hoge kosten paradontale behandeling

Author:
Stephanix
Posted:
di, 01/04/2011 - 10:49
Beste mensen,

ik vindt de kosten voor mijn paradontale behandeling erg hoog, namelijk € 664,60 voor nog geen uur werk
Volgens bronnen op het internet ligt het uurloon van een tandarts op € 180-240 (incl praktijk kosten en assistent)

de nota is als volgt

A10 geleidings of infiltratie anesthesie 6 stuks € 79,86
T21 Initiele paradontale behandeling 7 stuks € 193,69
T82 Gingivectomie per element 1 stuks € 48,68
T82 Gingivectomie per element 1 stuks € 48,68
T82 Gingivectomie per element 1 stuks € 48,68
T82 Gingivectomie per element 1 stuks € 48,68
X21 Orthopanotmogram 1 stuks € 61,49
T55 Uitgebreid consult paradontologie 1 stuks € 137,84

Ik vind de beloning voor de geleverde prestatie buiten proporties
Hoe kan het verdoven , een handeling van nog geen minuut nu € 79,86 kosten, het materiaal (1 spuit) kan het niet zijn
en waarom wordt er een uitgebreid consult paradontologie gerekend, de optelsom van alle bovenstaande handelingen is toch het consult

Kortom, ik heb het idee dat ik belazerd wordt door mijn tandarts, of door het registratie systeem in Nederland, wat volgens mij nog gebaseerd is op de tijd dat rekeningen direct naar de zorgverzekeraar gingen en alles klakkeloos werd vergoed.

Graag jullie reactie,

Groetjes,

Stephan
vV

is het ook.

In de eerste plaats mis ik de parostatus, of is die eerder gemaakt bij een andere afspraak? daarnaast kan een consult nazorg niet in dezelfde zitting plaatsvinden als initiele behandeling. en is gingivectomie incl verdoving. Daarnaast betwijfel ik dat dit allemaal gebeurt is, en zo ja zou er vooraf een begroting gegeven moeten zijn en voorlichting over probleem en aard behadeling!
Dus vraag om nadere uitleg waarom men zo lichtvaardig gehadeld en wel erg ruim gedeclareerd heeft, en er zijn heel veel zaken die mi geschrapt mogen worden.

overigens ben ik wel even benieuwd naar uw bronnen mbt uurloon, want er is geen uurtarief voor de tandarts in het huidige tariefstelsel.
Hooguit een uuromzet, maar die is van zoveel zaken afhankleijk, en per soort behandeling ook nog eens erg verschillend dat daar op zich geen relatie gelegd kan worden op basis waarvan conclusies getrokken kunnen/mogen worden over hoogte van een rekening.
di, 01/04/2011 - 12:33 Permalink
Spiegeltje

Kortom, ik heb het idee dat ik belazerd wordt door mijn tandarts, of door het registratie systeem in Nederland, wat volgens mij nog gebaseerd is op de tijd dat rekeningen direct naar de zorgverzekeraar gingen en alles klakkeloos werd vergoed.

Ligt i.i.g. niet aan "eigenaardigheden" rond de tariefbeschikking. Behandelingen vinden plaats volgens het paroprotocol, dus volgens een vrij overzichtelijk traject.

Vier maal T82, dat is wel apart. Mij geeft de rekening ook geen goed gevoel. Voor mij ook de vraag of een pocket/parodonriumstatus is gemaakt en met u doorgesproken. Zo niet, dan is ook al in strijd gehandeld met het paroprotocol.

Het is overigens wel zo dat parobehandelingen duur kunnen zijn, maar dat komt met name door het vele schoonmaakwerk (de T21-codes) die bijvoorbeeld in drie sessies van een uur (totaal 3 uur dus) worden gedaan.
di, 01/04/2011 - 13:14 Permalink
advies

Beste Stephan,

Wat ik mis in uw bericht is uw eigen verantwoordelijkheid. U verwijst naar “het systeem in Nederland”, maar u heeft zelf ook een onderzoeksplicht.

