Ik ben helemaal klaar met mijn nieuwe tandarts.

Author:
tandplak
Posted:
vr, 12/11/2009 - 22:33
Voor de derdemaal ben ik deze week bij mij nieuwe tandarts op bezoek geweest.
De eerste maal voor controle. Ik vond de dame[tandarts] niet zo vriendelijk als ik dacht.
Er was niets aan de hand. Voor de 30 jaar in vervolg geen gaatjes te vinden.
Ook niet na foto, s nemen.
Maar volgens haar was er heel veel tandsteen. Het ergste vond ik dat er uitvoerig in mijn tandvlees werd geprikt. Het is een praktijk met drie tandartsen en een aantal mondhygiënisten.

De tweede keer was een bezoek aan de mondhygiënist
Na een uur daar geweest te zijn. En het nodige geprik en getrek aan het tandvlees. En getrek van tandsteen. Had ik er al genoeg van. Nog iets en ik kom niet meer.

Het derde bezoek deze week. Was wederom geen pretje. Er kwam een mannelijke vervanger. Voor de tandarts. Een eng ventje om te zien. En er was weer veel tandsteen en tandvlees ontstekingen. Verstands kies die verkeerd zat. En er uit gehaald moet worden. Maar deze zit al 20 jaar zo. Dus laat deze zo maar zitten. En het nodige geprik in mijn tandvlees.
En een verzoek om naar de mondhygiënist te gaan.
Nee, dat doe ik niet. Want ik moet dat mijn voor een hoger bedrag gaan verzekeren.
Daar heb ik geen zin in. En ik heb al 30 jaar nooit geen gaatje gehad, Dus met die tandsteen valt het wel mee. Kort om ik ben helemaal klaar met deze tandarts. En net als de vorige zal ik weer een andere tandarts nemen. Of helmaal niet meer naar de tandarts gaan.
Ik heb het idee dat men wil dat ik twee maal per jaar de mondhygiënist bezoek een twee maal de tandarts. Ik pas hiervoor, en ik heb het idee dat ik opgelicht wordt namens de verzekering.
Ik heb zo op deze manier elke keer hoge tandarts rekeningen. Die kunnen enkele 100 de euro, s per jaar worden.
:smt010
TechniekerJeetje

Vooraf alvast excuses voor kwetsende opmerkingen... :smt017

Vraag me af waarom je dan naar de tandarts gaat??? Je schijnt het zelf allemaal best te weten! Als er na een controle een bezoekje aan de mondhygienist geïndiceerd is zal dit echt wel nodig zijn! Snap het gemiep in deze dus niet echt.... Ga je toch gewoon lekker niet?!?

Groet en zo!!!
vr, 12/11/2009 - 23:01 Permalink
Lieneke

Een vraag: Kan de tandarts en mondhygienist er wat aan doen dat jouw tandvlees ontstoken is? Nee, dat heb je zelf (en je vorige tandarts misschien) laten gebeuren. En nu word je boos dat de tandarts en mondhygienist je daar aan behandelen?

Aan de andere kant lijkt het erop dat er niet duidelijk is verteld waarom het een en ander werd gedaan. Vraag gewoon eens om uitleg en beslis dan pas of je wil behandeld worden ja of nee.
za, 12/12/2009 - 10:45 Permalink
Zwaantje

Een uitgebreide behandeling bij de mondhygiëniste kost je nog geen € 50 en je bent daar voor verzekerd. Als je tandvlees heel erg ontstoken is dan heb je daar wel een behandeling voor nodig bij de mondhygiëniste. Zij kan je evt. verdoven met zo'n spray als je dat geprik heel naar vindt.

Je schrijft dat je in 20 jaar geen gaatjes hebt gehad maar blijkbaar is er ook nooit tandsteen verwijderd want anders zou je niet zo reageren. Want je had het vast wel gemerkt dat je vorige tandarts het tandsteen had verwijderd.

