Hoe kom je erachter of een tandarts je niet afzet?

Author:
erikr
Posted:
za, 03/12/2011 - 18:44
Ik heb het gevoel dat mijn huidige tandartspraktijk in amsterdam al een tijdje erg creatief is met prijzen. Elke vulling was 100 euro, elke WKB 500 euro. Hoorde pas van collega's dat zij maar 380 betaalden en 50 voor een vulling. Kan toeval zijn maar het voelt niet goed ...... Gezien de wachtlijsten moet je al blij zijn dat je iemand vindt.

Bestaan er witte en zwarte lijsten met normaal rekenende tandartsen?
Spiegeltje

Nee, die bestaan niet. Mogelijk gaat er per 2012 iets veranderen. Er komen dan vrije tarieven. Dan weet je beter waar je aan toe bent, en kun je zelf vergelijken met andere tandartsen. Overigens wordt het dan niet per se goedkoper.

Idealiter ontlopen de tandartsrekeningen elkaar niet zo veel. Er zijn nu immers vaste maximumtarieven.
za, 03/12/2011 - 18:56 Permalink
erikr

Ja daar was ik al bang voor helaas vermoed ik dat zij voor alles de maximum tarieven gaan berekenen. Dat dure kantoor door architect ontworpen moet tenslotte wel terugbetaald worden.
Op zich niet zo'n probleem als de kwaliteit supergoed was, maar echt tevreden over de kwaliteit ben ik niet van één hun tandartsen. De 2e was wel ok volgens mij maar stopte ook al snel, vriend ging namelijk verhuizen en zij ging mee.

Nu kom ik dus bij 3 nieuwe, endo, mondhyg en para benieuwd of die een beetje goed zijn. De eerste was wel aardig volgens mij, maar sprak slecht nederlands dus kon moeilijk van alles uit leggen. Bidden maar bij het volgende bezoek.
za, 03/12/2011 - 19:25 Permalink
erikr

zou nooit naar een zorgverlener gaan die mij niet kan begrijpen... basisnorm is ook dat de zorgverlener de nl taal machtig is...

Dat rekeningen tussen vullingen en zo verschillen is logisch, hnagt namelijk van formaat vulling af, kleintje net geen 50,-, grotere idd wel 100,- dus zonder foto`s is er geen uitspraak over te doen.

Dank je voor je reactie, ik snap dat het moeilijk te bewijzen is. Maar 7 vullingen in 1/2 jaar a €100, Je zou toch zeggen dat er wel eentje een kleintje of iets kleiner had kunnen zijn....

Net als WKB de ene had 3 wortels de andere 2 is die dan niet iets minder werk. Die met 3 bleek uiteindelijk 4 wortels nadat de boel ontstak, daarom moest die daarna nog een keer over en weer €500.
maar goed zonder bewijs of foto's kun je inderdaad niets hard maken.
zo, 03/13/2011 - 15:22 Permalink
Spiegeltje

maar goed zonder bewijs of foto's kun je inderdaad niets hard maken.

Nee, maar wat u beschrijft is wel herkenbaar.

Als u daar patiënt blijft kunt u nog diverse onaangenaam hoge rekeningen tegemoet zien. Als u een tandarts wilt die eerlijk, dat wil zeggen gewoon overeenkomstig de NZa-tarievenbeschikking, declareert kunt u m.i. beter verder zoeken. Mocht u willen blijven dan altijd vooraf een schriftelijke begroting vragen en niet aarzelen deze kritisch te bekijken.

Het opzettelijk te hoog declareren is overigens een economisch delict en strafbaar.
zo, 03/13/2011 - 19:15 Permalink
Snowman

Nee, die bestaan niet. Mogelijk gaat er per 2012 iets veranderen. Er komen dan vrije tarieven. Dan weet je beter waar je aan toe bent, en kun je zelf vergelijken met andere tandartsen. Overigens wordt het dan niet per se goedkoper.

Idealiter ontlopen de tandartsrekeningen elkaar niet zo veel. Er zijn nu immers vaste maximumtarieven.