Door marktwerking in de zorg worden de verschillen op het gebied van kwaliteit en prijs tussen zorgaanbieders groter en groter. Het is aan u te vergelijken en zelf te kiezen waar en door wie u wilt worden behandeld. Zo liggen de tarieven in een mondhygiënistenpraktijk rond de Eur 105, per uur. Mondhygiënisten kunnen over het algemeen een parodontale behandeling prima uitvoeren. (Gingivectomie mogelijk niet, de rest waarschijnlijk wel).

Zoals de vorige forumleden reeds hebben aangegeven is er op de door u beschreven tandartsnota en code-combinatie ook wel wat aan te merken.

U bent zelf echter ook vergeten een offerte te vragen en te vergelijken met andere zorgaanbieders. U onwetendheid/naïviteit kost u nu geldt. Zie het als leergeld, want waarschijnlijk gaat u dit niet opnieuw overkomen.
di, 01/04/2011 - 20:25 Permalink
vV

U bent zelf echter ook vergeten een offerte te vragen en te vergelijken met andere zorgaanbieders
bij een goede relatie ga je niet shoppen. Het werkt in de zorg nu eenmaal niet zo dat je bij tandarts a komt voor dit, en vervolgens naar ta b voor iets anders omdat ie goedkoper is. Hoop dat iedereen zo slim is om te begrijpen dat die manier van omgaan met zorg per saldo juist duurder is dan goedkoper (dubbel werk etc)
wo, 01/05/2011 - 08:08 Permalink
Stephanix

Beste vV,

helemaal mee eens,
zeker een relatie met je tandarts is gebaseerd op vertrouwen, de patient kan niet beoordelen wat wel en niet nodig is.
bovendien mag je verwachten dat een uur werk (zoals afgesproken) geen € 665,- kost. Hij heeft nooit een bedrag genoemd!

ik heb nu ook mijn vorige rekeningen bekeken, die ook fors waren, hij brengt structureel te veel codes in rekening
inmiddels ben ik in onderhandeling met de tandarts over de hoogte van de rekening, heeft iemand advies?
Of moet ik helemaal niet betalen ivm de te hoge vorige rekeningen

Alvast iedereen bedankt voor de snelle reacties!

Stephan
wo, 01/05/2011 - 11:25 Permalink
Stokertje

Anesthesie wordt niet per element gerekend, maar per behandeling, dus dit zou slechts 1x A10 moeten zijn. Daarnaast is t55 een nazorg-code, die pas plaats vindt na herbeoordeling (en herstel), 3 maanden na behandeling. De gingivectomie zou kunnen, maar wel vreemd dat dit er zo veel zijn. Wat mij betreft klopt er niet zoveel van de rekening.
Ik mis inderdaad ook het parodontaal onderzoek met parodontiumstatus(t12), zegmaar het onderzoek vooraf aan de behandeling. Wel moet je rekening houden met hoge kosten van parodontale behandeling, maar die wordt meestal over een aantal uren gespreid, tezamen met goede instructie voor mondhygiëne,..enzovoort, dus niet slechts schoonmaken.

Ik hoop dat je er wat aan hebt...
wo, 01/05/2011 - 12:39 Permalink
vV

Anesthesie wordt niet per element gerekend, maar per behandeling, dus dit zou slechts 1x A10 moeten zijn
correctie: anesthesie wordt in de bovenkaak gerekend per 2 naburige elementen, met scheiding in het midden. Dus indien de 11 en 21 behandeld/verdoofd worden, 2x A10. Gehele bovenkaak verdoven mag dus gerekend worden als 8x A10, waarbij ik ervan uitga dat t/m de 7 alles aanwezig is. onder doe je een mandibulair blok, waarbij je met 1x A10 dus in ieder geval t/m de P2 als verdoofd mag beschouwen, ik denk dat het toelaatbaar is onderfront apart te rekenen t/m hoektand, dus dan nog altijd 3x A10 per kaakhelft.
Waarbij ik ervan uitga dat er geen dingen gedaan worden waar de verdoving in het tarief zit, zoals de gingivectomie...