Tandsteen verwijderen is een normaal iets en zal je bij elke, goede, tandarts of mondhygieniste ondergaan en dat zal je ook, al dan niet via de verzekering, berekend worden. Waarom zou je een hogere tandartsverzekering nemen. Een paar bezoeken aan de mondhygieniste en heel goed poetsen, raggen en spoelen en het kan weer gaan zoals het voorheen ging. Maar wel met het schoonmaken van je gebit want dat hoort gewoon bij de behandeling.

Verder zit de tandarts of de mondhygieniste er niet om jou te pijnigen. Als je je overvallen voelt praat er dan over de volgende keer dat je komt.
za, 12/12/2009 - 11:30 Permalink
tandplak

Mijn oude tandarts had het 25 jaar geleden al over tandvlees ontsteking.
Maar die oude heb ik al jaren niet meer.
Een tandarts kan wel een beetje tandsteen verwijderen en in rekening brengen.
Zoals gemiddeld en uitgebreid. Ieder heeft hier last van. Niet waar.
Maar tandartsen praktijk met mondhygiëniste.
Zal men niet laten om de patiënt zoveel mogelijk naar deze te sturen.
De laatste rekening was 100 euro. Dus nog een rekening en ik zit bijna bij de 250 euro aan tandarts kosten per jaar. Dat is het verzekerde bedrag.
Ik ga een tandarts zoeken zonder mondhygiëniste. Bij de praktijk.
Kijken of het gezeur dan over is.
:smt001
za, 12/12/2009 - 13:28 Permalink
tandplak

Mijn oude tandarts had het 25 jaar geleden al over tandvlees ontsteking.
Maar die oude heb ik al jaren niet meer.
Een tandarts kan wel een beetje tandsteen verwijderen en in rekening brengen.
Zoals gemiddeld en uitgebreid. Ieder heeft hier last van. Niet waar.
Maar tandartsen praktijk met mondhygiëniste.
Zal men niet laten om de patiënt zoveel mogelijk naar deze te sturen.
De laatste rekening was 100 euro. Dus nog een rekening en ik zit bijna bij de 250 euro aan tandarts kosten per jaar. Dat is het verzekerde bedrag.
Ik ga een tandarts zoeken zonder mondhygiëniste. Bij de praktijk.
Kijken of het gezeur dan over is.
ik ben wel bereid om 1 keer per jaar naar de tandarts en 1 maal per jaar naar de mondhygiëniste te gaan. maar het dubbele hiervan voel ik mij erg bedrogen. En het is geen 20 jaar geen gaatjes maar 30 jaar hoor.
het gebeurd inderdaad wel eens dat ik tandvlees ontsteking heb. Maar het gaat ook weer over. Ze moet de boel niet overdrijven. de heren en de dames. :smt001 :smt010
za, 12/12/2009 - 14:02 Permalink
Zwaantje

Waar haal je dat wantrouwen vandaan? Grote kans dat je bij een andere tandarts (zonder mondhygieniste) alsnog naar een mondhygieniste wordt gestuurd. Je wordt daar niet heen gestuurd omdat je een spaarvarken bent maar om je gebit (tandplak zit doorgaans op je tanden en onder het tandvlees) optimaal te houden. Bij een tandvleesontsteking is het zaak om de boel weer in het gareel te krijgen en kan een bezoek ook geen kwaad. Natuurlijk gaat een tandvleesontsteking op den duur vaak wel over maar als die tandplak niet verwijderd wordt dan zal elke goede tandarts (met of zonder MH in zijn/haar praktijk) je echt naar een mondhygieniste sturen. Dat noemt men 'lege artis' je hoort een patiënt zo goed mogelijk te behandelen, wil een patiënt dat niet (zoals jouw 'weigering' om naar ene MH te gaan vanwege het financiële aspect) dan kan een arts jouw niet goed behandelen. Een slimme tandarts zal daar een notitie van maken in jouw dossier en alle problemen die uit jouw weigering voortkomen zijn dan echt voor jouw rekening en dan ben je echt verder van huis en financieel veel duurder uit. Maar het is jouw keuze.
za, 12/12/2009 - 14:30 Permalink
Lieneke

