hooge kosten wortelkanaalbehandeling

Author:
Qyo
Posted:
do, 11/05/2009 - 22:00
ik heb wel een erg hoge tandartsrekening gekregen voor een wortelkanaalbehandeling maar weet niet of dit normaal is. Het kostte 752,10 E
de lijst is behoorlijk
E02 uitgebreid endontisch onderzoek 35,80
E17 vier- of meerkanalig element 215,50
E85 Electr. lengtebepaling 12,80
E45 aanbrengen rubber dam 10,20
E86 gebruik microscoop 69,20
E04 Toesl kosten roterend nikkel titaan inst 43,30
A10 geleid of infilt.anesthesie 12,80
X10 Intra orale foto 14,30
X10 Intra orale foto 14,30
X10 Intra orale foto 14,30
X10 Intra orale foto 14,30
X10 Intra orale foto 14,30
E55 behandeling gecalcificeerd wortelkanaal 25,60
E55 behandeling gecalcificeerd wortelkanaal 25,60
E55 behandeling gecalcificeerd wortelkanaal 25,60
V14 meervlaks restauratie 61,40
V20 etsen t.b.v. composiet 10,20
V12 tweevlaksrest. composiet 33,30
T82 gingivectomie per element 48,60
E87 gebruiksklaar maken praktijkruimte 51,20

Totaal 752,10

voor 1 wortelkanaalbehandeling, voor 1 tand
zijn dit normale tarieven?
Kan iemand mij hierover iets uitleggen?
Spiegeltje

Het is inderdaad een hélé forse (zeg maar torenhoge) rekening! Gemiddeld kost een wortelkanaalbehandeling met drie kanalen zo'n 300-400 euro bij de huistandarts. Hier is wel sprake van gecalcificeerde kanalen. Dat maakt het complexer. De tandarts heeft ook duidelijk alles uit de kast getrokken (roterend instruimentarium, gebruik microscoop). Op zich niks mis mee natuurlijk.

Toch heb ik een paar opmerkingen: T82 (= wegsnijden van tandvlees) past eigenlijk niet bij de behandeling. E17 vier- of meerkanalig element: in de onderkaak is drie kanalen gebruikelijk maar misschien zaten er toch wel vier. E02 is ook ruim, maar mag wel omdat sprake is van een DETI B score vanwege de gecalcificeerde kanalen. E87? Ik weet het niet.

Tja, en verder lijkt het me vrij normaal. Het is wel een rekening die je eerder van de gespecialiseerde endodontoloog verwacht dan van een gewone tandarts.

Een paar vraagtekens dus, maar je kunt ' vanaf het bureau' niet per se zeggen dat dit een verkeerde rekening is. Daarbij ga ik er uiteraard vanuit dat alles gewoon netjes is gedaan wat ook is gedeclareerd.

Laatste punt: de tandarts had u vooraf inzicht moeten geven in de kosten. Dat is kennelijk niet gebeurd.
vr, 11/06/2009 - 00:20 Permalink
Qyo

bedankt voor de uitleg, ik heb de tandarts nog eens opgezocht via internet en het blijkt wel een endontoloog te zijn dus dat verklaart de torenhoge rekening ook wel. Ik vind het gereed maken van de kamer vreemd dat heb ik nog nooit gezien bij een ander beroep. Het is de eerste rekening die ik gekregen heb naast gaatjes vullen en controle. Wat mij ook opvalt is dat het een tandarts wel erg makkelijk wordt gemaakt om een rekening flink op te waarderen.
Hoe zou het zijn als iedereen op deze manier rekeningen zou maken, bijvoorbeeld de visboer snijdt een haring open dat is dan A5 opensnijden haring 10,50E, uitjes erbij dat is dan E22 5,60E, o ja hij heeft ook nog zijn snijblad schoongemaakt dat is E44 30,25 en de rekening krijg je als je net de haring hebt verorbert, die is natuurlijk gratis want je betaalt alleen voor de diensten.
Leven de tandartsen nog wel in een reëele wereld.
Ik zat 1,5 uur in de stoel dat is 400 E per uur en natuurlijk moeten daar kosten vanaf maar dit is echt absurd.
za, 11/07/2009 - 11:54 Permalink
Spiegeltje

Een hoog bedrag maar u bent dan wel behandeld door een tandarts die een intensieve voltijds vervolgstudie heeft gedaan van enkele jaren (en dus weinig heeft verdiend) om dit niveau te bereiken. Een aantal jaren geleden is het tarievenstelsel aangepast om beter rekening te houden met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de endodontologie. Uw endodontoloog maakt daar kennelijk maximaal gebruik van. Het is vermoedelijk wel zo dat zonder aanpassing van de tarieven er veel te weinig endodontologen zouden zijn. Ze hebben nu al vaak lange wachttijden, aan werk geen gebrek.