Moet er dan ook een soort van prijslijst komen te hangen bij de receptie van de tandartsen
praktijk, dat zou wel makkelijk zijn natuurlijk.
zo, 03/13/2011 - 20:03 Permalink
mecánico para …

Nee, die bestaan niet. Mogelijk gaat er per 2012 iets veranderen. Er komen dan vrije tarieven. Dan weet je beter waar je aan toe bent, en kun je zelf vergelijken met andere tandartsen. Overigens wordt het dan niet per se goedkoper.

Idealiter ontlopen de tandartsrekeningen elkaar niet zo veel. Er zijn nu immers vaste maximumtarieven.


Moet er dan ook een soort van prijslijst komen te hangen bij de receptie van de tandartsen
praktijk, dat zou wel makkelijk zijn natuurlijk.


ik vind het allemaal prachtig, nu de garage bedrijven nog. want als die een drijfstang, een stabilisator en een tuimelaar hebben vervangen dok je 3x de prijs die je dacht kwijt te zijn voor je auto apk/beurt.

een prijslijst zegt weinig, een vergelijkende website ook niet. Ik las dat als je meer tijd nam je beter werk leverde........jaja, rustiger aan doen op kosten van de patient? daarnaast vind ik wel dat zaken die je moeilijk kan vatten in een tarief een naam mogen krijgen. En een aanpassing naar reëel te maken kosten van bancair en administratie en gebruikte materialen ook niet slecht zou zijn. Een A-merk is nu eenmaal mooiere en beter dan een C merk
zo, 03/13/2011 - 20:29 Permalink
Snowman

Als de tandartspraktijken een vrij tarief krijgen in 2012 KUN je dan
wel voor een vulling naar praktijk A (want is daar goedkoper) en voor een
kroon naar praktijk B en zeg maar voor een implantaat naar praktijk C ?
Of zit je dan nog steeds 'vast' aan je eigen tandarts ? (dat zou namelijk niet
eerlijk zijn, klant is koning en zou zelf moeten kiezen naar wie die naar toe
gaat voor een bepaalde behandeling)
zo, 03/13/2011 - 22:19 Permalink
Spiegeltje

Voorop staat de vrije keuze van tandarts. Het staat u vrij om van tandarts te wisselen als die een vulling voor een tientje minder doet. Dergelijk "shopgedrag" is alleen - denk ik - niet in het belang van de patient. Belangrijk is een goede relatie met de tandarts die u en uw gebit kent. U weet wat u van elkaar kunt verwachten. Dat geeft vertrouwen. Bij een nieuwe is dat altijd weer afwachten. U kunt trouwens niet zomaar even binnenlopen, u moet u (waarschijnlijk) nog steeds gewoon inschrijven. De praktijk van de tandarts van uw keuze kan vol zijn. Net als nu dus.

Met andere woorden: vrije tarieven en transparantie van prijs en kwaliteit maken een bewuste keuze van een tandarts die bij u past beter mogelijk. Ook zouden - door meer concurrentie - de gemiddelde tarieven wel eens kunnen dalen in regio's waar geen sprake is van een tandartstekort. Dat wil m.i. alleen niet zeggen dat u voor elke behandeling naar de goedkoopste zou moeten gaan.
zo, 03/13/2011 - 22:40 Permalink
vV

ik ga daar in ieder geval niet aan meewerken, niet in belang patient. bedenk ook dat er denk ik een tarief komt voor inschrijving nieuwe patient met alles erop en eraan, en als u drie dingen in een jaar bij drie tandartsen gaat doen hebt u wel minimaal 2x die kosten erbovenop. en dat zal meer zijn dan een consultje nu.

Daarnaast is de jurisprudentie inmiddels erg duidelijk: indien u zich , buiten spoedbehandeling om, elders laat behandelen bent u eigenlijk automatisch uitgeschreven bij de voorgaande tandarts.

