informatieplicht tandarts bij dure verrichtingen

Author:
kieskeurig2
Posted:
zo, 12/27/2009 - 17:44
wegens verhuizing heb ik een nieuwe tandarts. tijdens de controle constateerde hij een bobbeltje op mijn tandvlees waarin volgens hem pus zat. een wortelkanaalbehandeling in mijn kies linksonder was volgens heen noodzakelijk. De technische infomatieverstrekking en voor zover ik kan beoordelen ook de uitvoering was prima. Na ontvangst van de nota's van 2 consulten van 3 kwartier, een bedrag van ruim 460 euro, schrok ik behoorlijk.
2 vragen: dient de tandarts niet vooraf aan te geven wat het ongeveer gaat kosten? ik ben gewend aan nota's van maximaal 100 euro inclusief foto en vullingen. Indien ik was geinformeerd zou ik de 2e behandeling een paar weken hebben kunnen uitstellen tot januari 2010 en 225 euro vergoed hebben gekregen van de zorgverzekering. Als geen ander weet een tandarts toch dat dit niet standaard wordt vergoed?
vraag 2: als ik vooraf was geinformeerd zou ik dan een kroon hebben kunnen kiezen of staat dit helemaal los van deze behandeling?
Spiegeltje

Vraag 1. Dient de tandarts niet vooraf aan te geven wat het ongeveer gaat kosten

Dat is de tandarts inderdaad wettelijk verplicht. U hoeft er niet eerst zelf om te vragen. In feite geldt het voor alle behandelingen, ook de kleinere, maar dan schiet het er wel eens bij in zonder dat iemand er over zeurt. Bij 460 euro ligt het uiteraard anders. U kunt er de tandarts op aanspreken en verlangen dat ie u voortaan ook op dit punt goed informeert. Ik krijg voor mindere bedragen ook netjes een schriftelijke begroting mee, die draait de tandarts of assistente in no time uit, geen enkel probleem.

als ik vooraf was geinformeerd zou ik dan een kroon hebben kunnen kiezen of staat dit helemaal los van deze behandeling?

Dat staat er los van. Een kroon is geen alternatief voor een wortelkanaalbehandeling. Regelmatig is na een wortelkanaalbehandeling nog een kroon nodig omdat de kies door de behandeling is verzwakt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn.
zo, 12/27/2009 - 19:25 Permalink