Schrale troost: als een kies uiteindelijk moet worden getrokken door een (mislukte) behandeling door de niet gespecialiseerde tandarts bent u nog veel meer kwijt om dit weer in orde te maken (brug, implantaat > 1500 euro)+eigen tand kwijt.

Maar ik geef toe: het is veel geld. Ik sluit ook niet uit dat u bij een andere endodontoloog misschien voor €100 of €150 euro minder klaar was geweest. U mag altijd om een schriftelijke begroting vragen. Maar nogmaals: de endodontoloog had u ook vooraf mondeling moeten informeren over de kosten.
za, 11/07/2009 - 12:08 Permalink
vV

4 kanalen komt ook bij een kies in de onderkaak heel regelmatig voor. Vind wel dat er sprake is van heel snel werk als dat in deze tijd gedaan is met de complicaties erbij. Vind ook dat er toen bekend was wat er nodig was u daarover geinformeerd had kunnen en moeten worden, zodat u zelf een beslissing had kunnen nemen of u het ervoor over hebt of niet. oftewel: op papier een topbehandeling, maar de communicatie krijgt van mij een onvoldoende.
za, 11/07/2009 - 12:59 Permalink
Qyo

snappen Tandartsen eigenlijk wel dat er maar heel erg weinig mensen dit soort rekeningen kunnen betalen en natuurlijk hebben ze hard gestudeerd en natuurlijk zijn er maar weinig mensen die dit kunnen er zijn inderdaad redenen te over om heel erg veel geld te vragen, zoals we nu ook in de bankwereld horen, het zijn enorm verantwoordelijke beroepen en dat meen ik ook echt. Maar er zijn erg veel verantwoordelijke beroepen als ik zo om me heen kijk en de meeste studies worden betaald door een grote groep die belasting betaalt, ook daar zit wat in. Maar is heel veel geld vragen echt de enige mogelijkheid om wachtlijsten te beslechten? Het is eerder wel fijn omdat je er rijk mee kunt worden, erg sociaal is het niet om mensen die dit echt niet kunnen betalen langs de kant te laten staan. Als me dit 5 jaar geleden was overkomen had ik deze behandeling absoluut niet kunnen betalen, nu gaat het met veel pijn en moeite, ik zou geen andere keus hebben gehad. En ook ik heb een erg verantwoordelijk beroep.
Het zou dus goed zijn dat er meer endontologen komen, dat wordt me nu in ieder geval duidelijk.
Voor een leek komt een rekening als deze behoorlijk absurd over waarbij iedere handeling apart betaald moet worden en met het grootste gemak en enorme lijst wordt. Hoe kun je bijvoorbeeld 50 Euro vragen om de ruimte in orde te maken, het lijkt me voor de hand liggend dat de ruimte in orde is, daar ga je ook vanuit als je naar een timmerman gaat, die ook bij iedere tang die hij even in zijn handen heeft een bedrag kan uittrekken, dit is voor een hele grote groep mensen niet van deze wereld, ik heb de rekening al door vele handen laten gaan en heb nog weinig serieuze reacties gehad, op deze site zijn die er wel, hoe kijken jullie daar dan tegen aan als bijv. een timmerman met eenzelfde rekening aan zou komen?
za, 11/07/2009 - 19:22 Permalink
Illuminus

snappen Tandartsen eigenlijk wel dat er maar heel erg weinig mensen dit soort rekeningen kunnen betalen

Heeft u wel eens een goede rekening van een advocaat gezien? (toevallig vorige week nog een onder ogen gehad....slechts 30.000 euro...omgerekend urtarief meer dan 400 euro (en ja het betrof een gespecialiseerde advocaat)) Ik ben het met u eens dat het veel geld is, daarom vind ik ook net als vV dat u de keuze had moeten krijgen om de kosten tegen de baten af te wegen.

Maar is heel veel geld vragen echt de enige mogelijkheid om wachtlijsten te beslechten? Het is eerder wel fijn omdat je er rijk mee kunt worden, erg sociaal is het niet om mensen die dit echt niet kunnen betalen langs de kant te laten staan.