Klant is koning, maar ik ben keizer :smt002 :smt003
als een patient wegwil omdat jantje de vulling of endo goedkoper doet (en alleen daarnaar kijkt) mag ie van mij weg, maar hoeft ie inderdaad niet terug te komen, omdat er blijkbaar geen sprake is van vertrouwensrelatie. Bedoeling van de tariefstructuur straks is ook dat patienten op kwaliteit kunnen kiezen, prijs is daaraan denk ik secundair. Liever een tandarts die voor 100,- een vulling maakt die 10 jaar meegaat, dan 1 die het voor 75 doet die na 4 jaar over moet.... dat is de gedachte, niet sec de prijs.
ma, 03/14/2011 - 08:28 Permalink
Spiegeltje

Daarnaast is de jurisprudentie inmiddels erg duidelijk: indien u zich, buiten spoedbehandeling om, elders laat behandelen bent u eigenlijk automatisch uitgeschreven bij de voorgaande tandarts.

Definitief dus. Je kunt (voorlopig) niet meer terug. Dat maakt het "shoppen" weer onaanrekkelijker. Een vaste "basistandarts" - en af en toe eens ergens anders kijkens als deze of gene voor een speciale behandeling of kroon wat goedkoper is, is dan niet meer aan de orde.

Overigens is het denk ik niet zo dat hogere tarieven altijd betere kwaliteit is. Met name in de randstad, met soms tandartsen op zeer dure locaties, moet er natuurlijk geld worden verdiend om de hoge kosten te kunnen verantwoorden. Dat gaat allicht in de tarieven worden verwerkt. gebeurt overigens nu ook al, alleen illegaal. Ik heb net zo lief een tandarts in een bouwkeet op het industrieterrein.
ma, 03/14/2011 - 09:34 Permalink
vV

Met name in de randstad, met soms tandartsen op zeer dure locaties, moet er natuurlijk geld worden verdiend om de hoge kosten te kunnen verantwoorden.
was wel een eigen keuze, net zoals marmer op de vloer etc. Hoort een tarief ook zeker niet op gebaseerd te worden. Niemand dwingt ze ertoe zich daar en zo te huisvesten, anders dan (ok, niet altijd...) eigen ego...

anderszijds snapt iedere patient dat met dat soort locaties er uiteindelijk voor betaald moet gaan worden door de ""klant""...is dus ook eigen keuze van patient daar heen te gaan, dan accepteert men de mogelijke gevolgen (financieel).
ma, 03/14/2011 - 16:22 Permalink
Zwaantje

Als een patiënt in een ziekenhuis komt zit er ook een gedeelte verwerkt voor de huur van de praktijkruimte, de meeste mensen weten dit niet en er wordt uiteraard geen ruchtbaarheid aan gegeven door de verzekeraars. Ook de verbouwingskosten van ziekenhuizen vind je vaak terug als je een rekening goed kan lezen. Een ECG door een dokterassistente wordt opgevoerd als een cardiologisch consult en dat mag allemaal en wordt geaccepteerd, ook door de patiënten. Als de tandartsen volgend jaar vrije tarieven krijgen zul je zien dat tandartsen weer de zwarte Piet krijgen toebedeeld omdat het 'graaiers' zouden zijn, ik blijf van mening dat tandartsen zich echt beter zouden moeten profileren want de echte graaiers onder de tandartsen (die er ook echt wel zijn) ontspringen altijd de dans lijkt het wel.
ma, 03/14/2011 - 16:50 Permalink
vV

want de echte graaiers onder de tandartsen (die er ook echt wel zijn) ontspringen altijd de dans lijkt het wel.

en dat komt helaas meestal doordat juist degenen die daar de dupe van worden niet doen/doorzetten wat ze eigenlijk zouden moeten doen... Er komen zo vaak vragen op dit forum daarover, de knelpunten worden aangegeven en in het beste geval (niet eens altijd heb ik d eindruk..) gaat men weg. Maar echt moeite doen het aan de grote klok te hangen, nee. Daarnaast komt een deel ook door het ronduit lakse optreden van IGZ als er meldingen zijn, worden afgeschoven e.d. of gewoon niets mee gedaan. NZA idem, moeten echt meerdere meldingen zijn voor er actie komt. en als laatste de verzekeraars. Veel verder dan "'de tandarts heeft een verkeerde code gebruikt"" komen de telefoonmiepjes ook niet.
ma, 03/14/2011 - 21:00 Permalink
Spiegeltje

