informeren over kosten brug

Author:
brandevoort
Posted:
zo, 06/06/2004 - 14:02
Gisteren ontvangen wij de rekening van het CZ voor het plaatsen van een brug. Tot onze grote verbazing moeten wij een bedrag van € 1.100,- zelf bij betalen. De totale kosten waren € 1475,-. Het cz vergoed dus maar een klein gedeelte. De tandarts heeft ons niet van te voren ingelicht over de kosten. Het enigste wat hij heeft aangegeven dat hij volgende jaar aan de andere kant van mijn gebit ook een brug gaat plaatsen. Maar om ons niet op onkosten te jagen hij dit naar volgen jaar wil plaatsten.
Er is nooit aangegeven door tandarts dat wij zo,n hoog bedrag zelf bij moesten gaan betalen.De kosten voor de tandtechnicus van ongeveer
€ 800,- worden niet vergoed. Ik vindt dat in dergelijke situaties de tandarts client moet inlichten hij weet immers wat dergelijke ingreep ongeveer gaat kosten. Nu jaagt hij ons flink op onkosten.
Moet niet kunnen lijkt mij.
Heeft iemand advies wat te doen ?
Heeft tandarts verplichting om mij vantevoren intelichten over de kosten ?

:cry:
minique

Ik denk wel dat een tandarts je hoort te informeren over de kosten, maar... het is voor de tandarts natuurlijk onmogelijk om van elke verzekering bij te houden wat wel en wat niet vergoedt wordt, ik denk dat je daar zelf de verantwoording voor draagt, door zelf in je polis te kijken of contact op te nemen met de verzekering.

Trouwens, als je boven een bepaalde drempel komt, kun je tandheelkundige kosten wel als 'bijzondere ziektekosten' aftrekken van de belasting.

:smt006 Monique
zo, 06/06/2004 - 14:08 Permalink
de digitale tandarts

Uit de Wet op de Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst komt o.a. het volgende voort:

De plicht van de zorgverlener informatie te verstrekken
Niet alleen heeft de patiënt recht op informatie, de zorgverlener is zelfs verplicht de patiënt informatie te verschaffen. De zorgverlener moet in voor de patiënt te bevatten bewoordingen vertellen over het onderzoek, de voorgestelde behandeling en alternatieven, en de gezondheidstoestand van de patiënt. Hierbij wordt wel het principe der redelijkheid gehanteerd: als er bijvoorbeeld een kans van één op een miljoen is op een bepaalde bijwerking van een bepaalde behandeling, dan hoeft dat niet besproken te worden


Je hebt dus recht op alle informatie en alternatieven, maar de term kosten is niet expliciet genoemd, maar over het algemeen wordt er bij behandelingen die boven de 500 a 1000 euro uitkomen wel hierover gesproken en/of een begroting gemaakt.

Hoeveel je terugkrijgt van de verzekering dat is tussen u en de verzekering, daar kan de tandarts verder ook niks aan veranderen. Het niet vergoeden van techniekkosten is inderdaad een heel vervelend iets dat veel polissen hebben.

De vraag is ook hoeveel dacht u zelf dat een brug ging kosten toen de tandarts het voorstelde? U moet toch wel ergens geweten hebben dat een brug een dure behandeling is. Staat er wat op papier? Is het achteraf te bewijzen dat er nooit over kosten gesproken is of andersom is het wel aan te tonen dat een tandarts dit vertelt heeft tegen een patient, allemaal lastige zaken die bij een juridsiche porcedure ineens van groot belang worden.

U kunt er toch het beste met de tandarts zelf uitkomen! Schrijf een brief waarin u vertelt dat u erg geschrokken bent van de hoge kosten en dat u dit vooraf niet goed vooraf heeft kunnen inschatten. Mogelijkerwijs dat u er samen uit zou kunnen komen of dat de betaling in termijnen gedaan kan worden.

Succes!
zo, 06/06/2004 - 15:02 Permalink