Ging dat te snel of niet?

Author:
MikeJ
Posted:
zo, 01/30/2011 - 17:58
Er is nog geen meningsverschil, maar twijfel erg over hoe om te gaan met de volgende situatie.

In 2010 zat ik nog bij mijn vorige tandarts, die plots opgeheven is. Moest dus op zoek naar een nieuwe tandarts. Door o.a. nieuwe zorgverzekering, duurde het tot januari 2011 dat ik een nieuwe kon gaan zoeken en kon inschrijven. Heb van mijn oude tandarts mijn verleden meegekregen, plus kleine röntgenfoto's van mijn gebit uit 2008 of 2009.

Bij mijn eerste consult bij mijn nieuwe tandarts werden eerst nieuwe foto's gemaakt, door van die bijtplaatjes in mijn mond te nemen. Schijnt redelijk standaard-procedure te zijn. Vervolgens heeft de tandarts nog niet 60 seconden in mijn mond gekeken, met een haakje wat weggeschraapt ("je moet achterin beter flossen") en met zo'n blaas/zuig-ding tegen andere kiezen wat gedaan. Ze zag dat ik nog 1 verstandskies had. That's it. Ze kijkt naar de foto's en zegt dat er 6 gaatjes zijn (na 14 jaar ofzo zonder een enkel gaatje).

Enerzijds heb ik van, was mijn vorige tandarts zo slecht dat hij deze gaatjes over het hoofd zag, of heb ik sinds de vorige consult (lente 2010) deze gaatjes gekweekt? Anderszijds, voor een allereerste consult, was dit niet een erg korte consult? Moest ze niet even goed bekijken hoe er alles uitziet? Om daar nog even op in te haken, ze zei dat ik beter moest flossen bij de achterste kiezen, waarop ik antwoordde dat ik daar inderdaad moeilijk bij kan komen. Ze zou de volgende keer daar uitleg overgeven. Waarom niet meteen, daar, aangezien ik binnen 4 minuten weer buiten stond?

Het is dat ik pas achteraf er een ongemakkelijk gevoel hier overkreeg, was even overdonderd door het slechte nieuws van 6 gaatjes. Maar het staat al met al haaks op wat ik had verwacht bij mijn eerste bezoek, vandaar dat ik mijn twijfel deel, wellicht dat anderen deze twijfel weg kunnen nemen voordat ik weer bij deze tandarts ben om mijn gaatjes te behandelen (in februari).

Alvast bedankt!
Spiegeltje

Wat betreft het aantal gaatjes. Die ontstaan niet van de ene op de andere dag. Als de diagnose van uw huidige tandarts juist is, kan het haast niet anders dat u een jaar geleden ook al caries hebben gehad. Het zou wel kunnen dat in het afgelopen jaar het proces verder is voortgeschreden. Caries in het beginstadium hoeft ook niet altijd (meteen) behandeld te worden. Of de diagnose van uw tandarts juist is kan echter niemand vanaf een forum zeggen, zeker niet zonder foto's. Er is op zich geen reden om er aan te twijfelen denk ik.

Wat betreft de snelheid van de periodieke controle vind ik het ook allemaal wel rap gegaan, zeker voor een eerste bezoek aan uw tandarts. Het geven van voorlichting, bijvoorbeeld over flossen, hoort er ook gewoon bij. Het kan zijn dat deze tandarts minder aandacht heeft voor de patient. Maar misschien had uw tandarts dit keer haast door een uitgelopen schema, kan gebeuren, wie zal het zeggen?

Blijft staan dat u er geen goed gevoel over heeft. Vraagt u anders eens een schriftelijke begroting van de voorgenomen behandeling. U kunt daar dan hier op het forum eventueel vragen over stellen. Af en toe komt het voor dat een tandarts primair gaat voor de omzet. In bepaalde gevallen is dat ook wel aan de begroting af te leiden door bepaalde (combinaties van) codes of zo. Of het klikt met de tandarts hangt overigens ook van ander, niet financiële zaken af.

U kunt bijvoorbeeld ook al een paar tanden/kiezen laten behandelen, bijvoorbeeld die de hoogste prioriteit hebben. Als u er blijvend geen goed gevoel over heeft is het uiteraard beter om verder te zoeken.
zo, 01/30/2011 - 19:09 Permalink
MikeJ

Bedankt voor je reactie, sorry dat ik zo laat reageer.

Ik heb er inderdaad een wat ongemakkelijk gevoel bij. Mijn afspraak was niet echt veel later dan gepland, 15 minuten ofzo, lijkt me op zich niet meteen een reden voor een tandarts om te gaan haasten. Geef mijn tandarts wel de voordeel van de twijfel, ook omdat ik van plan ben dit jaar voor langere tijd naar het buitenland te gaan. Liever hier een paar gaatjes boren, dan in het buitenland ;)
vr, 02/18/2011 - 12:29 Permalink