Enkele opmerkingen:
* Niet iedereen heeft tandsteen.
* Een tandarts heeft doorgaans niet genoeg tijd om tandsteen grondig te verwijderen. Een mondhygienist heeft dit wel. De mondhygienist zal u zelfs uitleggen hoe u problemen kunt voorkomen.
* Als u zichzelf aanleert hoe u problemen kunt voorkomen, hoeft u niet onnodig geld uit te geven aan dure behandelingen.
* Tandsteen laten verwijderen bij de tandarts is even duur als het laten verwijderen bij een mondhygienist.
* Het verwijderen van tandsteen 1 keer per jaar, heeft te weinig nut. Twee keer over vaker daarin tegen wel.

Een vraag:
Wilt u een gezonde mond (houden)?
za, 12/12/2009 - 15:34 Permalink
Dentje

Helaas letten niet alle tandartsen op tandvlees ontsteking. Mijn eigen moeder heeft lange tijd parodontitis gehad en is hier vele kiezen door verloren. De (vorige) tandarts heeft haar nooit doorverwezen naar een mondhygieniste of insructies gegeven om dit te verhelpen. Als het tandvlees wat bloedde of gevoelig was, zei hij: 'Wat harder poetsen, dan gaat het wel weer weg.". en inderdaad het bloeden ging weg en die kiezen bleven maar steeds losser gaan staan. Pas toen ik haar meenam als 'proefpersoon' op de opleiding, kwamen we achter het daadwerkelijke probleem. Inmiddels is mijn moeder ontstekingsvrij. En gelukkig maar. Als ik dit beroep nu niet had gedaan, was zij nu haar kiezen kwijt en hadden we nog bij dezelfde tandarts gezeten. Gezien mijn eigen poetsgedrag toendertijd had mij waarschijnlijk hetzelfde te wachten gestaan(ik ben dit vak in eerst instantie gaan doen vanwege de medische achtergrond, ik had eigenlijk geen idee wat het praktische gezien precies inhield. Dat ik nu oa. mensen leer flossen had ik toen niet echt voor ogen).

Maar goed...
U moét helemaal niks. Niemand kan u dwingen naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan, behalve u zelf. Lieneke stelt hier de belangrijkste vraag. Wilt u een gezonde mond?
Dan mijn vraag: Wilt u een eerlijk of een bevestigend antwoord?
za, 12/12/2009 - 21:37 Permalink
tandplak

Vreemd dat mondhygiëniste gaan reageren.
Vroeger waren ze er niet. De tandarts haalde sporadisch tandsteen weg. De eerste mondhygiëniste kwamen eind jaren 80.

Maar ik had afgesproken met de tandarts. In een jaar eerst de tandarts en de tweede halfjaar de mondhygiëniste.

En nu moet ik elk halfjaar. Door dat opeens een snotterig eng kereltje dat net is afgestudeerd. Gaat de rollen omgooien. Ik dacht het niet.

En bovendien ik ben nog steeds de baas in eigen mond.
Deze zomer heb ik voor het eerst zins 42 jaar een behandeling gehad bij een mondhygiëniste.

En de tandarts kan altijd een beetje tandsteen verwijderen. Ze moeten nu niet aankomen van daar ben ik niet voor. Totalen onzin.
za, 12/12/2009 - 22:18 Permalink
Dentje

Inderdaad erg vreemd dat er mondhygienisten rondhangen op een forum over tandheelkunde... :-?

En ik begrijp hieruit dat u liever een bevestigend antwoord had gekregen. Dat had u dan best alvast in uw eerst bericht kunnen plaatsen. Heeft u echter niet gedaan, dus ik geef u nog het voordeel van de twijfel.

