Kaakchirurg trekt verkeerde kies.

Author:
Zippy1970
Posted:
do, 08/04/2011 - 11:57
Mijn verstandskies groeit horizontaal en daarom loopt mijn tandarts al jaren te zeuren dat-ie eruit moet. Dit heb ik nooit willen laten doen om meerdere redenen. Niet in de laatste plaats omdat ik nog nooit last van die kies heb gehad (ze roepen al 25 jaar dat ik er "binnenkort" problemen mee ga krijgen), maar zeker ook omdat vanwege mijn medische historie (sterk verhoogde kans op bloedingen) het mij niet echt verstandig leek.

Maar goed. Een aantal weken geleden had ik kiespijn en ben toen naar de tandarts gegaan. De tandarts kon niets vinden - ook geen ontsteking - maar zij dacht toch dat het door die verstandkies kwam die tegen de naastliggende kies drukte. Ik moest toch maar voor een consult naar de kaakchirurg. Vorige week bij de kaakchirurg geweest voor dit consult. Ze maakte een röntgenfoto en kwam tot de conclusie dat de verstandskies een "tijdbom" was en er onmiddelijk uit moest. Ook de naastliggende kies had door de verstandskies een wortelbeschadiging gekregen en die moest er ook uit.

Daar baalde ik vreselijk van omdat die gewone kies naar mijn gevoel nog helemaal gezond was.

Bovendien vermeldde ze ook dat de kies weer daarnaast opnieuw een wortelkanaal behandeling moest hebben omdat dat blijkbaar een hele oude behandeling was en die moest opnieuw. Ze zou me hiervoor doorverwijzen naar een specialist.

Enfin. Gister was het dus zover. Ik zit in de stoel en ze probeert mijn gegevens erbij te halen op de computer. Ik hoorde haar nog tegen de assistente zeggen dat "het systeem het weer eens niet deed". Dus ging ze blijkbaar maar aan de slag zonder mijn gegevens. Toen ik op de computer monitor keek, zag ik alleen maar een klein venstertje met wat tekst, maar ik kon niet lezen wat daar op stond. Maar er waren in ieder geval geen foto's of iets dergelijks te zien. De operatie was zo klaar. Hooguit 15 minuten. Toen ze klaar was, zei ze nog tegen mij dat het zeer voorspoedig was gegaan. Ik kreeg een gaasje in mijn mond, voor het bloeden nam ik aan.

In de auto terug naar huis wilde ik toch even kijken hoe het eruit zag. Tot mijn grote schrik zak ik 3 grote gaten in plaats van twee en zag ik onmiddellijk dat er één kies teveel was getrokken! De kies die een wortelkanaal behandeling nodig had, was ook getrokken! Ik was inmiddels vlak bij de praktijk van mijn tandarts en ben daar meteen langs gegaan. Mijn eigen tandarts was er niet, maar zijn collega keek er naar en schrok zich rot! Hij haalde de brief van de kaakchirurg erbij en bevestigde dat het helemaal niet de bedoeling was dat die kies ook getrokken zou worden! Hij zou het nog met mijn eigen tandarts bespreken en mij terugbellen. Daar is nog niets uitgekomen en ik heb vanmiddag een afspraak met mijn eigen tandarts.

Wat ik denk dat er gebeurd is, is dat de kaakchirurg zich vergist heeft omdat ze de röntgenfoto's niet op kon roepen. Dan had ze gezien dat mijn verstandskies horizontaal groeide en dus niet zichtbaar was. Ze heeft dus gewoon de twee verste kiezen getrokken en toen pas kwam de verstandskies tevoorschijn en besefte ze zich dat ze een fout had gemaakt. Maar daar heeft ze tijdens de operatie niets over gezegd.

Wat moet ik nu doen? Uiteraard baal ik als een stekker omdat ik nu simpelweg rechts in mijn mond geen kiezen meer heb om op te kauwen - buiten het feit dat ze gewoon een goede kies heeft getrokken ("goed" is relatief, want deze kies had wel al een dure kroon die er nog niet zo lang geleden opgezet was).