Als er op oude rekeningen ook herhaaldelijk zaken staan die niet gedaan zijn of erg opgetuigd lijken met codetjes voor "'kleinere"" dingen zou ik zeker ook daarover in discussie gaan.

edit wegens spelfaut
wo, 01/05/2011 - 13:03 Permalink
Stokertje

Anesthesie wordt niet per element gerekend, maar per behandeling, dus dit zou slechts 1x A10 moeten zijn
correctie: anesthesie wordt in de bovenkaak gerekend per 2 naburige elementen, met scheiding in het midden. Dus indien de 11 en 21 behandeld/verdoofd worden, 2x A10. Gehele bovenkaak verdoven mag dus gerekend worden als 8x A10, waarbij ik ervan uitga dat t/m de 7 alles aanwezig is. onder doe je een manibulair blok, waarbij je met 1x A10 dus in ieder geval t/m de P2 als verdoofd mag beschouwen, ik denk dat het toelaatbaar is onderfront apart te rekenen t/m hoektand, dus dan nog altijd 3x A10 per kaakhelft.
Waarbij ik ervan uitga dat er geen dingen gedaan worden waar de verdoving in het tarief zit, zoals de gingivectomie...

Als er op oude rekeningen ook herhaaldelijk zaken staan die niet gedaan zijn of erg opgetuigd lijken met codetjes voor "'kleinere"" dingen zou ik zeker ook daarover in discussie gaan.


Oke, dat wist ik niet,...ik reken bij een initiële parobehandeling altijd maar 1x a10 (dus 4 zittingen=4xa10)...zal ns bespreken met me baas of ik dat anders moet doen :) ben nieuw in het vak blijkbaar ;)
wo, 01/05/2011 - 15:06 Permalink
Stephanix

Hoi raadgevers,

Ik heb verder geen vragen meer, wel veel aan jullie adviezen gehad

Ik heb overlegd met mijn zorgverzekering, wat een reeel tarief zou zijn voor de gegeven behandeling, we komen uit op:
€ 90,- voor de parondontele werkzaamheden
2 x € 12,81 voor de verdoving
+ € 61,49voor de foto (orthopantomogram)
minus de reeds betaald door de verzekeraar € 57,65
komt totaal op € 119,46
Verder heeft hij het kunstje ook op 2 eerdere rekeningen geflikt (hem hier toendertijd op gewezen dat ik de rekeningen hoog vond.)
Ik ga er op aansturen dat ik niets betaal, ik heb zelfs als ik niets betaal toch al zo'n € 400-500 te veel betaald op die vorige 2 rekeningen

Lijkt jullie dit reeel?

groetjes

Stephan
wo, 01/05/2011 - 20:44 Permalink
Stokertje

De t21's (7x) zijn per behandeld element en zijn reeel, maar kunnen wij niks van zeggen gezien we uw situatie niet kennen, en u wellicht ook niet (er is geen parostatus, dwz overzicht, gemaakt van uw parodontale situatie)
2x verdoving is reeel, ipv het veelvoud wat bij u is gedeclareerd
Gingivectomie kan ik niet beoordelen, doe ik nooit (als mondhygienist)
Orthopantomogram geloof ik wel
De nazorgcode t55 is belachelijk, hoort bij nazorg, zoals eerder gezegd, wat plaats vindt na herbeoordeling, na herstel en na bespreken resultaat van t21.

Wat me zorgen baart is het gebrek aan onderzoek (t12, check de utpcode maar)

Hoop dat je hier wat aan hebt :)
wo, 01/05/2011 - 21:24 Permalink
Stephanix

Nog even voor de geinteresseerden, de geschiedenis:

feb 2007 een T92 parodontium registratie en bitewing foto
kosten €180,-

feb 2007 een T11 paro onderoek met pocketstatus en 10x T21
kosten € 571,-

apr 2007, 6x T21
kosten € 235,-

vervolgens 3 jaar niets (behalve controle en wat vul werk)

april 2010 een T91 pocket registratie
kosten € 79,-

okt 2010 een T92 parodontium registratie en en M59 gebitsreiniging
kosten € 108,-

nov 2010 4x T82 gingivectomie en 7 x T21 n foto (x21) en de inmiddels famueze T55
kosten € 664,-

groetjes Stephan
wo, 01/05/2011 - 22:22 Permalink
Spiegeltje

k ga er op aansturen dat ik niets betaal, ik heb zelfs als ik niets betaal toch al zo'n € 400-500 te veel betaald op die vorige 2 rekeningen. Lijkt jullie dit reeel?


