Gebroken brug

Author:
gerdakla
Posted:
do, 08/07/2014 - 18:51
Goede avond,
Ik wil graag mijn probleem hier voorleggen en hoop advies te krijgen hoe nu verder.
Ongeveer 2 maanden geleden is mijn 6 jaar oude brug, bestaande uit 4 elementen, doormidden gebroken. Mijn tandarts heeft een nieuwe brug laten maken en uit coulance zoals hij het noemde, geen honorarium gerekend. Omdat ik een tandarts verzekering heb en daar dit jaar nog geen gebruik van gemaakt heb vielen de kosten voor de nieuwe brug mee € 175. Vorige brug was tenslotte 6 jaar oud, ik vond dit een redelijk bedrag. Maar nu komt het, de nieuwe brug is nu 4 weken geleden geplaatst, ik zit een boterham te eten en ineens krak tot mijn grote verbazing en ontzetting is de nieuwe brug ook gebroken, deze keer tussen het 3de en 4de element.
Zo snel mogelijk een bezoek aan mijn tandarts gebracht, deze was niet blij. (Ik al helemaal niet). Zijn reactie was dat hij dit in zijn praktijk nog nooit meegemaakt had ( hij is ongeveer 60 jaar oud) en dat ik wel heel erg met mijn kaken moest op elkaar klappen in mijn slaap. Anders kan het niet gebeuren dat een nieuwe brug kapot gaat. Ik was een beetje overdonderd en heb maar aangenomen dat dan zo wel zou zijn, al kan ik me het niet voorstellen. Ik ga ervan uit dat je daar toch wel iets van moet merken of voelen. Volgens de tandarts hoeft dan niet zo te zijn.
Hij wilde mij een paar dagen later opnieuw zien om iets te doen (wat dat is me ontgaan) maar omdat ik eigenlijk vakantie heb en dus best een aantal kilometers daarvoor moest rijden, besloot hij dan maar meteen actie te ondernemen. Zijn actie bestond uit het doorslijpen van het andere deel van de brug, hij heeft de losse elementen verwijdert zodat ik nu een gat heb van 2 kiezen. Zijn advies is om volgend jaar ( wanneer de verzekering weer betaald ) een gebitje te laten maken, want een brug was geen optie meer zei hij.
Kosten gebitje € 750. Op mijn vraag wie dat dan moet betalen, was het antwoord, dat hij al genoeg gedaan had met deze brug en dat de kosten voor mij waren.
Ik heb nu erge spijt dat ik hem die brug heb laten doorzagen, alles zat nog vast er was alleen een randje waar de breuk was, dat had hij weg kunnen slijpen, nu kan ik geen second opinie meer vragen aan een andere tandarts, want de brug is weg.
Heeft iemand een advies wat ik nu verder nog kan doen. Ik wil helemaal geen gebitje, maar gewoon een nieuwe brug.
Alvast bedankt voor uw reactie
Grappa

Ik vind dit een zeer vreemd verhaal en kan heel goed begrijpen dat jij dat ook vind. Een brug die juist is geindiceerd en goed is gemaakt hoort niet te breken en al zeker niet zo kort na het maken ervan. Ik zou je in jouw geval adviseren een second opinion te vragen bij een andere tandarts. Houd er wel rekening mee dat een tandarts die een second opinion geeft je niet kan gaan behandelen of als patiënt kan aannemen. Dat is zo geregeld om ervoor te zorgen dat je een goed en vooral onafhankelijk advies krijgt.
do, 08/07/2014 - 19:07 Permalink
gerdakla

Bedankt voor je antwoord Grappa.
Mijn man heeft een andere tandarts dan ik, ik wilde eerst voor een second opinion naar hem toe, maar als ik daar dan geen patiënt kan worden, dan ga ik toch maar op zoek naar een andere tandarts. Als de problemen opgelost zijn ga ik sowieso weg bij mijn eigen tandarts.
do, 08/07/2014 - 19:28 Permalink
vV