Het wordt de patiënt ook niet bepaald makkelijk gemaakt om misstanden aan te kaarten. Moet je voor de grap een met het TIP bellen als hier een casus wordt besproken waar een hoop niet deugt. Dat wordt door de NMT aangeraden als je er met de tandarts niet uitkomt. Heb ik onlangs eens gedaan om te kijken hoe dat werkt. Dan zakt je toch vrij snel de moed in de schoenen als je iets via de klachtenprocedure mocht willen aankaarten. Steun krijg je daar in ieder geval niet echt, hoogstens wat feitelijke informatie. Antwoorden worden gegeven puur vanuit het belang van de tandartsen (sterk afhoudend), dus niet neutraal. Is natuurlijk ook niet geheel vreemd, omdat het TIP is ingesteld door de NMT.

Je gelijk halen is dan ook, natuurlijk ook om andere redenen, een vrij moeizame zaak. Niet iedereen heeft daar zin in en dat kan ik me goed voorstellen. Op zich wel jammer natuurlijk als daar misstanden door blijven bestaan. Ook integere tandartsen kunnen daar last van hebben en het straalt negatief uit over de beroepsgroep. Ik snap eigenlijk niet helemaal waarom de beroepsverenigingen dat zelf niet aanpakken. Althans voor zover ik weet.
ma, 03/14/2011 - 22:13 Permalink
*Eddy*

Ik hoop dat er ooit nog eens een registratiesysteem komt dat alle handelingen van een tandarts kan controleren (bv. een soort van webcam met intelligente software die handelingen herkend en daadwerkelijk bestede tijd registeert) en naast de gedeclareerde codes kan leggen. Soort van 2e tandarts die EERLIJK on ONBEVOOROORDEELD over de schouder meekijkt.

Dat is de enige manier om eindelijk eens af te komen van dat 'creatief boekhouden' cultuurtje van tandartsen af te komen. :smt018

En anders gewoon de max. tarieven 10 - 15 % verlagen, dan heb je ook meteen de alom bekende 'sjoemelmarge' te pakken. :D
ma, 03/14/2011 - 22:39 Permalink
vV

En anders gewoon de max. tarieven 10 - 15 % verlagen, dan heb je ook meteen de alom bekende 'sjoemelmarge' te pakken.

hellend vlak...maar alleen onbevooroordeelde mensen die echt weten hoe het werkt kunnen dat doorzien...

Daarnaast is het nog steeds een forse minderheid die rotte appel is. Over degenen waar het goed gaat worden namelijk nooit berichten geschreven. generaliseren op een minderheid is nooit zinvol in een maatschappij.

afgezien daarvan geeft eddy (weer eens) aan redelijk buiten de realiteit te leven... de vrije tartieven komen eraan , signalen zijn naar het nu lijkt allemaal op groen in ieder geval, er word hard gewerkt om aan de wensen van de minister tijdig te kunnen voldoen. Of ik (en velen met mij) er gelukkig mee zijn is een tweede, maar het is in ieder geval beter dan het enig andere alternatief wat er nu is.
di, 03/15/2011 - 08:06 Permalink
vV

Het wordt de patiënt ook niet bepaald makkelijk gemaakt om misstanden aan te kaarten. Moet je voor de grap een met het TIP bellen als hier een casus wordt besproken waar een hoop niet deugt. Dat wordt door de NMT aangeraden als je er met de tandarts niet uitkomt. Heb ik onlangs eens gedaan om te kijken hoe dat werkt. Dan zakt je toch vrij snel de moed in de schoenen als je iets via de klachtenprocedure mocht willen aankaarten. Steun krijg je daar in ieder geval niet echt, hoogstens wat feitelijke informatie. Antwoorden worden gegeven puur vanuit het belang van de tandartsen (sterk afhoudend), dus niet neutraal. Is natuurlijk ook niet geheel vreemd, omdat het TIP is ingesteld door de NMT.