Het klinkt u misschien vreemd in de oren, maar de medische wereld staat niet stil. Er was ooit ook geen kaakchirurg, orthodintist of parodontoloog. Daarvoor was er ook geen tandarts. Met kiespijn ging je gewoon naar de chirurgijn. Die deed alles. Veel makkelijker. Geen doorverwijzingen. Geen specialisten. Alles onder een dak. Geen gedoe die rare medicijnen, gewoon kruidenmengseltje opsmeren en een kwartiertje aderlaten en je bent genezen.
Ooit werden we ook maar gemiddeld 50 jaar oud.

Misschien is het u wel eens opgevallen dat kinderen niet hetzelfde zijn als 20-jarigen, die niet hetzelfde zijn als 40-jarigen , die niet hetzelfde zijn als 60-jarigen, etc. Met de leeftijd komen de gebreken. Het grootste deel van mijn patienten wordt pas na hun 30e doorverwezen. Persoonlijk vind ik dat voor een groot deel al vrij laat. Voorkomen is beter dan genezen.

Doe ermee wat u wilt :wink:
za, 12/12/2009 - 23:48 Permalink
Zwaantje



En nu moet ik elk halfjaar. Door dat opeens een snotterig eng kereltje dat net is afgestudeerd. Gaat de rollen omgooien. Ik dacht het niet.

En bovendien ik ben nog steeds de baas in eigen mond.
Deze zomer heb ik voor het eerst zins 42 jaar een behandeling gehad bij een mondhygiëniste.

En de tandarts kan altijd een beetje tandsteen verwijderen. Ze moeten nu niet aankomen van daar ben ik niet voor. Totalen onzin.


Tegenwoordig kom je als patiënt ook niet zomaar meer bij een oogarts terecht. Voor een oogmeting kan je terecht bij Hans Anders of met een beetje mazzel naar een optometrist. En zo zijn er nog wel meer medische beroepsgroepen waar een en ander bij is veranderd sinds 1980.

Een (tand)arts kan een patiënt nooit dwingen tot een behandeling. Als u die behandeling totale onzin vindt dan kunt u dat gerust achterwege laten en wie weet krijgt u nooit meer een tandvleesontsteking of andere problemen door tandsteen of wat dan ook. Dan heeft u geluk. Ik ben zelf heel blij dat ik elke drie maanden naar de mondhygieniste kan (weliswaar nu een nieuwe) want met mijn diabetes is dat geen overbodige luxe.

Als uw tandarts een 'snotterig eng kereltje is' is dat uw perceptie, voldoed de tandarts blijkbaar niet aan het ideaalbeeld waaraan een arts volgens u moet voldoen en gaat u op het uiterlijk af inplaats van op een normaal advies dat hij u geeft. Persoonlijk zou ik mijzelf door een kabouter op een driewieler laten behandelen als het een kabouter zou zijn met gouden handen.

U bent inderdaad baas in eigen mond en het staat u altijd vrij om naar een andere tandarts te gaan en als u genoeg shopt vindt u misschien nog ergens in een donkere kerker een tandarts die ook verdoving flauwekul vindt en gelijk tanden en kiezen trekt en niet aan preventie doet. Gewoon stug blijven volharden in uw eigen gelijk, al die nieuwerwetse onzin, wat weten zij daar nou van af.
zo, 12/13/2009 - 00:13 Permalink
tandplak

Naar de huisarts gaan om je oren uit te spuiten, omdat ze verstopt zijn door oorsmeer.
De huisarts durft te zeggen. Daar ben ik niet voor gekwalificeerd.
Mijn assistent kun u terecht.

Zelfde doet de tandarts met tandsteen weg halen. Ga maar naar de mondhygiëniste.