Ik begrijp best dat fouten maken menselijk is, en vindt het ook onzin dat ze hiervoor hard aangepakt wordt, maar ik wil wel dat er een goede oplossing voor komt.

Wat moet ik nu doen?
Zippy1970

Zojuist bij de tandarts geweest en die had eerder op de dag met de assistente van de kaakchirurg gesproken. Hun excuus: Nadat ze de andere kiezen hadden getrokken, zagen ze dat het bot onstoken was waardoor ze besloten de derde kies (met de kroon) ook te trekken. Dat is onzin want ik weet dat ze met de "verkeerde" kies begonnen zijn. Dat weet ik omdat de eerste kies die ze trokken, brak zo'n beetje meteen af. Toen dacht ik nog dat het wel heel vreemd was dat die zo makkelijk afbrak - maar dat was natuurlijk de kroon die afbrak.

Bovendien, als je een kies gaat trekken waarvan niet gepland staat dat die getrokken moet worden, overleg je dat eerst met de patient. Zeker als dat de laatste grote kies is. En dat hebben ze dus niet gedaan (ze hebben er zelfs onderling niets over gezegd).

Maar nu komt het: de assistente beweert gewoon dat ze het met mij tijdens de operatie overlegd hebben!!! Een keiharde leugen!

Tijdens de operatie waren er al met al 3 dingen die mij al deden vermoeden dat er iets mis ging:

1) Het computersysteem dat niet werkte waardoor ze niet mijn foto's (en andere gegevens) op konden vragen
2) De kies die makkelijk afbrak (waarvan ik dacht dat dat wel heel vreemd was
3) Als laatste een opmerking die ze maakte aan het eind: "Nou mijnheer, het was wel nodig hoor want het was erg onstoken!" - terwijl juist op de röntgenfoto van een week eerder niets te zien was. Bovendien, als het onstoken was, zou ik volgens mij nu zo'n beetje dood moeten gaan van de pijn. En niets is minder waar. Ik heb na de operatie nog 1 keer een Paracetamolletje genomen en voel nu zo goed als niets meer (1 dag na de operatie).

Dus is het advies nog steeds: contact opnemen met KC?
do, 08/04/2011 - 17:01 Permalink
Paramedic

Dus is het advies nog steeds: contact opnemen met KC?

Ja, de assistente is de KC niet.
Denk goed na wat u wilt bereiken, en maak dit duidelijk.
Probeer er eerst samen uit te komen, en als dat lukt, afspraken op papier vast leggen. Lukt dit allemaal niet, dan juridisch advies inwinnen en eventueel procedure(s) starten.
Mijn verstandskies groeit horizontaal en daarom loopt mijn tandarts al jaren te zeuren dat-ie eruit moet.

Overigens vind ik dit tamelijk denigrerend, uw tandarts zeurt namelijk niet, maar heeft u meerdere malen een advies gegeven, dat is iets anders.
do, 08/04/2011 - 23:25 Permalink
Zippy1970


Overigens vind ik dit tamelijk denigrerend, uw tandarts zeurt namelijk niet, maar heeft u meerdere malen een advies gegeven, dat is iets anders.

Als ik al bijna 30 jaar geen last van de verstandkies heb, en de röntgenfoto's jaar na jaar aantonen dat hij geen (verdere) schade aanricht, en als mijn internist zelfs adviseert om er niets aan te doen zolang het niet absoluut noodzakelijk is vanwege de gevaren van een dergelijke ingreep bij mij, en als de tandarts toch bij ieder bezoek tegen het advies van de internist in mij probeert over te halen de ingreep te laten doen, met alle respect, maar dan noem ik dat zeuren.

Maar ik geef niemand anders dan mijzelf de schuld dat ik me toch heb laten overhalen. Ik heb er nu al enorme spijt van. Niet alleen vanwege het feit dat het mis is gegaan, maar omdat het - zoals verwacht - ontzettend bloedt en ik de hele dag met een met bloed gevulde mond rond loop. Maar nogmaals dat is mijn eigen schuld. Ik had nergens last van dus ik had ook gewoon "nee" kunnen zeggen. Het was een preventieve ingreep dus er was geen "absolute noodzaak".
vr, 08/05/2011 - 00:16 Permalink