Als ik de geschiedenis bekijk komt mij de aanpak van uw parodontitis nogal rommelig over. Het paroprotocol kent een vrij strakke opzet bestaande uit bepaalde stappen in een logische volgorde: parodontium/pocketstatus+bepreking , (eventueel) initiële behandeling, herbeoordeling, eventueel specifieke behandelingen en vervolgens nazorg. Bij u heeft kennelijk geen herbeoordeling plaatsgevonden en heeft geen nazorg plaatsgevonden. Doordat bij u zo gelopen heeft is mogelijk de behandeling niet optimaal geweest en is het parotraject opnieuw opgestart met alle kosten van dien. Maar dit kunt u niet allemaal, met terugwerkende kracht, projecteren op de laatste rekening. Hierbij ga ik er vanuit dat niet op uw initiatief de behandeling is afgebroken.

Hoe dan ook, de meeste kans op succes in dit stadium is alleen de laatste rekening (formeel) aan te vechten. De meeste kans heeft u daarbij als het gaat om codes die wél op de factuur staan en maar die niet zijn uitgevoerd of redelijkerwijs niet hadden kunnen worden uitgevoerd . Dan denk ik in de eerste plaats aan T55 omdat, zoals gezegd, dit pas aan de orde is tijdens de nazorg, dus na afsluiting van de initiele behandeling, een daarop volgenden herstelperiode en een herbeoordeling. Dit argument kunt u richting tandarts of klachtencommissies aanvoeren. Of de gingivectomie is uitgevoerd is de vraag, hiervoor is wellicht een second opinion vereist. Ik kan verder niet beoordelen of dit wat kan opleveren (bijvoorbeeld of dit achteraf nog is te constateren).

Het werkt niet tegen u als u het niet betwiste deel van de rekening, als blijk van goede wil, gewoon betaald.
wo, 01/05/2011 - 23:14 Permalink
*Eddy*

Goed bezig Stefhanix!

Als iedereen zo kritisch was over zijn nota zou de algehele 'graaicultuur' onder tandartsen al een stuk minder worden.

Het is niet voor niets dat drie kwart van de tandheelkundestudenten voor de studie heeft gekozen puur vanwege de inkomsten.

Tarieven zijn gewoon veel te hoog (scheefgroei prestatie vs. beloning) en dienen op korte termijn te worden hergeijkt.
wo, 01/05/2011 - 23:21 Permalink
Spiegeltje

Dat onder tandartsen sprake is van een graaicultuur kun je mijns inziens niet stellen. Hier op het forum passeren daar wel voorbeelden van, maar dat geeft uiteraard geen representatief beeld. Veel aannemelijker is dat verreweg de meeste van de 7000 tandartsen juist declareren, althans niet met opzet te ruim.

Verder kun je niet stellen dat de tarieven te hoog zijn, integendeel. Veel behandelingen kosten in andere westerse landen meer dan in NL. Te hoge rekeningen zijn doorgaans het gevolg van het onjuist hanteren van de tarieven, niet van te hoge tarieven. Overigens ben ik het er wel mee eens dat patienten kritisch naar de rekening moeten kijken (zoals elke rekening). Helaas is het nog zo eenvoudig niet om te kunnen bepalen of deze te hoog is.
do, 01/06/2011 - 00:59 Permalink
vV

de visie van de zorgverzekeraar vind ik nergens op slaan, en lijkt niet geheel vrij van eigenbelang ...

Iemand aan de telefoon kan nooit en te nimmer uw mondgezondheid beoordelen, zonder foto`s en kennis van zaken. Enige die dat kan zou de adviserend tandarts zijn, mits hij over de juiste gegevens beschikt en dan ook nog pas na een mondonderzoek.
Dat verhaal kan dus gelijk d eprullenbak in.