Dus een nieuw afspraak maken, dat gedaan. Maar dat mens kan niet oren uitspuiten.
Toen heb ik het zelf gedaan, met een oude fles bleekwater. Goed gespoeld. En er kwamen nog drie stuken oorsmeerbrokken uit. Toen was het wel goed gedaan. Dus daar kan ik ook al niet goed terecht.
Waar blijven wij in Nederland.

Ik maak hier geen word meer aan vuil.

Vriendelijke groet.

Tandplak.
zo, 12/13/2009 - 13:20 Permalink
vV

ik zou zeggen doe het allemaal lekker zelf. maar dwing dan ook geen spoedbehandelingen af als het ineens anders gaat dan u denkt/wilt...
want bleekwater in de gehoorgang... even te lang laten zitten en weg trommelvlies..

Denk een seen keer na.. blijkbaar heeft u geen zin om mee te gaan met de vooruitgang in de zorgverlening, en de zaken die daaromheen hangen. Als een tandarts zelf een MH in dienst heeft , moet ie vooral intern doorsturen, kan hij zich richten op zijn deel. Heeft ie geen MH om welke reden dan ook, doet ie het gewoon (hopelijk grondig) zelf. Maar ook daar zie ik grote verschillen. Zie heel regelmatig mensen waar netjes elke 6 mnd een beetje tst weggehaald is bij d eondertanden, door de tandarts, maar de grote brokken die zelfs op foto`s zichtbaar zijn is nooit aandacht aan besteed.. En dan heb ik het gedaan want ik reken veel meer voor tst weghalen dan de vorige... Verschil is alleen dat ik weghaal wat er zit, niet alleen wat je ziet...

Doe er mee wat u wilt, uw gebit, uw lichaam....
zo, 12/13/2009 - 14:04 Permalink
Lieneke

Mijn vraag is nog steeds niet beantwoord...

En, wat is het nu? Wordt u behandeld door een mh of een prev.ass? Zie topic:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=27&t=14272&p=85885#p85885
In dit topic vertelt u dat u het zo vervelend vind dat u geholpen word door een assistente ipv door een mondhygienist.
Wat wilt u nou toch? Ik snap er niks meer van...
zo, 12/13/2009 - 14:08 Permalink
tandplak

Nou ik hou de gemoederen zeer bezig. Sorry hoor.
Ik zal hier geen woorden meer vuil maken heb ik gezegd.
Maar jullie blijven drammen ik ook.
De lege bleekwater fles. Is natuurlijk helemaal bleek vrij. In water geneutraliseerd.

Goed ik zal mijn neer legen bij jullie advies. En naar de mondhygiëniste
te gaan.
Daarvoor zijn ze in het leven geroepen. Het zal niet verkeerd zijn.
Daar ben ik weer voor verzekerd. En zal op termijn ook weer hogere premie vragen.
Zo blijft geld rollen.

Maar ik blijf het vreemd vinden. Net al men een auto voor service beurt naar de garage brengt. Legt er een rekening op tafel van 300 euro. Maar hellaas is er in de regel alleen olie ververst, en een nieuw oliefilter opgezet. Maar ja we willen allemaal wat verdienen.

Nou ik hoop dat men niet kwaad geworden is op Tandplak. :smt010 :smt010 :smt010 :smt010 :smt010 :smt010 :smt010
zo, 12/13/2009 - 17:40 Permalink
vV

het enige echte vergelijk met de auto is dat die ook onderhoud nodig heeft om het te blijven doen. Voor de rest hebben heel veel mensen relatief gezien kapitalen over voor dat ding, maar zodra het gezondheid en lijf betreft is elk tientje teveel.. Ook al gaat het gebit vele keren langer mee dan de gemiddelde auto, zeker bij goed onderhoud, en voor veel minder geld...
di, 12/15/2009 - 08:34 Permalink
tandplak

Nou ik heb een boel los gemaakt. Ook over auto, s en garage, s die de klant hoge rekeningen bezorgen. Ik heb vroeger zelf in een garage gewerkt, ik weet alles van auto, s. :lol:

