - 08:12 Permalink
jaja

Beste dj, alscho28 en Monique. hartelijk dank voor jullie reactie. dj, ik denk dat (kosteloos) herstellen inderdaad moeilijk gaat worden. Mijn tandarts is overigens een 'hem', maar degene die mijn kies heeft gemold is zijn plaatsvervangster geweest, een 'haar'. Dat maakt het extra lastig, want mijn tandarts beweert dat hij niet aan de zijkanten van de kies is geweest, dus dat daar z.i. ook niets valt 'bij te vullen'. Maar zijn plaatsvervangster is daar dus wel aan geweest. Of ik dat kan bewijzen is ook nog maar de vraag, want op foto's, die van achteren worden gemaakt, is het niet te zien. Alscho28, ik ben het helemaal met je eens. Als ik een apparaat koop dat niet goed is ga ik ermee terug naar de winkel en wordt het o.g.v. de garantie gratis hersteld, of binnen 8 dagen ook zonder garantie. Als bouwvakkers een fout maken bij de verbouwing van mijn huis moeten ze dat kosteloos herstellen. Dat geldt dus mi ook voor mijn tandarts. En dat mijn tandarts het heeft verknald mag wel duidelijk zijn, Monique, mijn kies heeft niet zichzelf weggeboord. Ik moet niet alleen de rest van mijn leven met een rare puntige halve kies door het leven, ik ben ook nog es veel geld kwijt (alleen al E 18,50 voor het mollen van mijn kies zelf).
wo, 04/12/2006 - 11:59 Permalink
minique

Oh, maar Jaja, ik reageerde op de opmerking van alscho over het verknallen. Zoals ik daar ook al in schreef: natuurlijk heb je tandartsen die het echt verknallen, maar er zijn ook heel veel situaties waarin de tandarts niet kan helpen dat een tand/kies anders reageert dan verwacht.
En ik bedoelde er beslist niet mee dat dat laatste bij jou het geval is, want ik kan daar absoluut niet over oordelen. Zoals jij het omschrijft lijkt het erop dat de vervangende tandarts fout zat. Ik denk dat het verstandig is als je met je eigen tandarts in gesprek gaat over wat er is gebeurd, hoe het heeft kunnen gebeuren en wat eraan gedaan kan worden om het op te lossen... Naar mijn idee bereik je meer door een open gesprek aan te gaan dan door boos om je heen te gaan schoppen (dat kan altijd nog).

:smt006 Monique
wo, 04/12/2006 - 15:10 Permalink
jaja

Beste Monique. Hartelijk dank voor je antwoord. Ja, ik moet natuurlijk in overleg met de tandarts hierover, dat heb ik ook al paar keer gedaan. Maar hij vindt dat er niets aan de hand is. Ik heb maar weer een nieuwe afspraak gemaakt, om e.e.a te bekijken. Maar ik vrees dat het niet veel uithaalt. Hij vindt het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg. Natuurlijk zijn er (veel) ergere dingen, maar mij ergert het gewoon dat er onnodig schade aan mijn kies is toegebracht en ik word er telkens mee geconfronteerd (ik voel elke keer de scherpe punten als ik met tong erlangs ga, en restjes eten blijven zitten etc.). Ik baal er gewoon vreselijk van. En ik heb nu een dermate angst voor de tandarts gekregen (had ik al, maar nu verergert) dat ik me in elk geval nooit meer laat boren. Nooit meer. Als m'n vullingen eruit vallen, pech gehad.
do, 04/13/2006 - 11:54 Permalink
minique

Heb je al eens een second opinion overwogen dan? Wellicht dat je met een andere tandarts beter kan praten over de mogelijkheden tot herstel en dan beter beslagen ten ijs komt als je met je eigen tandarts gaat praten erover.

