Kaakklachten

Author:
Linda79
Posted:
di, 07/31/2012 - 18:51
Heb het topic hier neergezet..... ik heb (nog) geen meningsverschil met mijn tandarts maar wil wel aangeven dat er iets moet gebeuren op
korte termijn want ik heb uitgesproken dat ik het gevoel heb niet verder te komen hiermee.
Heb al gezocht in het forum en zie wel topics die dezelfde richting opgaan maar de meeste adviezen heb ik al gehad en gedaan. Vandaar dit topic.

Zal even uitleggen hoe of wat 8)

Heb al zo'n 1,5 jaar last van mijn kaak(gewrichten). Na een auto-ongeval had ik in toenemende mate last van mijn kaak en van harde klik-geluiden.
Dit was van tijd tot tijd behoorlijk pijnlijk. Mee naar de huisarts geweest. Antwoord van hem was... ja, iedereen heeft wel ergens een geluidje zitten :roll:

Probleem bij mijn net nieuwe tandarts aangekaart. Hij verwees mij naar zijn collega in de praktijk. Deze is tandarts en kaakchirurg.
Zijn vermoeden was dat ik tandenknars tijdens mijn slaap. Nooit iets van gemerkt, maar goed. Behandeling zou zo'n splint zijn. Gemaakt.... veel wennen en bezoekjes terug om het ding te laten aanpassen. Flinke pijn aan mijn ondertanden omdat ik het idee had dat het ding te strak bleef zitten. Zou vanzelf beter worden. Uiteindelijk nog 3x teruggeweest. Voelde me echt een zeur.... maar daarna pastte het beter.

Maar mijn kaakklachten werden in 2 maanden tijd niet beter. Nieuw plaatje gemaakt van harder materiaal. Weer de lijdensweg van het passend maken.
Maar dit ging sneller dan de eerste keer, na 3 x pastte ie!
Kaakklachten bleven en mijn kaakkopjes waren erg pijnlijk. Weer terug, pijnstillers nemen en consequent het plaatje dragen. Dat deed ik prima... dan ook maar overdag om de kaakkopjes tot rust te laten komen. Aangezien ik voor de klas sta was dat geen doen :smt003

Weer terug naar de kaakchirurg. Doorverwijzing naar de speciale kaakfysio. Leefregels meegekregen en oefeningen. Dat heeft gelukkig de spierklachten in mijn kaak wel wat kunnen verminderen. Nieuw hoofdkussen aangeschaft, naar de gewone fysio die mijn nek onder handen heeft genomen maar dat was prima.
Volgens haar leek het haar onwaarschijnlijk dat ik zou knarsen.... :smt017 Ik had geen slijtage aan mijn tanden maar ook niet aan het opbeetplaatje. En dit plaatje gaat inmiddels alweer een hele tijd mee. Volgens haar waren het zowel gewrichtklachten als spierklachten en maakte mijn kaak een slingerbeweging bij het openen en sluiten. De schijfjes in het gewricht zouden de oorzaak kunnen zijn, er gaat tijdens het bewegen iets niet goed. Met name omdat ik ook hypermobiel ben. En ontspannen, dus ook daarmee ben ik aan de slag gegaan.

Tot voor 2 weken had ik zoiets van: gaat wel weer over, duurt een paar dagen tot 2 weken en dan is het weer even beter.
2 weken geleden had ik echter weer zo'n enorme last.... Heel luide knap-geluiden, kaak was moeilijk te bewegen en vocht en veel pijn bij mijn oor. Ook heb ik last van mijn gehoor en af en toe duizelig.
Goed dat ik de dag erna naar de tandarts moest voor controle. Deze raadde aan diclofenac te gebruiken en geen harde dingen eten... dat doe ik al 1,5 jaar niet meer. En te bellen als het erger zou worden. Dat was vanmorgen het geval.....