Maar ik blijf het verdacht vinden. Dat de tandarts plots geen tandsteen meer weg haalt. Daarvoor moet ik naar een mondhygiëniste. [raar]
Mij vorige tandarts deed het, maar deze doet het helemaal. :smt010
Eerst mijn oude tandarts haalden altijd zelf tandsteen weg. Tot dat zijn assistente. Preventie assistente werd. Ik werd ongevraagd door haar ontdaan van tandsteen. Maar waarom deze mensen de patiënt pijn moeten doen. Bij de tandarts zelf deed het pijnloos. :smt005
Toch ga ik naar een tandarts die geen mondhygiëniste in dienst heeft.
Ik wil het mee maken. En ik krijg een andere tandarts.
Want deze vertrouw ik niet meer. Die geen pijn doet.
:smt019 :smt018
do, 12/17/2009 - 23:38 Permalink
mecánico para …

en hop de lijst weer met eentje verlengd

Gaat wel hard zo. Op hoeveel staat de teller nu?



27 ofzo............maar dat maakt toch niet uit. in sommige onderdelen van het forum kom ik sowieso nooit meer. angst voor de tandarts enzo. Denk dat meningsverschil met tandarts ook een plek is om niet te komen. scheelt echt enorm. beterweters, eigenwijsjes, dwingelandjes en de ergste " de verwijtenden van de beroepsgroep" ......... die zie ik eigenlijk nooit meer.
wo, 12/23/2009 - 10:12 Permalink
MaxPayne

ik heb dit niet eens allemaal gelezen maar ik weet dat het tegenwoordig heel moeilijk is een goede tandarts te vinden , ik ging speciaal naar Wassenaar altijd omdat de rijke lui daar altijd goede tandartsen hebben maar ik heb ook chinezen en oost europeanen meegemaakt die er een zooitje van maakte (een tandarts moet een kunstenaar zijn ) ik heb nu na lang zoeken een goede tandarts gevonden.. een Duitse tandarts/implantoloog in DenHaag die dus ook implantaten en chirurgie doet (hij weet dus veel meer als een doorsnede tandarts) .
hij moest de schade van andere tandartsen herstellen , en een andere hele bekende implantoloog in DH heeft mij ook verteld dat sommige tandartsen knettergek zijn , onnodig ingrepen etc.. tanden in stand houden die niet meer te redden zijn om meer geld te verdienen en je inweze van dat geld allang een nieuwe tand had kunnen laten maken , ingrepen waar je soms erg veel pijn van hebt , typisch voorbeel hiervan is de zogenaamde wortelkanaal behandeling met een kans van 1 op 20 van slagen in werkelijkheid en wat op dus 19 van de 20 keer met een ontsteking eindigt binnen een korte tijd en alsnog eruit moet( en een onstoken kies kan je niet verdoven met een spuit dus je voelt dan alles ) .
wo, 12/23/2009 - 13:39 Permalink
mecánico para …

Als je eens wat minder naar al die smokers om je heen luisterde zou je weten dat de wereld echt anders in elk aar steekt. En die Duitser in DH weet misschien meer van implantaten, maar van de rest misschien weer niet. Want al dat gebral van die gasten over verlieskunde enzo, is alleen gerelateerd aan hun eigen wens ergens een schroef in te proppen. Alsof die er niet uit kunnen komen pussen trouwens. (ook niet te verdoven by the way).