Je gelijk halen is dan ook, natuurlijk ook om andere redenen, een vrij moeizame zaak. Niet iedereen heeft daar zin in en dat kan ik me goed voorstellen. Op zich wel jammer natuurlijk als daar misstanden door blijven bestaan. Ook integere tandartsen kunnen daar last van hebben en het straalt negatief uit over de beroepsgroep. Ik snap eigenlijk niet helemaal waarom de beroepsverenigingen dat zelf niet aanpakken. Althans voor zover ik weet.

ik begrijp even niet wat TIP te maken heeft met een eventuele klacht tegen een tandarts, dat is namelijk een traject waar TIP volkomen buiten staat. Overigens is de klachtenprocedure via de NMT, dus bij NMT aangesloten tandartsen zeer laag, je hoeft er alleen maar een brief voor te schrijven naar de NMT met de noodzakelijke gegevens, nadat je geprobeerd hebt er met de tandarts uit te komen natuurlijk. Kern van het probleem is dus dat veel patienten dat niet meer doen.... En NMT staat daarbuiten, de NMT is een belangenorganisatie voor de tandarts, neit voor d epatient, dus het is niet de NMT die het handje van de klagende patient moet vasthouden, daar zijn eventueel andere clubs voor.
En anders is er nog de gewone medische tuchtraad. Maar je moet wel weten wat er neit deugt. Denk dat bij beide procedures de belangen van patient aardig gewaarborgd zijn, maar die moet dus wel zelf de moeite doen.... En het is aan de IGZ en NZA de rotte appels aan te pakken, de NMT probeert te sturen maar is natuurlijk niet aansprakelijk voor het individu waar het mis gaat! Bij herhaalde problemen word er weldegelijk geroyeerd overigens, maar dan moeten er dus wel klachten liggen, en dat is echt aan de patient.
di, 03/15/2011 - 10:14 Permalink
erikr

Liever een tandarts die voor 100,- een vulling maakt die 10 jaar meegaat, dan 1 die het voor 75 doet die na 4 jaar over moet.... dat is de gedachte, niet sec de prijs.

Mee eens natuurlijk, alleen zijn de vullingen die 10 jaar of langer meegingen nog gemaakt in het amalgaan tijdperk, die zitten er allemaal namelijk nog steeds. Die mooie composiet vullingen moest al een paar keer binnen 2 jaar wat aan gebeuren. Nu moet ik bekennen wel vaak van die harde snoepjes te eten en drop en daar kunnen de hedendaagse vullingen cq technieken net erg goed tegen lijkt het.

Dus soms vraag ik me wel eens af of amalgaan wel zo slecht was. Of waren de tandartsen beter :lol: ok nu ga ik vast klappen krijgen :lol:
di, 05/03/2011 - 13:28 Permalink
vV

alleen zijn de vullingen die 10 jaar of langer meegingen nog gemaakt in het amalgaan tijdperk, die zitten er allemaal namelijk nog steeds. Die mooie composiet vullingen moest al een paar keer binnen 2 jaar wat aan gebeuren.
onzin... van composiet zijn inmiddels al heel lang lange termijn onderzoeken die anders laten zien. net vorige week nog een aantal oude composieten vervangen die ik zelf tussen de 12 en 14 jaar geleden gelegd heb, in kiezen. en het waren niet per se de kleinste.

Hangt er wel vanaf of iemand knarts bv, of eetgewoontes, maar dan kan je juist beter composiet hebben want dat is simpel en dus goedkoop reparabel.

en je moet als tandarts wel netjes de regeltjes van het materiaal volgen.als het misgaat ""omdat composiet zwakker is"' als excuus, is het probleem de tandarts, of een verkeerde materiaalkeus (en dus eigenlijk de tandarts..)
Met goed gebruikt materiaal en goed opvolgen gebruiksaanwijzing en regeltjes voor preparatie is uit longitudinaal onderzoek ook in een ""huispraktijk""zelfs gebleken dat juist de grotere composieten langer meegaan dan grotere amalgaamvullingen....
di, 05/03/2011 - 20:36 Permalink
Snowman

absoluut niet, maar een invasie van autisten, neuroten, borderliners en dyslectisci en danuiteraard ook altijd de bijvallers van voorgenoemden, maakt de leesbaarheid van het forum de laatste tijd een stuk minder.