Verder is er inderdaad geen lijn in de parobehandeling, het paroprotocol is mbt nazorg na 2007 niet opgevolgd. Dat er weer terugval is blijkbaar is mede daaraan te wijten. Wat de reden is weet ik niet, hoeft niet per se de tandarts verwijtbaar te zijn. Maar het klopt in ieder geval niet. Deel van het werk nu was niet nodig geweest indien het protocol wel gevolgs was, aan de andere kant waren de kosten in die paar jaren dan weer hetzelfde geweest als de herbehandeling nu (mits correct gedecl.)
do, 01/06/2011 - 08:29 Permalink
robinson

Goed bezig Stefhanix!

Als iedereen zo kritisch was over zijn nota zou de algehele 'graaicultuur' onder tandartsen al een stuk minder worden.

Het is niet voor niets dat drie kwart van de tandheelkundestudenten voor de studie heeft gekozen puur vanwege de inkomsten.

Tarieven zijn gewoon veel te hoog (scheefgroei prestatie vs. beloning) en dienen op korte termijn te worden hergeijkt.


Gebaseerd op..?
do, 01/06/2011 - 08:45 Permalink
Stephanix

laten we inderdaad over het graaien ophouden!!
Ik beschuldig mijn tandarts hier niet van!
Wellicht weet hij niet hoe hij de codes moet gebruiken
Wel vind ik dat hij in alle redelijkheid had kunnen zien dat € 664 voor een behandeling van 1 uur niet reeel is en dat ergens iets misgaat met coderen/factureren

De vraag die nu nog heb,
hoeveel tijd staat er voor een T21 per element, hij is met 7 elementen nog geen 10 minuten bezig geweest
En...
wanneer is sprake van een T82 (gingivectomie)
er zijn 4 stukjes tandvlees weggehaald met een afmeting van 1x1x2 mm
per stuk, lijkt me niet schokkend/arbeidsintensief/ complex
is het dan normaal om 4 x T82 en en 7 x T21 te rekenen?

groetjes

Stephan
do, 01/06/2011 - 09:34 Permalink
Stokertje

Wanneer ik behandel onder t22 (de t21 voor mondhygienisten) ben ik gemiddeld drie kwartier bezig met een kwadrant (ongeveer 6-7 elementen). Kan wat langer zijn, kan wat korter zijn, maar 10 minuten lijkt mij erg kort. Daarnaast gaat het bij t21/t22 om een initiele behandeling, d.w.z. startbehandeling. De vraag is of eerdere t21-codes op dezelfde elementen is uitgevoerd. De nazorgcode t55 vind ik nog steeds vreemd.

Wellicht kun je je tandarts ook een keer vragen of hij de rekening kan uitleggen en of het verband houdt met eerdere behandelingen.
do, 01/06/2011 - 09:52 Permalink
Lieneke

Daar sluit ik me geheel bij aan. Soms doe ik zelfs een uur over een kwadrant, soms maar een half uur. Dat ligt een beetje eraan hoeveel tandsteen er zit en wat de diagnose/prognose is. 10 minuten is echt niet reeel voor 7 elementen.

Daarbij vind ik het vreemd dat er geen begroting vooraf is gegeven en dat de verzekering dit goedkeurt. Ik krijg meteen op mijn donder van de verzekering als er in een verkeerde volgorde is gedeclareerd oid.
do, 01/06/2011 - 11:00 Permalink
Stephanix

ik heb overleg met de verzekring gehad over de factuur
ze vertelde me dat wanneer een rekening niet klopt, het deel dat niet klopt, dan niet wordt vergoed aan de patient.
Ze hebben mij nooit gemeld, dat een rekening niet klopt
ik weet uiteraard niet of ze foutieve rekeningen melden aan de tandarts
do, 01/06/2011 - 11:07 Permalink
vV

Goed bezig Stefhanix!

Als iedereen zo kritisch was over zijn nota zou de algehele 'graaicultuur' onder tandartsen al een stuk minder worden.