Conclusie was dat het kaakkgewricht nogal ontstoken was... Advies.... nu maar Ibuprofen en hij zou morgen een soort tape op mijn kaak plakken. En een nieuw knarsplaatje met aan de achterkant een zacht deel zodat de kaak meer rust krijgt. Ik heb gezegt dat ik hier niet zoveel heil in zie maar het wel wil proberen. alleen heb ik het idee dat hij ook niet meer zo goed weet wat hij met me moet doen :-?
Op mijn vraag waarom ik zo'n zand achtig gevoel en knisperend geluid hoor in mijn kaak.... omdat het kaakkopje waarschijnlijk versleten is :smt010 Kan men dat zien aan de buitenkant zonder foto? Ik ben nogal verbaasd over deze uitspraak na zo'n tijd van klachten....

Wat is jullie advies als jullie mijn verhaal lezen? Ik wil echt graag op korte termijn verder komen want zoals nu is echt echt echt niet fijn!

Fijn dat er hier een forum is voor dit soort vragen!

Groetjes,
Linda
Chris888

Op mijn vraag waarom ik zo'n zand achtig gevoel en knisperend geluid hoor in mijn kaak....

Dat gevoel en geluid had ik al toen ik ca. 25 jaar was, zo'n 20 jaar geleden. Ook heb ik jarenlang veel last gehad van pijn in één van mijn kaakgewrichten. Inmiddels zijn "zand" en pijn ook al weer jaren verdwenen. Dat zand-gevoel is blijkbaar niet altíjd een teken van (onherstelbare) slijtage.
di, 07/31/2012 - 19:42 Permalink
Linda79

@ Chris888 Dat zou mooi zijn!! Fijn dat het bij jou van voorbijgaande aard was. Hopelijk hier ook.... maar voelt alleen niet prettig!

@ vV Inderdaad een kop-staartbotsing met hoge snelheid. Revalidatiearts wist me destijds te vertellen dat er met de kaak niets aan de hand was. Alleen wat spierpijn en dat dat de klachten veroorzaakte. Ging vanzelf over. Inmiddels ben ik daarvan terug gekomen en ben nu al geruime zenuwbehandelingen op de pijnpoli verder wat gelukkig verlichting brengt m.b.t. uitstralingsklachten in nek/arm.

Inmiddels heb ik een prachtig mooie blauwe tape over mijn kaak :smt003 Behalve dat ik nogal voor aap loop en de nodige starende blikken op straat heb gezien.... hoop ik dat het iets doet. De ibuprofennetjes gaan er goed doorheen.

Moet volgende week weer langs bij de tandarts... geen woord meer gehoord over het nieuwe plaatje? Dus dat zal wellicht volgende week zijn.

Groetjes,
Linda
do, 08/02/2012 - 18:29 Permalink
Linda79

Inmiddels vandaag weer terug geweest.
Geen enkele actie meer m.b.t. het andere knarsplaatje.
En een verwijzing naar de kaakchirurg op zak :(
Kan pas begin volgende maand daar ertussen i.v.m. vakantie.....

Iemand nog tips of ideeen?

Groetjes,
Linda
do, 08/09/2012 - 20:09 Permalink
Illuminus

Ik denk dat ik weinig vernieuwende inzichten heb, maar wel dat er naar het lijkt een verband is met het ongeluk, waarna de klachten zijn begonnen en zijn toegenomen. Het kan zijn dat er toen toch een beschadiging is opgetreden waardoor het kaakgewricht bij normaal gebruikt overbelast wordt. De klachten die je beschrijft zijn wel heel langdurig en hevig om de oorzaak af te doen als enkel klemmen/knarsen.

De oorzaak van de klachten zou dus systematisch moeten worden uitgezocht, te beginnen met een uitgebreid functie-onderzoek en een OPT mocht deze nog niet gemaakt zijn om de kaakkopjes te beoordelen. Op basis hiervan kun je wellicht een meer objectief beeld krijgen en een betere behandeling. Voor zoiets ben je over het algemeen het beste terecht bij een tandarts-gnatholoog of een afdeling orale kinesiologie van een van de tandheelkundige universiteiten (de universiteiten nemen over het algemeen een stuk meer de tijd leert de ervaring overigens).