Wat de endodontologie betreft....er komen maximaal maar 4 endodontologen per jaar van de opleiding die overigens zelfbekostigend is. Geld verdienen in de zorg is zowieso een vies woord.....als je als tandarts een kroon uit china haalt en er 50 euro aan verdient ben je een crimineel, als je buurman diezelfde kroon uit china haalt en er 100 euro aan verdient als ie m doorverkoopt aan de tandarts dan heeft ie zakelijk instinct.....tis maar hoe je er tegenaan kijkt.
En sociaal.......de hartchirurg die je harttransplantatie heeft gedaan wil zijn rekening ook gewoon betaald zien....net als de kapper, de timmerman, de garage...noem maar op. Voor een aantal zaken heeft de overheid in nederland besloten dat dergelijke kosten vergoed moeten worden of door de overheid (awbz) of via een (verplichte) verzekering. Van de tandheelkunde vindt men dat dit boven de 22 voor eigen rekening komt....dat risico kunt u voor een (groot) deel af dekken met een aanvullende verzekering of dat risico zelf te nemen. Dat is een eigen keuze.

Hoe kun je bijvoorbeeld 50 Euro vragen om de ruimte in orde te maken, het lijkt me voor de hand liggend dat de ruimte in orde is


De ruimte is wel in orde, maar het betreft hier het steriel maken van de behandelkamer met steriele lakens, boren, steriele hoezen om de slangen etc zoals in een operatiekamer. Die e87 staat dan in verband met de t82 het wegsnijden van het tandvlee...in mijn opinie zwaar overdreven om voor dat stukje tandvlees meteen een e87 uit de kast te trekken....maar goed als dit gebeurt is is het terecht gedeclareerd....

hoe kijken jullie daar dan tegen aan als bijv. een timmerman met eenzelfde rekening aan zou komen?

Ik laat altijd een begroting maken als ik iets laat verbouwen of als het iets relatief kleins is vraag ik een kostenschatting met daarbij de afspraak dat als het meer wordt er overlegd wordt voordat alles uit elkaar ligt en ik voor een voldongen feit sta....

En dat laatste is ook de bottom line....heldere communicatie over kosten, mogelijke risico's die aan de behandeling kleven (niet alle kosten zijn altijd vooraf helemaal in te schatten, ook dat bespreek je dan) verheldert een hoop....voor beide partijen.
za, 11/07/2009 - 21:31 Permalink
Spiegeltje

Ik heb het idee dat u de rekening mede erg hoog vindt omdat het slechts 1,5 uur werk was. Ook tandarts vV vond dat nogal kort. Als zo'n behandeling 2,5 uur had geduurd, dat komt voor, had de endodontoloog niet meer kunnen declareren en zag het plaatje er al iets anders uit. Als u de rekeningen bekijkt van de kaakchirurg voor een apexresectie van 20 minuten (kan zo €1000 zijn (*), maar gaat meestal via zorgverzekeraar dat ziet u dan niet) wordt je ook niet vrolijk.

Maar dan toch: er zijn wel eens tandartsen, gelukkig een kleine minderheid, die hun rekeningen kunstmatig opkloppen. Althans, soms komen op dit forum daarvan voorbeelden voorbij. Dat de behandeling "slechts" 1,5 uur duurde betekent misschien dat de behandeling niet zo complex was dan op de rekening staat. Overigens kan ik niet beoordelen of het wel of niet in 1,5 uur kan.

Maar op de foto's die zijn gemaakt is misschien wel te zien of u echt gecalcificeerde kanalen had. Nu u toch zo'n premium bedrag heeft betaald, waarom vraagt u deze foto's niet even op? Kan gewoon per e-mail. U kunt ze eventueel hier uploaden.

Ik kan echter niet garanderen of er een forumtandarts is die hier commentaar op wil of kan leveren.

(*) ken de tarieven niet, maar 15 jaar geleden heb ik er eens 1000 gulden voor afgerekend (had toen hoog eigen risico bij mijn ziektekostenverzekeraar want was 'nooit' ziek en moest dit allemaal zelf betalen)
za, 11/07/2009 - 21:43 Permalink
vV

precies. heeft dan overigens niet zoveel met de endo zelf te maken, meer met wat daarna nodig is. Of er was uitgebreide ingroei in het gat al? weinig zinnigs over te zeggen zonder foto1s gezien te hebben. (vooraf en na).

mbt tarieven: zoals gezegd communicatie over de kosten zou netjes geweest zijn, nu was er eigenlijk geen sprake van informed consent, want niet informed..
ma, 11/09/2009 - 08:11 Permalink