Een brug die 6 jaar zonder problemen in situ zit breekt niet zomaar. Heb net bij een patient min of meer hetzelfde meegemaakt, nb bij een 3 delige brug van inmiddels 12 jaar oud. Patient is recent gediagnosticeerd met bruxisme, dus oorzaak is ons erg duidelijk.
Met een zo snelle breuk kan er trouwens best sprake zijn van een materiaalfout.
Overigens vind ik de tandarts heel erg coulant geweest met zijn oplossing tot nu toe, de brug was immers al over de helft van wat je als minimum levensduur mag beschouwen.

Persoonlijk zou ik eerst goed onderzoek laten doen naar de mogelijkheid dat er geknarst wordt, die kans is namelijk wel heel erg groot.
Oorzaak moet in ieder geval eerst duidelijk zijn, knarsen kan aangepakt worden en dan is een nieuwe brug een goede optie. Waar ik gezien termijn gewoon met het lab kan kortsluiten dat dit keer kosten voor hen zijn. De vraag is ook of materiaal goed gekozen is. Meerdere oorzaken mogelijk, is toch aan de tandarts om daar even in te duiken.
do, 08/07/2014 - 22:02 Permalink
gerdakla

vV, bedankt voor uw antwoord.
Ik heb even nagekeken wat bruxisme inhoud, en ik kan met grote zekerheid zeggen dat ik echt niet tanden knars. Wanneer dat wel zo zou zijn dan zou mijn man dat zeker gemerkt hebben, in de 30 jaar dat we getrouwd zijn. Maar ik zal het zeker verder laten uitzoeken.
Verder ben ik het ook met u eens dat een brug niet zomaar breekt, de eerste brug zou nog kunnen al is 6 jaar nog niet oud. Maar dat hetzelfde gebeurt met een brug van 4 weken oud is eigenlijk onvoorstelbaar. Ik heb er geen verstand van maar mijn gevoel zegt dat de brug niet goed geplaatst was. Dat er ergens een zwak punt was waarop hij kon breken, of zoals u zegt een materiaalfout. Ik ga in ieder geval een second opinion vragen. Ben me aan het oriënteren bij welke tandarts dat kan. Op dit moment ben ik nog op vakantie (binnen Nederland) maar wanneer ik weer thuis ben ga ik er direct werk van maken, ik houd u zeker op de hoogte van hoe een en ander verloopt.
do, 08/07/2014 - 23:14 Permalink
vV

in mijn ervaring merkt een partner het vaker niet dan wel. 90% van de mensen die ik doorgestuurd heb voor nader onderzoek beweerde stellig het niet te doen maar deed het wel. Dus dat zegt mij niets eigenlijk.
Kan ook (is waarschijnlijk) iets recents zijn in uw geval. Dat een brug na 6 jaar breekt is geen materiaalfout, lijkt mij heel sterk, daar zijn gewijzigde omstandigheden die een rol spelen. Dus of extra belasting omdat aan de andere kant niet meer gekauwd kan worden, of iets anders zoals knarsen.
Als er dan niets gedaan is om de oorzaak te onderzoeken ben ik niet verbaasd dat de nieuwe brug ook breekt.
vr, 08/08/2014 - 09:12 Permalink
gerdakla

Goede middag,
Ik had beloofd om als ik iets wist hier een update te plaatsen, bij deze dan.
Vandaag ben ik bij een tandarts geweest voor een second opinion.
Volgens deze tandarts is het wel zeker dat ik tanden knars.
Een gebitje tegen tandenknarsen schijnt niet te kunnen omdat ik zowel links als rechts onder 2 kiezen mis.
Rechts zat de brug.
Zijn advies is een uitneembare prothese, net als mijn eigen tandarts wil, dan krijg ik ook links weer kiezen.

Een brug kan wel maar dan van een ander sterker materiaal (ben even vergeten hoe het heet).