:smt006 Monique
do, 04/13/2006 - 13:11 Permalink
Traveller

Hoho jaja, ik begrijp je verontwaardiging, absoluut. Maar toch....niet naar een tandarts gaan is geen oplossing. Ik heb zelf ook witjassen, inclusief tandarts, jaren enthousiast gemeden en de waarheid gebied te zeggen dat ik daar nog steeds meer dan gemiddeld goed in ben. Maar het is geen constructieve oplossing, hoe verleidelijk en begrijpelijk het ook is. Is het wellicht een idee dat je even geen energie meer geeft aan je huidige tandarts, waar je je niet veilig meer voelt en het vertrouwen weg is en op zoek te gaan naar een nieuwe die je wel vertrouwt? Het weer krijgen van je vertrouwen en het mogelijk maken van een behandeling is nu op dit moment misschien wel even belangrijk als de financiele kwestie. Wat overigens onverlet laat dat de eerder gedane constateringen waar zijn: jij draait op voor een door een ander aangerichte schade en dat voelt niet goed. Maar misschien nu eerst toch laten behandelen bij iemand die je kunt gaan vertrouwen en je energie daar op richten? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het herstellen van de schade je psyche ook heel erg kan helpen, want je wordt er dan niet meer iedere dag mee geconfronteerd, waardoor je emoties (nogmaals hoor: hoe terecht ook!!) ook wat kunnen kalmeren.

Heel erg veel sterkte en weet dat je niet de enige bent! Hou je ons op de hoogte van hoe je vaart?

Traveller
do, 04/13/2006 - 13:11 Permalink
jaja

beste Traveller, ik ben juist al heel vaak van tandarts veranderd omdat ik ze niet meer vertrouwde (en ook 2x omdat ik naar andere kant v.h. land verhuisde). Al eerder is een stuk kies weggeboord door een tandarts, mijn hoekkies, de onderkant ervan is nu plat in plaats van half rond zoals andere kiezen. Dit is wel van de voorkant te zien is. Daarna ben ik bij mijn huidige tandarts gekomen, die ik eigenlijk altijd heel goed vertrouwde. Tot nu toe heeft hij altijd netjes gewerkt. En afgezien van dat er door het boren van een gaatje een ontsteking is ontstaan, heeft hij ook eigenlijk niets fout gedaan. Die ontsteking heeft hij verholpen. Daarom baal ik des te meer, dat ik de eerste keer toen de klachten ontstonden naar de plaatsvervangster ben gegaan, maar ja, anders had ik nog langer moeten wachten en ik liep er al 5 weken mee. Ik had me vast voorgenomen haar alleen maar te laten kijken wat er a.d.h. was en niets te laten doen. Maar ze drong zo aan om wat vulling weg te boren, want ze was er vast van overtuigd dat dat de oorzaak van mijn pijn was, dat ik me heb laten ompraten. Maar een verhoogde vulling kan toch nooit pijn doen bij het flossen enzo. Ik ben er nog steeds woedend over dat ze mij niet serieus nam en mijn kies heeft stukgeboord.
Monique, ik ben inderdaad al bij een andere tandarts geweest. Dat was nog voor de laatste wortelkanaalbehandeling en die dacht dat als bij die behandeling de definitieve vulling erin ging het wel te herstellen zou zijn. Ik denk er wel over naar die tandarts terug te gaan. Maar eigenlijk durf ik geen enkele tandarts meer te vertrouwen.
Daar zou ik wel es een onderzoek naar willen instellen, of de mensen die nooit naar een tandarts gaan ook echt gemiddeld een slechter gebit hebben dan de mensen die trouw elk half jaar gaan. Ik ben in elk geval altijd zonder klacht naar de tandarts gegaan en met een heleboel klachten naar huis gekeerd.
Ik heb er heel veel voor over (zeker € 500,-) om de normale vorm van mijn kies weer terug te krijgen, maar durf eigenlijk niemand meer aan mijn gebit te laten zitten. Ook kronen schijnen problemen te kunnen geven. Nee, ik wacht wel tot m'n kiezen vanzelf uit mijn mond vallen.
do, 04/13/2006 - 17:30 Permalink
jaja

Ik zou jullie op de hoogte houden, dus dat doe ik even. Ik ben van 't weekend bij noodtandarts geweest omdat m'n vulling te hoog lag (ik had 'm mijn tandarts laten ophogen in de hoop de oude vorm van mijn kies weer terug te krijgen maar dat heeft niet gebaat, want aan de voor en achterkant is mijn kies nog steeds uitgehold, de vulling lag in het midden te hoog) en ik daar erg last van kreeg (doordat ik knarsetand in mijn slaap ging mijn kies los zitten). Deze weekendtandarts heeft me gelijk (uit zichzelf) een brief voor mijn tandarts meegegeven, waarin hij hem adviseert een kroon aan te leggen om de oorspr. vorm van mijn kies te herstellen. Daar ben ik erg blij mee en ik hoop dat mijn tandarts het advies opvolgt. Ik heb over enkele weken een afspraak en zal dit dan met hem bespreken.
ma, 04/17/2006 - 18:34 Permalink