Het leven zuigt echt big time
8)

edit op vergeten woordje............hehehe, lekker binnen de 30 minuutjes. heeeerlijk op tijd dusz
wo, 12/23/2009 - 14:07 Permalink
MaxPayne

nou ik vat het niet zo persoonlijk op en ik luister ook niet naar ,,smokers,, , ik begrijp dat die implantoloog een schroef in je mond wil draaien , maar nadat ik ook een mislukte zenuwkanaal behandeling heb ondervonden ben ik veel gaan lezen en vragen om mij heen (over deze behandelingen en wat de beste oplossing ook , net zoals ik net een vraag over mijn tandvlees heb gesteld ben ik bereid iets te leren en te aanvaarden.. en tot de conclusie gekomen dat het idd vrij moeilijk is in NL een goede tandarts te vinden die niet alleen aan de centjes denkt en die ook nog eens een vaste hand heeft .
wo, 12/23/2009 - 14:18 Permalink
mecánico para …

weet je, het succes van een behandeling ligt ergens tegen de 95%. dus als die gast bij jou met een succes van 5% aankwam is het gewoon een verdomd onhandige en geheel onterecht afgestudeerde tandarts. Als je er van uit gaat dat het PERMANENT succes moet hebben dan bega je overigens een grote fout. Want een knieprothese gaat 20 jaar mee, een heup ook............waarom zou in een voormalig geïnfecteerd gebied het succes ineens wel 40 jaar moeten kunnen duren?
Nog afgezien dat ik de eerste nog moet zien die zijn implantaten meer dan 20 jaar op zijn plek weet te houden met een succes van 95%
wo, 12/23/2009 - 16:34 Permalink
MaxPayne

ik kan hier verder niet op reageren want ik ben geen specialist , maar mischien is het toeval dat mensen in mijn omgeving(incl mijzelf) er slechte ervaringen mee hadden(zenuwkanaal behandelingen) , wat ik eigelijk duidelijk wilde maken is dat tandartsen soms alsnog een zenuwbehandeling uitvoeren als het eigelijk al duidelijk is dat de kies er gewoon uit moet omdat het al te laat is, en dat ze in hun achterhoofd precies weten dat het een hopeloze zaak is (en zo mensen voor niets pijn laten lijden en zo wat extra's verdienen want een kies trekken is goedkoop) nou zeg ik niet dat alle tandartsen dat doen maar het gebeurd wel .
ik ben geen implantaten aan het promoten ofzo ik weet dat die er ook uit kunnen vallen .
(zelf laat ik ook een brug maken volgende maand met de gedachte dat die implantaten altijd nog kunnen op oudere leeftijd als er niets anders meer op zit ) .
maar hoe je het nu went of keert je kunt niet elke tandarts vertrouwen en soms denken de mensen dat wel .

Mvg... :smt001
wo, 12/23/2009 - 17:46 Permalink
Dentje

in elke beroepsgroep zitten rotte appels. En bij elke ingreep zin er mensen met complicaties. Als een wkb de extractie van een element 20 jaar kan uitstellen, noem ik dat geslaagd. Natuurlijk zijn er ook pechvogels. Noem eens 1 medische procedure zonder risicos. Er is altijd wel iemand met problemen. Zo zullen sommige mensen niemand kennen met problemen en anderen wel meer dan 1. En bij sommige tandartsen zal dit vaker voorkomen dan anderen. Mijn ervaring is dat lang niet elke tandarts succesvol een wkb kan uitvoeren, maar de meesten die ik dan ken zullen hun patienten ook gewoon naar de endodontoloog doorsturen (vooral de molaren bovenkaak).

Toeval bestaat. En daarbij weten sommige mensen ook niet waarover ze klagen. De discussie over het nut van een wkb kom ik ook nogal eens in de stoel tegen, maar dit zijn vaak mensen met meerdere behandelde elementen(soms wel 20 elementen met een wkb) en er is er dan 1 die problemen geeft. Willen ze gelijk alles uit laten halen..... Ondanks dat de rest er al decennia zonder problemen inzit. Dat is toch van de gekken? En dan boos op de tandarts dat ie het niet wil doen.
Wat misschien ook toeval is, is dat veel van deze mensen ook bij de implantoloog lopen en hun elementen dan voor implantaten willen vervangen.
do, 12/24/2009 - 12:32 Permalink
MaxPayne