Hoe het met het financiële plaatje moet is nog niet duidelijk.
Ik zou denken dat die nieuwe brug nog onder een garantie valt, maar dat schijnt niet altijd zo te zijn.
Volgende week heb ik een afspraak bij mijn eigen tandarts daar zal ik dit zeker ook nog aankaarten.
Wordt vervolgd.
Grt. Gerda
wo, 09/03/2014 - 15:44 Permalink
vV

Als de breuk van tandenknarsen komt is het een lastige discussie. Om het onder garantie/coulance te laten vallen moet het mi wel zo zijn dat op moment van plaatsing het de tandarts al duidelijk was dat er geknarst werd, dat dat toen dus al gebeurde, en dat dat onmiskenbaar zo was. Kan best zijn dat het later begonnen is. Aangezien u zelf blijkbaar helemaal geen klachten heeft, zal dit een lastig aantoonbaar verhaal zijn, als het al zo is.
Als u later begonnen bent met knarsen of het beperkt gebeurde kunt u de tandarts er niet verantwoordelijk voor houden lijkt mij.
Nog naast tijdsverloop, de chronologie in advies frame voor vervangen kiezen, maken brug etc.
wo, 09/03/2014 - 16:32 Permalink
gerdakla

Goede avond,
Het is een hele tijd geleden dat ik hier wat gepost heb.
Ondertussen gaat het steeds slechter met mijn gebit en kom ik er niet uit met mijn tandarts.
Even een update, ik heb nog steeds geen nieuwe brug of een prothese.
In de maanden die voorbij zijn, ongeveer 4 maanden dus, breken er steeds meer stukjes van tanden en kiezen af en ook vullingen breken af. Wanneer ik bij de tandarts kom krijg ik alleen maar te horen, hoe zou dat nu komen? Zijn antwoord is dan door het tandenknarsen. Ik ben eens goed gaan nadenken en heb ook op internet onderzoek gedaan en ben er volgens mij uit.
In 2002 heb ik een maagoperatie gehad en sindsdien spuug ik meerdere malen per week en soms zelfs meerdere malen per dag. Ik heb dit ook aan mijn tandarts verteld. Hij ging hier niet op in. Ook heb ik de laatste jaren vaak gezegd dat ik vond dat mijn gebit zo achteruit ging, ook daar werd nooit op ingegaan. Wanneer ik op internet kijk naar vaak spugen en het gebit dan zie ik daar dat het enorm slecht is voor je gebit. Ik vermoed dat ik al een ernstige vorm van tanderosie heb, gezien het afbreken van vullingen, tanden en kiezen, Wat ik niet begrijp is dat mijn tandarts al niet veel langer aan de bel getrokken heeft, hij had dit toch moeten opmerken zou ik denken.
Ik ga sowieso van tandarts veranderen in deze tandarts heb ik geen vertrouwen meer.
Ik vraag me af hoe nu verder? Het verhaal van de nieuwe brug is voor mij in het kader van wat ik nu weet nog niet klaar.
Kan het zo zijn dat maagzuur ook een oorzaak kan zijn van het afbreken van de oude brug. Het afbreken van de nieuwe brug is mij nog steeds een raadsel, ik blijf denken dat hij niet goed geplaatst was. De nieuwe brug zat er volgens mij tekort in om aangetast te kunnen zijn door het maagzuur.
Ik hoop dat er iemand is die mij een beetje goede raad kan geven.
Alvast bedankt bij voorbaat.
Vriendelijke groet,
Gerda
di, 01/27/2015 - 00:14 Permalink
gerdakla

Bedankt voor uw reactie,
Ik ga uitzoeken wat deze regeling inhoud.
ik heb niet het idee dat mijn huidige tandarts weet waar hij mee bezig is. Ik heb dan ook a.s.vrijdag een afspraak met een andere tandarts.
Met vriendelijke groet,.
Gerda
di, 01/27/2015 - 22:20 Permalink