Het is niet voor niets dat drie kwart van de tandheelkundestudenten voor de studie heeft gekozen puur vanwege de inkomsten.

Tarieven zijn gewoon veel te hoog (scheefgroei prestatie vs. beloning) en dienen op korte termijn te worden hergeijkt.


sorry, maar ik word zo kotsmiddelijk van dit soort kort -door-de-bocht -generaliserende opmerkingen. Meestal slechts ingegeven door jalouzie....
Iemand die goed wil verdienen moet harder werken, meer studeren etc. Maar houd eens op voor anderen te willen bepalen wat zij ""mogen"" verdienen.... zo typisch nederlands...
Zeker daar waar balletjes trappende figuren zonder commentaar miljoenen kunnen opstrijken, met voetbalclubs die veelal van de ondergang gered worden met belastingcenten.....
Ik vind dat er slechts 2 partijen zijn die in onderling overleg bepalen wat bepaalde behandelingen gaan kosten, namelijk d epatient en zijn tandarts..En alle Eddy`s die langs de zijlijn staan hebben daar helemaal niets mee te maken. die regelen hun eigen zaakjes maar met hun eigen tandarts zonder hun neus in andermans zaken te steken.
sorry Lieneke, moest hem toch even kwijt....
do, 01/06/2011 - 12:48 Permalink
Stephanix

Het geschil is na lang getouwtrek opgelost:

ik heb telefonisch overlegd met Zorgbelang.
Zij adviseerden het volgende: schrijf een brief met daarin:
a) dat je met Zorgbelang hebt overlegd,
b) dat je gebruikt maakt van het forum op tandarts.nl en kort de reacties
c) doe een redelijk voorstel

Uiteindelijk zijn de 6 A10's en de T55 van de rekening gehaald (totaal € 215,-), om van het gezeur af te zijn, zo schreef de tandarts
Dit komt aardig in de richting van mijn eis. Voorleggen bij de ANT leek mij niet zinvol, aangezien de ANT slechts adviseert en het zeer de vraag is
of mijn (arrogante) (ex-)tandarts dit advies zal opvolgen, gevolg zou dan de kantonrechter...

Een opsteker voor dit de tandartsen van dit forum en Zorgbelang

Bedankt,

Stephan
di, 03/29/2011 - 12:18 Permalink
Joost36

Parodontale behandeling

Goedenavond,

Ik ben vanmiddag naar een Paradontologie praktijk geweest, waar onderzoek heeft plaatsgevonden van het tandvlees met pocketstatus (T12) Tevens zijn er 6 foto's gemaakt. (X10)

In de begeleidende brief van mijn tandarts, werd medegedeeld dat er voornamelijk ruime pockets waren bij de 6e en de 7e (rechtsboven)

Nu gaf de paradontoloog aan dat er 4 behandelingen dienen te komen voor het hele gebit (28 XT22 604,80 euro)
Mijn voortanden en boventanden zien er verzorgd uit en hebben geen diepe pockets.

Nu wil de paradontoloog een gehele behandeling doen voor mijn hele gebit. Is dit een kwestie van uurtjes schrijven en niet daadwerkelijk de ernst van het probleem aanpakken. Dit houdt in, alleen de behandeling van de achterste/onderste kiezen?

Volgens de begroting ben ik totaal 1.120,25 eur euro kwijt voor de hele behandeling.
Is het niet efficient en doelgericht om alleen de noodzakelijke kiezen aan te pakken ipv een element behandelen terwijl dit niet noodzakelijk is?

Hoor graag hoe julie hier over denken

Groetjes..
do, 03/14/2013 - 19:52 Permalink
Lieneke

Nee, je kunt de tanden en kiezen namelijk niet zo los van elkaar zien. Het gebit kan dus niet maar half worden schoongemaakt want dan knapt de boel niet op. Ik twijfel wel of er echt 28 keer gedeclareerd mag/moet worden, dan zouden alle tanden en kiezen een pocket moeten hebben...
do, 03/14/2013 - 20:04 Permalink