Of het nu autisten, neuroten, bordeliners of wat dan ook zijn, zijn allemaal mensen die
naar de tandarts gaan, dus zouden zomaar patient van u kunnen zijn. :wink:
Door patienten heeft u een goedbelegde boterham toch ?
Geen patienten, geen tandarts werk.
wo, 05/04/2011 - 17:50 Permalink
vV

kan wezen, dat maakt de medicus (in het algemeen, want dat is natuurlijk in de hele zorgsector zo) nog geen voetveeg van die patient.

waarom is alleen de medicus verkeerd bezig als hem/haar bot gedrag verweten wordt? er is namelijk altijd ook een andere partij betrokken, en geloof mij die kunnen er ook wat van hoor. nog even in het midden gelaten of de verwijten terecht zijn.
wo, 05/04/2011 - 19:04 Permalink
Lieneke

Ja, nou is het wel weer welletjes allemaal. De verwijten vliegen me hier om de oren.
Ik ga nu een hele duidelijk streep trekken. Er wordt hier op een fatsoenlijke manier met elkaar omgegaan. Er wordt hier niet gescholden en niet onrespectvol met elkaar omgegaan. Ook de tandheelkundigen moeten dit in acht nemen.
Heb je met iemand of met een reactie een probleem, dan kom je naar mij. Niet zelf gaan ingrijpen. Ik zal proberen de neutrale partij te spelen. Er lijkt wel geen topic meer voorbij te gaan zonder heibel...Zeer onprofessioneel. Ik ben er nu echt klaar mee. Wie zich nog onrespectvol gedraagt, krijgt een waarschuwing en sla je die in de wind dat weet ik de delete-knop te vinden.
wo, 05/04/2011 - 19:07 Permalink
Basset

Lienke bewapen je dan al maar, vanaf 01/01/2012 zal je meer van dit hier zien .... vrije tarieven ... de minister wil ze om de prijzen te doen dalen en vele tandartsen = deze niet inbegrepen= willen ze om ze te verhogen ... wie heeft gelijk

mischien moeten we een forum starten voor de volgens ons te dure garagist, bakker, beenhouwer, tandtechnieker,advokaat,technicus en ga zo maar verder ...

uiteindelijk eindigt dit in een twee o0f zels drie of meer snelheden tandheelkunde zoiets als superparticulier, particulier, halve particulier, ego ziekenfondser, ziekenfondser, super ziekenfondser .... willen we dit...

of mischien op zijn Grieks... in Athene koste in 2009 een inni parobehandeling 200 euro. Toen enkele studenten bij ons kwamen koste een dag nadien de paro behandeling 1400 euro het dubbele van hier. Deze werd gevolgd door een concurrentiestrijd waarbij de ene tandarts zich beter voelde dan de andere en is de vraagprijs voor een parobehandeling nu tussen de 2500 en 3800 euro ... en ze krijgen clienteel hoor ....
ma, 05/09/2011 - 14:52 Permalink
mecánico para …

elke 99 v/d 100 huizen in athene.......alleen de fiscus dacht dat het er maar 1 op 100 was. allemaal zwart geld daar.
nog afgezien van de enorme ego's van dr. Pappalamewortellos en prof. Graaimarakus hangt het aan elk aar van de paro daaro. kortom, je wordt lekker genaaid en als je het zwart aftikt benje nog te duur uit
ma, 05/09/2011 - 18:16 Permalink
Snowman

Lienke bewapen je dan al maar, vanaf 01/01/2012 zal je meer van dit hier zien .... vrije tarieven ... de minister wil ze om de prijzen te doen dalen en vele tandartsen = deze niet inbegrepen= willen ze om ze te verhogen ... wie heeft gelijk

mischien moeten we een forum starten voor de volgens ons te dure garagist, bakker, beenhouwer, tandtechnieker,advokaat,technicus en ga zo maar verder ...

