goed poetsen of niet

Author:
noet
Posted:
vr, 08/29/2008 - 18:39
Ik weet niet of dit de juiste plek is voor dit topic, maar kan het nergens anders kwijt en het is een soort van meningsverschil.

Standaard als ik naar de tandarts ga, krijg ik te horen dat ik heel netjes poets en een goed gebit heb. Maar het rare is, ik poets al bijna 15 jaar mn tanden niet! Ik haat dingen in mn mond, vandaag zelfs volledig in paniek geraakt bij het happen.

Maar ik vroeg me af hoe dit nou kan. Ik ga wel elke keer na iets gegeten te hebben met mn tong uitvoerig langs mn tanden met een soort van zuigen eraan. Ook snoep ik niet. Ik eet gewoon drie maaltijden per dag (wel chocoladehagelslag sochtens). Ook af en toe een koekje, tarwebiscuit met chocolade. En heel soms een glaasje ranja. Maar geen snoep dus, heb een hekel aan zoet omdat het een zurige nasmaak geeft.

Maar verder doe ik dus niets.

Alhoewel, na vandaag heb ik wel besloten een tandenstoker te gebruiken. Mn tong kan niet tussen mn tanden en daar zat wel wat tandsteen. Kijken hoe het gaat vanavond.

Heb dus geen gaatjes, geen problemen, op 1 na al mn verstandskiezen (die brak maar was dus al rot van binnen aangezien ik helemaal geen pijn gehad heb) zelfs de gebroken kies deed geen pijn trouwens, ook zoiets raars.

Mijn idee is eigenlijk, die tandenborstel zit vaak vol bacterien, die een beetje rondgebracht worden en dieper je kiezen in gedrukt worden. OID
En mensen die twee maal daags poetsen zijn waarschijnlijk niet de hele dag met hun tanden bezig, ik wel, mn tong gaat automatisch langs mn tanden, zeker na eten.

Ik zou graag meer info willen over hoe dit kan en hoe dit komt en hoe het allemaal in zn werk gaat.


(wat niemand zal verassen, ik zeg dit natuurlijk niet tegen mijn tandarts, hij zal wel denken... dus kan ook niet aan hem vragen hoe het zit)
Newtan

Het verbaast me niet echt. Als je de hoekjes bij het tandvlees niet meetelt, kun je met je tong heel veel schoon krijgen, eerlijk gezegd.

Er zijn wel wat voorwaarden: je moet niet zoveel erg kleverige dingen eten, zoals sauzen, witbrood, cornflakes, Cracottes, etc. En je moet snoep en frisdrank, suiker in de thee/koffie e.d. ook mijden. Niet helemaal, maar je moet het bij een of twee keer per dag laten.

En misschien stelt je tandarts wel niet zulke hoge eisen aan het poetsen. Een 6 is ook een voldoende.
vr, 08/29/2008 - 23:58 Permalink
Newtan

En schrik trouwens niet als je tandvlees na het stoken bloedt. Daar wonen ook beestjes en je tandvlees houdt die massa onder de duim met extra afweerstoffen. Eigenlijk zit daar maar een heel dun laagje tandvlees tussen de kiezen. Daar prik je de eerste twintig keer makkelijk doorheen.

Na een week of soms twee went je tandvlees daar aan en bloedt het niet meer. En dan hoeft je tandvlees ook niet meer de tap open te laten voor de extra afweerstoffen (het dunne tandvlees).
za, 08/30/2008 - 00:02 Permalink
noet


Er zijn wel wat voorwaarden: je moet niet zoveel erg kleverige dingen eten, zoals sauzen, witbrood, cornflakes, Cracottes, etc. En je moet snoep en frisdrank, suiker in de thee/koffie e.d. ook mijden. Niet helemaal, maar je moet het bij een of twee keer per dag laten.


Bij al deze dingen denk ik: yuk. De enigte saus die ik af en toe eet is chilisaus, wss de meest slechtste, maar vaker dan 1 keer per maand komt dat ook niet voor. En na koekjes en ontbijt drink ik thee, dus dat spoelt de meeste suiker toch weg. Want als ik veel suiker eet, dan krijg ik een nare zure nasmaak, en die vermijd ik graag.


Dit jaar voor het eerst tandsteen laten verwijderen, dat had ik eerder nooit. Moet ik mss wel zeggen, het is een paar jaar terug dat ik voor het laatst naar de tandarts ging. Dat komt door veel reizen, verhuizen en in landen zijn waar de tandartsen corrupt zijn (boren zomaar 3 gaatjes in gezonde kiezen oid, heb ik zo vaak gezien)

Maar toen ik in afrika was, daar kon je precies zien wie er rijk was en wie niet. Al die arme kindjes hadden een perfect gebit! priklimonade is zo extreem slecht voor je tanden! want dat was het enigste eigenlijk wat de rijkere kinderen wel hadden en de armere niet. Dus drie keer daags rijst en bonen, is best goed voor je tanden.

Ik had trouwens wel het idee dat de tandarts waar ik nu zit goed is. Was de eerste keer daar en we kregen een heel verhaal over tanden stoken ed. Ook een hele goede uitleg over knarsentanden (wat ik wel doe, maar nu een splint voor ga krijgen). Dus ik denk eigenlijk niet zo dat de standaard in die praktijk laag ligt.


Het meeste vreemde is nog wel dat je in paniek raakt van een tandenborstel?
niet van de tandenborstel hoor, maar tijdens het happen raakte ik in paniek. Vind dingen in mn mond gewoon verschrikkelijk, krijg het heel snel benauwd. Maar met een chronische neusontsteking kan ik eigenlijk alleen door mn mond ademen, grotendeels, dus dat zal daar wel mee te maken hebben. Ook weet ik dat ik mn tong te ver naar achteren doe, want als ik die ontspan gaat het vervelende gevoel toch deels weg.
za, 08/30/2008 - 11:08 Permalink
helderester

He dat is interessant, ik heb net het boek van Weston Price gelezen over voeding en tanden van primitieve volkeren. Ze hadden perfecte gebitten en zodra ze modern (suiker en witmeel en afgeroomde melk enz.) gingen eten kregen ze heel veel cariës. Waarschijnlijk lijken je eetgewoonten op die van die primitieve volkeren. Die poetsten hun tanden natuurlijk ook niet.
http://journeytoforever.org/farm_library/price/pricetoc.html
za, 08/30/2008 - 16:37 Permalink