Of het probleem oplosbaar is is een tweede, dat hangt heel erg af van de oorzaak, maar dan weet je wel wat die oorzaak is en hoe dit het beste onder controle te houden.

Overigens het zandachtige gevoel heet crepitatie en komt idd voor bij gevorderde slijtage van het kaakgewricht.

Sterkte!
vr, 08/10/2012 - 14:29 Permalink
Linda79

Dank jullie wel voor de reacties!! Fijn dat jullie zo meedenken.
Gisteren bij de kaakchirurg in het ziekenhuis geweest, er was eerder een plekje vrij!

Maar deze heeft alleen wat vragen gesteld, een overzichtsfoto gemaakt en gekeken..... hoorde de knak in mijn kaak en schudde alleen met zijn hoofd. :-?
Schijnbaar was het toch niet helemaal normaal haha. Maar ik heb er ook last genoeg van dus dat zou best kunnen. Volgens hem was er iets met mijn kaakgewricht(en) niet in orde maar wat het precies was wist hij ook niet. Op de overzichtsfoto zagen de kaakkopjes er gelukkig o.k. uit.

Maar aangezien hij een niet pluis gevoel had belde hij meteen naar het academisch ziekenhuis om een afspraak voor me te maken. De 12e september kan ik al terrecht. Waarschijnlijk zou men een mri en iets met een 3d nog iets gaan maken om te kijken waar het probleem zit.

Ben blij dat ik straks waarschijnlijk meer weet. Ik zal het hier wel posten als ik meer weet, wellicht heeft iemand anders er ook iets aan.

Groetjes, Linda
vr, 08/31/2012 - 19:34 Permalink
Linda79

Inmiddels ben ik in het academisch ziekenhuis geweest voor mijn kaakklachten.
3d foto gemaakt en daar was gelukkig niets bijzonders op te zien.

Kaakchirurg vertelde me wel dat mijn gebit niet helemaal goed op elkaar past als ik mijn kiezen op elkaar zet.
Mijn mondopening was minder dan 3cm en dat scheen wat te weinig te zijn. Daarnaast kan ik mijn onderkaak moeilijk naar rechts bewegen.
Toen heeft de kaakchirurg nog even met vingers in mijn oren gezeten :lol:
Conclusie was dat er waarschijnlijk iets mis was met de discus m.n. in het rechterkaakgewricht.

Volgende stap is een MRI van de kaakgewrichten. Nu nog even wachten op een afspraak.

Groetjes,
Linda
do, 09/13/2012 - 18:12 Permalink
jelle

Nou dat wordt tenminste grondig aangepakt. Vingers in je oor: kun je voelen hoe het gewricht werkt. Het geheel in elkaar schuift.
Je hebt ook tandarts gnatologen die er veel verstand van hebben. Kom ik ook pas net achter....
vr, 09/21/2012 - 19:02 Permalink
Linda79

Helaas hier nog altijd geen vervolg....
De afspraak voor een MRI is nog altijd niet gemaakt omdat ik een stukje metaal in mijn lijf heb (restant van een operatie op kinderleeftijd)
Maar.... men weet niet welk materiaal dit is en dit moet eerst uitgezocht worden. Operatie info van 30 jaar geleden :smt017

Maar deze week toch de telefoon gepakt. Nog niets bekend maar er stond ook niets in mijn dossier..... de prof kon ik niet spreken,
die was aan het opereren. Ik moest volgens de assistente toch maar een afspraak maken.... ik moest toch ook nog eerst langs de anesthesist :o ????
Geen idee waarom, is mij ook tijdens mijn bezoek aan arts niets over verteld.
Is toch geen normaal iets mij een mri?

volgende afspraak pas 6 december.... :smt013
En afgelopen week weer zooooo gruwelijk last gehad.... nog even geduld hebben dus. Hoop dan wel dat ik niet voor niets ga.
Of ik probeer toch nog eerst een tel consult te ritselen...ok al zat alles al vol.

Groetjes,
Linda
di, 11/13/2012 - 19:17 Permalink