uiteindelijk eindigt dit in een twee o0f zels drie of meer snelheden tandheelkunde zoiets als superparticulier, particulier, halve particulier, ego ziekenfondser, ziekenfondser, super ziekenfondser .... willen we dit...

of mischien op zijn Grieks... in Athene koste in 2009 een inni parobehandeling 200 euro. Toen enkele studenten bij ons kwamen koste een dag nadien de paro behandeling 1400 euro het dubbele van hier. Deze werd gevolgd door een concurrentiestrijd waarbij de ene tandarts zich beter voelde dan de andere en is de vraagprijs voor een parobehandeling nu tussen de 2500 en 3800 euro ... en ze krijgen clienteel hoor ....


Garage kan je zelf uitzoeken, je kan naar een dealer gaan ben je meestal duurder uit.
Bakker, je kan naar de echte bakker gaan dan ben je ook duurder uit als je bij de supermarkt brood haalt.
En en en en en.
In een tandarts heb je verder weinig keuze in, je zit bij een tandarts en je moet het er dan maar mee doen.
ma, 05/09/2011 - 19:25 Permalink
Workie

Lienke bewapen je dan al maar, vanaf 01/01/2012 zal je meer van dit hier zien .... vrije tarieven ... de minister wil ze om de prijzen te doen dalen en vele tandartsen = deze niet inbegrepen= willen ze om ze te verhogen ... wie heeft gelijk

mischien moeten we een forum starten voor de volgens ons te dure garagist, bakker, beenhouwer, tandtechnieker,advokaat,technicus en ga zo maar verder ...

uiteindelijk eindigt dit in een twee o0f zels drie of meer snelheden tandheelkunde zoiets als superparticulier, particulier, halve particulier, ego ziekenfondser, ziekenfondser, super ziekenfondser .... willen we dit...

of mischien op zijn Grieks... in Athene koste in 2009 een inni parobehandeling 200 euro. Toen enkele studenten bij ons kwamen koste een dag nadien de paro behandeling 1400 euro het dubbele van hier. Deze werd gevolgd door een concurrentiestrijd waarbij de ene tandarts zich beter voelde dan de andere en is de vraagprijs voor een parobehandeling nu tussen de 2500 en 3800 euro ... en ze krijgen clienteel hoor ....


Garage kan je zelf uitzoeken, je kan naar een dealer gaan ben je meestal duurder uit.
Bakker, je kan naar de echte bakker gaan dan ben je ook duurder uit als je bij de supermarkt brood haalt.
En en en en en.
In een tandarts heb je verder weinig keuze in, je zit bij een tandarts en je moet het er dan maar mee doen.
Ik vind brood van de echte bakker lekkerder dan brood van de supermarkt.
ma, 05/09/2011 - 19:56 Permalink
mecánico para …

Dat kunnen ze wel, alleen doen ze het niet. roken kost 5 euro per dag als je een pakje wegpaft.........da's 150 per maand!
Drinken van dure cola ipv water kost een berg, en veroorzaakt ook nog eens een boel ellende. Per saldo zijn er maar relatief weinig mensen die een basisverzekering niet zouden kunnen betalen met een thk-aanvulling. Maar de meeste willen wel een mobiele telefoon voor de prijs die de verzekering kost. Willen wel alles en nog wat van voetbalwedstrijd bezoek tot pretpark...........kan je toch ook eens denken dat je alleen uit leuke dingen bestaat en dat de tandarts als onbetaalbaar kwaad wordt gezien. Er zijn m.i. nog te veel mensen die denken dat je alles maar hoort te krijgen en er ondertussen zelf met de pet naar gooien en geen cent voor over hebben. Ja, noem het cynisch, maar als je wel een auto onder je kont hebt die 1 op 13 rijdt tegen 1,72 per liter, dan moet je doorgaans niet piepen over een thk aanvulling die je 13 euro per maand kost.........da's voor een heel jaar in mijn auto iets meer dan 1 volle tank.

keuzes maken en accepteren dat je niet alles kan hebben
ma, 05/09/2011 - 22:58 Permalink
Workie

Ik vind brood van de echte bakker lekkerder dan brood van de supermarkt.