in elke beroepsgroep zitten rotte appels. En bij elke ingreep zin er mensen met complicaties. Als een wkb de extractie van een element 20 jaar kan uitstellen, noem ik dat geslaagd. Natuurlijk zijn er ook pechvogels. Noem eens 1 medische procedure zonder risicos. Er is altijd wel iemand met problemen. Zo zullen sommige mensen niemand kennen met problemen en anderen wel meer dan 1. En bij sommige tandartsen zal dit vaker voorkomen dan anderen. Mijn ervaring is dat lang niet elke tandarts succesvol een wkb kan uitvoeren, maar de meesten die ik dan ken zullen hun patienten ook gewoon naar de endodontoloog doorsturen (vooral de molaren bovenkaak).

Toeval bestaat. En daarbij weten sommige mensen ook niet waarover ze klagen. De discussie over het nut van een wkb kom ik ook nogal eens in de stoel tegen, maar dit zijn vaak mensen met meerdere behandelde elementen(soms wel 20 elementen met een wkb) en er is er dan 1 die problemen geeft. Willen ze gelijk alles uit laten halen..... Ondanks dat de rest er al decennia zonder problemen inzit. Dat is toch van de gekken? En dan boos op de tandarts dat ie het niet wil doen.
Wat misschien ook toeval is, is dat veel van deze mensen ook bij de implantoloog lopen en hun elementen dan voor implantaten willen vervangen.


nou hoort u het van een MH ,, niet alle tandartsen kunnen een wkb succesvol uitvoeren,, maar ze doen het vaak toch want anders leren ze het nooit want ze hebben wel de bevoegdheid.
do, 12/24/2009 - 12:55 Permalink
Dentje

.... maar ze doen het vaak toch want anders leren ze het nooit want ze hebben wel de bevoegdheid.


Wat een aparte conclusie. Ik geloof niet dat u helemaal goed gelezen heeft.

En op hoeveel opleidingen heeft iedereen op elk vak een 10 bij afstuderen? De ene tandarts is in het ene wat beter, de andere in het andere. Niet elke tandarts kan even mooie dingen maken met composiet en niet elke tandarts doet een even goede wkb. Dit geldt ook voor mondhygienisten. En dat is ook helemaal niet erg. Zolang die persoon dit maar erkent. Ik ken genoeg mondhygienisten die bijvoorbeeld geen verdoving geven, omdat ze hier te weinig oefening in hebben. En, zoals hierboven beschreven, ken ik genoeg tandartsen die bij de molaren in de bovenkaak de patient doorsturen naar de endodontoloog, omdat ze weten dat die het gewoon beter doet. En soms ook bij andere elementen. Hangt van de situatie af.
Bekwaam maakt bevoegd, niet andersom.
do, 12/24/2009 - 13:23 Permalink
LN

Beste Tandplak en anderen,

Bij het lezen van het hele topic moet ik hard lachen.
Tandplak, wat kan jou het nou aan je derrière oxideren dat de mondhygienist je tandplak weghaalt, en niet de tandarts?

Even een opsteker voor de mondhygienisten hier: pas geleden werd mijn tandplak verwijderd door een MH van de TA-praktijk. Doorgaans deed de TA dat, maar die had geen tijd en zij bood het aan (in die praktijk weet ik niet meer wie wat is officieel :lol: ). Dat deed ze met een apparaat dat de tandarts doorgaans NOOIT van mij mag gebruiken, ik kies liever het ouderwetse haakje. Maar met die *** flex is het haar gelukt en ZONDER PIJN (ik heb echt gevoelige tanden). Hulde aan haar en ze mag het van mijn part altijd doen! Ik heb een fijne TA, *naam verwijderd door beheer*, in Den Haag, (hij is niet-Europees btw) en ben niet meer bang :D :D :D

Groetjes,
LN
wo, 01/13/2010 - 22:52 Permalink