Gevolgen en kosten "herplaatsen" brug

Author:
Kerstdag
Posted:
ma, 08/27/2007 - 12:02
Ik ben vorig jaar maart ingeschreven bij een nieuwe tandarts. Om je in te kunnen schrijven is een orthopantomogram verplicht. Onder heb ik een "brug" bestaande uit 4 kiezen (2 dragers en een opvulling) Deze was in maart geplaatst. Na ongeveer 10 maanden is deze losgelaten en dit heeft mijn tandarts weer vastgezet. Helaas liet ook deze binnen enkele weken weer los. Door het herhaaldeijk verwijderen van de brug is deze behoorlijk beschadigd en niet meer bruikbaar. Bij herhaling heeft de man iets aan mijn "oude kies of drager" gedaan. Volgens mij er een pennetje ingedraaid en het geheel weer vastgezet. Daarna ontstond er pijn. Bij een wederbezoek bepaalde de tandarts dat er een nieuwe wortelkanaalbehandeling moest worden verricht. Na deze verrichting was de kies weer klaar om het bestaande en beschadigde brugwerkt terug te zetten. Helaas bleef de kies pijn doen. Hiertoe maakte de man een foto en constateerde dat herstel onmogelijk was. De kies moet er uit en er moet een implantaat komen. Zo zou het grapje mij dan even 3700 Euro boven de ruime 400 Euro gaan kosten. Nu heb ik geen ervaring op dit gebied maar een "volledig" klikgebid "onder" zou ongeveer 4000 Euro gaan kosten. Dat er iets fout kan gaan OK. Maar ik vraag mij wel af, waarom eerst het verwijderen van de oude wortelkanaal vulling, het schoonmaken en dan vervolgens de kies weer afvullen voor een ruime 400 Euro? Had de tandarts dit niet vooraf in kunnen zien of schatten. Waarom maakt men "acheraf" een foto en niet "van te voren"? Waar diende de orthopantomogram toe? Immers zegt men hier "alles" op te kunnen zien! En kan de betreffende tandarts dan niet "iets" tegemoed komen? Nu ben ik dus eerst ruim 400 Euro kwijt zonder resultaat en vervolgens moet de behandelde kies er uit en komen de kosten voor herstel nog eens op een ruime 3700 Euro met een behandelingsduur van ongeveer 6 maanden.
Overigens was er een begroting gemaakt voor de andere kant (2 kiezen/dragers en een opvulling): 2600 Euro. Hierdoor zou herstel van het ondergebid uitkomen op 6700 Euro en blijf je nog zitten met enkele tanden die nu niet echt "optimaal" zijn. Tja, in mijn belevenis is dat echt lachen voor de betreffende tandarts want dit levert veel geld op, je blijft incasseren, verdienen en het bevorderd je toekomst omdat je klanten terug blijven komen.
Graag uw reactie.
Irfan

Beste K.,

Het is inderdaad een vervelende situatie en ik begrijp je frustratie in deze. Een OPT is een goede overzichtsfoto, maar niet alle ontstekingen zijn daar duidelijk op te zien. Bij verdachte plaatsen, maken we daar nog een kleine foto van.
Het is inderdaad niet netjes geweest van de tandarts om de kleine foto heel laat te maken, waardoor men achteraf constateerde dat de kies verloren is geweest. Voor de wortelkanaalbehandeling had deze foto gemaakt moeten worden. Ik zou u adviseren om ditzelfde verhaal op papier te zetten, misschien dat de tandarts een duidelijke uitleg van de situatie kan geven, want we het is op dit moment maar een kant van het verhaal.
In de tandheelkunde is het nu eenmaal heel lastig af en toe om de kiezen te redden.

Groet Irfan
ma, 08/27/2007 - 12:30 Permalink