Jullie mening over deze situatie

Author:
Pannuh
Posted:
ma, 04/16/2012 - 19:50
Goede avond,

Ik ben verhuisd en heb daarom besloten om van tandartsenpraktijk te wisselen. In de nieuwe praktijk werken onder andere 2 tandartsen (laten we zeggen tandarts A en tandarts B), een preventie-assistente en een baliemedewerkster.

Nadat ik mij bij deze heb praktijk heb ingeschreven, heb ik meteen een afspraak gemaakt voor een halfjaarlijkse controle. Deze is uitgevoerd door tandarts A. Hij vertelde mij, na mijn tanden/kiezen bekeken te hebben, dat hij geen gaatjes kon ontdekken. Vervolgens vroeg hij wanneer de laatste keer rontgenfoto's waren gemaakt, waarop ik vertelde dat dit een jaar geleden nog gedaan is in de vorige tandartsenpraktijk en dat de foto's toen in orde waren. Deze foto's waren echter (nog?) niet binnen in de nieuwe praktijk en daarom konden ze er niet bij gepakt worden. Tandarts A leek dit geen probleem te vinden en herhaalde nogmaals dat mijn gebit dan in orde was. Wel wilde hij graag dat ik nog een afspraak zou maken bij de preventie-assistente om wat tandsteen te laten verwijderen.

Twee weken later ben ik bij de preventie-assistente geweest. Zij zag tijdens haar werk in mijn mond echter 2 vlekjes die haar deden vermoeden dat ik gaatjes heb. Ze wilde er het liefste foto's van maken om het zeker te weten. Hiermee heb ik toen ingestemd. Ze heeft de foto's onder andere met tandarts B besproken en ze waren het er beiden over eens dat ik 3 gaatjes heb. Ik schrok hier nogal van, aangezien tandarts A twee weken daarvoor niks had opgemerkt.

Ik ben naar huis gegaan en heb later de praktijk nog opgebeld met de vraag of ze de rontgenfoto's met tandarts A wilden bespreken, omdat ik het geen prettig idee vind dat er blijkbaar meningsverschillen zijn over of ik wel/niet gaatjes heb. De baliemedewerkster liet mij echter weten dat dit niet kon, want tandarts A zat 3 weken in het buitenland.
Verder heb ik in dit zelfde gesprek gevraagd of de gemaakte rontgenfoto's konden worden doorgestuurd naar mij, maar dit kon niet, want de foto's waren eigendom van de praktijk. Ook zou ik het consult bij tandarts A gewoon moeten betalen, omdat ik 'in de stoel had gezeten'.

Inmiddels ben ik zo ver dat ik het consult dat ik bij tandarts A heb gehad niet hoef te betalen en dat ik de foto's toch toegestuurd heb gekregen.

Graag zou ik nu het volgende willen weten:
*Wat vinden jullie van deze gang van zaken? Kan ik deze praktijk nog vertrouwen of kan ik beter een andere zoeken?
*Maar belangrijker nog: wat is er nu aan de hand met mijn gebit? Uiteraard gaat er nog een second opinion plaatsvinden maar voor die tijd hoop ik dat iemand al wat over mijn foto's kan zeggen, want ik zie er zelf uiteraard niks aan.
Attach
Lieneke

Cariesdiagnostiek is niet echt heel erg mijn ding, maar ik ga even een poging wagen. Ben ook benieuwd wat mn collega's hier zullen zeggen. Ik zie ook 3 gaatjes waarvan ik er 2 in elk geval zou vullen. Ik zie ook regelmatig gaatjes tijdens het tandsteen verwijderen die tijdens de controle niet zijn opgevallen. Soms liggen ze onder het tandsteen verscholen of lijken ze tandsteen en was het geen tandsteen. Ook vind ik vaak dat stabiele gaatjes gevuld moeten worden omdat ze plakophoping veroorzaken.
ma, 04/16/2012 - 20:21 Permalink
mecánico para …

links boven zitten er drie, links onder eentje en rechtsboven ook eentje. maar het is de vraag of die allemaal behandeling behoeven. ik zou de oude foto's ernaast leggen voor de boor aan werd gezet. overigens, deze zie je in de mond waarschijnlijk niet. die achterste twee rechtsboven zou ik weldoen. daar si ook een contactpunt afwezig en dat is niet heel prettig op termijn
ma, 04/16/2012 - 23:01 Permalink
Pannuh

Dus als ik het goed begrijp (vanuit mijn mond gezien):
Rechtsboven: 3
Rechtsonder: 1
Linksboven: 1

Tandarts B gaat de 3 gaatjes rechtsboven vullen. Op deze plek (gebied) heb ik ook al een jaar last, maar volgens mijn vorige tandarts was er niks op de foto's van 1 jaar geleden te zien. Het verbaast me dus niet dat er toch e.e.a. aan de hand is, want ik voel dit.
Rechtsonder zou inderdaad ook iets te zien zijn volgens tandarts B, maar dat behoefde nog geen behandeling en kon in de gaten worden gehouden.

Nog een vraag: is hetgeen dat jij (mecánico para bicicletas) linksboven ziet dan vergelijkbaar met rechtsonder? Of waarom zou tandarts B dit linksboven niet hebben genoemd en rechtsonder wel?

Verder vroeg ik mij nog af wat nu eigenlijk normaal (in de zin van: gemiddeld) is qua gaatjes op ongeveer 25 jarige leeftijd. Kan iemand daar een indicatie van geven? Ik schrik namelijk nogal van hetgeen dat er momenteel aan de hand is (opgeteld bij de 3 vullingen die ik al had en 1 wortelkanaalbehandeling).

En mijn laatste vraag: Kan een osteotomie een negatieve invloed hebben op de gezondheid van het gebit?
di, 04/17/2012 - 18:56 Permalink
mecánico para …

rechtsonder in je mond, 1 na laatste kies heeft gaatje in kauwvlak lijkt mij. beetje links van het midden, vlak onder het glazuur. lastig te zien hoor linksonder idem maar die plekjes verdenk ik van een sealant. dus wie weet is rechtsonder ook wel een diepe sealant (beschermlaagje)
di, 04/17/2012 - 20:03 Permalink