Ik ook, maar niet ieder kan dat betalen. :wink:
Daarom ben ik ook geen voorstander voor vrije tarieven. Het is nu al duur maar niet onbetaalbaar. Gaat iedereen van tandarts naar tandarts omdat die voor een vulling een tientje goedkoper uit is en voor een kroon weer naar iemand anders dan denk ik dat het uiteindelijk veel en veel duurder gaat worden. Ook gaan mensen eerst even shoppen voor noodzakelijke behandelingen en dan heb je eerst een consul Daarna word er een behandelplan gemaakt en voor je het weet ben je weer kostbare tijd kwijt en is de kies bv helemaal afgebroken. Zul je zien ben je alsnog duurder uit ook al word er misschien een gedeelte vergoed door het ziektekosten verzekeraar, en daar betaal ik ook aan mee en dat doe ik in dat geval dus liever niet.
ma, 05/09/2011 - 23:08 Permalink
mecánico para …

Ik vind brood van de echte bakker lekkerder dan brood van de supermarkt.


Ik ook, maar niet ieder kan dat betalen. :wink:
Daarom ben ik ook geen voorstander voor vrije tarieven.



zei de laboratorium meneer.........het lab tarief is ongeveer 60% verhoogd tov van 1990, en dat komt niet alleen door de goudprijs.Leg dat maar eens aan mij uit. Waarom een kroon qua techniek nu even duur is als het tandarts tarief. En je er geen debiteuren en ander risico aan hebt. zeg maar.
ma, 05/09/2011 - 23:13 Permalink
Workie

Ik heb geen eigen lab maar ga eens informeren wat de groothandels van grondstoffen opstrijken. Ik had laatst modeleer vloeistof nodig voor composiet. Krijg je een flesje van 5 ml en dan ben je al bijna €50 kwijt :roll: Verder staan de lonen al een jaar of 10 stil( en ze waren al niet zo hoog) en mag je blij zijn als je er per jaar 1% bij krijgt. Als ik dan vergelijk wat ik verdien en wat een bouwvakker verdient die op zijn 16 is begonnen en alleen maar stenen loopt te sjouwen dus geeneens een vakman is op zijn 30ste dan baal ik daar goed van.

Verder is er nog zeer recent een heel groot lab het westen van het land failliet gegaan en staan er nu zo'n 40 man op straat dus zo'n vetpot is het niet. Sterker nog op een prothese moet vaak geld bij als de tandarts niet goed heeft beet bepaalt en de opstelling veranderd moet worden, helaas komt dit te vaak voor. En zo kan ik nog wel even doorgaan....
ma, 05/09/2011 - 23:28 Permalink
mecánico para …

Het is nu al duur
dat is nu net de kern, het is in NL dus helemaal niet duur....is een punt in de discussie die iedereen vergeet . nu ja vergeet...
Zou toch de baas even vragen wat ie met al die tariefverhogingen gedaan heeft als de lonen niet gestegen zijn, want die stijgingen waren vaak ook nog eens meer dan de inflatie.



+1

want de prijzen zijn wel omhooggegaan en het tandtechnisch genootschap vond dat voor hun leden altijd heel normaal
di, 05/10/2011 - 09:39 Permalink
Lieneke

Ik denk dat het wel waar is dat mensen regelmatig geld uitgeven aan verkeerde dingen. Maar ik geloof ook wel dat er mensen zijn die echt heel weinig geld hebben en die wel wijs met hun geld omgaan. Het is ook niet makkelijk om verstandig met geld om te gaan. Sommige mensen moeten hierin echt begeleid worden. Jammer dat hierop weer bezuigigd gaat worden...Nu kan je begeleiding krijgen bij een IQ van 85 en dit wordt 70.
di, 05/10/2011 - 13:33 Permalink